Megpróbálom összeszedni tapasztalataimat a Vista és a Win 7 kapcsán, néha lehet kicsit elfogult leszek, ezért bocsi.
A linkelt cikkben egy-két dolog kiakasztott, illetve vannak benne valótlan dolgok, ezekre próbálok reagálni.
Az előző cikkben következőt írtam a Windows Vistáról:
„Legfőbb hibájának az alábbiakat rótták fel: igencsak (némileg indokolatlanul) magas hardverigény, rengeteg kompatibilitási gond, sok helyen túlbonyolított felhasználói felület, meglehetősen lassú működés, illetve a felhasználói fiókok felügyeletének (UAC – User Account Control) rendkívül idegesítő viselkedése.”
Menjünk sorba
1,
Igencsak (némileg indokolatlanul) magas hardverigény
Had gondolkozzak egy percet. Á megvan. A Vista az anno 2004-ben vásárolt konfigomon TÖKÉLETESEN futott, a Vistát 2007 elején adták ki. Ez 3 év korkülönbség. Próbáltatok már Xp-t futtatni egy 98-as gépen, NA AZON lassú lesz.... Ezek után kérdem én: Most akkor melyiknek nagy a rendszerigénye? A másik: a Vista soha nem foglalt telepítés után nálam 700(! ááá) mega ramot. Ez a Win7 fenntartja a helyet a programoknak duma meg... A superfetch Vista esetén kitakarította a memóriát másodpercek alatt a betöltendő program számára. Valószínűleg Win7 kicsit kevesebbet tölt elő
A Win7-tel kapcsolatban: Ennek a rendszernek MAGASABB a hivatalos rendszerigénye mint a Vistának, elhiszem hogy optimalizáltak, de én sokakkal ellentétben nem szarok magam alá 2-3 másodperc javulástól. Lehet bennem van a hiba.
2,
Rengeteg kompatibilitási gond
Kompatibilitási problémám a Vista RC1 óta nem nagyon volt, de ha mégis, akkor pár perc keresés után megoldottam. Vista kernel verziószáma 6.0, Win7 6.1, ez jelzi is hogy itt nem történt sok változás, miért lenne kompatibilitási probléma?
A win7ben debütált az XP mód. Na ez az, amit soha nem értettem. Több helyet kér mintha telepítenék egy VirtualPC-t és rá egy XP-t és a hatás közel azonos, és olyan programokhoz ajánlják mint az Office? Jelentem az Office kitűnően működik emulálás nélkül is...
3,
Sok helyen túlbonyolított felhasználói felület
Véleményem szerint Windowsnak még nem volt olyan átlátható, letisztul, egyszerű felülete mint a Vistának. A Win7 ebből sok mindent örökölt, viszont szerintem, MS-ék rossz irányba indultak el a fejlesztésével. Például ott van a Superbar, ami először tetszett, azonban pár nap használat után kényelmetlennek, idegesítőnek találtam.
4,
A felhasználói fiókok felügyeletének (UAC – User Account Control) rendkívül idegesítő viselkedése.
Az UAC egy nagyon hasznos és szükséges dolog. A cikkíró a win7ben azt dicséri, hogy testre szabható, nem kérdez annyit. Nos, Vistában is testre szabható, ugyanúgy mint a Win7ben csak nem csúszkával, hanem a Regedit nevű programcsodával, a SecureDesktop értéket 1-ről 0-ra kellett átállítani. Ezt kemény 3 perc guglizással tudtam meg.
Itt egy kis személyes vélemény: Aki arra képtelen, hogy a problémájára keressen megoldást ha ott van előtte az internet, attól az embertől legszívesebben megszabadítanám az IT világot, miattuk terjed a Conficker...
Ezek alapján nekem nem hozna sok változást az új Win, a legközelebbi rendszerösszeomlásig biztosan nem váltok.

Mielőtt valaki azt mondaná hogy a Win7 ellen vagyok, azokat ki kell ábrándítsam, ez az írás nem a Win7 ellen, inkább a Vista mellett szólt, azonban nem mehettem el olyan dolgok mellett, amik úgy vannak eladva mintha teljesen új dolgok lennének, holott eddig is léteztek, csak máshogy (ezért mondjuk dicséret illeti az MS-t, újra feltalálni a spanyolviaszt, ráadásul úgy hogy az embereknek tetsszen

)