az egy más rendszer volt (és jobb), én nem arról beszélek,hanem a mostaniról, a bolognai képzésről
A szakmai gyakorlat időtartama 6 hét (240 munkaóra)
ELTE- infó szak
http://www.inf.elte.hu/hallgatok/bscsza ... enete.aspx
Akárhogy is nézem ez nem 1 év, de még csak nem is 6 hónap.
A szakmunkásokat keverni a szakemberekkel fogalmi zavar. Azért mert valamiben a "szak" szó szerepel még nem lesz hasonló értelmű. Az egyetemeknek pedig nem tudom mi más célja lehet, mint szakembereket képezni, mivel a munkaerőpiacra dolgoznak, az pedig szakembereket vesz fel. Egyszerűen azért mert ha egyetemekről kikerülő embereknek nincs meg a szaktudása, akkor nem tudják elvégezni a munkát amiért fizetik őket. Sajnos többnyire ez a helyzet, ezért nem ér a diploma manapság szart se ( kivételek persze vannak,de a kivétel azért kivétel mert a szabályt erősíti). A legtöbb nagy cégnek ilyen okok miatt saját képzési rendszere van, és ezen keresztül válnak az ott dolgozók szakemberekké. A legnagyobbak meg mint pl az AUDI itt nálunk magába a magyar oktatási rendszerbe nyúlnak bele, mert annyira szar, hogy jobban megéri nekik pénzelni a magyar iskolákat, mert akkor elejét tudják venni a problémának. Itt Győrben van saját általános és közép iskolai osztályuk, több egyetemi szak amit támogat anyagilag és szakmailag is, sőt ha jól tudom akkor már saját óvodájuk is van. Haver még a 2000-es évek elején végzett itt gépészmérnökként és amikor felvették 1 évre kiküldték Ingolstadba "továbbképzésre". Elmondta hogy valójában fogalma nem volt arról, hogy mit és hogyan kellene csinálnia, és mindent odakint tanítottak meg neki. Akkor ez így működött mindekinél, és úgy látszik azóta már az AUDI megunta a helyi iskolák vergődését, és a kezébe vette az irányítást. Pedig ez akkor még a főiskolai képzés volt, aminek ugye az volt a lényege, hogy egyből a munkaerőpiacra képezzen. Volt egy 1,5 éves általános oktatás, és 1,5 éves szakirányú képzés (nem, nem szakmunkás), ahol csak azt tanulta az ember amivel később foglalkozott. Infón olyan szakirányok voltak mint egészségügyi , postai , közlekedési, webes, beágyazott meg mindenféle prog, harverfejlesztés, grafikus és mág millió féle, tehát aki kikerült az egyenest tudott menni kórházakba, a mávhoz, vagy a postára mert ismerte az ott használt informatikai rendszert és nem kellett külön évekig betanítani. Most BSc rendszer van már jóideje, ahol nem szakmai(!) hanem általános képzés folyik,megszűntek a szakirányok helyette van MSc aminek a szakmaspecifikus képzést kellene biztosítania, de egyrészt nagyon kevesen mennek tovább Msc-re, másrészt itt is kb ugyanazt a szart tanulják mint BSc-n (többnyire ezért nem mennek tovább a hallgatók).
"a HR-es nénit kell meggyőznöd hogy hiába a többieknek progmat diplomájuk van neked meg csak bölcsész "
Vicces, hogy ezt pont te mondod, akinek semmilyen diplomája nincs. Te hogyan győzted meg a HR-es nénit hogy a progmat diplomások közül ne szanájla ki az önéletrajzod ?
és egy ilyen ember hány review ticketet kap.... egy héten
Vagy inkább hányat ír:
http://www.figh7club.com/crysis/news-ar ... 558,1.html
Tippelj milyen diplomája van ? ...na jó elárulom, szociális munkás. Bölcsészként kezdte ő is, bár nem tudom, hogy ezt náluk annak hívják e, de eredetileg német nyelv szakon tanult ami idehaza bölcsészkar, de a szociális munka szak jobban érdekelt ezért váltott , és mikor megkapta a diplomáját még filózott, hogy maradjon e test lead, vagy kezdjen dolgozni a szakmájában.
Ja és még valamit elfelejtettem hozzáfűzni a témához:
"Konkrétan a gyakorlati oktatás a nullával egyenlő az egyetemen. "
http://fn.hir24.hu/itthon/2012/09/21/me ... s/~~fokusz
és ez egy olyan szakterület, amiről azt hinné az ember, hogy legalább itt odafigyelnek a gyakorlat orientált képzésre, mert hát az orvosi egyetemek azok mégis csak az eltbe tartoznak. Hát ennyire elit.