Magyar felsőoktatás II [aktiv]

hehe középsuli de jó is volt az ú! Emlékszem nekünk is meg kellett venni egy csomó könyvet, volt amit ki se nyitottam a mai napig nem is egy, na meg ott a jófajta Hajnal Imre matekkönyv. Meg lett véve mind a 4 kötet, és egyszer nem használtuk, mert a tanár mindent tábláról oktatott, minekünk meg jegyzetelni kellett a füzetbe, szóval 4 évig ki se nyitottam, mondjuk a füzetet se, örültem ha összejön a kettes. Aztán cikra 2-3 évvel érettségi után újra érettségiztem matekból is többek közt, és naná hogy a Hajnal Imre könyvből tanultam :D Kb 5 hónapot készültem az érettségire, abból igazán 3 hónap volt az effektiv tanulás(igaz akkor akkor napi 12 óra), kizárólag könyvből és feladatgyűjteményből, szinte minden feladatot megcsináltam. 5ös lett, ennyit a 4 éves oktatás hatékonyságáról 8)

Netről nem tanítunk. Ha netről írsz dolgozatot egyetemen, elküldenek téged anyukádat emlegetve egy másik felsőoktatási intézménybe vagy melegebb éghajlatra.

Egy 2004-ben íródott tankönyv 2007-ben még bőven jó. Ki gondolta, hogy minden évben új tankönyveket kell írni? Jééézusom.

A rendszer persze szar, idén vagy jövőre mennék mesterképzésbe, de senki nem tud semmit, az OM-től kell jogi szakvéleményt kérnem, hogy tehetek-e záróvizsgát, szóval az egésztől hányok én is... És ezek után még legyen kedvem szakdogát írni... LOL

Hát ez az, hogy nem jó, pont azt írja, mert elavulttá vált.Ki gondolta volna? Hát olyan módszertant kell csinálni, ami nem avul el, és akkor nincs problem.Meg lehet oldani, hogy olyan dolgokat oktassanak könyvből, ami nem változik annyira dinamikusan, ami pedig gyorsan változik arra ott a net. Igen is lehet használni a netet forrásként, nagyon jó dolgok találhatóak rajta, több könyvet is netes forrsáokból írnak, ami később egyetemi tankönyv lesz. Itt jelennek meg a legfrissebb infok mindig, mert a web direkt erre a célra lett kifejlsztve anno a CERN-ben, hogy gyorsan és hatékonyan lehessen publikálni. Külföldön évek őta használják, idehaza meg valami atomgyenge az internetpenetráció(az EU-ban a leggyengébb, talán Bulgáriát meg Romániát ha megelőzzük), így nem is csoda, hogy nem terjed el az oktatásban. Külföldön meg már ezerrel megy az e-learning, és nagyon hatékonynak tűnik. Pl itt van Stanford csatornája a youtubeon, és még van egy pár egyetemnek ilyen, pl indiainak is van, magyarnak nem tudom mikor lesz. Én azt mondom, ha valaki tényleg tanulni akar valamit, tanuljon meg angolul és nézze ezt, magyarba meg csak arra járjon be, aminek van értelme, a többiből meg jó a 2es.

gondoltam irok ha mar internetes dolgokrol van szo az iskolakban, a helyi iskola rendszer elegge elter fejlodesszinten itt kezd bejonni a teknika ugy ahogy VinoBob irta szamitogepekre irunk mar minden oan dolgot ami egy oldalnal tobb. es engedik h az internetrol szerezzunk infokat azzal a feltetellel h odairjuk pontosan h honnan szereztuk. ezaz 1 feltetel van es igy beisbizonyithato h csak masoltad a szoveget vagy nem esetleg egy masik felnem tuntetett oldalrol masoltad viszont akkor az derul ki h nincsenek benne dolgok.
ja es a tankonyv h minden evben uj tankonyvet kell kiadni egy ertelmes dolog vegyuk peldaul a Plutot par evvel ezelott egyel kevesebb bolygo lett a naprendszerunkbe es azert ez oan dolog ami miatt lehet atkene irni egy konyvet

járok egyetemre, bár remélhetőleg már nem kell sokáig :D

Hispan: Nekem a fősulin volt néhány tanárom aki szinte mindig a netről frissítette a tananyagot, és vette a fáradtságot hogy magyarra fordítsa az angol nyelvű anyagot. Félévente vagy évente jött ki egy újabb jegyzetet, amit e-mailben adtak szét pár embernek mi pedig küldtük tovább. És szerintem ez nem volt hülyeség.

Igen,de azért én most itt a helyetekben bizony nem lennék.Én ugyan már lassan húsz éve,hogy a felsőoktatás rendszeréből""" frissdiplomás"""" emberanyagként kidobódtam,de hallom ,milyen átkozottúl meg lett tekerve a szisztéma.Nekem a bolognai-ról a spagetti,és nem egy folyamat jut az eszembe-bár a pisai-ról is inkább a ferde torony,semmint a felmérés,amivel nap nap után szembesülök a szakmámban-szóval ott van még ez "kredit-rendszer",meg a bachelor-master képzés,mifene.
Tudjátok,sokszor olyan érzésem van,szinte szándokosan görgetik elétek a sok esetben anyagiakban is igen megterhelő akadályokat,s amikor kijöttök,akkor ott a nagy semmi,vagy elmehettek mosogatófiúnak/lánynak valahova,Európa boldogabbik(?) felébe.
Az én időmben-jaj,azt hittem ezt soha nem fogom mondani,-bizony sokkal egyértelműbb volt minden.Nem is értem,minek csavargatni,tekergetni azt,ami jól működött?
A számítógép és a net viszont óriási segítség nektek,és ez igen jó.Anno de sokat rohangáltam bizonyos jegyzetekért,de jó lett volna anyagokat letölteni helyette,meg saját magamnak kiszerkeszteni a szakdolgozatot...
Az alaklamazott grafikai lehetőségekről már nem is beszélve,de akkor még ilyen nem volt,szerintem azt sem tudtuk,mi fán terem.Nem is gondoltunk arra,hogy valaha is lesz .
Mindegy,ez az élet,Babolcsai néni!

Hát a felső még elmegy,de az alsóoktatás saját tapasztalataim szerint egyszerűen:sz@r! Örültem ,hogy mehetek középbe,mert ami ma megy az általánosban az kritikán aluli !A tanárok keze megvan kötve ,nemérhet a gyerekhez,de az ütheti a tanárt !
Hová fajul ez a világ ?

Oda,ahová "fajítjuk". Van egy olyan érzésem,miszerint lesz még böjtje a nagy lakomának.....

hát igen a régi rendszer jobb volt a gyerek úgynézett a tanárra mint valami istenre , és a tanárnak volt hatalma , most meg.... a mai fiatalság 12-18 éves korosztály kicsit szerencsétlen , de erröl biztos mindenki tudna sokat írni .

Attól függ kedves barátom, a középből is sokvan ! Van a normális és a gyogyó ahová a hülyegyerekek járnak ! Én szerencsére jó helyen vagyok ! :)

Egy biztos,most nem volnék diák semilyen szintjén szívesen a magyar oktatási rendszerben.
A közép és alapfokú oktatást testközelből van lehetőségem "megtapasztalni", a felsőfokút meg már nem is értem,ezzel a kreditrendszerrel....

Csak tudjátok ezzel az a baj hogy a tanárok többsége /Tisztelet a KIVÉTELEKNEK/ magasból szarik az egészbe, és nem érdekli hogy hogyan is kéne tanítani, meg hogy érdekli-e a gyereket az amit elmond neki, csak az a lényeg hogy megkapja a fizetését és amiért nem fizetnek neki azt nem is fogja megcsinálni. Nekem még volt olyan tanárom aki a tanítás élvezetéért tanított, és bármikor hajlandó volt ingyen különórát adni akár 1 embernek is. Igazatok van itt sokmindenen változtatni kéne:
- az oktatás törvényi háttere
- a tanárok motivációja
- és a tanárok hozzáállása elsősorban amikre gondolok!

Ez egy rendkívül összetett,nagyon sokoldalúan taglalható probléma. Belölről látván a helyzetet, sajnos azt kell mondjam, a média és a mindenkori szóbeszéd úgymond hitelesebb forrásnak tünteti fel magát-és hát tűnik is az átlagember szemében-mint az érintettek véleménye.
Magyarország már csak olyan hely,ahol a társadalmi osztályok,rétegek,szakmai területek és az un.lakosság összeugrasztása már már -horribile dictu- népszokássá,hovatovább bevett processzusá vált. Mindíg megvan a megfelelő célpont,akit lehet földbedöngölni,megtaposni,megalázni,de legfőképpen általánosításokba burkolva lekicsinyelni,súlytalanná tenni,kirekeszteni.
"Divide et impera", ha ez mond nektek valamit,és akkor már nem is csépelném tovább a szót.
Rossz orvosok is,jó orvosok is vannak,mint amiképpen örömleányokból is van csinos,eszes,s tenyeres-talpas is.A választás már csak rajtunk múlik.(Már bocsánat a drasztikus kirohanásért!)

zombimorzsi,egyetértek veled,mint "kívülálló" (se nem tanuló,se nem tanító)
Szomorú lol2

Csak egy kis élménybeszámoló... én még nem záróvizsgázok a három éves BA-t lezárandó, mert van még 1 év minor szakom, de látom, mi megy. Olyan nevetséges indokokkal húzzák le a tanulókat, mint hogy diploma-osztó gála díj, "nem tartozom senkinek" díj, stb-stb... Mármost eleve arról volt szó, hogy 3 év után is diploma születik, ha csak BA-s is, erre most kiderül, hogy csak oklevelet kapunk, szóval vicces a dolog... És még fizethetünk is érte... Nevetséges...

Hispan!
Amit veletek ily módon tesznek,az nem nevetséges,hanem aljasság!

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de szerintem az ideji felvételi (matek és gimibe)valami piszkosul nehéz volt. Gyakoroltam rá egy csomót, és alig pár feladattípus eggyezett.Lehet, hogy csak én gondolom így, ha valaki máshogy gondolja az javítson ki.

Vissza
Top Alul