pYura: a régi lemezeket is jelölik. Egy régi Windows lemezről is meg lehet állapítani, eredeti-e, vagy sem. (most felhozhatnám példának a PS2 lemezeket, ott is már ezer éve alkalmazzák ezt, csak ott még egyetlen chipben volt a védelem, így "ki lehetett chipelni" a konzolt és nem volt utána eredetiség-vizsgálat). És itt jön a válasz jim67 felvetésére: én is pont ezt kérdeztem, de állítólag 7 chipbe is integrálva van a meghajtón belül a védelem. A 7 helyett persze 1 is elég, mert egy olyan apró nyomtatott áramkörön, mint amilyen egy DVD írójé, egyet sem tudsz kicserélni.
Persze, vannak megoldások: ki lett agyalva, hogy fel kell rakni egy képfájlt az egyik HDD-re és már írtak olyan programokat, amik emulálják, mint meghajtót és mint eredetit. Ugyanezt csinálták a PSP konzolon, kellett egy eredeti üres lemez, hogy legyen mit néznie a konzolnak, de amúgy meg memóriakártyáról ment a játék képfájlból. A baj csak az, hogy vannak már olyan BIOS-ok, amik - akárcsak a PSP - ellenőrzik, van-e bent egy eredeti lemez, vagyis a képfájlos megoldáshoz is bent kell lennie egy eredeti lemeznek (bár ez kicsit vicces, mert ha bent van egy eredeti Photoshop telepítő, elhiszi nekem, hogy Windows? ugyanis a PSP-hez csak 1 féle eredeti lemez volt, szóval ebben a megoldásban erősen kételkedem).
És nézzétek meg a tendenciát: az új alaplapokon már nem is nagyon lesz PATA csatlakozó, ergó be sem tudod kötni a régi meghajtód...