Magyar felsőoktatás II [aktiv]

1. igen erről beszélek, és ez a probléma mert fordítva kéne lennie
2. detto ezt mondtam én is
3. Ilyet nem is mondtam, sőt, azt mondtam,hogy olyan h "szofverfejlesztő" nincs. Vannak kódólók, architektek, teszterek, menedzserek stb.. ez mind a szoftver fejlesztés része.
4. Nem fikció, mint mondtam ismerek nem egyet aki nem műszaki területről jött és ott dolgozik, nem is akárhogy. Saját magam is bölcsészként kezdtem, és mérnökként végeztem,és volt olyan szaktársam aki egyszerre csinálta a művtörit és az infót két különböző egyetemen. Az egyik érdekelte a másikból meg megélhetést akart.

Ha a nyári gyakorlat szerinted sem szakmai gyakorlat (ami ugye az amikor egy vagy két félévig nem jársz be hanem helyette egy cégnél dolgozol és azért kapsz kreditet) akkor az most hogy jön ide? Amúgy az egyetemeknek nem az a feladata hogy kódmajmokat neveljen és senki nem úgy született hogy azonnal beilleszkedik egy csapatba és teszi a dolgát és hogy várhatod el egy olyantól a rutint aki most csöppent bele az egészbe? Erre való a gyakorlat. Vannak olyan OKJ-s képzések meg gyorstalpalók mint pl.: rendszergazda, webdesigner meg php „fejlesztő” vagy a technikusi képzés szakközépiskola után, az ilyeneken folyik elsősorban gyakorlati oktatás, az onnét kijövő embereknek az a dolga hogy tartsa karban a rábízott infrastruktúrát, rajzolja meg az n+1-dik weboldalt vagy írjon n+1-dik pluningt egy már meglévő cms-hez :twisted: de nem véletlen nincs olyan okj-s képzés hogy pl „hogyan dolgozzunk kutatócsoportban”
„Kódoló” meg nincs, szoftverfejlesztő van (a szerződésemen is ez áll de lehet hogy kérek módosítást kódolóra, megtetszett ez a szó :twisted: ) a menedzsernek (ha projekt menedzserre gondolsz) meg más a dolga, ha meg megmondják hogy mit kódolj le az meg nem fejlesztés, vannak programok amik pl uml-ből generálnak forráskódot szóval ez a típusú munka ezzel kiváltható. A gépelés gyorsasága semelyik fejlesztő munkájának minőségét nem határozza meg, max a b kategóriás akciófilmekben.
A bölcsész mérnök meg tovább is nonszensz :)

az amikor egy vagy két félévig nem jársz be hanem helyette egy cégnél dolgozol

ilyen melyik egyetemen van ?

Kódoló” meg nincs

Pedig van, kódoló, programozó hívd aminek akarod, a lényeg hogy forráskódot ír az ember munkakörileg. A szoftverfejlesztés mint olyan jóval tágabb fogalom a programozásnál, aki az architektúrát tervezi, vagy dokumentációt készít, vagy tesztel, menedzsdel, vagy akár csak karbantart, az mind szoftvert fejleszt. Ezt mindet nem lehet egyszerre egy embernek.

vannak programok amik pl uml-ből generálnak forráskódot szóval ez a típusú munka ezzel kiváltható

haha ha ez ilyen egyszerű lenne ...egyébként nem a gépelés gyorsaságáról beszéltem, hanem egy adott feladatot végzehajtó kód létrehozásáról.

Az meg hogy számodra nonszensz még nem változtat a tényen, hogy vannak ilyen emberek.

ELTE... no nem a tanítóképzőn :wink:
Hogy most hogyan megy nem tudom de 2004-ben volt lehetőséged egy félévben elmenni egy céghez amiért kaptál kreditet. Volt előfeltétele és talán sávosodás után volt, nem tudom pontosan, én nem csináltam meg.

Az egyetemnek nem az a feladata hogy szakmunkásokat képezzen akik adott cégeknél helytállnak, arra ott vannak a tanfolyamok, szerintem az a feladata hogy olyan tudást adjon amivel azon a szakterületen el tudsz indulni, munkatapasztalatot munkahelyen szerzel, valahol meg el kell kezdeni. Az hogy jött hozzátok pár elsőéves ráadásul két hétre akiknek éppen akkor nem tudtatok feladatot adni abból nem érdemes következtetéseket levonni :) Mindenki gyakornokként kezd, amikor először dolgoztam harmadéves voltam és nekem is új volt minden mert élesben akkor dolgoztam csapatban először és bele kellett szokni, de nem azért tartottak meg mert végül „beleszoktam” hanem mert nem kellett elmagyarázni hogy mi az a tervezési minta vagy azt hogy pl.: miért nem csinálunk spagettit :wink: és azt hiszem erre való az egyetem. Anélkül is meg lehet tanulni ezeket persze, egyetemre járni nem azt jelenti hogy kiválasztott vagy, de ha jelentkezel egy állásra amire még rajtad kívül 50-en és nem jutsz el a tesztig hanem előbb a HR-es nénit kell meggyőznöd hogy hiába a többieknek progmat diplomájuk van neked meg csak bölcsész de éjjel nappal kódoltál hogy értsél valamihez, akkor nem sok esélyed lesz.

Ha nálatok külön ember végzi a dokumentáció írását akkor azt jelenti hogy a munkáltatód feleslegesen tart fenn egy pozíciót. Ha az adott ember nem képes dokumentálni a munkáját (gyorsabb és kevesebb hibaforrás ha ő maga csinálja), vagy meg van neki adva hogy mit és hogyan csináljon, devmeetingen meg csak ül bólogat meg pislog az csak egy kódmajom, azt tényleg egy bölcsész is meg tudja csinálni, ahhoz még diploma sem kell, ezelőtt kb 10 évvel volt ilyen munkakör de azóta már kitaláltak pár fejlesztési metodikát aminek a működéséhez ennél több kell, erre utaltam az uml-es dolognál.
„bölcsész diplomája van, de úgy kódol ahogy mások szöveget írnak ? Vagy esetleg diplomája sincs,mert suli helyett inkább éjjel nappal kódolt, hogy értsen is valamihez”
és egy ilyen ember hány review ticketet kap.... egy héten... :) de ehhez nem fűzök hozzá többet mert annyira elnagyolt.

az egy más rendszer volt (és jobb), én nem arról beszélek,hanem a mostaniról, a bolognai képzésről

A szakmai gyakorlat időtartama 6 hét (240 munkaóra)

ELTE- infó szak

http://www.inf.elte.hu/hallgatok/bscsza ... enete.aspx

Akárhogy is nézem ez nem 1 év, de még csak nem is 6 hónap.

A szakmunkásokat keverni a szakemberekkel fogalmi zavar. Azért mert valamiben a "szak" szó szerepel még nem lesz hasonló értelmű. Az egyetemeknek pedig nem tudom mi más célja lehet, mint szakembereket képezni, mivel a munkaerőpiacra dolgoznak, az pedig szakembereket vesz fel. Egyszerűen azért mert ha egyetemekről kikerülő embereknek nincs meg a szaktudása, akkor nem tudják elvégezni a munkát amiért fizetik őket. Sajnos többnyire ez a helyzet, ezért nem ér a diploma manapság szart se ( kivételek persze vannak,de a kivétel azért kivétel mert a szabályt erősíti). A legtöbb nagy cégnek ilyen okok miatt saját képzési rendszere van, és ezen keresztül válnak az ott dolgozók szakemberekké. A legnagyobbak meg mint pl az AUDI itt nálunk magába a magyar oktatási rendszerbe nyúlnak bele, mert annyira szar, hogy jobban megéri nekik pénzelni a magyar iskolákat, mert akkor elejét tudják venni a problémának. Itt Győrben van saját általános és közép iskolai osztályuk, több egyetemi szak amit támogat anyagilag és szakmailag is, sőt ha jól tudom akkor már saját óvodájuk is van. Haver még a 2000-es évek elején végzett itt gépészmérnökként és amikor felvették 1 évre kiküldték Ingolstadba "továbbképzésre". Elmondta hogy valójában fogalma nem volt arról, hogy mit és hogyan kellene csinálnia, és mindent odakint tanítottak meg neki. Akkor ez így működött mindekinél, és úgy látszik azóta már az AUDI megunta a helyi iskolák vergődését, és a kezébe vette az irányítást. Pedig ez akkor még a főiskolai képzés volt, aminek ugye az volt a lényege, hogy egyből a munkaerőpiacra képezzen. Volt egy 1,5 éves általános oktatás, és 1,5 éves szakirányú képzés (nem, nem szakmunkás), ahol csak azt tanulta az ember amivel később foglalkozott. Infón olyan szakirányok voltak mint egészségügyi , postai , közlekedési, webes, beágyazott meg mindenféle prog, harverfejlesztés, grafikus és mág millió féle, tehát aki kikerült az egyenest tudott menni kórházakba, a mávhoz, vagy a postára mert ismerte az ott használt informatikai rendszert és nem kellett külön évekig betanítani. Most BSc rendszer van már jóideje, ahol nem szakmai(!) hanem általános képzés folyik,megszűntek a szakirányok helyette van MSc aminek a szakmaspecifikus képzést kellene biztosítania, de egyrészt nagyon kevesen mennek tovább Msc-re, másrészt itt is kb ugyanazt a szart tanulják mint BSc-n (többnyire ezért nem mennek tovább a hallgatók).

"a HR-es nénit kell meggyőznöd hogy hiába a többieknek progmat diplomájuk van neked meg csak bölcsész "

Vicces, hogy ezt pont te mondod, akinek semmilyen diplomája nincs. Te hogyan győzted meg a HR-es nénit hogy a progmat diplomások közül ne szanájla ki az önéletrajzod ?

és egy ilyen ember hány review ticketet kap.... egy héten

Vagy inkább hányat ír:

http://www.figh7club.com/crysis/news-ar ... 558,1.html

Tippelj milyen diplomája van ? ...na jó elárulom, szociális munkás. Bölcsészként kezdte ő is, bár nem tudom, hogy ezt náluk annak hívják e, de eredetileg német nyelv szakon tanult ami idehaza bölcsészkar, de a szociális munka szak jobban érdekelt ezért váltott , és mikor megkapta a diplomáját még filózott, hogy maradjon e test lead, vagy kezdjen dolgozni a szakmájában.

Ja és még valamit elfelejtettem hozzáfűzni a témához:

"Konkrétan a gyakorlati oktatás a nullával egyenlő az egyetemen. "

http://fn.hir24.hu/itthon/2012/09/21/me ... s/~~fokusz

és ez egy olyan szakterület, amiről azt hinné az ember, hogy legalább itt odafigyelnek a gyakorlat orientált képzésre, mert hát az orvosi egyetemek azok mégis csak az eltbe tartoznak. Hát ennyire elit.

A szakmunkásokat keverni a szakemberekkel fogalmi zavar.
Ebben egyetértünk :) Ván három dolog: felsőfokú intézmény, felsőoktatás és felsőfokú szakképzés. Nézz utánuk melyik mit jelent, nem írom le.

Vicces, hogy ezt pont te mondod, akinek semmilyen diplomája nincs. Te hogyan győzted meg a HR-es nénit hogy a progmat diplomások közül ne szanájla ki az önéletrajzod ?

Olvass feljebb pár sort:
Mindenki gyakornokként kezd, ...
Én is így kezdtem :wink: és valószínű nem vettek volna fel ha nem progmatot csinálom hanem a tanítóképzőt.

Vagy inkább hányat ír:
http://www.figh7club.com/crysis/news-ar ... 558,1.html

Ez egy teszter. Teszter nem reviewzik, azt ugyanis még tesztelés előtt kell :) Lehet vezető és ugyanaz a munka más kontextusban járhat nagyobb felelősséggel (pl.: rendszergazda is lehet egy bankfiókban meg lehet a pusztabüdöskei általános iskolában) de a teszteléshez tényleg elég bölcsésznek lenni sőt diploma se kell, sőt tesztelni talán még egy közepesen intelligens német juhászt is be lehet idomítani :)

Haha gondoltam, hogy lenézed, mert tesztel (bár egyébként sokkal inkább menedzser), éppen ezért raktam be őt :lol: . Berakhattam volna Yerli-t is mert ő meg közgázos volt, de sejtettem hogy megvan benned ez a hübrisz ami általában jellemző az egydimenziós programozóállatkákra. A teszter is reviewzik, tudod a code review-n kívül még van vagy millió féle review, és a code review-t sem a tesztelés "előtt" csinálják, mert a code review az maga egy teszt.

de a teszteléshez tényleg elég bölcsésznek lenni sőt diploma se kell, sőt tesztelni talán még egy közepesen intelligens német juhászt is be lehet idomítani

ne felejtsd, hogy neked sincs diplomád, tehát magad vagy az élő péda, hogy a programozói álláshoz sem kell diploma, folytatva a gondolatmeneted programozónak egy közepesen intelligens német juhászt is be lehet idomítani. Dehát ebből látszik, hogy fogalmad sincs arról milyen egy komoly tesztelői munka, ami jóval komplexebb, mintsem gondolnád,mert rendszer szinten kell gondolkozni, és nem elég ismerni az egyes modulok működését, mint egy programozónak akire rá van bízva egy unit aztán addig a pontig van tisztában azzal, hogy mit csinál a szoftver.

És nem mindenki kezdi gyakornokként, az hogy te csak ilyet tudsz elképzelni mert csak ilyet láttál a saját szűklátókörűséged következménye. Nyilván téged nem vettek volna fel máshogy, minthogy elmondtad hogy jártál pár évet évet infóra vagy progmatra, másokat meg felvesznek azalapján a szakmai tevékenység alapján amit korábban végeztek. Ha lehet választani ugyanazért a pénzért inkább választják azt akinek van releváns tapasztalata akármilyen diplomával, mint akinek csak egy papírja van, vagy még az se.

Most eszükbe jutott az uraknak,hogy egyre kevesebb a középiskolai és általános iskolai tanár,s ezért kitalálták,hogy bizonyos szakok mellé bepárosítják a minimálbér összegű ösztöndíjat.
Mindezek ellenére én azt mondom,ne jusson eszetekbe-még a gondolatát is hessegessétek messzire-tanárnak állni!
Higgyetek nekem,nem éri meg!

VinoBob: Olvasd el még egyszer :) Nem nézem le sem a bölcsészeket sem a tesztelőket, amit mondtam abból csak az következik hogy tesztelőnek nem feltétlen szükséges előképzettség.

Amiket mondasz az szerintem téves és hosszasan tudnám fejtegetni sok időt pazarolva rá hogy miért, de már nem akarok a témához hozzáfűzni semmit mert amit te csinálsz azt úgy mondják szépen hogy argumentum ad hominem, kognitív disszonanciából kiinduló személyeskedés :) Sosem sértegettelek és nem fogok idáig süllyedni úgyhogy ez megfelelő kilépőpont számomra a beszélgetésből, ezentúl nem válaszolok, van nekem ennél jobb dolgom is :)

BÚÉK!

Hmm !

Elolvasgatván ezt a kis kakaskodást melyben két "agyoniskolázott" IQ szkanderezik.... eszembe jutott Géza bácsi egyik szövege a korai választásokról meg az Etikai Kódexről. Aszongya az urak az Etikai Kódexben fektették le, hogy ki-kinek a pofájára milyen vastagon kenheti a szart. Gyerekeeeek!
Minden tiszteletem a szaktudásé de elfelejtitek, hogy ugyanabban a cipőben vagytok mindketten ...a bérrabszolgaság igáját húzzátok! Ez kb olyan mintha egy munkatáborban vitatkoznátok hogy ki dolgozott jobban a fegyőröknek. Észre se veszitek, hogy ez az egész mire is megy ki. Szánt szándékkal versenyeztetnek mindenkit meg legyél minél képzettebb és közben gőzerővel hülyítenek mert csak azt lehet irányítani aki nem lát tovább az orránál. Parasztvakítás az egész ! Ne dőljetek be.

Olvastam a VinoBob által belinkelt balfék rezidens cikkét is. A párom mesélte aki baleseti ambuláns nővérként foglalkozott medikusokkal akik ott voltak gyakorlaton, hogy mutatta, magyarázta pl azt miként veszünk vért valakitől...majd ugye gyakorlat következett...az egyik kiscsaj nagyon zavartan viselkedett majd elsírta magát.. ?? A párom a főnővértől tudta meg később, hogy a kis orvostanhallgató kislánynak az volt a baja, hogy neki nehogymár egy nővér mondja meg hogy mit tegyen??!!! ááá És ITT van a kutya elásva ! A hiúság az ami a diplomás ifjúság sajnálatos szemellenzője lett, hogy pl még nem is orvos valaki de már szarba se nézi a nővért akinek 20 éves tapasztalata van.
Van egy szép bölcsesség miszerint alkalmazkodni csak fentről lefelé lehet. Sajnos jelenkorunkban ez is megfordult és az aki minél iskolázottabb az annál hiúbb és arrogánsabb is sok esetben (persze vannak kivételek). Én úgy látom a nagyobb tudás kellő alázat nélkül csak a hiúság ostoba gőgjéhez vezet. Ezt tapasztalhattam is mikor főként építészmérnökök akartak a szakmám rejtelmeiről kioktatni (épületgépészet).

Az hogy ki hova jut be és hova nem szerintem sokkal inkább sors-kérdés. Van-e ott dolgod avagy nincs. Ha van akkor szinte édesmindegy van-e papírod vagy nincs ott leszel és kész mert ott kell lenned.

Enigma-108: Szerintem egy fórum arra való hogy megbeszéljünk valamit vagy hogy vitázzunk, elmondjuk a véleményünket. Ha valaki jártas valamiben és megpróbálja megvédeni az álláspontját az nem agyoniskolázott és ebben az esetben nem volt szkanderezés, legalábbis egy bizonyos pontig.... ha valakinek elfogynak az észérvei és a másik kvalitását kezdi el megkérdőjelezni az már más téma, az az ember jellemétől függ és nem a tudásától (amúgy az már nem vita hanem veszekedés aminek semmi értelme). Amit mondtál a diplomások hiúságával kapcsolatban azt én is tapasztalom, volt pár olyan ember akiket azért kellett elküldeni mert azt hitte hogyha elvégezte a xy egyetemet Msc-n akkor onnantól kezdve az ő valagából jön a napfény, és ezt meg is mondta (na persze nem ezekkel a szavakkal) a munkáján viszont nem az látszott. Meg még kapásból tudnék ilyeneket mesélni (a kedvencem amikor a volt főbérlőm mondta hogy az ő megszólítása doktor úr, aztán egyszer rákérdeztem hogy miből doktorált..... néptánckutatásból) de szerintem a hiúság nem függ össze egyenes arányosan a diplomával. Ha valaki kretén és nem tud változni akkor akármilyen iskolát elvégezhet kretén marad :) Erről szerintem nem tehet a felsőoktatás, ezt sokkal előbb el kell kezdeni, szerintem inkább a szülők dolga hogy adjanak valamilyen normális értékrendet a kölkeiknek. De nem vagyok szociológus, ez csak az én szvsz :)
Amíg meg jól megélek a béremből addig leszek bérrabszolga szívesen :D

Mogle és VinoBob !

Ezúton kérek elnézést a rátok utaló jelzők alkalmazásáért, nem volt szándékom becsmérelni vele titeket, pusztán ezek a szavak szaladtak ki belőlem első lendületre. :)
Mogle: amit viszont a jól megélek belőle alatt értesz...nos ez egy olyan játék amit mi gyerekkorunkból még talán mind ismerünk, mikor szól a zene és a sorbarakott székek körül járunk és ha vége a zenének gyorsan le kell ülni de mindig egy székkel kevesebb van így valaki mindig kiesik. Ha valaki jól megél az többnyire valakinél hiányt jelent. Természetesen megértelek hisz mindenki szeretne jól megélni, de azon kevesek végtelen mohósága vezetett sokak jelenkori szegénységéhez akik képtelenek elfogadni mit jelent az elég.

Nem vettem magamra, értettem a célzást :wink: :P

Ne érts félre, nálam a jól megélni azt jelenti hogy van enni+áram+net :D Bár lehet hogy túl igénytelen vagyok :) De értem mit akarsz mondani, nemrég olvastam valahol hogy valamelyik olasz politikus 3 millió euró(!) tartásdíjat fizet... amiből ugye havonta alapíthatna egy céget és/vagy teremthetne munkahelyet... de hát ez van, én már nem idegesítem ilyeneken magam, amíg van enni (vagy sör) addig hepi van, ráérek idegeskedni akkor ha nem lesz :D

Üdv mindenkinek. Keződik a következő félév: egyetemünk úgy döntött, kicsit lehúzza a diákokat, kifizettet keményen minden perc testmozgást amit az ember nem szabad ég alatt végez, amellett, hogy ha nem csinálja kirúgják (!) mindezt úgy, hogy maguk az oktatók gyakran egy fillért nem kérnének el :) mindezt az államra fogják ami megmondta az egyetemnek: termelj bevételt! (Pannon egyetem) arra lennék kíváncsi, hogy ez más egyetemen fősulin is lezajlik most? Vagy csak itt fázott valaki télen? Konkrétan kb 20 négyzetméteres lepusztult termekért elkérnek óránként 2500at úgy, hogy felszerelés nincs.

VinoBob !

Hogy honnét veszem ? Mindenki abban él aki nem tartozik az "elit"-hez. S hogy kik ők ? Tudod akik nem fizetnek adót, megtehetnek szinte bármit a kapcsolataik miatt, a törvény se nagyon vonatkozik rájuk esetleg végtelenített hitelkártyájuk van stb. Mi pedig bérből, fizetésből élők meg szépen betartjuk a szabályokat, ránk meg vonatkozik a demokrácia alaptétele : egy szabad országban, a szabad polgárok, a szabadon választott parlamentjük irányítása alatt azt csinálják amit szabad.
A bérrabszolgaság alatt meg azt értem, hogy míg korábban tankokkal meg fegyveres erőkkel kellett elnyomni és az irányítói akaratra kényszeríteni az embereket, addig most ezek helyett ott a pénz ami miatt az emberek önként csinálják azt amit elvárnak tőlük. Önként felkelsz dolgozol, ellátod magad és hajtasz hogy megélj és a pénzed majd 3/4-edével nem te rendelkezel. De ezzel végülis ki jár jól ? Na ez itt a kérdés ! "Senki nem lehet jobban rabszolga, mint akivel elhitetik, hogy szabad!" (Johann Wolfgang von Goethe)
Ha szeretnéd ezt bővebben kifejtve meghallgatni javaslom nézd végig a Zeitgeist Addendum c videót a youtube-on.

Enigma-108

és honnét tudod, hogy én nem tartozom az "elithez" ?

Mert még sose láttunk a társaságunkban? :) (Kéretik nem megsértõdni!!)
Komolyra fordítva: létezik szellemi elit is, amihez az anyagi helyzetnek semmi köze.

Arra a kamu titkos társaságra gondolsz, amit az a titkos társaság irányít a háttérből, aminek a tagja vagyok ? 8)

Vissza
Top Alul