Hát jó, felveszek egy küldetést:
-Á! Iváááán! Küldetés?
-Igen.
-Rendben, van itt egy speciális küldetés magának. El kell jutnia egy Agroprom kutató intézet alatti régióba, és át kell néznie dokumentumokért és bármiért ami fontos lehet.
-Honnan tudom hogy fontos lehet?
-Mond, te ENNYIRE hülye vagy? Kutatásokról információ, eredmények, netalántán titkos helyekről információ.
-Értem. Indulok.
Elindultam a szeméttelep felé. Ott még nem voltam. A katonai őrségnek fizettem 500 rúbelt és átengedtek. Óvatosan megyek, itt nem voltam még. A szeméttelepen egy kis bódét találok, benézek, egy hulla mellette egy AK. Nézem milyen állapotban van, még jó, nagyjából használható. Talán nem is kell majd megvennem, találtam hozzá 2 tárat. Felpakoltam és indultam tovább. A kutatóintézet, valahol nyugatra van innen. Átértem, egy hatalmas gyárra hasonlító épület, az út két irányba visz, én a kutatóbázishoz megyek. Amikor az épületekben megyegetek, észreveszem hogy semmilyen út nem vezet lefelé. Nincs ajtó, semmi. Átnézem az egész helyet, de semmi. Mindent elvittek. A fenti részeken egy banditát találok. Az új AK-val rácélzok, és lövök. Nem halt meg, csak elesett. Közel megyek hozzá, és mondom:
-Most nem öllek meg. De mondd meg, hogyan kell lejutni az alsóbb szintekre?
-Ott kint! Egy csatorna! Ott! A fa mellett! Csak kérlek ne ölj meg!
-Rendben. Itt a medkit. Most életben maradsz. De ne találkozzunk megint mert megöllek!
-Le akarsz menni?
-Le. Miért?
-Te őrült vagy!
-Mi?
-Lent egy őrült van, megölt mindenkit. Nem tudjuk mi ez, de egy 20 fős csapatból csak én maradtam!
-Milyen őrült?
-Nem tudom. Valami vadász lehet. Azt mondja a kordonból jött, de megunta az állatok levadászását és elkezdett emberekre vadászni. Miután ezt elmondta megőrült! Becsavarodott teljesen! Nem tudjuk mit csinálni vele, teljesen megbuggyant!
-Értem. Majd pontot teszek a végére.
Lemegyek, kint a fa mellett van a csatorna, leugrok. Lent még működnek a lámpák, látni lehet mindent. Lejjebb megyek. Kezdem azt hinni ez a bandita átvágott mert nem látok itt hullákat. Lefelé megyek, a lépcső leszakad én meg leesek Lent vak sötét van, valami nedvesre és puhára estem. Valami sűrű folyadék vagy mi van itt. Bekapcsolom az éjjellátót és ledermedek. 19 halott ember van alattam, a vérük volt az a folyadék. Felkapom az AK-t, és ellenőrzöm a lőszert. Full. Elindulok körülnézni, valami bezárt kis hely ez, eléggé tágas de nincs sem szellőző, sem valami kis vészkijárat szerűség, csak egy ajtó. Az ajtó nyitva, kimegyek ekkor valaki leüt. Mikor felkelek, átnézem magamat, egy anti rad gyógyszer és egy kés. A késem. Nem tudom mi van vagy ki volt az de berágtam. És ha berágok akkor kap a pofájára a fickó. Fel próbálok kelni, mikor felállok egy kéz nyúl a nyakamhoz felülről. Felszúrok a késsel. Ekkor egy lámpa felgyullad, és megvilágítja a szobát. Egy hulla lógott a szoba közepén, én meg abba döftem. Kiveszem a késemet. Megszólal egy hang:
-Rég nem láttalak.
-Ki az?
Kijön az árnyékból és mondja:
-Mi van? Fel sem ismersz?
-Te? Te vagy a vadász!
A vadász mostanra megváltozott, már nem a sima Stalker ruha volt rajta. A felsőteste szabadon volt, és látszódtak a régi hegek. Sok seb van rajta, vannak it lövés nyomok, karmolás és vágások. Az arca véres, és egy hatalmas vágás éktelenkedik rajta. Most láttam meg miért volt rajta mindig a kapucni, megskalpolták. Levágták a hajat a fejéről. Ronda látvány.
-Mi a?
-Érdekes mi? Vietnám ezt teszi az emberrel. Nézz rám, akkor én voltam a préda. Most előléptem. Én vagyok a vadász.
-Becsavarodtál? Ez nem vietnám!
-Nem. Ez itt vietnám! Az én vietnámom! Te meg az én személyes Vietkongom vagy. Egy aljas kommunista.
-Te hülye vagy Nem vagyok se kommunista, se Vietkong! Nem vagyok semmilyen ista! Kong meg pláne nem!
-Mondhatod, ezek az utolsó szavaid! Még nincs vége.
Nekem támad. A késemmel kivédem az övét, bevágom a sötétbe.
-Nem vagy valami okos, a sötétben vagyok a legjobb. Nincs esélyed.
Megfordulok, előttem áll. A késemmel felé döfök de kitér. Ekkor ő szúr felém és elvágja a kabátomat. Én suhintok és az arcára teszek egy nagy vágást.
-Szép, te vagy a második ember aki megsebzett. A többit Vietnámban kaptam.
-Hagyd már ezt a hülye vietnámot! Nem ott vagyunk!
-Nem. De az ottani módszereket itt is alkalmazhatom! Te vagy a prédám, és eddig egy préda sem menekült el előlem! Véged!
Felém suhint egy nagyot, de kitérek. Elrúgom, ő meg egy dobókést vág a vállamba. Hanyatt esek. Belehasít a fájdalom a vállamba.
-Höhh. Muslinca. Jólvan hölgyem, itt van, kötözze meg és folytatjuk.
Odadobott egy kötszert elém majd eltűnt a sötétben. Én kiveszem a kést és elteszem, még jól jöhet. Bekötözöm, és indulok tovább. Kimegyek az ajtón ami becsapódik. A karomat még mindig nehezen mozgatom. Bent sötét is van. Most minden lámpa felkapcsolódik. Bent áll a szoba közepén.
-Hát itt vagy. Már vártalak. Mi tartott eddig?
Felérohanok a késemmel megpróbálom leszúrni de elkap és a földre dob. A fájó vállamba rakja a kést, majd a sajátomat a lábamba.
-Mi? Ennyitől földre terülsz? Szánalmas! Ez semmi, mi van ha egy vérszopó kap el és bénít meg? Ez ennél ötször fájdalmasabb! És nem tudsz mozogni.
Elkezdett beszélni, és röhögni. Mikor háttal állt előhúztam a dobókésemet a zsebemből és felédobtam. Megfordult és a mellkasába állt. Lenézett, a vér felbugyogott a szájából. Rámnézett, térdre rogyott és mondta:
-Szép volt kisasszony. Elsőnek nem is rossz.
Elesett. Én nagynehezen felálltam és elindultam kifelé. Mikor vérzett el utánamszólt:
-Hé! Itt a kulcs a zsebemben. Vidd el. És a kést is.
Visszamentem, kivettem a kulcsot és a kést. A késsel elvágtam a nyakát. Kimentem. Megnéztem hol vagyok, Valami földalati hely az biztos, de hol? Megyek tovább, kinyitok egy ajtót és egy szöveggel találom szemben magamat:
Az Agroprom kutatási intézet nem dohányzó intézmény! Kérem ügyeljen a tisztaságra!
Remek. Itt vagyok, a föld alatt. De így nem húzom sokáig. Kell egy kötszer. Eddig három elsősegély csomagot találtam, de mind 1970 körül lett sterilizálva, már lejártak. Megyek tovább, egy szoba, nyitva, bemegyek, a raktár. Megnézem a dolgokat, egy kötszer és egy elsősegély csomag a kezembe akad. Bekötöttem a sebeimet, odamentem az ajtóhoz, bezártam. Leültem és beadtam magamnak egy véralvasztót és egy adag morfiumot. Nem fáj már a sebem. Elalszom. Majd felkelek, és elindulok kifelé. Remélem nem lesz bajom. Az AK-kat átnézem, de jó lesz, sok AK, eladhatom a kereskedőnek.