Kíváncsivá tettetek ezért megpróbáltam utánanézni

Szóval, van egy olyan hogy Magyar Élelmiszerkönyv, ez tartalmaz minden élelmiszer előállítással, forgalmazással, tárolással, méréssel kapcsolatos előírást ami az Országos Mezőgazdasági Könyvtár oldalán elérhető
http://www.omgk.hu/ amely oldal használhatósága kb mint a papír alapú megoldásé, hiányoznak olyan roppant bonyolult megoldások mint a hivatkozott rendeletre mutató link vagy az olyan űrtechnológiai eszközök mint a KERESÉS...de legalább az adónkból hozták létre :wink: meg van egy olyan hogy Magyar Borkönyv
http://hu.wikibooks.org/wiki/Bort%C3%B6 ... l%C3%B3gia
Utóbbiban van meghatározva a forgalomba hozható a szeszes italok megengedett metanol tartalma: a gyümölcspárlatoknak tiszta szeszre vonatkoztatva 1000g/hl, fehérboroké (nem a tiszta szeszre számolva) 100mg/l, vörösboroké 250mg/l. Összehasonlításként egy 40 fokos pálinkának literjében a megengedett metanol 4g (de gondolom azért lehet több mivel több etilalkoholt is tartalmaz)
A gugli szerint direkttermőkből készített bor metanol tartalma 200 és 300 mg/l között van viszont nem ez miatt van tiltva hanem egy EU rendelet miatt ami azt is kimondja hogy nem lehet ilyen szőlőfajtákat bortermelés céljából termeszteni, sőt ki kell vágni, csak olyan területeken lehet megtartani étkezés céljából ahol nem zajlik bortermelés.
Próbáltam rákeresni az élettani hatásaira de elég szélsőséges vélemények vannak a témában pl.: hogy a sok metanol miatt tömeges népbutulást meg májkárosodást okoz illetve bizonyos megyék pl Zala vagy bizonyos települések pl Gyöngyös ezért is tartanak ott ahol tartanak (jó... mondjuk ez erősen wtf

) van aki meg azt írja hogy a 96 éves nagyapja is ezen nőtt fel a mai napig issza és semmi baja tőle. Van ahol állatkísérletekkel bizonyítják hogy nem káros vagy épp az ellenkezőjét.
Hát én egyiknek se hiszek

Minden esetre a tiltásokat nem véletlen hoznak, a nem megfelelően előállított (nem feltétlen pancsolt) bor lehet káros és mivel ezeknél a direkttermő fajtáknál nagyobb a veszély hogyha helytelenül készítik vagy ha mértéktelenül fogyasztják ezért tilthatták be.
Viszont más gyümölcsborra nem találtam tiltást sem előírást hogy melyik fajtából lehet és melyikből nem viszont gyümölcsborokat (alma - más néven cider - szilva, meggy, füge) lehet kapni legálisan.
Esetleg tudtok ezzel kapcsolatban konkrétumokat hogy milyen (hatályos) előírások vannak? Csak saját magam szórakoztatására csinálok ilyeneket de kíváncsi vagyok mit írnak elő az okosok
btw nagy valószínűséggel a fokló A mércéje cukor a B a szesz és borhoz használták, legalábbis szomszéd néni halvány emlékei szerint
más:
http://index.hu/napirajz/2012/09/26/cseh_modszer/