Ki mit tanul?

Egyetem???

• Igen

Szavazat: 0 0.0%
  • Nem

• Nem tudom

• Összes szavazó
    0
11 évet jártam iskolába a 8. után, van egy szakközépiskolai érettségi képesítő vizsgám mezőgazdasági gépész szakmával, 2 felsőfokúm: egy mg. gépésztechnikus és egy hulladékgazdálkodási technológus, megy egy BA diploma, környezetgazdálkodási agrármérnök szakon és hozzá egy német alapfokúm. És mit értem el ezzel? Semmit. Jelenleg mint munkanélküli üldögélek itthon állást keresve, ha sikerül akkor ősszel visszamegyek a fősulira energetikusnak. Hátha...

Ugyebár Magyarország a lehetőségek országa! :roll: (Ironikusan jegyzem meg, nem támadás gyanánt. Sajnos sok ember van így ma ezzel.)

Nagyon jó kérdés. Ugye a kilencvenes években elárasztották az országot-mesterségesen-un. "Miki egér" diplomásokkal,akiknek ugyan közük nem volt ahhoz,mit végeztek-pl boltvezető úr (tulaj) elvégezte a pedagógia szakot)-viszont jól hangzott,hogy ő diplomás. (Tűzoltó ismerőseim közül dettó )
Megjelentek a "mánédzsérék" akikről máig nem tudom,valójában mit is csinálnak igazából.
A diploma értéke ezáltal,legalábbis úgy társadalmi aspektusból, kissé leértékelődött.
Még úgy tíz éve is azt mertem mondani tanítványaim szüleinek,a gyerek tanuljon egy jó szakmát,majd ha van esze,kedve,tehetsége,akkor a műszaki pályák felé orientálódva legyen műszaki értelmiségi.
Sokan tették ezt,de persze akadt olyan is köztük,akik diplomával és tudással a zsebében inkább az elektromos vezetékeket építi,mássza a karókat,bulcsázik ,hetekre elvan otthonról. A szerencse az,ő legalább szereti a munkáját.
De hány olyan tanító meg tanár van,aki gyűlöli a gyereket, a munkáját,látnátok,milyen arcokat vágtak reggel ezek,mint akik sz-a-r-ba haraptak.
Én amondó vagyok,be kell fejezni a tanárképzést kb. 25 évre,úgy is túltermelés van,és kevés a gyermek.
Azért senki ne végezzen egyetemet,főiskolát,hogy utána ne is érdekelje az,meg se próbálja ,hogy bejusson a választott hivatásába. (Más,ha valaki nagyon akarja,s mégsem veszik be..)
Mindezek mellet pedig,nagyon tudnám javasolni a pszichikai és szakmai alkalmassági vizsgákat minimum 5 évenként a tanároknál,és hét évenkénti komoly szakmai továbbképzést,ami vizsgával záruljon.
Elnézést,mi az,hogy egyes kollégák nemhogy beszélni,gondolatokat megfogalmazni,de írni sem tudnak helyesen? (És sok ilyen tanító van,sajnos...) Ezek miként mutatnak példát? Ráadásul a szakmájukat,a tanítandó anyagot sem ismerik eléggé..Ismerek olyant,aki akkora marhaságokat mondott,annyira nem foglalkozott a tanítandó anyaggal,hogy arra a gyerekek még felnőtt korukban is utálkozva emlékeztek rá,mert kimaradt egy sor fontos,lényeges anyagrész,amiért is később keményen meg kellett saját maguknak dolgozniuk,mindenféle segítség és háttértudás nélkül.
Nem csodálkozom azon,hogy minket tanárokat a társadalom nagy része herének tart,és valósággal gyűlöl.

Nekem is van olyan tanárom aki bejön, leadja gyorsan az anyagot aztán ahelyett hogy gyakorolnánk inkább foglaljuk el magunkat (több órán keresztül) ő meg néz ki a fejéből. Amikor meg nem értünk semmit akkor persze mi vagyunk letolva hogy még csak bele se nézünk a könyvbe meg hasonlók. A legidegesítőbb viszont az, amikor úgy keres duplán pénzt, hogy a mi óránkon korrepetálja a régebbi diákjait!!!!

Most elméleti és üzleti gazdaságot tanulok, de semmi tervem nincs vele. Ha van rá mód én biztos hogy nem megyek továbbtanulni, tanultam már elég sokat feleslegesen. Még egy bő év érettségiig (informatikából még most májusban letudom hogy jövőre kevesebb legyen) aztán ennyi volt. Inkább keresek valami OKJ-s tanfolyamot és lesz egy normális szakmám, vagy amihez még kedvet érzek az a katonai pálya.

Azért mondom,mindenki jól gondolja át,milyen mértékben tud lelkileg,szellemileg,emocionálisan azonosulni azzal,amit tanul. Ha nem szereti,inkább ne művelje,mert csak károkat okoz benne más emberek lelkében,ami nem tartozik a bocsánatos bűnök közé! Ha ezt kisgyerekkel,kamasszal teszi,az meg egyenesen gyalázat.
Én itt csak a saját hívatásomat említem,mert azt ismerem mélyebben ,s van nemcsak horizontális,de vertikális rálátásom is,hiszen benne élek.
Sajnos ugyanezt érzékeltem a honvédség berkein belől,bár az már régen volt,de amiképpen az is egy sajátos struktúra lévén a lényegét tekintve évtizedek-ha nem inkább századok óta- változatlan, a történések analóg módon zajlanak újból,s újból,szinte ,már már önmagukat újratermelve..
(Ha valaki nem hiszi,kérdezősködjék,olvasson le egy pár szépirodalmi remeket,amely ezekről szól.)
Mindezek mellett természetesen nem akarván az általánosítás nivelláló szemléletmódjában megrekedni, tudom,s hirdetem,ahány ember,annyiféle lelki habitus,amiket viszont erősen módosíthat a kulturális máz mesterséges-szoldateszka alapján történő-lemállása,a dominancián alapuló jog és kötelmi viszonyok,a felelősség, a parancsuralmi szisztémák.

zombimorzsi":klgs1uu9 mondta:
Én amondó vagyok,be kell fejezni a tanárképzést kb. 25 évre,úgy is túltermelés van...

Érdekes, de pont a múltkor (januárba volt azt hiszem, vizsgaidőszak alatt) láttam egy 10 perces összeállítást, rövid interjúkkal a Duna TV-n, amelyben a téma az volt, hogy hiány van a fizikatanárokból, de nem is kicsi. Az ELTE Fizika Tanszékének egyik profja is nyilatkozott erről, hogy nem mennek elegen erre a pályára.

Zombimorzsi: Amúgy ez általánosságban is igaz, hogy a diplomások futószalagon jönnek ki és nem is értenek ahhoz a szakterülethez amin végeztek, meg nem is érdekli őket. (Persze ez a két dolog logikusan következik egymásból.) Ezt még néhány csoporttársamon is látom, hogy le se sz_rja, hogy tanulni kellene, valami csoda folytán összehozza a kettest, átmegy aztán örül. Közben meg gőze nincs az egészről. Kérdem én; később, hogy fog akkor ilyen területen dolgozni? lol2 Sehogy...!

Azért kell ma egyetemre menni, mert az a divat, hogy diploma nélkül nem állnak szóba az emberrel. Az már lényegtelen hogy milyen valós tudás rejlik a dolog mögött. A legnagyobb baj az, hogy rengeteg baromságot már önálló szakként oktatnak és, hogy túl sok embert vesznek fel egy szakra.

Kedves Dutch!

Ezt nevezik oktatási marketingnek,vagy hívjuk inkább "megélhetési képzőrendszernek"? Már ez utóbbi inkább afféle felsőoktatási önigazolás,hogy szűkség van rájuk? Nem tudom. Minden esetre ez teljesen devalválja a felsőfokú oktatási rendszerünket.
Az biztos, nem a ti bűnötök,sokkal inkább az én generációmé és a korábbi nemzedékeké. Ezt a sz-art mi hoztuk így össze,ti meg isszátok a levét.
Jaj a legyőzötteknek!

Dutch: Fizikából nálunk még érettségizni se lehet, olyan kevés óraszámban tanultuk (2 évig heti 1 óraszámbam), pedig az az egyik kedvenc tantárgyam volt :( .

Én még jelenleg tanulok most lesz az érettségi utána ha felveszenk pénzügy és számvitelre vmelyik egyetemen akkor ott folytatom tovább ha nem akkor maradok a sulimban 5-6 pénzügy és számviteli szakügyintézőn onnan tovább mérlegképes könyvelőnek szakosodok. Utána meg majd meglátjuk h levelzőn szerzek e vmi diplomát.

HÁt nálunk sem lehet fizika kémia biosz mert csak 1 éves tantárgyak :D megjegyzem nem is baj :D. Rajzból sem lehet. Monjuk a legtöbben közgéből vagy ügtből teszenk érettségit

Én korábban azt hittem, hogy a gyenge magyar oktatási rendszer csak a széltoló felsővezetés műve, akik zsebre vágják a lét, és sz@rnak az egészre. De ahogy egyre jobban átlátom a dolgokat, azt kell hogy mondjam, hogy nagyon arra hajaz az összkép, hogy mindez nem véletlenül van így, hanem szándékosan és módszeresen hülyítik el a magyar értelmiséget.Gyakoraltilag megszűnt az elit képzés magyarországon, 20 éve még tényleg el lehetett mondani azt, ha valaki elmegy egyetemre, akkor annak van súlya, ma meg már a diploma is annyit ér mint 10 éve egy érettségi. Összehasonlítva a 20-25 évvel ezelőtti tudás szinvonalát az aktiálisi kor viszonyainak megfelelően a jelenlegi kb fele vagy talán negyede a réginek. Ráadásul a felsőoktatás kínálata és a munkaerőpiac kereslete közt a tradicionlális szakokat leszámítva ahol évek óta semmi nem változtott egy óriási szakadék van. Ma már a komolyabb munkahelyekre nem is azt nézik, hogy milyen diplomája van az embernek, hanem hogy milyen tanfolyamokat végzett el az egyetem után, amit természetesen nem magától, hanem az adott cégen keresztül végzett el. Gyakorlatilag nincs magyar ipar, de rengeteg múszaki dolgot termelnek, fejlesztenek magyarországon, nincs magyar mezőgazdaság, de minden élelmiszer innét kerül ki, és jó részét itt is adják el, nincsenek magyar munkahelyek, a gyári soron felül ( ahol amúgy se beszélnek ) mindenhol idegen nyelven kell beszélni, az összes haszon kifele megy, a meló meg csak jön befele és közben mégis a csőd szélén az ország. Az az igazság, hogy egy ország meghódítása valahogy így néz ki, az már csak hab a tortán, hogy ehhez semmilyen katonai erőre nem volt szükség. És nem is igazán tudsz mit csnálni, mert mit mondasz a német főnöködnek, figyelj Gerhard, van otthon is munka jó pézért, hagyd meg nekünk azt ami a mienk, mert ő sem látja át a dolgokat,az ő tudata is be van szükülve, és csak annyit lát az egészből, hogy egy csomó lóvét kap egy olyan országban, ahol olcsóbban él mint otthon, és magasabb beosztásba kerül. Naná, hogy idejön főnökösködni, és fingja nincs arról, hogy mik mehetnek a háttérben, amiért ő idekerült, pedig biztos, hogy nem véletlen.

A fõiskolák egy része szimpla pénzkereset az alapítok számára. Nincs saját tanári kara sem, más
egyetemrõl jönnek az oktatók, akikkel emiatt nem lehet konzultálni, semmire nem érnek rá, stb.
A cél: állambácsitól felvenni a fejkvótát, a diákoktól a tandíjat, és minnél több szakot akkreditáltatni a
haverokkal (cserébe õket is elismerni), mert mennyiségbõl jön össze a pénz. Nagy fene egyenlõség van,
a kultusztárca nem tehet kivételt, mert akkor azonnal beindul a helyi polgármester, képviselõ és poitikai
bosszút (romokban az ország), stb emleget. Pedig az alsógöröngyösi Dugovits Titusz fõiskola (azért
hívják így, mert ha lebuktatod, magával ránt) informatikus oklevele hol takar egyenrangú képzést és
tudást pl. a BME-ével?
De sokan élnek jól ebbõl, õk nem is fognak változtatni ezen.
Az is érdekes, hogy egy diplomaosztón (jelen voltam), a szak 38 végzõse közül csak 1 azaz egy fõ! kapott
diplomát, a többinek nem volt meg a nyelvvizsgája. És ezt se az iskola, se a diákok nem szégyelték!

az jó :D Elvileg nyelvvizsga nélkül nem kaphatsz dimplomát, mindenképppen kel legalább egyl középfokú hozzá. De nem tudom egyébként sem hogyan akarnak munkát kapni, maga a nyelvvizsga még nagyon az alap, ha van egy középfokúd attól még nincs élő nyelvtudásod, az max arra elég, hogy ráírhatod a cv-dre, és akkor van esély, hogy behívnak egy interjúra megnézni, mennyire beszéled jól az adott nyelvet.

Hú,gyerekek. Teljes mértékig egyetértek a véleményetekkel! Nagyon durva ez az egész. Miki egér-diplomák, semmitmondó képzések. Gyalázat...A belső továbbképzés is ilyen ám. Nekünk -tanaraknak- a jó részét is küldözgetik idétlenebbnél idétlenebb olyan "babzsákhajigálós" de roppant sokba kerülő tanfolyásokra,amiknek az ég egy világon semmi hasznuk,közük értelmük nincs.
Elvileg hét évente kel egy ilyen 120-180 ezer forintos baromságot végigcsinálni, s nekem már jövőre megint esedékes lesz.
Sajnos a büdzsé miatt könnyen lehet,az egészet ki kell fizetnem,s hozzá utazhatok,kereshetek szállást az ország--lehetőleg-másik felében,mert ugyan "mijénemán"!
Nem az ellen ágálok,hogy fizetnem kell,hanem azért vagyok mérges,mert így ez az egész felesleges,elvesztegetett idő,energia és pénz!

Van azért jó egyetem (= szinvonalas képzést adó szak) nálunk, csak kevés.
Én egyet értettem azzal is, hogy 3,00 alatt fizessenek tandíjat, aki meg fizetõsre jár, az 3,00 fölött
ne fizessen.
Arról is lehetne népszavazás, hogy akarom-e az adómból a büfé-ruhatár szakokat támogatni vagy
maradjon nálam az a pénz.

Pedig muszály egyetemre menni Tibi már csak a papír miatt is. Ha tehetetd akkor menj neves egyetemre ( BME, ELTE, esetleg szeged ). vagy külföldre ( Bécs ).

Hát igen, egyetemre nélkülm manapság már nem nagyon lehet.
Lásd nekem is azért kellett kéttannyelvű gimibe mebbem, hogy le tudjak tenni egy jözép és egy magasfokú nyelvvizsgát, vagy inkább kettő magasfokút.Aztán ezzel elmehetek valahova kelet európápa magyar konzulnak.Jobbik esetben.De ha van hozzá egy jobb egyetem, lehet, hogy semmit sem tanítanak, de legalább megvan róla a papírod, hogy te igen jártál egyetemre.És ez már nagyon sok munkahelyen nagyobb előny, mint ha az ember alkalmassága a munkára mentálisan, meg úgy álltalában.Tehát amint mondtam szerintem mindenképpen kell egyetem és legalább két idegen nyelv.

Sajnos még mindig a papir számít nálunk, ezért kell a diploma, ill. a fizetésnél a munkáltató nem adhat
kevesebbet, bár szeretne.

Vissza
Top Alul