Mit bírnék? Húúú de hosszú lista lenne

. Kiemelve a lényegesebbeket:
Nem tudom, hogy csak nekem hiányzik e, de nekem nagyon bejönne az évszakok időjárásainak megjelenítése. Kinek ne tetszene a hóesés? Oké hogy mod-ok voltak idevágóan, de mért ne lehetne benn alapból. Ehhez kapcsolódóan álcaruhák variálhatósága évszakhoz képest.
Ami még kézenfekvő lenne az a roncsok illetve szemét hasznosíthatósága. Tehát építeni a szemétből egyszerűbb mechanikus dolgokat, használati tárgyakat vagy fegyvereket például. Amit ezzel kapcsolódóan még jobban el tudnék viselni az a gépészkedés. Összerakni működőképes gépeket, motorokat. Így például roncs járműveket felújítani és mozgásra bírni (üzemanyag, karbantartás, realisztikus sérülések/elhasználódás). Vagy akár artifact-el meghajtott gépek áram termelés szempontjából. Nem úgy persze hogy eléd raknak 1 bekötési rajzot aztán tessék, építs 1 erőművet.
Artifact-ek kombinálása egymással, a kísérletező kedv kiélésére

(ide vágólag is voltak mod-ok amik tudták)
Új fegyverek hozzáadása a játékhoz és nem lőfegyverekre gondolok, hanem pl: claymore, akna, medvecsapda (mutánsvadászoknál logikus lenne szerintem), világító rakéta/flare (sötét éjszakai harcoknál segíthetne, gránátvetőből vagy rakétapisztolyból indítva)
Lőfegyverek terén szerintem nem kellene sokat még hozzátenni, esetleg VZ61, AMD. Itt ami tetszene az a tárak, szerelék sinek, kiegészítők vásárlása/zsákmányolása és a fegyverek főbb elemeinek változtatása pl: tus, markolat, fém válltámasz állíthatósága.
Frakcióháború lehetne, de valahogy másképp, mint CS-nél volt kivitelezve. Ezt kicsit jobban át kéne gondolni. (Volt nem egyszer, hogy a csapat megindult támadni és a cél elérése előtt megálltak és se tőled se hozzád. Mintha lebetonozták volna őket és lehetett várni, míg meghalnak, vagy míg újabb csapat jött. Ha legalább erősítést hívtak volna, akkor oké, de nem. Meg hasonló irritáló dolgok.)
A fő történet vonal kialakítását nem féltem, mert eddig is jól összehozták.
Mellékküldetések terén viszont nagyon sok mindent lehetne kitalálni a szereléstől kezdve a kémkedésen át csapdázásig vagy klán/banda alapításig, amit el tudtok képzelni.
Opcionálisan jó lehetne még társak felbérlése ilyen-olyan melókhoz. Szépen lehetne innen bandát is alapítani. De semmiképp sem csapat irányítóssá tenni az egész játékot.
Ami szerintem jó lenne még a fordított küldetéskeresés. Miért ne adhatnánk ki 1-1 küldetést nálunk tapasztalatlanabb stalkereknek (pl: hozzál gázolajat, vagy ilyesmi) és ha teljesítik, akkor kifizetjük vagy hasonló.
Szabad alvás bárhol ahol nekünk tetszik(ez szintén volt mod-okban) és tábortűz rakás melegedés miatt

. Oké hogy veszélyes, mert megölnek a mutánsok vagy a mozgó anomáliák, vagy 1 kóbor zsoldos. Válassz olyan helyet, amit biztonságosnak érzel, és esetleg biztosítsd magad csapdákkal/jelzőberendezésekkel. Ezt továbbgondolva miért ne hozhatnánk létre magunknak saját rejtekhelyet/szállást. Olyan erődöt építenék magamnak, hogy ihaj-csuhaj

(anomália aknamező, barikádok)