Microsoft Windows Vista

Véglüis az XP sosem írta ki, mennyivel másol, de ez meg hol 4 MB/s-el, hol 40 MB/s-el...
Hogy lassab-e hozzá képest? Talán nem...

De azt tudom, hogy natívban gyorsabb lenne, mert öcsémnek is be lett kapcsolva (laptop) a natív mód (mondjuk az sem volt egyszerű) és azóta sokkal gyorsabbak a merevlemez-műveletek.

Igazából az zavar, hogy a BIOS-ban nem találom. Öcsinek ott volt a kapcsoló. Ja én ugyanaz a chipset (Intel 945P), csak neki laptopban, nekem mezei gépben...

Na most mondja haver, hogy a Campus olyan, hogy ha megkaptad a Windowst 3k-ért, akkor azt addig használhatod, amíg felsőoktatásban tanulsz; azaz a hallgatói viszony megszüntével meg kell fizetned a teljes árat, ha tovább akarod használni :roll: Ez tényleg így van?
2 gépre fel lehet tenni ugyanazt a rendszert? Vagy egyikre megy az XP, másikra meg a Vista és akkor legális vagyok :?

Elvileg valóban addig használhatod, ameddig tanulsz vagy tanár vagy, de ahogy hallom, ez nemigen szokta zavarni az embereket, már csak azért sem, mert lehet kulcsot cserélni menet közben is, vagyis ha neadj isten visszavonnák a licenszet (amitől én még kb 3,5 évre vagyok, hol lesz addigra a vista...), akkor is ki tudom cserélni nagyobb baj nélkül.

Elvileg felhasználhatod mindkét szoftvert, de hogy két külön gépen? Lehet, mert külön kulcs van az XP-hez és a Vistá-hoz is...

Én azt mondom, semmilyen kötelezettséggel nem jár, ennyit megér és addig is jogtiszta, amíg ez van...

Arra vigyázz, hogy ez OM termék, vagyis elvileg a géphez adják, ergo 3x lehet aktiválni csak (utána a microsofftal kell megbeszélned, hogy miért aktiválod ennyiszer) illetve van egy pontrendszer, ami a gépedben található hardverváltozásokat számolja és ha túl sok alkatrészt cserélsz ki, akkor az már egy "másik gép".

Azt anno hallottam. Azt hittem kivették :DDD Ilyen alapon havonta vegyek új Windows :DDD (vicc)

Ha már emlegetve volt, hogy 1 géphez adják: ha most ki kell cserélnek az alaplapot és a videókártyát (talán még a procit is), akkor rekord idő alatt előttem a Vista kulcsom :S Mert ugye ez számára egy vadiúj gép... Hogy ezt hogyan adom be microsoftnak, nem tudom...

Meg is jött... 1 doboz, 4CD (XP Pro, Office 2003, Vista Business, Office Enterprise), 3k. Mindenre rá van írva, hogy tiszta software, ami elég vicces, de ennyiért... :R

Na igen... nincs olyan 2 cm2, amin nincs rajta, hogy milyen tiszta :) De 3000-ért még szépen be is csomagolták...

Idézet a tisztaszoftver.hu-ról:

"TÁJÉKOZTATÓ

A Microsoft Magyarország Kft. a magyarországi Microsoft Campus és Iskolai programmal kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtja.

A kormányzat és a Microsoft között létrejött, a Microsoft Campus és Iskolai program alapját képező licencszerződések futamideje 2008. február 28-án lejárt. A licencszerződések vonatkozó rendelkezései szerint a programban résztvevő intézmények és diákjaik szoftverhasználati jogai ezen a napon megszűntek, és ezen időponttól sem az eddig telepített szoftverek további futtatása sem pedig újabb szoftver példányok telepítése nem megengedett.

Tekintettel arra, hogy a Microsoft tárgyalásban van a kormányzattal a Microsoft Campus és Iskolai program meghosszabbítása érdekében, azonban a program meghosszabbításához szükséges licencszerződések megkötésére a kapcsolódó kormányzati közbeszerzési eljárás időigénye miatt még nem kerülhetett sor, a Microsoft az alábbi átmeneti megoldást biztosítja a programban részt vevő intézmények számára:

A Microsoft feljogosítja Microsoft Campus és Iskolai programban részt vevő intézményeket és diákjaikat a program keretében megszerzett ideiglenes szoftverlicencek további használatára a Microsoft Campus és Iskolai licencszerződések megkötéséig terjedő időre, legfeljebb azonban az eredeti lejárati időtartamot (azaz 2008. február 28-át) követő 30 napra (átmeneti időszak).

Ezen átmeneti időszak alatt az intézmények és diákjaik a meglévő licencek használatán túlmenően jogosultak újabb licenceket is beszerezni és telepíteni a program általános szabályai szerint, azzal azonban, hogy amennyiben a Microsoft Campus és Iskolai program meghosszabbítására az átmeneti időszak leteltéig nem kerülne sor, úgy az átmeneti időszakban beszerzett és telepített szoftver példányok használatára vonatkozó jog, csakúgy mint az ezt megelőzően a program keretében megszerzett valamennyi egyéb szoftverlicenc használatára vonatkozó jog, az átmeneti időszak utolsó napján megszűnik, és az érintett szoftver példányokat a Microsoft Campus és Iskolai szerződés rendelkezései szerint a számítógépekről haladéktalanul törölni kell. E tárgyban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium értesíti az igényjogosultakat.

2008.02.28

Microsoft Magyarország"

Ördög és pokol #B

Remélem meghosszabítják a szerződést, mert ez így tarthatatlan :W

Ez az egyik dolog, amiért kihajítottam a kukába a licenszemet, a másik meg az, hogy mikor vittem a gépet és egy Golyó nevű igen profi számítástechnikus rakta össze, közben igen érdekeseket mondott: a Vista létrehoz telepítéskor egy 60 megás rejtett partíciót, ami egyrészt véd a vírusok ellen, másrészt viszont hiába formázod az általad látott (normális) partíciót, ez a kis 60 megás nem enged telepíteni más windowst, csak a Vistát. (szóval az egész lemezt újra kellett partícionálnom; aki erről nem tud, az beledöglik, mert soha nem jön rá a turpisságra, ugyanis még a dos alól indítható partícionáló progik sem látják azt a 60 megát, csak akkor szívódik fel, ha az egész lemezt gyalulod!). Másrészt, a tisztaszoftverhez kapott telepítőt csak 2x (!) használhatod fel (Azt már alig merem mondani, hogy az új, egyben szerelt gépek mellé a továbbiakban akkor sem ad telepítőlemezt a Microsot, ha a géppel együtt vettél egy OM terméket, teszemazt Vistát. Vagyis ha bajod van vele, vírus vagy akármi, viheted a szervízba, ami röhelyes.) Harmadrészt a licensz hoszabbítása és új telepítőlemez minden évben 3000+2000 forint a tisztaszoftvernél (ami persze még mindig olcsóbb, mint megvenni a boltban 40k-ért, de akkor is milyen sunyi eljárás, hogy erről nem szólnak és később többe kerül az egész, mint az elején...). Negyedrészt olyan apróságokat nem is mondok, hogy szerinte (és ha valakinek, akkor neki elhiszem) az XP sokkal de sokkal biztonságosabb, mint a Vista (bár a Media Player 11 és az IE7 sokat ront még ezen a biztonságon is...). Leginkább ezért nem vesz a kormányzati szektor Vistát (ismerjük az eddigi trendet: ha kijött egy új Windows vagy Office, arra mindig lecsaptak a minisztériumok horribilis pénzekért, most valahogy még ezt sem sietik el.).

Szóval 2 óra alatt annyi mindent hallottam, hogy azok után az XP lett a valaha volt legjobb Windows...

És még 1 rossz hír: nekem eddig nem volt SATA optikai meghajtóm, most sincs szerencsére, de elgondolkodtató, miért tűnnek el az alaplapokról a PATA csatlakozások: azért, mert a SATA optikai meghajtókba hardweresen van beépítve olyan védelem, hogy másolt lemezről bootolni nem lehet. Én ezt nem hittem el, megmutatta. DÖbbenet. Röviden ez annyit jelent, hogy ha ninsc egy régi PATA optikai meghajtód, nem tusz másolt lemezről telepíteni semmit, holott ezt a magyar törvények önmagában nem is tiltják... Kérdeztem, nem lehet-e majd ezt valahol firmware frissítéssel megoldani, de sajnos az új meghajtók - mint mondtam - hardweresen védekeznek ez ellen. Nem kétlem, hogy egyszer kitalálnak majd valami megoldást erre is, de azért elszomorító, hogy ilyen irányba megyünk.

én ehhez annyit fűznék hozzá hogy az IDE -s castlakozású merevlemezeket is dobhatjuk a kukába mert... leállították a gyártását

(windows-al kacsolatosan meg professional-t láttam 25E pénzért (természetesen xp ) aztán az nem is olyan sok péz érte és annyiszor rakod újra amennyiszer akarod)

1. Errő a 60 megás cuccról még nem hallottam sehol és értelmét sem látom miért jó az bárkinek is, hogy csak Vistát enged telepíteni. Sokan csereberélgetik a hardware alkatrészeiket és mégsem sípol a Vista...
2. Mit tudnak a szervízben, amit mi nem? :F
3. Hol van, hogy licensz hosszabításért fizetni kell?
4. Biztonság: csak ha megnézem a Spybot miket talál Vista vs XP alatt, előbbi jócskán jobb ilyen téren. :)
5. Miért kéne az IDE merevlemezt kidobni? :F

1) Ez a 61 megás cucc létezik. Láttam.
2) ?
3) Hát ez a szép: leírva sehol...
4) ...
5) Mert az alaplapokról eltűnnek az IDE csatlakozók...

ez az IDe pont olyan mint az agp-s alaplap hogy kapni már nem lehet de kari az még van bele (és ráadásol dx10-is... )

Hát ha megnézed, most mindenki kiárusít AGP-ből... (például EDigital) Attila 2 hónapja jár egy 1950-es vagy egy 7800-as után, de sehol nem kap rendes AGP-st. Az AGP halott.

én ha karanák akkor lenne de most minek vegyek mondjuk 25-ért vga-t ha nyáron komplett gépcsere
(ez meg jólessz ajtótámasztónak vagy virágládának :idea: )

Vissza
Top Alul