Magyar felsőoktatás II [aktiv]

A központi felvételire gondolsz? A tesóm is idén felvételizett gimnáziumba, ő is ki volt akadva a matek miatt. Hál' Istennek nekem nem volt anno felvételi, csak egy elbeszélgetés :D .

szerencsére engem beszélgetésre se hívtak be, vagyis a mi sulinkba csakis a pontszámok döntenek :)

Hát igen a matek durva volt, engem még be is hívtak pofázni, elég rendessek voltak és fel is vettek.

nekem nem kellett anno felveteliznem, illetve igen de felvoltam veve alapbol :D batyam is noverem is odajart :D szoval ismertek minta rosszpenzt :D

suliradiot is csinaltam haverral szoval :D volt helyem :D volt ennek rossz resze is :D egyik tanar nagyon utalta a noveremet, ezert a batyamat is meg engem is utalt :D

Eléggé ellehetetlenítették a bekerülést...Vicc az egész ami ebbe az országba folyik. :)

A lap visszaidézi az állami ösztöndíjas keretszámokat, amelyek 2010-2012 között 56 ezerről 31 750-re csökkentek, a 2013-as tanévben pedig csupán 10 480 diák részesül állami finanszírozásban, miközben a részösztöndíjasok száma 2013-ban 46 330 lesz.

A lapnak nyilatkozó kormányzati szereplők szerint a felsőoktatás finanszírozásának átalakítása döntéskényszer volt, hiszen a rendszer pazarló, a diplomák nem piacképesek a világszínvonalú cégek elvárásaihoz képest. <-- akik itt pazarolnak azok ők

Lehet hülyén fog hangzani, de alapvetően igazuk van, csak nem ezt kéne tenniük. Nem a diplomán múlik az egész. Ha valakinek diplomája van az a mai világban nem jelent többet, mintha érettségije lenne. Pusztán egy papír, nem garancia semmiféle szaktudásra, talán egy-két kivételtől eltekintve. A felsőoktatás szinvonala a béka segge alatt van, ráadásul nem csak ez a probléma, mert a középiskolai okatásnak kéne leraknia az alapokat, ami még gagyibb. Az egész rendszer elavult úgy ahogy van, de ez nem csak itt gond hanem az egész EU-ban. Csak külföldön még jobban arra mennek rá, hogy legombolják az embereket, kifizettetnek velük egy csomó pénzt, aztán kapnak egy papírt amivel kitörölhetik a seggüket, mert egyik munkáltatót sem érdekli a papír, csak az, hogy akit felvesznek az mire képes. Alapvetően ez a csökkentés nem lenne gond,ha ezzel együtt járna az oktatás minőségének javulása. Persze a kettő közt semmi összefüggés nincs, mert nem arról van szó, hogy most harmad annyi hallgató lesz, de 3x annyi pénzt fordítanak a képzésükre, mert az ugyanannyi marad. Csak simán arról van szó, hogy nem akarnak sok pénzt kiadni azért ami szart se ér,vegye meg a szart maga aki akarja, pár embernek meg megvesszük dísznek, hogy azért elmondhassuk ingyenes maradt a felsőoktatás.

Nos, a diploma igenis fontos. Egyértelmû, hogy az a tudás, amit a felsõoktatás ad, semmi mással
nem váltható ki. Munkaadói szempontból pl. a marketingesünk lehet jogi végzettségû, ha már vannak jó
referenciái, de a gépészmérnök nem lehet angol-földrajz szakos. Gépmesternek felvehetünk valakit
technikusi papir nélkül is , ha tényleg arany a keze, de folyamatmérnöknek csak egyetemrõl! Persze
nem mindegy, hogy Mûegyetem villamoskar vagy a simagöröngyösi Albert Flórián Fõiskola villamos
mérnök karáról érkezik a pályázó!
És az sem véletlen, hogy a biológia tanár nem tanít rajzot, és viszont.
Statisztika szerint is számít a diploma, hiszen azzal a legkönnyebb elhelyezkedni, igen még mindig, a
válság ellenére is.

hat nemtom, diploma diploma, anyam 3 diplomajaval elmehetett a sunyiba mon. plusz a jopar eves tapasztalata, nem erdekeltek a korhazak. ment a privatizalas es utana szepen vettek fel a friss egyetemrol kikerult embereket akik azt se tudtak h mit kene kezdeniuk a beteggel....statisztikat meg eleg konnyu alakitani csak atkell irni par szamot es kesz a tokeletes statisztika. egyebkent vicc h fizetni kell az oktatasert. november5ikeset kene jaccani :D tanarok kb 80%at kikene rugni alt es gimnazium reszbol mert pszihopata allatok vagy szimplan nem tudnak tanintani. rendes ertelmes tanarokat kene csak tartani es nem hulyiteni a nepet.

van egy kft-nk, ami szakmunkástanulók gyakorlati képzésével foglalkozik, pár éve a kormány kitalálta, hogy a képzési alapot (amiből finanszírozták a szakképzést) kiterjesztik az egyetemekre is, mivel az is "szakmát ad" csak másmilyent,,viszont itt az a gond, hogy az más szint. Manapság itthon sajnos az a tendencia, hogy mindenki egyetemre akar menni, és senki nem akar szakmát, így általában azok mennek már csak szakmát tanulni, akik sehova se kellenek (tendencia ezt mutatja, persze ez nem azt jelenti, hogy mindenhol így van), és így teljesen tönkremegy a szakképzés itthon. Ugyanakkor az a szakképzési alap nem elég ahhoz, hogy ellássa mind a szakképzés, mind a felsőoktatás finanszírozását. Pénzt bele nem tudnak tenni, mert honnan.

a problémák azok azok, hogy mint pl én is megcsináltam 2 diplomát, egyik az ilyen büfészak, buli, csajozás, mint az amerikai filmekbe, de annak mi értelme? az adófizetők pénzén összebuliztam egy 3éves sz*rt, és semmire nem tudom használni... a másik véglet, hogy vki megcsinál 1 jobb szakot, és kimegy külföldre mosogatni, így az állam pénze nem forog vissza, termelik a sok "okos embert", akik kihúznak külföldre óperkedni, meg fizikai munkát végezni, "mert másra úgy se köll a magyar", elenyésző részük mondjuk talál idővel jobb munkát is.

az én vízióm az, hogy a kormány (nem politizálok, bár tanultam politológiát, de mielőtt még lefideszeztek, vagy emeszpéztek, mondom nem, egyiket sem preferálom) csak annyit akar, hogy ne menjen minden ember egyetemre, de ha már megy, akkor legalább válassza meg, hogy hová! a f*sznak kell még egy tucat bölcsész, vagy akár énektanár, minek? megcsinálják, aztán csodálkoznak, hogy nincs munka. Amiből kevés van, és meg is lehet élni belőle, olyanra kell menni, aki meg nem tudja megtanulni, az menjen szakmát tanulni, úgyis kell a jó szakmunkás, nincs abban semmi égő, én is most azon vagyok, hogy legyen egy hidegburkolóim, meg villanyszerelőm, nem leszek tőle kevesebb, csak több :)

Mielőtt még vki beírná, hogy de a tandíj! Nos, nem tudom ki mennyire olvassa a kamarai futárt, vagy egyáltalán nézi a oktatási minisztérium oldalait, mert amit a média közvetít, az általában ferdített infó, uszítják a diákokat, sőt a pártok is, gyász. Tehát, akinek nincs pénze, az fel tudja venni a diákhitelt, amit megreformáltak, 2%os kamatra mikor kapsz te hitelt bárhol is? És nem kell fizetned 35-éves korodig. Erre rájön a ráadás, ha bekerülsz céghez, vagy állami szervhez, vállalatokhoz, akkor azok átvállalják a hiteled, tehát nem került semmibe a felsőoktatásod, mert leírják az adóból. Legyél szegény v. gazdag, nem vagy kirekesztve. Csupán azokat akarják kirekeszteni, akik nem egyetemre valók (ás ez nem a pénzen múlik, hanem a mentalitáson).

ugyanakkor ennek is van következménye, és nem is kicsi. az egyetemek hallgatónként ca. 8-900ezer ft visszatérítést kapnak, ha a hallgató államilag finanszírozott (ennyi a fejkvótája egy embernek, ebből futja az ingyen bérletet, ösztöndíjat, tanárok fizetését, közműv etc). viszont ha önköltséges a diák, akkor "csak" 100-300ezer ft per félév pénzt kell fizetnie az egyetemek felé, ami kb 1/3-a, mint amit az egyetem kapna, ha a hallgató államilag fininanszírozott lenne... ez az egyetemekre nézve halmozottan hátrányos lépés, a kormánynak majd valahogy megoldást kell találnia a kiesés pótlására...

részemről ennyi :) lehet most már kövezni, meg minden, régen másképp gondolkodtam, most meg így

zsilin

Nem így értettem, valamelyest igaz hogy nem vehetnek fel bölcsészt műszaki területre, bár külföldön már ez sem probléma, a németekkel akikkel dolgoztam szoftverfeljesztésen a fele antropológus, régész, tanár és hasonló végzettségű, és a magyar kollégáim egy részének is hasonó papírja volt. Alapvetően viszont azt mondtam, hogy ha valakinek van egy villamosmérnöki diplomája, attól még nem lesz alkalmas folyamatmérnöki munkára, mert ahhoz olyan tudás kell, amit az egyetem nem ad meg. És akkor ezt még el lehet játszani n+1 szakmával, és a végén kiderül, hogy olyan hogy villamosmérnöki munka olyan nem létezik,mert az egy gyűjtőfogalom, és semmire nem specializál. Kb olyan ez mintha "általános orvosokat" képeznének, és nem lenne különbség a gyerekgyógyász, a sebész, a fül-orr-gégész meg stb közt. Egyetemen nem szakmát oktatnak, hanem inkább tudomány területeket, viszont a munkerőpiacnak nem tudósokra vagy kutatókra hanem szakemberekre van szüksége, és hidd el ha találnak egy szakembert, akinek nincs diplomája,de el tudja végezni rendesen a feladatát, előbb felveszik, mint egy tojásfejű élő lexikont,akit még évekig tanítania kell a cégnek, hogy el tudja látni a feladatát.

dezodor tudom gugli a barátom de hogy megy ez a „ha bekerülsz céghez, vagy állami szervhez, vállalatokhoz, akkor azok átvállalják a hiteled” ? Ez csak a diákhitel2-nél van vagy hogy megy ez? Tudnál valami doksit linkelni, köszönöm! meg-hajol
Amúgy a törlesztést nem 35 éves korodban kell megkezdeni hanem a hallgatói jogviszony megszűnése után 4 hónappal vagy miután betöltötted 35-öt. Legalábbis utoljára még így volt :)

VinoBob Egyetemre nem azért jár az ember hogy munkatapasztalatot szerezzen hanem hogy okosodjon, na de..... bölcsész szoftverfejlesztő??? Egyáltalán nem szeretnélek megbántani de ez egy vicc. Ha jön hozzánk valaki interjúra akkor azért jobb ha tisztában van vele hogy a súlyozott fa nem egy erdészetben használt fogalom, Lucas-Kanade nem egy település a command pattern meg nem egy bőrbetegség. És ezeket megtanítani nem a cég feladata. Arra való az egyetem. Amúgy pl.: csapatban való munkát meg hasonló skill-szerű dolgokat is tanítottak (vagy fel lehetett venni specibe) + a diplomázhoz kellett szakmai gyakorlatból szerzett kredit amit egy cégnél kellett végezni x félévig, pár éve legalább is még így működött.

VinoBob !

Eszembejutott Bödőcs Tibike dumája: " Villamosmérnök ? ..öö... alig van má' villamos ! " :D

Közben meggondoltam magam és írok ide is pár gondolatot. Lehet, hogy kilógok a sorból -itt közületek- de nekem nincs diplomám. Nemhogy 2 de még 1 sem. Nem tartom magam értelmileg gyengének mivel OSZTV-n 3-ikként végezve lettem technikus jeles bizonyítvánnyal anno. Ez automatikus beutalót jelentett szakmai irányban a műszaki főiskolára ép.gépész vonalon(SZIE vagy Pollack M.) Az akkor alakuló SZIE gödöllői karán el is kezdtem nappalin de minden lehetséges szempontból szívatva voltunk és mikor utólag megtudtam, hogy van "létszámstopp" akkor el is ment a kedvem az egésztől (400 an kezdtük az első félévet és 150 főt engedhettek tovább). Gyakorlatilag tökmindegy volt ki mennyit tanul ha megvolt a létszám a többi ment a levesbe. Tudom, hogy mindenhol nagy a rosta az elején de a 38 fős csoportomból (35 en bejártak) és 8 an jutottak el a féléves vizsgára jelölésig (és ebből ki tudja mennyinek sikerült), háát ezt nem tartom reálisnak.
Ennyire nem voltunk szellemileg gyengék. Azt mondtam, hogy ez olyan szinten nem korrekt, hogy engem nem is érdekel az egész.
Helyette elmentem dolgozni és 32 évesen több mint 10 év tapasztalat van a hátam mögött. Tudom mi a felelősség és mit ér a pénz amiért megdolgoztam. Azóta láttam egykori csoporttársakat a Mekiben melózni. :? Hát nem cseréltem volna velük.

Mogle: és mit mondasz egy olyan emberről akinek bölcsész diplomája van, de úgy kódol ahogy mások szöveget írnak ? Vagy esetleg diplomája sincs,mert suli helyett inkább éjjel nappal kódolt, hogy értsen is valamihez ? A nyári gyakorlat meg... hát azzal kb segget lehet törölni. Mégha agyba főbe dolgoztatnák a hallgatókat, akkor sem lenne elég komolyabb tapasztalatszerzésre. Nálunk pl úgy nézett ki a nyári gyakorlat hogy jöttek 2 hétre "látogatni" a műegyetmről, aztán a projekt manager mindent elkövetett, hogy az 1001 teendő mellett le legyenek pattintva valahogyan, mert csak hátráltatták volna a munkát. Úgyhogy mentek kávézni meg szinteket látogatni. Persze voltak gyakornoki státuszban valódi dolgozó alkalmazottak is, akik az egyetem mellett dolgoztak a cégnél éveket, de ők pénzt keresni jöttek nem nézelődni, na ők egy idő után értettek is valamihez,de azt nem a professzorok tanították meg nekik.

Ez mellett nem tudok szó nélkül elmenni... szal dobáljatok meg egy taliga kismajommal v repeszgránáttal mit bánom én azért leirom ÉN hogy látom a dolgot az eddig tapasztaltak hallottak alapján.

Na nem olyan egyoldalú a dolog... Egyszerűen nincs pénz,nincs pénz a "bujtatott" szakokra. Most azokat szortírozzák gőzerővel ami fölösleges, mert rengetegbe van, főleg a többségnek a kisembernek.Gyakorlatilag a mi pénzünkön tanulnak ki az AGYAK.Aztán kimegy külföldre feltalálja a sárgarépaembert vagymi a rákomat, vagy akármit, lényegtelen. Utánna nagyivben leszarnak.Élvezik a Karib tenger nyujtotta örömöket te meg sorvadj el a szalag mellett a többi zombival(nem vicc láttam már ilyet).Hol ebben minekünk a hasznunk?Hol gyarapodik ebből az ország?Ebből csak külföld gyarapodott eddig is!Mennyi mindent adtunk a világnak és még mindig itt tartunk.Ezt igazolja a történelem.Ezt ismerte fel.

Ezt a hercehurcát amit ott láttok a tv képernyőjén.. azt olyan emberek idézték elő akik féltik az eddig is zsíros "kis" állásukat(tanárok) v olyan protekcióval rendelkező egyének akik azért halasztanak ismételnek hogy élősködjenek a többségen a saját kiskapujuk által.Miért kellett halasztani ha zseni?+Arról nem is beszélve szerintetek kiket engednek tovább a tanárok? 1 akik "szájrátétellel gyógyitják a fitymaszükületet" v tejelnek .Ez a két variáció érvényesül 70% -ban.A maradék 30% az tényleg a tudása miatt van ott.De ha ki akarják iktatni mert kell a hely másnak megteszik.Akik ott masiroznak a képernyőn azok meg háát jószerint csak bábok mert ha ennek vége ugyis ki lesznek szórva szal csak eszközök .így megy ez.Pénzt pazarolni olyan szakokra amikből egy darabig jól jössz ki na meg az egyetem a quták után(ingyé van), de nem vesznek fel vele sehová annak egyszerűen nincs értelme elcsesztél ezzel 3 évet vagy többet.Ennyi erővel berepülőpilótának is tanulhattál volna.Akkor kik is járnak jól?
Részemről ennyi... :|

Enigma-108 Nekem sincs diplomám :) még, de szeretném befejezni az egyetemet. Én úgy voltam vele hogy egy idő után már pénzé akartam tenni a tudásom aztán belefogtam és azt hiszem jól sült el, csak utána meg az egyetemet elhanyagoltam :oops: van akinek megy a kettő egyszerre de nem nekem :) amúgy mit gondolsz miért nevezték a szakunkat hegylakó szaknak?... mert a végén csak egy maradhat :D

Engem ez az egész fizetős-nem fizetős mizéria nem érint mert ha folytatni akarnám akkor mindenképp fizetnem kéne :) de... az rendben van hogy az olyanokat akik csak azért jelentkeznek egyetemre hogy 2 évig bulizzanak állami pénzen azokat ki kéne szűrni mert lényegében nem különböznek azoktól a gyerekcsinálásra specializálódott állampolgároktól akik felveszik az 6 számjegyű segélyt, de attól hogy kevesebben járhatnak államilag támogatott módon egyetemre attól ezeknek a jóembereknek az aránya is csökkenni fog? A számuk biztosan de az arányuk? (ezt minden negatív zönge nélkül kérdezem) Másrészt „diploma” alatt mit kell érteni? Mert hogy már egy ideje bolognai módszer van és van Bsc meg Msc és az Msc-re tudtommal így is nagyon nehéz bekerülni, azzal akkor hogy lesz? Harmadrészt ott van a diákhitel amit bárki felvehet és (ahogy én látom) azt szeretnék hogy felvegyék, csakhogy jézus keresztjét sem vitték ingyen, ezután is kamatot kell fizetni a Magyar Fejlesztési Banknak (az áll a diákhitel mögött) és ugye van működési költség meg miegymás (nem értek hozzá) de van profit? És ha van akkor azzal mi lesz? Vagy ha az állam leviszi 0-ra a kamatot akkor az azt jelenti hogy az MFB-nek fizetnek hogy a diákhiteleseknek ne kelljen, szóval hová megy a pénz ? :)
Ezek nem pozitív vagy negatív előjelű kérdések csak úgy kérdem őket mert nem értem, jöjjön valaki és homályosítson fel :)

VinoBob
1. diploma != szakma
2. nyári gyakorlat != szakmai gyakorlat
3. szoftverfejlesztés != kódolás
4. „bölcsész diplomája van, de úgy kódol ahogy mások szöveget írnak” == fikció

Vissza
Top Alul