Ez az egyik dolog, amiért kihajítottam a kukába a licenszemet, a másik meg az, hogy mikor vittem a gépet és egy Golyó nevű igen profi számítástechnikus rakta össze, közben igen érdekeseket mondott: a Vista létrehoz telepítéskor egy 60 megás rejtett partíciót, ami egyrészt véd a vírusok ellen, másrészt viszont hiába formázod az általad látott (normális) partíciót, ez a kis 60 megás nem enged telepíteni más windowst, csak a Vistát. (szóval az egész lemezt újra kellett partícionálnom; aki erről nem tud, az beledöglik, mert soha nem jön rá a turpisságra, ugyanis még a dos alól indítható partícionáló progik sem látják azt a 60 megát, csak akkor szívódik fel, ha az egész lemezt gyalulod!). Másrészt, a tisztaszoftverhez kapott telepítőt csak 2x (!) használhatod fel (Azt már alig merem mondani, hogy az új, egyben szerelt gépek mellé a továbbiakban akkor sem ad telepítőlemezt a Microsot, ha a géppel együtt vettél egy OM terméket, teszemazt Vistát. Vagyis ha bajod van vele, vírus vagy akármi, viheted a szervízba, ami röhelyes.) Harmadrészt a licensz hoszabbítása és új telepítőlemez minden évben 3000+2000 forint a tisztaszoftvernél (ami persze még mindig olcsóbb, mint megvenni a boltban 40k-ért, de akkor is milyen sunyi eljárás, hogy erről nem szólnak és később többe kerül az egész, mint az elején...). Negyedrészt olyan apróságokat nem is mondok, hogy szerinte (és ha valakinek, akkor neki elhiszem) az XP sokkal de sokkal biztonságosabb, mint a Vista (bár a Media Player 11 és az IE7 sokat ront még ezen a biztonságon is...). Leginkább ezért nem vesz a kormányzati szektor Vistát (ismerjük az eddigi trendet: ha kijött egy új Windows vagy Office, arra mindig lecsaptak a minisztériumok horribilis pénzekért, most valahogy még ezt sem sietik el.).
Szóval 2 óra alatt annyi mindent hallottam, hogy azok után az XP lett a valaha volt legjobb Windows...
És még 1 rossz hír: nekem eddig nem volt SATA optikai meghajtóm, most sincs szerencsére, de elgondolkodtató, miért tűnnek el az alaplapokról a PATA csatlakozások: azért, mert a SATA optikai meghajtókba hardweresen van beépítve olyan védelem, hogy másolt lemezről bootolni nem lehet. Én ezt nem hittem el, megmutatta. DÖbbenet. Röviden ez annyit jelent, hogy ha ninsc egy régi PATA optikai meghajtód, nem tusz másolt lemezről telepíteni semmit, holott ezt a magyar törvények önmagában nem is tiltják... Kérdeztem, nem lehet-e majd ezt valahol firmware frissítéssel megoldani, de sajnos az új meghajtók - mint mondtam - hardweresen védekeznek ez ellen. Nem kétlem, hogy egyszer kitalálnak majd valami megoldást erre is, de azért elszomorító, hogy ilyen irányba megyünk.