Igyunk !

Kiváncsi vagyok milyen szeszt szereztek abba a löttybe. Nem nagyon lehet olyat kapni ami iható, mérgeket raknak bele, nehogy az alkoholisták azt vedeljék.

Nem tudom, lehet hogy a receptre kaphatóban nincs, de amit szoktam venni ilyen kis barna üvegcsében abban van, vagy csak valami masszív alkoholistának néznek, mert mindig a lelkemre kötik, h ne igyam meg, mert nem alkalmas emberi fogyasztásra.

Hát a kölnit is megitták egykor, azután illatosat büfögtek. :)

help1
gyümölcsborokat készítek és szeretném lemérni az alkoholtartalmukat, csak úgy kíváncsiságból :) vidéken nagyszülőknél találtam is egy fokolót, de nem igazán tudom hogy kéne leolvasni a mércéjét :(
még nagyapámé lehetett akinek volt egy kocsmája kb 50 évvel ezelőtt, de mivel ő már nem tudja elmondni hogy működik ezért kéne egy kis help1

kb 15cm hosszú, két skálája van: „A” és „B”
az „A” 0-tól 40-ig mér, a beosztások szemre logaritmikusak, a „B” 0-tól 45-ig mér és a beosztásai lineárisan követik egymást
van még rajta egy „WAGNER 1879” felirat, gondolom a gyártóját jelöli és a készítésének dátumát :)

fokozo0.jpg

fokozo1.jpg

nagyobb képek:
https://lh5.googleusercontent.com/-4zBg ... okozo0.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-rCwO ... okozo1.jpg

a tippem az hogy borhoz használták, az A cukor fokot a B a szeszfokot méri de nem tudom
ötlet? :)

Ötlet ?
Ha nem sikerül megfejteni a titka nyitját, add el egy régiségkereskedőnek mert lehet hogy 1 vagyont ér te meg majd nézel kb így lol2 és az árából vehetsz egy rakás fokolót ! :)

Nem akarom eladni, egyrészt nem sok minden maradt meg azokból az időkből, másrészt túl sokat nem kapnék érte. Amúgy nem hiszem hogy 1879-ben csinálták volna, legalábbis írógéppel nyomtatták rá a feliratot, szerintem az inkább a cégalapításra utal de ki tudja... a tokja mondjuk néz úgy ki mint ami már megélt pár háborút :) de még ha olyan régi lenne akkor sem kapnék érte sokat, böngésztem a hirdetéseket és egy korabeli rézüst lepárló öntöttvas talpal, beépített maligán fokolóval 30eft, annyiért nem adnék el egy családi ereklyét - no persze van az az pénz amennyiért megválnék tőle de annyit nem fizetne senki :)

Egyszer a kertben ásás közben találtam egy 1849-es 6 krajcárost, na az lehet hogy sokat érte volna... csak elvesztettem... Valamikor még jó sok évvel ezelőtt jártam Kőszegen és valahol egy kis piacon volt egy bácsi aki numizmatikával foglalkozott és egy napernyős kis asztalon árulta a régi pénzeket. Nagyon szimpatikus, kedves és informatív volt, minden az asztalán lévő pénzek elmondta a történetét meg hogy került az az érme hozzá (volt egy olyan papír húszasa is ami még sosem volt meghajtva) Jól elbeszélgettük az időt, gondolom nem sokan fordultak meg nála és örült egy kis társaságnak. Mikor már indulni készültem megemlítettem neki hogy találtam én is egy régi pénzt de sajnos elvesztettem. Hát komolyan mondom azt hittem hogy ott meg fog verni.... ordibált velem hogy hogy lehetek ilyen szerencsétlen ügyefogyott fogatlan Azóta kerülöm az ilyen régiség kereskedőket :D

nem tudom a bátyámnak van ilyenje bele szokta tenni valahogy a mustba de ő cukorfokot mér vele, és ha gyenge akkor rak még cukrot a mustba. Neten nincs róla leírás ? Amúgy hosszú távon nem egészséges gyümiborokat inni, mert sok benne a metil, azt el lehet tőle butulni.

Igen, lehet olyat kapni ami csak cukort vagy csak alkoholt mér de ezen két mérce is van és nem tudom melyik melyik, de a tippem az hogy a logaritmikus beosztású lesz a cukor, bár mindegyik elég sokáig mér, 45%-os bor kicsit sok :)

Amúgy ugye az etil-alkohol úgy keletkezik hogy az erjesztő baktériumok átalakítják a gyümölcs cukortartalmát, a metil-alkohol viszont a héjban található pektin bomlásakor keletkezik ami pedig minden gyümölcs héjában van (szőlőjében is így a borban is van) de elenyésző mennyiségben keletkezik belőle metanol, akkor szokott baj lenni amikor lefőzéskor rosszul párolják le (vagy szándékosan összeöntik hogy több jöjjön ki) vagy pl.: nem réz hanem alumínium üstben főzik le, a réz ugyanis katalizátorként működik és elősegíti a káros anyagok bomlását főzés közben (vegyész cimborám egyszer elmesélte hogyan de nem sok maradt meg :) ) de mivel egyrészt a (gyümölcs)borokat nem kell lefőzni ezért nem növekszik a metil-alkohol koncentráció másrészt a metil-alkohol azért veszélyes mert a szervezetbe jutáskor egy enzim elkezdi bontani és formaldehidek keletkeznek ami nem túl egészséges :) viszont ugyan az az enzim bontja az etil-alkoholt is, ezért szoktak etil-alkoholt itatni metil-alkohol mérgezésben szenvedőkkel mivel az etil leköti azt az enzimet amíg a metil kiürül a szervezetből így nem keletkezik formaldehid, namármost amikor iszod a bort akkor iszod a nagyon kis mennyiségű metilt és vele az etilt is ami viszont jóval nagyobb mennyiségben van jelen így a kis mennyiségű metilt sem bontja le a szervezeted teljes mértékben.

öhhh lol2 továbbra is várom az agysebész tanfolyam kitűzött időpontját...de most komolyan Mogle ! Vagy te vagy agyonképzett vagy csak én szeretem hülyének érezni magam és ezért olvasom soraid ilyen lelkesen. pattog1

nem tudom ennyire részletesen, csak hogy pl a direkttermőkből ezért nem szabad bort készíteni mert 2x-3x annyi metil van benne, és ha hosszú távon ezt iszod annak már egészségkárosító hatása van,illetve az ilyen alma és egyéb gyümölcsborokat is ezért iktatták ki egy időben.Öregapámnak is volt otellója meg csinált málnabort meg almabort mindig azt innét tudom. Valami olyasmire is emlélkszem hogy az almabor az USAban nagyon népszerű volt a 18-19. században egy csomó ültetvény volt direkt erre, csak annyira megbutultak és agresszívvá váltak tőle az emberek hogy végül betiltották és kivágatták az összes ilyen ültetvényt.

Lehet ebben valami mert pl Bödőcs Tibike is mondja egyik monológjában, hogy: " ..ebből v abból főzik mert az direkttermő, az jobban üt " :D

hát elméletileg be vannak ezek tilva én úgy tudom, tehát ezeket nem szabad telepíteni és ami ilyen sor azt ki kell vágni. Bár öregapámnak volt (igaz gondolom nem legálisan), de pl bátyámnak aki borász nincs emiatt. Én annyira nem értek hozzá csak amit hallok, én csak iszom a bort :D, meg régebben segítettem nála a szőlőben meg a szüretnél.

Ja, egyidõben a noha szõlõ okozott ilyen gondot nálunk a hatvanas évekig, de azután megszüntették
az ültetvényeket, a kistermelõket meg lebeszélték róla.
Az a bajuk az ilyen fajtáknak, hogy sokkal könnyebben, hamarabb kialakul az alkoholizmus
és a lefolyása is sokkal gyorsabb. Simon István is a nohabor miatt halt meg(meg maga miatt), ha valaki tudja, hogy ki volt õ.

Kíváncsivá tettetek ezért megpróbáltam utánanézni :)
Szóval, van egy olyan hogy Magyar Élelmiszerkönyv, ez tartalmaz minden élelmiszer előállítással, forgalmazással, tárolással, méréssel kapcsolatos előírást ami az Országos Mezőgazdasági Könyvtár oldalán elérhető http://www.omgk.hu/ amely oldal használhatósága kb mint a papír alapú megoldásé, hiányoznak olyan roppant bonyolult megoldások mint a hivatkozott rendeletre mutató link vagy az olyan űrtechnológiai eszközök mint a KERESÉS...de legalább az adónkból hozták létre :wink: meg van egy olyan hogy Magyar Borkönyv http://hu.wikibooks.org/wiki/Bort%C3%B6 ... l%C3%B3gia
Utóbbiban van meghatározva a forgalomba hozható a szeszes italok megengedett metanol tartalma: a gyümölcspárlatoknak tiszta szeszre vonatkoztatva 1000g/hl, fehérboroké (nem a tiszta szeszre számolva) 100mg/l, vörösboroké 250mg/l. Összehasonlításként egy 40 fokos pálinkának literjében a megengedett metanol 4g (de gondolom azért lehet több mivel több etilalkoholt is tartalmaz)
A gugli szerint direkttermőkből készített bor metanol tartalma 200 és 300 mg/l között van viszont nem ez miatt van tiltva hanem egy EU rendelet miatt ami azt is kimondja hogy nem lehet ilyen szőlőfajtákat bortermelés céljából termeszteni, sőt ki kell vágni, csak olyan területeken lehet megtartani étkezés céljából ahol nem zajlik bortermelés.
Próbáltam rákeresni az élettani hatásaira de elég szélsőséges vélemények vannak a témában pl.: hogy a sok metanol miatt tömeges népbutulást meg májkárosodást okoz illetve bizonyos megyék pl Zala vagy bizonyos települések pl Gyöngyös ezért is tartanak ott ahol tartanak (jó... mondjuk ez erősen wtf :D ) van aki meg azt írja hogy a 96 éves nagyapja is ezen nőtt fel a mai napig issza és semmi baja tőle. Van ahol állatkísérletekkel bizonyítják hogy nem káros vagy épp az ellenkezőjét.
Hát én egyiknek se hiszek :) Minden esetre a tiltásokat nem véletlen hoznak, a nem megfelelően előállított (nem feltétlen pancsolt) bor lehet káros és mivel ezeknél a direkttermő fajtáknál nagyobb a veszély hogyha helytelenül készítik vagy ha mértéktelenül fogyasztják ezért tilthatták be.

Viszont más gyümölcsborra nem találtam tiltást sem előírást hogy melyik fajtából lehet és melyikből nem viszont gyümölcsborokat (alma - más néven cider - szilva, meggy, füge) lehet kapni legálisan.
Esetleg tudtok ezzel kapcsolatban konkrétumokat hogy milyen (hatályos) előírások vannak? Csak saját magam szórakoztatására csinálok ilyeneket de kíváncsi vagyok mit írnak elő az okosok :)

btw nagy valószínűséggel a fokló A mércéje cukor a B a szesz és borhoz használták, legalábbis szomszéd néni halvány emlékei szerint :)

más:
http://index.hu/napirajz/2012/09/26/cseh_modszer/

Vissza
Top Alul