Gépszervíz - javítsunk közösen!

Nem. Egy thinkpadról beszélünk, egy T43-asról. Nagyon jó kis gép, sőt nagyobb proci, X300-as PCIE-s videókari és 2 giga ram van benne, de ennek megvan az ára: melegszik. Az eddigi thikpadom (R50e) hűtése csak akkor kapcsolt be, ha betettem a sütőbe. Ez a mostani viszont folyamatosan megy (típus"hiba", gyári alkatrészekkel is ezt csinálja). Olvastam tippeket, hogy a chipsetet lehet hűteni, ha rézlapot teszünk be, ezt le is fogattam az eredeti hűtéssel, meg lett kenve hőpasztával, átvette a hőt, stb, de ez nem segít azon, hogy folyamatosan megy a ventillátor. Ennyi.

Mellesleg azért fájó a probléma, mert megvettem a gépet és a második nap elszállt a venti. Akitől vettem, szörnyen sörtellte magát és hozott egy másik, használt hűtőblokkot ingyen, ez megy is, de mivel ez is ki tudja, hány éves, és mert megy folyamatosan, nem tudom, meddig fog tartani. Egy új ilyen elem 19.500 forint... Nane... egy darab rézért meg egy ventillátorért... mindennek van határa. Szóval így állnak a világ dolgai. Akinek vannak ötletei még arra, hogy gépházon belül hogyan lehes segíteni a melegedésen, azt szívesen veszem.

vizhutes??? ohm, kosd ki a monitor kabelt majd hosszabitsd meg a gep reszet be a hutobe :D :D
komolyra forditva a szot: vegyel hozza ien laptop ala valo laprol amibe van venti. uss uj lyukakat a laptop aljara h jobban szellozzon :D :D

Kiemeltem, hogy a gépen belüli megoldásra volna szükség. A laptop azért laptop, mert nem kell hozzá mélyhűtőt hordozni.

Egybként nem értem: ha egyszer megemelkedik a ventillátor fordulatszáma, mert mondjuk elvittem a procit 85 fokig, utána nem vált vissza, hiába tolja le 54 fokra... pedig felfele folyamatos volt az emelés, tehát a fokozatok megvannak... Akkor is ezt csinálja, ha tényleg nem nyúlok a rendszerhez, hanem hagyom teljesen kihűlni alapjáraton... Amit egyszer elért fordulatban, abból nem hajlandó alább adni... Vicces.

hispan, az egész melegszik vagy csak pár alkatrész proci vagy ilyesmi???
talán rakhatnál az gépházad elejébe egy nagy ventilátort ,ha lehet de akár megfúrhatod a tetejét és oda raksz egy ventit (és az, hogy mekkora a venti azon múlik mekkora rész fúrsz meg a tetején) úgy hogy a levegőt kifele szívja a gépházból
ha proci akkor egy jobb hűtőt veszel rá vagy talán az is jót tesz neki ha szétfúrod a géped oldalát és oda egy testesebb venti
*de azt is kipróbálhatod ha elölről kell hűtés hogy ott azokat a amik ilyen kivehető amik a dvd meghajtók helyét fedik hogy azokat fúrod meg és oda raksz egy ventit
de még az több a semminél ha csak szellőzteted....

hispan":2voz4sq1 mondta:
A laptop azért laptop, mert nem kell hozzá mélyhűtőt hordozni.

laptopról van szó , viszont asztali gépeknél a normálisabbakon van sok hely ahova ventillátort lehet tenni ,enyémen konkrétan 4.

Gabber: nzvurm arz éegüax nmg oéxéa yrurg untlav gr snk

gabber: fúrtam egy k*rvanagy lyukat a notim tetejére és képzeld most van egy sötét folt a kijelzőn középen, ahonnan viszont folyamatosan fúj a szél. Ja és melegszik továbbra is LOL

Találtam egy helyet, ahol az átlagos 20.000 helyett 12.000-ért hoznak hűtőt gyárit újat, annak legalább hangja nem lesz.

Jim67":1efdw0y7 mondta:
Gabber: nzvurm arz éegüax nmg oéxéa yrurg untlav gr snk
mi bajod van ? :D
hispan: laptop????? lol2 szerintem ezt... hát....azt nehéz lehűteni ha melegszik ... de ha tudod rakjál bele ventit vagy még több rezet....
gépnél (nem is az hogy qurva nagy lyuk kell) hanem sok ilyen csavar méretű szabályosan egymás mellet mint a gépházak hátulján (érdemes fúrás előtt megjelölni a lyukak helyét)
valahogy így:
ooooooooooooooooooooooooooooooooooo

vagy ha nagyobb ventit akarsz:
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Hispan! a ventinek ha nem valt lejjebb akkor se ha mar hideg akkor szarul van megirva a progija. marmint a szasbalyozas. de amit irtam h veszel egy ien laptop ala valo cuccot amibe ventik vannak, na az huti az egesz laptop aljat. a kis lyukakat ahogy latom gabber kifejtette.

gabber! olvass vissza maskor ahelyett h csak ugy irogatsz, ne lopd el az otletem :D

2 dolog!!!

1, NE idezz elozo hszbol!!!!!! mert kivag a mod :D :D kedves vigyorgo ember.
2, ha neha visszaolvasnal ahelyett h csak okoskodsz nem lennenek ien irasaim.

Szó mi szó kis odafigyeléssel nem kéne szaporítani a szót de köszönöm mindenkinek. Mivel a T43-asnak generál hűtési problémái vannak anélkül is, hogy bővítve lenne (nemhogy egy ekkora procival), most egy T41-es jön.

Jut eszembe: zajos ventikre van egy olyan átmeneti megoldás hogy a matrica ami a tengelyt védi megbont , és 2-3 csepp műszerolaj /2dl kb 250 huf/ belecseppent. Jelentős halkulást lehet vele elérni.

nem biztos, az olajtol nincs gondja. mert volt aki az egesz gepet olajba rakta :D :D ha tul sokat raksz bele csak arra vigyazz h messze legyel amikor bekapcsolod vagy egy ideig nem kell sikosito :D :D

No akkor aki látott már ilyen ventit, pontosan tudja, hogy: a tengely vége nem látszik ki, a tengelyt nem lehet megkenni. Azért megpróbálja az ember belefolyatni a műszerolajat, megvolt nekem is, de ezzel csak a baj nő, mert az egész belső szerkezet olajos lesz (talán a tengely is, ez igaz), de innentől az összes por beleragad az olajba és záros határidőn belül kinyírja a ventit a keletkező trutyi.
Ezeket a típusú ventiket sosem szabad olajozni, csak ha már tényleg úgy van vele az ember, hogy tökmindegy...

Az eredeti kérdésre visszatérve a T42 beválni látszik (T43 felejtős, T41 helyett lett). Eleve nem 915-ös chipset és nem nagy proci van benne, igaz ettől kicsit lassabb, de a hűtő nem megy állandóan illetve ha mégis, akkor is csak alapfordulaton.
Mindez sajnos nem oldja meg a T4X-esek alapvető melegedési problémáját, és inkább vegyen az ember egy R-est (bárcsak tönkre se ment volna), azzal jön ki a legjobban.

semmi gond sem lesz vele max kicsit összefröcsköl olajjal, de 2-3 csepp elég és ha normális műszerolajat veszel akkor adagolófejes tartóban kapod. én varrógépszerelőnél vettem máskor és télleg 200 forint volt, azóta nincs hangja a tápventinek, megy anyukám gépében a procihűtőnek, és gyönyörűen megy mindkettő. arra kell vigyázni hogy olajzás után jól legyen visszazárva a tengelyvége mert különben beporosodik és akkor kukás a venti.

Vissza
Top Alul