Szerij Valodja Őrmester:
Folytattuk a híd felé közelítést. Viszont út közben nem figyeltünk oda és egy emberünk aknára lépett. Leszakadt a bal lába. Szerencsétlen belehalt a vérveszteségbe. Mire eljutott az egyik emberünk hozzá, addigra már halott volt.
De most ez volt a legkisebb gondunk. Figyelmetlenül rágyalogoltunk egy akna mezőre. Így elővettük a késeket és a régi jól bevált módszerrel elkezdtük kivágni magunkat a bajból.
Hála istennek, gond nélkül kijutottunk. Megvizsgáltuk az egyik aknát, nem éppen katonai típus. Valószínűleg a stalkerek állították fel, hogy senki se tudjon ezen keresztül jutni. De vajon mi a fenének? Mintha védenék a határt valakik, vagy valamik elől.
De ez nem adott nekünk okot arra, hogy ne folytassuk a feladatot. Az akna mezőt nagyjából felderítettük.
Szinte teljesen lezárja ezt a területet és elzárja az utat a faluig és a helyőrségig. Az egyetlen tiszta útvonal az a kis híd, ami az utat követi. Azt viszont anomáliák zárják el. Így a járműveink és a gyalogos egységeink elég nehézkesen jutnak át. Viszont nincs más lehetőségünk, csakis az úton tudunk átjutni.
Az átjutáshoz a detektorainkra támaszkodtunk, és használtuk a stalkerektől el lesett módszert is.
A földről felkapkodott szemetet az anomáliák vélt irányaiba dobáltuk és így sikeresen átjutottunk az anomáliákon.
Most már folytathatjuk az utunkat a híd felé. Úgy döntöttem hogy a régi malom felől kezdjük meg az előre nyomulást, teljes csendben.
Nikolai Druszajev Hadnagy:
Hamarosan megérkeztünk Yantarba. Már innen láttam a bunkert és annak jelzőfényeit. Láttam ahogy egy páran már ott is állnak a bunker tetején. Bár a teljes terhelés miatt nem volt kedvem nagyon nézelődni.
Csugunnal már fel is készültünk hogy letegyük a madarat. Alig bukkantunk fel a dombok mögül, máris neki kezdtünk fékezni.
És nagy nehezen sikerült is lelassítanunk leszálló sebességre. Persze kisebb hibákkal. Hallottunk egy éles darálóra emlékeztető hangot, aztán a gép enyhén imbolyogni és rázkódni kezdett.
Majd mindkettőnk műszerfalán megjelent egy apró vörös jelzés, ami a farok rotor hibáit jelezte.
- Szerintem sikerült megharapdálnunk a saját farkunkat! Kiáltott fel Csugun.
- Attól még le tudunk szállni? Kérdeztem.
- Jaja! De a gépnek búcsút mondhatunk. Egy jó ideig nem fog újra repülni, hacsak ide nem rendelünk egy műszaki csapatot, akik helyrepofozzák ezt a szeméthalmot.
- Remek! Mondtam érezhető közömbösséggel.
Azért valahogy csak sikerült letennünk a gépet. És még puhára is sikerült a landolás. A kerekek lazán landoltak, minden balhé nélkül, csak éppen a gép adott ki csúnya hangokat magából, mikor leállítottuk a hajtóművet. Pont olyanokat, mint egy láncdohányos ember köhögése.
Mikor végre leállt a hajtómű, kiszálltunk és megvizsgáltuk a gép farkát.
Sikerült kőkeményen felszabdalnunk a farokrészt és megtéptünk egy két létfontosságú belső szervet is.
Amikor Csugun ezt meglátta, rögtön homlokára csapott és majdnem frászt is kapott ott helyben.
- Tudtam! Tudtam hogy valamit mondtak azelőtt nekem a gép teljes terhelésével kapcsolatban!
- Éspedig? Kérdeztem felé.
- Hát most már eszembe jutott! "Teljes terhelésnél egy rossz fordulat és a gép ledarálja a saját farokrotorját." Ez egy sajátos típushiba.
- Értem. És mennyi időbe telne röpképessé tenni?
- Napokba, hetekbe. Talán hónapokba. Egy ilyet nem javítunk meg ilyen egyszerűen.
- Na! Marha jó! Na nem baj! Írd a számlámhoz! Majd erről is intézkedem.
- Oké. Mondta Csugun kissé kiborulva.
Aztán a többiek felé fordultam, akik kint várakoztak. Mihail, Reaper és még egy páran Reaper emberei közül. Mihailnak be volt fáslizva a karja.
Odalépek hozzájuk, majd Mihail felé fordulok:
- Veled meg mi az isten történt?!
Mihail Szemrebbenés nélkül, és a félelem legkisebb jelét sem mutatva, nyugodtan válaszolt:
- Volt egy kis afférom a zsoldosokkal a Vad vidéken. De egyébként kösz, jól vagyok!
- És mi a fészkes fenét kerestél te a Vad vidéken?! Kérdeztem most már idegesen.
- Nem azt mondtam, hogy irányítsd ezeket?!
- Tudom mit mondtál! És észben is tartottam a parancsot. De kaptam egy fülest, hogy a zsoldosok
alkotnak valamit a Vad vidéken. És gondoltam ne egyen itt a rozsda, hanem csináljak is valami hasznosat és kapjam el a rohadékokat.
- És legalább megtudtál valami érdekeset?
- Hát...Annyit, hogy Leshiy valami nagy dobásra készül. Állítólag mozgósították magukat és elindultak a Kordon felé. De hogy minek, arról gőzöm sincs.
- Hmmm.....Értem.
- Most van valami probléma ezzel, vagy minden oké?
- Egyáltalán nincs oké semmi! Megmondtam, hogy ne csináljatok zűrt!
- Jó! De most csak nem hagyhattam ezt ki! Ha most nem csapok le rájuk, akkor még ennyit se tudnánk Leshiy akcióiról!
Nem feleltem semmit csak idegesen legyintettem.
- És Reaperék? Mit kerestek ott veled?!
- Ők parancs nélkül jöttek utánam. Eredetileg egyedül szándékoztam rajtuk ütni, de már kezdett forróvá válni a helyzet. Ők húztak ki a csávából.
Megevett engem a méreg teljesen és már a sisakomhoz kaptam, hangosan morogva közben. De aztán le higgadtam egy kicsit és azt mondtam:
- Erre még vissza térünk!
Mihail nem mondott semmit, csak egyetértően bólintott. Aztán Reaperékhez fordultam, akik már annál inkább féltek a dühömtől:
- Mit áll itt Szakaszvezető! Gyerünk! Gyerünk! - Közben hangosan tapsoltam nekik. - Pakoljanak le mindent a gépről!
Erre ők már neki is láttak a munkához és vonszolták le a rengeteg ellátmányt.
Én eközben a rádió felé indultam. Mihail is velem tartott. Nagy léptekkel, igyekezve haladtam előre. Minden egyes léptem, csak úgy koppant a fém padlón. A legtöbb tudós inkább kitért az utamból és a folyosó falához lapult.
Egy tudós viszont épp hogy csak kilépett az egyik teremből máris felém intett és odaszólt:
- Hadnagy! Aztán odasietett hozzám.
- Mit akar?! Legyen gyors! Sok teendőm van és nem is vagyok túl jó hangulatban.
- Csak a doktornőről van szó. Mondta nekem, hogy szóljak, ha valami változás áll be az állapotában. Hát most szólok.
- És? Hogy van? Jobban? Rosszabbul?
- Hát...Egyenlőre jobban. Már tudatánál van. De a vírus továbbra is legyengíti. Viszont jó hír, hogy az atropinos kezelés bevált és egyenlőre stabil.
- Értem. Csak így tovább! És továbbra is szóljon ha változik az állapota!
- Értem. De tehetne nála egy látogatást! Amikor felébredt megkért, hogy szóljak magának róla.
- Majd ha kitelik az időmből meglátogatom. De most egyenlőre van fontosabb teendőm is. Azzal tovább mentem.
Hamarosan elértem a kontroll terembe és beléptem. Nem is kellett tekeregnem sokat a szobában, rögvest a rádióhoz léptem. Aztán bekapcsoltam és tájékoztattam a kordont a gépünk állapotáról, és hogy szükségünk volna egy technikus brigádra.
- Vettük az adást! A technikusok ma már nem tudnak elindulni. Várnotok kell! Kaptam a választ a kordontól.
- K*rva élet! Aztán levágtam a mikrofont az asztalra.
Az asztalra támaszkodtam, majd lehajtottam a fejem. Egy ideig csendben várakoztam, miközben Mihail csak bámult engem. De az irányító pult mögül Kány és Bodom is felfigyelt ránk.
Aztán végre megszólaltam:
- Mihail! Hívj össze mindenkit a folyosón, a bejárat előtt! Sorakozóban!
- Miért? Kérdi érdeklődően.
- Csak! Mert! Mert én azt mondtam! Mondtam kissé idegesen, és félig felé fordított fejjel.
- Jól van Pajtás! Csigavér! Mondta, aztán elindult kifelé, de még jelzett Kányáéknak is hogy kövessék. Ők a fejhallgatókat a pultra dobva indultak utána.
Egy ideig még bámultam az asztal lapot, majd ismét felkapva a mikrofont, újabb rádió összeköttetést kértem a Kordonnal.
- Kordon! Itt Yantar!
- Itt a Kordon! Hallgatjuk Yantar!
- Jelentést kérek a Korsun jelenlegi pozíciójáról és a helyzetükről!
- Öhm....Pillanat Yantar! Szólt a rádióba a nyugodt hang, majd egy pár perc múlva újra beleszólt.
- Ööö....A mostani helyzet szerint a Korsun már vissza tért a leszálló pályájára. Jelenleg javítások alatt áll.
- Miféle javítások alatt?
- A Korsun jelentette, hogy ellenséges tűz alá került a régi 01-es ellenőrző pont környékén, így vissza kellett térnie. Jelenleg a hibákat javítják ki a gépen és egy roham egységet küldtek ki a terület pásztázására.
- Kiket?
- Várj egy kicsit!
- Várok.
Újabb pár perc múlva ismét jelentkezik.
- A 4. századtól, a 3. raj.
- Összeköttetést kérek az osztag parancsnokkal!
- Tessék?
- Kapcsolj össze a rohamosztag parancsnokkal!
- Minek? Ha megkérdezhetem.
- Csak kapcsold már az osztagparancsnokot!!!
- Jól van na! Csak megkérdeztem. Istenem!
Aztán a vétel egy kis időre recsegni, sípolni kezdett, majd Hirtelen egy recsegős hang szólalt meg.
- Valodja Őrmester! Tessék!
- Szerij?
- Igen. Ki az?
- Szevasz! Én vagyok az! Nikolai. Nikolai Druszajev.
- Áh! Nikolai! Szervusz! Miért kerestél?
- Semmi különös. Csak érdeklődnék, merre jártok.
- Jelenleg itt vagyunk a malomnál. Eddig minden tiszta! Hamarosan elindulunk a híd felé.
- Értem! Idefigyelj Szerij! Nem rég kaptam egy két egészen friss hírt. Első kézből származóakat.
Értesültem róla, hogy Leshiy és/vagy zsoldosai a környéken ólálkodnak. Legyetek nagyon óvatosak!
- Leshiy és zsoldosai? Hmmm......Ez tényleg érdekes hír! Lehet lesz egy jó napunk!
- Vagy egy nagyon rossz......De most komolyan! Tényleg legyetek óvatosak!
- Nos...Hát.....Értem! Kösz a jó tanácsot Nikolai! Észben tartom.
- Jaja! Jó vadászatot!
- Hasonló jókat!
Aztán bontottam a kapcsolatot és letettem a mikrofont.
Kiléptem a Kontroll szobából, majd elindultam a folyosók felé. Útközben megláttam a gyengélkedő ajtaját és gondoltam ideje hogy benézzek a doktornőhöz. Már nyitottam volna az ajtót, de aztán meggondoltam magam és inkább folytattam az utam a folyosók felé.
Hamarosan elértem a bejáratot. Mindenki ott várakozott a folyosón. Beszélgettek vagy a matattak a PDA-n.
Persze Reaper ahogy meglátta, hogy ott állok és bámulom őket, egyből talpra vágta magát és felkiáltott:
- Elől járó! Vigyázz!
Mindenki talpra ugrott és vigyázzba vágta magát, egyedül a sor végén álló Mihail tápászkodott fel egy ládáról szép lassan.
A sor elejéhez léptem és unottan válaszoltam:
- Pihenj! Hagyjuk a formaságokat. Azzal mindenki lejjebb engedett a feszült vigyázz állásból.
Elindultam a sor végéig, majd ahogy elérkeztem Mihailhoz, szembefordultam vele.
- Mindenki itt van?
- Igen pajtás. Mindenki.
- Helyes. Mondtam, aztán megfordultam és a sor másik végéhez indultam.
Amikor elértem oda, ismét megfordultam és ismét a sor másik vége felé indultam lassan, ütemesen. És így járkáltam fel-alá.
Mindenki csak várt és várt, hogy mikor kezdek bele végre, aztán kezdték elengedni magukat, amikor felkiáltottam:
- Hölgyeim és uraim! Meg tudná valaki mondani nekem, hogy ki is vezeti ezt az istenverte bunkert?
Senki sem jelentkezik, mindenki csak zavarodottan néz a másikra meg rám, Mihail meg csak engem néz és nem helyeslően bólogat. Aztán a sorból végre látok egy felnyújtott kezet.
- Igen? Tessék! Te ott!
És előlép Vologya, majd kissé kérdően és halkan megkérdezi:
- Öhm...Szakharov Professzor?
- Nem nyert! Vissza a sorba! Mondtam közben folytattam a fel-alá járkálást.
- Még valaki? Gyerünk bátran!
Aztán Reaper nyújtotta fel a kezét, bátran, katonásan.
- Tessék! Szóltam felé.
- Ön hadnagy úr! Ez nem vitás.
Várta, hogy helyes választ adott e, de őt is leintettem.
- Sajnos csalódnia kell Szakaszvezető, de maga sem nyert! Vissza a sorba!
- Esetleg még valaki? Kérdeztem. Senki sem felelt, csak megint a zavarodott bámészkodás és Mihail nem tetszése.
- Annyit segítek, hogy ez a bizonyos személy helyettesít engem, ha én nem vagyok itt.
- Erre már mindenki tudta a választ és egyből nyújtotta mindenki a kezét.
- Te! Ott! Te nyújtottad elsőnek a kezed! Mutattam Kányára, aki a sorból előrehajolva, rögtön felemelte a kezét, hogy lássam.
- Ha jól tudom Volkov hadnagy úr. Vagy tévedek? Kérdezte kissé zavartan.
Nyugodtan felemeltem az egyik kezem, miközben a másik továbbra is a hátam mögött volt. Aztán azt mondtam nyugodt, csendes hangon:
- Nem. Nem téved. Helyes a válasz! Aztán jeleztem neki, hogy vissza állhat a sorba. Erre elégedetten lépett vissza.
Majd ismét elkezdtem fel alá járkálni és ismét megszólaltam:
- Nos.....És azt tudja e valaki, hogy a helyettes parancsnoknak mi a dolga?
Ezúttal Vologya lépett elő.
- A feladatok kiosztása, azok irányítása és a felügyelet, amíg a parancsnok vissza nem jön.
- Helyes válasz!
Aztán ismét fel alá járkáltam, közben egy ideig csak csend uralkodott. Egyre jobban érezhető volt, hogy mindenkin kezd úrrá lenni az idegesség és a büntetéstől való félelem.
Aztán először halkabb hangsúllyal, majd a mondat vége felé egyre jobban ordítok:
- És azt meg tudja valaki nekem mondani, Hogy MI A RETKES FRANCOT KERES KINT A VAD VIDÉKEN A HELYETTES PARANCSNOK, ÉS A SZAKASZ EGYIK FELE?
Semmi válasz. Mindenki csak rémülten bámul előre, nyilván még senki nem látott ennyire dühösnek, az embereimen kívül.
- Mindenki kussol?! Kérdeztem türelmetlenül.
- Ugyanis igen! A hadnagyunk kint kószált a Vad vidéken engedély nélkül, és magánakcióba kezdett!
- Eztán követte Petrov Szakaszvezető és a csapata, akik értesüléseim szerint, "kihúzták a sz@rból"!
Szintén...Engedély nélkül!
- Nikolai nézd! - Állt elő a sorból a befáslizott karú Mihail. - Én határoztam el, hogy kimegyek. Most ők nem tehetnek róla.
- Nem érdekel! A parancs világos volt! Te irányítod őket, ők végzik a dolgukat! Nem pedig kommandózol nyílt terepen, egymagad hogy aztán most itt ülj, lőtt sebbel és hogy a végén Reaperék húzzanak ki a bajból! Nem csak magadat sodortad veszélybe, hanem az egyik alakulatot is!
- Nikolai! Figyelj!.....
- Mondtam nem érdekel!........ Aztán Megálltam a sorral szemben.
- Rendben! Szeretnék neveket hallani, akiket hibáztatni lehet az ügyben! Aztán megkérem ezeket az illetőket, hogy álljanak elő a sorból, egymás mellett szép sorban!
Mindenki rémült képet vágott, valamitől tartottak. Bár érthető volt. Pont nem valami fényes hangulatom volt.
Erre Mihail erőt véve magán kiállt a sorból és a sor elejére ment majd sorakozó elé állt ki.
- Én voltam! Én döntöttem úgy, hogy egymagam elhagyom a bunkert és rajta ütök a zsoldosokon.
Felhúztam az egyik szemöldököm, majd Mihailra néztem. Ő csak rezzenéstelen arcot vágott és szokás szerint, félelem nélkül állt a sor előtt.
- Ennyi? Több bűnös nincs? Kérdeztem gyanakodva.
Aztán következőnek Reaper állt ki a sorból és példát mutatva a többieknek odaállt Mihail mellé.
- Én is benne voltam! Miután a hadnagy kiszökött, én követtem és mind végig mögötte maradtam.
Erre már másokat is elfogott a bűntudat és aztán Kánya is kiállt majd Mihail és Reaper közé furakodott a sorba.
- Én is bűnös vagyok a dologban! Petrov szakaszvezetőt követtem a saját elhatározásomból.
Reaper meglepődve nézett Kányára, olyan tipikus "Ne bolondozz! Itt csak én vagyok az egyetlen bűnös, akinek bűnhődnie kell" arc kifejezést vágva.
De a lány nem tágított, továbbra is büszkén, egyenesen állt a két fickó mellett.
Aztán lassan kiállt a sorból Grim, Hiéna, és Sakál is. Majd legvégsőnek Bodom is elhatározta magát és karba tett kézzel beállt a sorba.
Ezalatt én már egyre dühösebb arccal álltam karba tett kézzel és végig pillantottam a bűnösökön.
- Most már tényleg ennyi? Kérdeztem.
Erre még kiállt a sorból Vologya és Grisa is.
Ettől még paprikásabb lettem. Aztán a leengedtem a kezem és megragadtam a derék övemet.
- Nagyszerű! Ezek szerint több mint a fele a társaságnak benne volt a buliban! Szép! Mondhatni Gyönyörű szép!
Aztán lassan megindultam a sor végéhez. Grisa és Vologya álltak ott és kissé félve néztek rám. Olyan arcot vágtak, mintha azt gondolnák magukban, hogy: "Te jó ég! Ez most mentem megöl!"
Odaléptem eléjük és a vállukra tettem a kezemet, majd egymáshoz közelebb húztam őket.
- Na halljam! Mit követtetek el?
- Hát...Tudod Nikolai!....Mi megpróbáltuk feltartóztatni Mihailt. De ő nem engedett. Ránk parancsolt, hogy ne álljunk az útjába. És hát tudod....A parancs az parancs.
- Hmm.....Ez mind szép és jó! Követtétek a parancsot! Derék dolog tőletek! Ettől kissé elmosolyodtak, hátha engedek nekik.
- De ugye tudjátok, hogy a parancsnok helyettes azért van itt, hogy kézben tartsa a dolgokat. Nem azért, hogy egymaga grasszáljon egy veszélyes mutánsoktól, és zsoldosoktól nyüzsgő lepratelepen! Tehát ha ő akciózni kíván, akkor ti nem engeditek ki! Kíséret nélkül végképp nem!
Erre össze koccintottam a fejüket a sisakban.
- Ökrök! Mondtam, aztán tovább álltam. Bodom jött.
- Hát te?
Bodom nem zavartatta magát, hogy előtte állok eléggé feltüzelt idegekkel, továbbra is csak flegmán, karba tett kézzel állt előttem és bátran a szemembe nézett.
- Én csak követtem Kányá-ékat. Válaszolta flegmán.
- Igen?! Szóval csak követted őket! Mi vagy te? Engedelmes puli kutya?! Ha ők azt mondják hogy ugorj a kútba, akkor beleugrasz?!
- Nem! Mondta, de még be sem fejezte, máris gyomorszájon vágtam a páncél kesztyűvel mérgemben. Szépen hátra zuhant és összerogyott. A hátsó sorban álló Fegyán és Jaszanov kapta el, nehogy a földre zuhanjon.
Tovább mentem. Hiéna, Grim és Sakál következett.
- Ti is csak a Szakaszvezetőt követtétek?
- Hát.....Nekünk tulajdonképpen ő maga szólt, hogy menjünk.
Itt most megvártam míg befejezik, aztán azt mondtam:
- Miért nem jár 3 ilyen marha együtt?
Erre ők előrébb léptek a sorból, egymás mellett. Persze hasra befeszítve és erősen védve a "mogyorókat".
Most csak feljebb emeltem az arcukat és egy jól irányzott fülessel észhez térítettem őket. Kicsit megszédültek a fülestől, de aztán magukhoz tértek és vissza álltak a sorba.
Ezután jött Kánya. Közvetlenül mellette állt Reaper.
Egy darabig bámultam Kányára. Pont a szemébe néztem, jól érezhető haraggal, aztán hirtelen egy kemény fülest csaptam Reaper-nek, aki szintúgy megszédült a pofontól.
Reaper amint magához tért, az arcához kapott és kérdezni akart:
- Na de......
Válaszra sem méltatva, rögtön kevertem neki a következőt. Majd ismét felállt, ezúttal már még jobban fájlalva az arcát.
Értetlenül nézett rám, majd felé fordultam és azt mondtam:
- Mit bámul?! Elvégre mégsem ütök meg egy nőt!
- És a következőt miért kaptam?
- Mert maga a szakaszvezető és belevitte a csapatát a rosszba!
Aztán erre kapta a következő pofont is. Most már teljesen zavarodott volt. Egyáltalán nem értette, miért kapta a 3. pofont.
Mielőtt megkérdezhette volna, már automatikus választ adtam.
- Ezt meg csak úgy általánosságban kapta azért, hogy maga is kivegye a részét a büntetésből!
Tovább indultam volna, amikor Reaper már próbált volna megint kérdezni valamit, de nem vártam meg míg egy szót is kiejt a száján, csak felemeltem az ujjamat és rá mutattam.
- Ha még egy szót szól, kapja a következőt is vissza feleselésért!
Erre már nem maradt mondandója.
Végül elértünk a sor végéhez, Mihailhoz.
Szembe fordultam vele, majd nyugodtan mondtam:
- Mihail! Cimbora!
Ő nem mutatott semmi félelmet, csak ugyanúgy állt, és várta a neki kijáró büntetést.
Hirtelen ugyanolyan pofonra emeltem a kezem, mint amilyet a többiek kaptak, de aztán megállt a kezem a magasban és aztán elkezdtem lassan leengedni.
De aztán olyan félúton lefelé hirtelen lendületből elengedtem a karomat és rácsaptam egyet Mihail sérült vállára, aki azért még mindig érezve a fájdalmat kissé összébb rogyott a karom alatt.
Aztán párszor megveregettem ugyanezt a vállát és mindig összébb és összébb rogyott egy kicsivel.
- Mihail! Mit kezdjek veled? Adok egy feladatot neked, azt is nem végzed el, hanem mész a saját fejed után!
Kissé fájdalmas arcot vág és kicsit sziszegve mondja:
- Ismersz! Mindig a saját utamat járom.
- Persze hogy ismerlek! - Közben továbbra is a vállát veregetem. - De egyszer az életben próbálj már meg engedelmeskedni, ha már mellém osztottak be! Légy együttműködőbb!
- Hát...Nem ígérhetek semmit. De majd megpróbálom. Szúrta ki a szemem ezzel a szöveggel.
- Ne csak próbáld! Mondtam aztán még egy erősebbet a vállára vágtam, amitől már kissé felszólalt.
- Most elnézem neked pajtás! De még egy ilyen és biztos hogy kihúzom a beleidet! Szóval ne hagyj cserben! Mondtam neki viccelődve.
Aztán elengedtem és sarkon fordulva a gyengélkedő felé indultam. Közben még hátra kiáltottam:
- Oszolj!