Tegnap este kiírtam a chat-falra, hogy közvéleménykutatást tartok az ügyben;
egy tanár megalázhatja-e a diákot? Vegyes valaszok jöttek, de ha jól emlékszem többen írták azt, hogy nem.
A helyzet a következő:
Tegnap délután 2-4-ig volt egy vízföldrajz előadásom. Kb 120 fős előadóban voltunk 40-45, mert pénteken az évfolyam 60% nem igazán jár előadásokra. A jégfolyások (folyókon kialakuló jégmezők) volt az óra anyaga. A tanár interaktív órát, mert szokott kérdéseket feltenni (nem névre szólóan, csak úgy általánosságban), hogy esetleg mit gondolunk erről, vagy arról.
A kérdés az volt, mi lehet az oka annak, hogy a Tiszán nagyobb számban alakulnak ki jégfolyások. Az első válasz amit mondtak helyes volt, majd következtem én. Azt mondtam, hogy azért lehet ez, mert a Tisza alsó szakaszjellegű folyó az egész ország területén. (Mellékesen: jégfolyások középső és alsó szakaszjellegű folyókon alakulhat ki. Az alsó szakaszjelleg pedig azt jelenti, hogy hordalékát lerakja, kanyarog, lassú folyása van, alacsony eséssel rendelkezik.)
Na már most erre a tanár annyit válaszolt, hogy: "Egyes! Máris megbukott. A Tisza a legtökéletesebb példa a középső szakaszjellegű folyókra. Ezt még általános iskolában kellett volna megtanulnia." Mondta mindezt teljes komolysággal úgyhogy nem lehetett viccnek venni.
Tény, hogy zavarba jöttem és kínosnak éreztem, hogy ekkora baromságot mondtam, dehát Istenem. Ez van, rosszul emlékeztem erre. Nem mellesleg még jópár ember suttogta, hogy alsó szakaszjellegű, szóval nem csak én voltam képzavarban, de én nyögtem be ezt. Valami olyasmit is hozzátett, hogy pedig földrajz szakon vagyok és ilyen alap dolgot nem tudok. Erre már a zavaromban nem nagyon figyeltem. Ő minden bizonnyal úgy jött egyetemre, hogy mindent tudott és soha egy hibás választ se adott semmire... LOL
Az előadás ment tovább, jegyzeteltem, nem pofáztam (!), nem zavartam az óra menetét!
Később volt egy fogalom, amire azt mondta, hogy ezt már biztosan tanultuk ásványtanból és megkérdezte, volt-e már ásványtanunk. Többiek bólogattak, hogy igen. Erre, 2 hellyel mellettem ülő haverom odasuttogta nekem, hogy "Hallod menyus! Nekem még nem volt." Próbálta viccesre kihozni azt a tényt, hogy őt megbuktatták belőle félévkor. Erre én egy komolyabb mosollyal (nem nevetéssel, egy hangot ki nem adtam!) reagáltam, illetve a mellettem ülő lány csop. társam kezdett el halkan kuncogni. Persze a tanár, azt vette észre, hogy én erősen mosolygok. Próbáltam a füzetembe bámolni, mert éreztem, hogy ebből baj lesz.
Újból nekem célozta szavait: "Én a maga helyében nem röhögnék, mert ez volt a pályafutásom mélypontja." (Mármint, amit korábban mondtam.)
Na ez volt az a pont amikor nem tudtam eldönteni, hogy mit tegyek. Legszivesebben felálltam volna az előadó közepén (ott ültünk ugyanis) és kijöttem volna az előadásról, ami elég feltünő lett volna.
Kicsit sem érzem jogosnak, hogy ilyen megalázásban részesített, mert nem tanusítottam olyan magatartást, hogy kiérdemeltem volna ezt. Az, hogy rossz választ mondtam egy dolog, de amit utána megjegyzett szerintem bunkóság volt. Ennyire még nem éreztem megalázottnak magamat.
Pro és kontra ki gondolja ugyanígy vagy esetleg azt, hogy helyesen járt el a tanár? Nem fogom rossz néven venni azt se, ha úgy gondoljátok az előadónak volt igaza.