- Csatlakozás
- 2025.12.21.
- Üzenetek
- 452
- Reakció pontszám
- 145
- Hely
- Komárom
- Webhely
- balagefilm.blogolok.hu
tunéziai, francia feliratos filmdráma FHD
A film magyar nyelvű felirata az én munkám, miután olvastam egy ajánlót a Bab'Aziz - A sivatag hercege című filmről, kiderült, hogy a rendező egy trilógiájának harmadik filmje. De, magyarul, csak a harmadik érhető el. Így az első, és második filmhez készítettem magyar nyelvű feliratot. Ez, az első. Sorban jön majd mindhárom.
Nacer Khemir 1984-es alkotása (eredeti címén: Les Baliseurs du désert), a modern arab filmművészet egyik leglátványosabb és legköltőibb darabja. A film a rendező „Sivatag-trilógiájának” első része.
A film egy fiatal tanító érkezésével indul, akit egy elszigetelt, sivatagi faluba vezényelnek dolgozni. Megérkezésekor azonban egy szürreális, várakozással teli világgal találkozik:
A hiányzó iskola:
A faluban nincs iskolaépület, a gyerekek pedig nem a hagyományos értelemben vett tananyagra kíváncsiak.
Az átok:
A falu férfiai egy ősi átok hatására a sivatagot járják, hogy „kijelöljék” az utat, de soha nem térnek vissza.
A misztikum:
A tanító lassan elszakad a racionális valóságtól, és beszippantja őt a helyiek mágikus gondolkodásmódja, a szúfi költészet és a homokdűnék végtelen csendje.
Vizuális stílus:
A film képi világa lenyűgöző; a sivatag nem csupán helyszín, hanem élő, lélegző szereplő. Khemir festői kompozíciókkal és élénk színekkel dolgozik.
Mágikus realizmus:
A történet elmossa a határokat az álom és az ébrenlét, a múlt és a jelen között. Gyakran hasonlítják Az Ezeregyéjszaka meséi hangulatához.
Filozófiai mélység:
A film az identitáskeresésről, az arab kulturális örökségről és a természet (a sivatag) hatalmáról szól az ember felett.
Érdekesség: A film sikere alapozta meg Nacer Khemir hírnevét, ami lehetővé tette számára a trilógia folytatását (Az alvó galamb nyaklánca és a Bab'Aziz), amelyek szintén számos díjat nyertek a 90-es és a 2000-es években.
Díjak :
1984 Carthage Film Festival (Tunézia) - * Prix de la Première Œuvre (A legjobb elsőfilm díja)
1984 Nantes-i Három Kontinens Fesztivál (Franciaország) - * Grand Prix (Arany Hőlégballon-díj)
1984 Mostra de València (Spanyolország) - Pálma Díj - legjobb operatőr (Georges Barsky)
1984 Valladolid International Film Festival (Spanyolország) - Hivatalos versenyprogram és elismerés a film egyedi látványvilágáért.
1985 Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál (Svájc) - közönségdíj
2017 Velencei Nemzetközi Filmfesztivál - A film felújított (restaurált) változatát beválogatták a Venice Classics szekcióba, ahol a filmtörténet legfontosabb remekművei között mutatták be újra.
A film :
Sivatagi trilógia l. Sivatagi vándorok - الهائمون في الصحراء
tunéziai, francia feliratos filmdráma 1984 FHD A film magyar nyelvű felirata az én munkám. Nacer Khemir 1984-es alkotása (eredeti címén: Les Baliseurs du désert), a modern arab filmművészet egyik leglátványosabb és legköltőibb darabja. A film a rendező „Sivatag-trilógiájának” első része. A film...
ok.ru