Társalgó

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.
Mert gondolom nem próbáltad még desztillált/ioncserélt vízzel.
Próbáltad?

virtuális részecskepárok
Ez miez? Ha virtuális, akkor hogy van hatással az anyagi dolgokra? kérdés1

előbb-utóbb instabil lesz (előbb-utóbb = milliárd évek) lol!

ha gyorsan haladunk térbeli irányokban, akkor az idő számunkra lassaban telik, ha lassabban haladunk, akkor meg gyorsabban telik az idő
Én ebben nem hiszek. A világban az idő a világban egyenletesen folyik, függetlenül attól, hogy én mit csinálok.

Tökéletesen logikus és nyilvánvaló következtetés, hogy a 4 ismert dimenzióban egy fix, maximális sebességgel rendelkezünk
Ez azt jelentené, hogy a fény sebességen haladó fotonok számára megállna az idő, ergo képtelenek lennének bármilyen változásra, ami egy paradoxon.

a gyorsulás ekvivalens a graviációval
Egy gyorsulú tárgy gravitációs tulajdonságai (tömge) nem változik. A napból kilövellő fotonoknak sincs 20.000 tonna tömege.

És bár a mindennapi életben nem nyilvánvaló, de az iőben meglevő sebsségünk éppen annyira esetleges, mint a térbeli mozgásunk sebessége.
Mivel az időt úgy definiáltuk, hogy egyenletes legyen, ezért szerintem csak térbeli sebességről van értelme beszélni.

El fogom olvasni a könyveket, de csak akkor fogok elhinni az egészből valamit is, ha matematika nélkül is érthető érveket sorakoztat fel. A matematikával az a baj, hogy ha eleve hülyeségből indulsz ki (nincs idő) minden következtetésed is téves lesz...

pYura":1569tt22 mondta:
Mert gondolom nem próbáltad még desztillált/ioncserélt vízzel.
Próbáltad?

Igen
virtuális részecskepárok
Ez miez? Ha virtuális, akkor hogy van hatással az anyagi dolgokra? kérdés1

pYura ameddig nem olvasol utána, nem tudok veled vitatkozni. A Virtuális részecskék folyamatosan keletkező és megsemmisülő részecskék, ezek okozzák például az amúgy teljesen "fekete" fekete lyukak sugárzását is.

Lehet, hogy lol, de vagy betartjuk a fizika szabályait, vagy nem érdemes vitázni.
ha gyorsan haladunk térbeli irányokban, akkor az idő számunkra lassaban telik, ha lassabban haladunk, akkor meg gyorsabban telik az idő
Én ebben nem hiszek. A világban az idő a világban egyenletesen folyik, függetlenül attól, hogy én mit csinálok.

Na jó, ezt most meg sem hallottam.
Tökéletesen logikus és nyilvánvaló következtetés, hogy a 4 ismert dimenzióban egy fix, maximális sebességgel rendelkezünk
Ez azt jelentené, hogy a fény sebességen haladó fotonok számára megállna az idő, ergo képtelenek lennének bármilyen változásra, ami egy paradoxon.

Tökéletes következtetés, a feléig. A fotonok számára valóban megállt az idő. Ez többek között annak a tökéletes bizonyítása, amit én mondtam. Nem látom a paradoxont viszonr, hisz a külső változás kizökkenti a fotont az adott sebességi állapotából és ezáltal hajlamossá válik változni (pl energiát átadni, ha becsapódik).
a gyorsulás ekvivalens a graviációval
Egy gyorsulú tárgy gravitációs tulajdonságai (tömge) nem változik. A napból kilövellő fotonoknak sincs 20.000 tonna tömege.

Ezt megint meg sem hallottam, igazából nem is erről beszéltem. Einstein két legalapvetőbb műve, a speciális és az általános relatiitás két alapösszefüggése, hogy az egyenes vonalú egyenletes mozgás ekvivalens az egy helyben állással, a gravitáció pedig a gyorsulással. Megint csak a könyveket tudom javasolni, ez nem vita tárgya.
És bár a mindennapi életben nem nyilvánvaló, de az iőben meglevő sebsségünk éppen annyira esetleges, mint a térbeli mozgásunk sebessége.
Mivel az időt úgy definiáltuk, hogy egyenletes legyen, ezért szerintem csak térbeli sebességről van értelme beszélni.

Teljesen lényegtelen, hogy mi hogy számuljuk az időt. Az idő egy bumimembrán, akárcsak a tér. Ehhez megint a könyvek...
El fogom olvasni a könyveket, de csak akkor fogok elhinni az egészből valamit is, ha matematika nélkül is érthető érveket sorakoztat fel. A matematikával az a baj, hogy ha eleve hülyeségből indulsz ki (nincs idő) minden következtetésed is téves lesz...

A könyvekben javarészt analógiás okfejtés van, tehát nem lesz gondod a metametikával, de pl. a szuperhúrokat, vagy a szupergravitáció módszerét matematika nélkül nem értheted meg.

A matematika az egyetlen konzisztens tökéleteset alkotó tudományunk, amennyiben éppen ezt vonod kétségbe, úgy soha nem fogod értékelni a tudományos eredményeket, mert a mai fizikában, ahol kísérletileg már régen nem vizsgálható idő/méret/energiatartományokkal dolgoznak, a matematika az igazolás egyetlen, megingathatatlan módszere. Erre nem tudok már mit mondani többet.

hispan1":iui89dic mondta:
És milyen volt?

pYura":iui89dic mondta:
A Virtuális részecskék folyamatosan keletkező és megsemmisülő részecskék, ezek okozzák például az amúgy teljesen "fekete" fekete lyukak sugárzását is.

Nem röntgen sugárzása van a feketelyukaknak? Hogy ha egy részecske eltűnik (energiává alakul) akkor miért nem érzékeljük, ezt hő vagy fény formájában. Vagy ez is egy újjabb fikció?

Lehet, hogy lol, de vagy betartjuk a fizika szabályait, vagy nem érdemes vitázni.
Én betartom :D

Tökéletes következtetés, a feléig. A fotonok számára valóban megállt az idő. Ez többek között annak a tökéletes bizonyítása, amit én mondtam. Nem látom a paradoxont viszonr, hisz a külső változás kizökkenti a fotont az adott sebességi állapotából és ezáltal hajlamossá válik változni (pl energiát átadni, ha becsapódik).

És a sebességváltozás nélküli fényelhajlásokat hogy képes elviselni, ha számára áll az idő?

Einstein két legalapvetőbb műve, a speciális és az általános relatiitás két alapösszefüggése, hogy az egyenes vonalú egyenletes mozgás ekvivalens az egy helyben állással, a gravitáció pedig a gyorsulással. Megint csak a könyveket tudom javasolni, ez nem vita tárgya.

Az a baj, hogy te ezt elhiszed én pedig nem. Ez hit és nem vita tárgya valóban.

Még valami: te tényleg megértetted azt a matematikát, ami a szuperhúrokat magyarázza? Na ne viccelj... Erre mondom, hogy tudományos vallás.

hispan1":1bcdjnvx mondta:
És milyen volt?

Ahogyan az meg vagyon írva: hirtelen alakultak ki a kristálygócok és látványosan gyorsan megfagyott a víz.

pYura":1bcdjnvx mondta:
A Virtuális részecskék folyamatosan keletkező és megsemmisülő részecskék, ezek okozzák például az amúgy teljesen "fekete" fekete lyukak sugárzását is.

Nem röntgen sugárzása van a feketelyukaknak? Hogy ha egy részecske eltűnik (energiává alakul) akkor miért nem érzékeljük, ezt hő vagy fény formájában. Vagy ez is egy újjabb fikció?

Fikciók nincsenek. A sugárzás változó tartományú lehet, valószuínűleg van benne ultra-ibolya és infra egyaránt. A részecskepár egyik tagja beleesik a fekete lyukba (belül kerül az eseményhorizonton), így a másik nem tud vele találkozni és nem olják ki egymást. A lényeg a keletkező virtuális-részecske-párok moozgásán van: a spirális összetartó mozgáson. Könyv.

Én betartom :D

Én is. És ezért kell belátnunk, hogy a korong nem tárolja örök időkig az energiát ellentétben egy szupravezető körrel.

És a sebességváltozás nélküli fényelhajlásokat hogy képes elviselni, ha számára áll az idő?

A kulcsszó a SZÁMÁRA. A részecsnén belül. NEki nincs "tudata", hogy érzékelje mindezt. Rá a gravitáció és minden más éppúgy hat, csak épp mivel fénysebességgel halad, belső változáson nem esik át. De ez megint olyan dolog, ami nagyjából Einstein óta trivialitás. Nem értem, ezen miért kell vitatkozni.

Einstein két legalapvetőbb műve, a speciális és az általános relatiitás két alapösszefüggése, hogy az egyenes vonalú egyenletes mozgás ekvivalens az egy helyben állással, a gravitáció pedig a gyorsulással. Megint csak a könyveket tudom javasolni, ez nem vita tárgya.

Az a baj, hogy te ezt elhiszed én pedig nem. Ez hit és nem vita tárgya valóban.

Megbocsáss, ez bizonyítva van: ha metrózol, akkor a gyorulás éppen úgy fog a metró végébe szegezni (EGYENLETES GYORSULÁS), mint ahogy a gravitáció szegez a Földhöz. És ehhez csak Te kellesz, egy egyenletesen gyorsuló valami és a Föld. Ez megint trivialitás. Ugyanez áll a nyugalmi helyzetre és az egyenesen vonalú egyenletes haladásra. Ha Te egy TGV-vel száguldasz 300 km/h sebességgel (de végülistökéletesen mindegy, milyen gyorsan), és a vonat ablakai le vannak rolózva, Te soha az életbe meg nem fogod mondani, hogy állsz-e vagy haladsz. Ez megint tény, Einstein óta trivialitás. Ezt bárki magán is be tudja bizonyítani megfelelő körülmények között. De hogy megnyugodj, amerikában kipróbálták a '70-es években: casináltak egy hosszú egyenes sínt, rajta egy agyoncsapágyazott, lengéscsillapított ablaktalan vagonnal. A benne ébredő ember nem tudta eldönteni, semmilyen bent végzett kírérlettel vagy az érzékeivel, hogy halad-e vagy sem. Számára mindenféle szempontból lényegtelen volt, hogy halad-e vagy sem, mert ez a továbbiakban semmiben sem befolyásolta.

Még valami: te tényleg megértetted azt a matematikát, ami a szuperhúrokat magyarázza? Na ne viccelj... Erre mondom, hogy tudományos vallás.

Nem, nem értettem meg teljesen. Én csak annyit mondok, hogy ha elveted a matematikát, semmi értelme az egésznek. A matematika amit egyszer levezet, az úgy van és ehhez (talán egyedül a világon ennél van így) kétség nem férhet.

A részecskepár egyik tagja beleesik a fekete lyukba (belül kerül az eseményhorizonton), így a másik nem tud vele találkozni és nem olják ki egymást (...) Én is. És ezért kell belátnunk, hogy a korong nem tárolja örök időkig az energiát ellentétben egy szupravezető körrel.

Akkor ennek mi köze a légüres térhez? (...) Ilyet nem is állítottam.

ez megint olyan dolog, ami nagyjából Einstein óta trivialitás. Nem értem, ezen miért kell vitatkozni.

Azért mert elmélet és nincs rendesen bizonyítva

vonat ablakai le vannak rolózva, Te soha az életbe meg nem fogod mondani, hogy állsz-e vagy haladsz. Ez megint tény, Einstein óta trivialitás.

Azt hittem Newton óta :D. Két teljesen különböző dolgot állítasz párhuzamba: az egyenes vonalú egyenletes mozgás és a nyugalmi állapot abban hasonló, hogy az eredő erő zérus. Hogy ez hogyan jön ahhoz, hogy a gyorsulás hat a gravitációra gőzöm sincs honnan veszed.

Nem, nem értettem meg teljesen. Én csak annyit mondok, hogy ha elveted a matematikát, semmi értelme az egésznek. A matematika amit egyszer levezet, az úgy van és ehhez (talán egyedül a világon ennél van így) kétség nem férhet.
Ezek az elméletek egymást váltják, ming bebizonyosodik, hogy amit gondoltak az megint másképp van és hogy a számolás nem volt jó. Nem tudom miért kell az ilyen képlékeny dolgokban ilyen szilárdan hinni.

Épp csak annyi a köze a dologknak a légüres térhez, hogy ezek a virtuális részecske-párok mindehol keletkeznek és ha az egyik tagja a párnak ütközik a koronttal, lassítja.

A fotonokról írt dolog már rég nem ELMÉLET! Így működik a kvantumosság. Erre megitn a könyvet tudom javasolni.

Nem Newton óta triviális, ő ilyet nem mondott.
Nem mondtam, hogy a gyorsulás hat a gravitációra, azt mondtam, hogy fizikai szempjontból a kettő egy és ugyanaz. Könyv.

Látom nemigen vagy otthon ezekben az elméletekben. Egy-egy elmélet sosem rossz. Newton elmélete még mindig jó, még mindig működik a kvantumásság, a szupergravitáció, a relativitás, a kulcsszó itt az, hogy ezek nem fedik le a teljes valóságot. Egy-egy darabról van szó, önmagában mindegyik tökéletes.
Ami ellenben a szuperhúr-elméletet illeti, az lesz az első, 10 ill. 11 dimenziót, sőt általában az összes elképzelhető világegyetemet lefedő elmélet, amely gyakorlatilag készen van, csak meg kell oldani és ehhez a matematika eszköztára ma még nem elég. Bár épp a közelmúltban sikerült egy fontos mérföldkövet igazolni: a Poincaré-sejtést. http://www.sg.hu/cikkek/49474/a_poincare_sejtes_megoldasa_2006_tudomanyos_csucsa

Tényleg olvasd el azokat a könyveket, bár ha ennyire "tudománymentes" világnézettel álsz neki, és midnennel vitatkozol, akkor nehéz lesz a végére jutni bármelyiknek is.

Nem Newton óta triviális, ő ilyet nem mondott.
"Ha egy testre ható erők eredje nulla, akkor a test egyenes vonaló egyenletes mozgást végez vagy nyugalomban marad."
Einstein??! ááá

A dolog másik aspektusa a gravitációs terekben történő időtorzulás, de az meg azzal van összefüggésben, hogy szintén a relativitás értelmében a gyorsulás ekvivalens a graviációval

Könyv? kérdés1

ha ennyire "tudománymentes" világnézettel álsz neki,
Én nem vagyok a tudom ellen... dehogy, csak nehéz meggyőzni dolgokról, amik csak elméletben léteznek. (Mert ugye ha létezik valami, akkor miért nem lehet közvetlenül mérni stb stb.)

Hétfőn kezdem Az elegáns univerzummal. Még van egy hét szünetem rá :)

Bloody Fox":3o1hw9r8 mondta:
hispan: olvastad a könyveket már amiket említettem?

Szegény Hawking is kezd már becsavarodni, űrbe akar utazni, meg azt állítja a fekete lyukakban megsemmisül minden, láttam róla egy műsort nemrég, elég lehangoló volt :( Szörnyű lehet úgy dolgozni, hogy az ember szinte alig tud kapcsolatot teremteni a környezetével :(

Azt állította, hogy még az információ is megsemmisül. Asszem ezt nem tudta bizonyítani...

Nem bizony, sőt épp ő jött rá a megoldásra: nevezetesen ezekre a virtuális részecskepár-esetekre, amikor is az egyik éppen beleesik a fekete-lyukba, így nem tudja megsemmisíteni a másikat, tehát távozik, sugárzás formályában (mármint az, amelyik kívül maradt). Így a fekete lyukak is adnak ki információt, a maguk sajátos módján. Arról pedig, hogy mi van a fekete lyukban, nos órákat lehetne találgatni, vannak egész konzisztens elméletek.

Newton sosem mondta ki a görbült terekre értelmezve az említett szabályt és egészen más megközelítésből vizsgálta a dolgot. Számára a tér egyenletes volt. Épp azért szokták ezt Einsteintől datláni, mert ő valóban fontos irányból világított rá és a speciális relativitás keretében adta közre.

Ha valami létezik, akkor azt nem feltétlenül lehet mérni, most még. Az ötödik és még ki tudja, hányadik térdimenzió "legöngyölítéséhez" kvadtrilliókban mérhető mennyiségű energiára lenne szükség, ami sosem fog rendeklezésre állni, de attól még ott vannak a többletdimenziók. Ugyanez igaz a húrokra és a kvarkokra is (bár a kvarkokat ha jól tudom a CERN-ben már kimutatták).
Jön a logikus kérdés: számít-e az a tartomány, amit már nem mérhetünk? Van, akik szerint igen, van, akik szerint mindegy, hogy mi van ott, mert sosem fogjuk mérni. Szerintem a konzisztens elméletekhez szükség van rá.

Hát ja :( (desztillált vízzel próbálkozok) Na mindegy, holnap fizika órán úgy is szó lesz róla, mert holnap lesz a kis előadás (meddig tartott megszervezni, ho)gy ki mikor mit mond... :? .

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.
Vissza
Top Alul