van egy kft-nk, ami szakmunkástanulók gyakorlati képzésével foglalkozik, pár éve a kormány kitalálta, hogy a képzési alapot (amiből finanszírozták a szakképzést) kiterjesztik az egyetemekre is, mivel az is "szakmát ad" csak másmilyent,,viszont itt az a gond, hogy az más szint. Manapság itthon sajnos az a tendencia, hogy mindenki egyetemre akar menni, és senki nem akar szakmát, így általában azok mennek már csak szakmát tanulni, akik sehova se kellenek (tendencia ezt mutatja, persze ez nem azt jelenti, hogy mindenhol így van), és így teljesen tönkremegy a szakképzés itthon. Ugyanakkor az a szakképzési alap nem elég ahhoz, hogy ellássa mind a szakképzés, mind a felsőoktatás finanszírozását. Pénzt bele nem tudnak tenni, mert honnan.
a problémák azok azok, hogy mint pl én is megcsináltam 2 diplomát, egyik az ilyen büfészak, buli, csajozás, mint az amerikai filmekbe, de annak mi értelme? az adófizetők pénzén összebuliztam egy 3éves sz*rt, és semmire nem tudom használni... a másik véglet, hogy vki megcsinál 1 jobb szakot, és kimegy külföldre mosogatni, így az állam pénze nem forog vissza, termelik a sok "okos embert", akik kihúznak külföldre óperkedni, meg fizikai munkát végezni, "mert másra úgy se köll a magyar", elenyésző részük mondjuk talál idővel jobb munkát is.
az én vízióm az, hogy a kormány (nem politizálok, bár tanultam politológiát, de mielőtt még lefideszeztek, vagy emeszpéztek, mondom nem, egyiket sem preferálom) csak annyit akar, hogy ne menjen minden ember egyetemre, de ha már megy, akkor legalább válassza meg, hogy hová! a f*sznak kell még egy tucat bölcsész, vagy akár énektanár, minek? megcsinálják, aztán csodálkoznak, hogy nincs munka. Amiből kevés van, és meg is lehet élni belőle, olyanra kell menni, aki meg nem tudja megtanulni, az menjen szakmát tanulni, úgyis kell a jó szakmunkás, nincs abban semmi égő, én is most azon vagyok, hogy legyen egy hidegburkolóim, meg villanyszerelőm, nem leszek tőle kevesebb, csak több
Mielőtt még vki beírná, hogy de a tandíj! Nos, nem tudom ki mennyire olvassa a kamarai futárt, vagy egyáltalán nézi a oktatási minisztérium oldalait, mert amit a média közvetít, az általában ferdített infó, uszítják a diákokat, sőt a pártok is, gyász. Tehát, akinek nincs pénze, az fel tudja venni a diákhitelt, amit megreformáltak, 2%os kamatra mikor kapsz te hitelt bárhol is? És nem kell fizetned 35-éves korodig. Erre rájön a ráadás, ha bekerülsz céghez, vagy állami szervhez, vállalatokhoz, akkor azok átvállalják a hiteled, tehát nem került semmibe a felsőoktatásod, mert leírják az adóból. Legyél szegény v. gazdag, nem vagy kirekesztve. Csupán azokat akarják kirekeszteni, akik nem egyetemre valók (ás ez nem a pénzen múlik, hanem a mentalitáson).
ugyanakkor ennek is van következménye, és nem is kicsi. az egyetemek hallgatónként ca. 8-900ezer ft visszatérítést kapnak, ha a hallgató államilag finanszírozott (ennyi a fejkvótája egy embernek, ebből futja az ingyen bérletet, ösztöndíjat, tanárok fizetését, közműv etc). viszont ha önköltséges a diák, akkor "csak" 100-300ezer ft per félév pénzt kell fizetnie az egyetemek felé, ami kb 1/3-a, mint amit az egyetem kapna, ha a hallgató államilag fininanszírozott lenne... ez az egyetemekre nézve halmozottan hátrányos lépés, a kormánynak majd valahogy megoldást kell találnia a kiesés pótlására...
részemről ennyi

lehet most már kövezni, meg minden, régen másképp gondolkodtam, most meg így