Csernobil

De,azt ne feledjétek, ha a 4-es blokk körüli "szarkofág"összeomlik, megfos issmétlödni egy ujjabb baleset...Márpedig összefog dölni, ugyanis már omladoznak a falai!Kémiai rakcio szerint:Az az elektron és neutron tultengés a szarkofág alatti vizben Alfa,Béta,Gamma Sugárzást hozott létre,és ha erre ráomlik többszáz tona vasbeton...Nos...Bumm :roll:

Egyáltalán nincs ilyen omlásközeli állapotban a szarkofág, repedések vannak ,de nem súlyos. Sztem nem kell ettől a veszélytől tartani.

markedone":3a9froa6 mondta:
De,azt ne feledjétek, ha a 4-es blokk körüli "szarkofág"összeomlik, megfos issmétlödni egy ujjabb baleset...Márpedig összefog dölni, ugyanis már omladoznak a falai!Kémiai rakcio szerint:Az az elektron és neutron tultengés a szarkofág alatti vizben Alfa,Béta,Gamma Sugárzást hozott létre,és ha erre ráomlik többszáz tona vasbeton...Nos...Bumm :roll:

És attól hogy rászakadna a tető mitől lépné túl a kritikus állapotot? SEHOGY!!

markedone":1pqysknu mondta:
Gyanítom, újságíró vagy. :-D
Nincs omláskózeli helyzetben a szarkofág. Össz-vissz repedezett, meg állítólag süllyed egy kicsit.
A beton szarkofág egy hatalmas acél felépítményre van építve. Értsd ezt úgy, hogy felhúztak egy óriási acél szerkezetet, maj az kívül-belül felöntötték betonnal. Amennyire ezt én fel tudom mérni, nehezen omlik össze.

Nyilván nem fog holnap beomlani. De ha sok markedone-hoz hasonló ember ül az EU bizottságban tuti meg fogják kapni a támogatást a felújításra. :wink:

Lenne értelme az új szarkofágnak, de legfőképpen azért, mert az nemcsak védelmet biztosítana, hanem a tervek szerint kiemelné a még sugárzó grafitot, és uránt a reaktorteremből.
Az a baj, hogy időről időre előveszi a sajtó Csernobilt, és a szükségesnél nagyobb feneket kerítenek a dolgoknak. Április 26.-án lesz 21 éve a történteknek. Majd akkor is elmondják, hogy a civilizált világ pusztulását okozhatja, majd újabb egy évre elfelejtik.
Nem bagatelizálni akarom a katasztrófát, csak jó lenne, ha lenne mértéke a dolgoknak.

Hja, tipikus szenzációhajhász gennymédia effektus. :?

markedone":lpuu6gjf mondta:
Kémiai rakcio szerint:Az az elektron és neutron tultengés a szarkofág alatti vizben Alfa,Béta,Gamma Sugárzást hozott létre,és ha erre ráomlik többszáz tona vasbeton...Nos...Bumm :roll:

markedone, ez a mondat mi a halált jelent?
...de most komolyan. biztos lebegett valami kép előtted, mikor ezeket a szavakat egymás után írtad. mire gondoltál?

phoenikshun":1m04f7f4 mondta:
Az a baj, hogy időről időre előveszi a sajtó Csernobilt, és a szükségesnél nagyobb feneket kerítenek a dolgoknak. Április 26.-án lesz 21 éve a történteknek. Majd akkor is elmondják, hogy a civilizált világ pusztulását okozhatja, majd újabb egy évre elfelejtik.
Nem bagatelizálni akarom a katasztrófát, csak jó lenne, ha lenne mértéke a dolgoknak.

én azon szoktam fölháborodni, amikor a grínpaszes vegetáriánus gitors hippik röplapokat osztanak, amin fölhívjákj az emberek figyelmét, hogy minden atomerőmű építése tömeggyilkosság, gondoljunk csak csernobylra.
aztán persze mindíg jönnek a "sugárzástól meghalt milliók" meg az "ezernyi, csernobil óta született torzszülött", és persze nem felejtik el megemlíteni, hogy a csernobili zónában még mindíg "halálos a sugárzás" és hogy ez még "többtízezer évig így lesz".

nem is tudom, hogy ez a szöveg idegesít-e jobban, vagy az, hogy megvan a népes hallgatóságuk, aamely elhiszi ezt a sok... ööö...
....sületlenséget.

én sem akarom bagatelizálni a történteket. ebben is igazából az idegesít, hogy ostoba demagóg emberek a saját - nem feltétlenül hasznos, jól átgondolt - céljaikra használják ezt a példa nélküli katasztrófát; meg persze az emberek tudatlanságát...

Szívemből szóltál wood.
Egyszer valamikor franciaországban volt egy tüntetés az atomerőművek ellen. A francia kormány úgy döntött, igazuk van a tüntetőknek, és leállították az atomerőműveket 1 napra. Franciaország 2/3-a sötétségbe borult. :-)
Igazából az a baj, hogy az emberek 70, vagy több százaléka a tévéből informálódik. Nem olvas utána, vagy néz meg más véleményeket, kész tényeknek veszi, ami ott elhangzik.
Nagyon ritkán hallok olyan a katasztrófáról szóló riportokat, ahol elmondják, hogy mekkora erőfeszítések történtek a károk elhárítására. SOHA nem esik szó arról a (lássuk be) logisztikai csodáról, amit véghezvittek a kitelepítések és a munkálatok során.
Logisztikai csoda alatt azt értem, hogy nem egész 36 óra alatt több mint 12 000 buszt szedtek össze, és küldek Pripyat-ba. És akkor még nem beszéltem az egyéb járművekről, felszerelésekről, és eszközökről.
WOOD: Nemsokára végzek a könyvvel. Nagyon tanulságos, és egy új megvilágításba helyezi az eseményeket (számomra). Hálás köszönet érte mégegyszer.

wood:
1, amit írtál azokat inkább a médiából lehet hallani...
2, a greenpeace-eseknek ettől eltérő és fontosabb dolgaik vannak. szerintem más magát "természetvédő"-nek nevezett őrültekre gondolsz akik nem a greenpeace-hez tartoznak.

Amennyire én meg tudom ítélni, a Greenpeace név alatt rengeteg ember tevékenykedik. Ezek lehetnek komoly elismert szakemberek, akik tudományos alapon dolgoznak, és lehetnek olyanok is, akik azt mondják:
"GREENPEACE-s vagyok! Robbantsunk fel egy tartályhajót, hogy ne szennyezzék a vizeinket!"
Félreértés ne essék nem azt mondom, hogy az utóbbiak a GREENPEACE!
Csak azt mondják magukról.

jól sejted sokan vannak.
az igaz, hogy sok fanatikus természetvédő is van, de nem tudok róla, hogy bármilyen rombolás/pusztítás is van a programjaikban. ;)
és a félreértések elkerülése végett: nem minden greenpeace-es vegetáriánus, és hippi

Egy szóval sem mondtam, hogy mind vegetáriánus hippi. ;-)
A "fanatikus természetvédők" pedig bizony rombolnak. Hallottál már az ún. "ökoterrorizmusról".
A teljesség igénye nélkül:
Bálnahalász hajók elsüllyesztése a kikötőkben.
Öles szegek beleverése a kitermelésre kijelölt fákba. Ez nem csak az eszközöket, de a favágót is komolyan károsíthatja.
Kicsit kezdek OFF-ba menni, de még összefoglalva:
Minden tiszteletem azoké az embereké, akik jobbá akarják tenni az életünket a természetvédelem útján. Kellenek ilyen emberek, hogy majd a gyerekeink is kimehessenek sétálni a hegyekbe. Én is igyekszem óvni, a természetet, amennyire tőlem telik Én esetenként az eszközökkel nem értek egyet.

még egy kis off:
phoenikshun":sktd5mha mondta:
igaz. ezt konkrétan wood mondta.
és igaz, hogy van néhány fanatikus, DE az átlagos természetvédőknek nem ez a módszerük. ilyeneket csak a szélsőséges zöldek csinálnak.
a bálnavadászhajókról: majdnem teljesen kipusztult bálna fajokat a mai napig vadásznak pl: Kínában és ha jól tudom Norvégiában! is. már 1000 számra kötöttek megállapodásokat, hogy nem vadásszák őket, de újra és újra valamilyen kifogást találnak a vadászok és újra kezdik a vadászatot. ezeknek csak a pénz a fontos.
csak ha minden állat és növény kipusztul a Földről, akkor fog rájönni az emberiség, hogy a pénz nem ehető...

és az atomerőművekhez visszatérve, manapság is heves vita zajlik a Paksi Atomerőmű és egy zöld szervezet között, mert múlhéten is üzemzavar volt Pakson és le kellett állítani a kettes blokkot és pont úgy, mint Csernobilban itt is megpróbálnak információkat eltussolni...

Bloody Fox":vgfbbsdg mondta:
wood:
1, amit írtál azokat inkább a médiából lehet hallani...
2, a greenpeace-eseknek ettől eltérő és fontosabb dolgaik vannak. szerintem más magát "természetvédő"-nek nevezett őrültekre gondolsz akik nem a greenpeace-hez tartoznak.

1. wohh, vannak aktivista barátaim, olyan arcok mozokgnak a köreikben...
többek között ott hallottam ilyen sztorikat.

2.
http://www.greenpeace.org/international ... ns/nuclear
"End the nuclear age" ...beszédes.

ne érts félre, nem akarom én savazni a grínpíszt, nagyon tisztelem azokat az embereket, akiknek elveik vannak, és tenni is akarnak valamit.
csak ebben nem értek velük egyet. ...és túl sok köztük a radikális.

ha bezárjuk az atomerőműveket, valahogy máshogy kell pótolni a kiesett energiatermelést és csak kettőt tudok, ami nem jár valamiféle környezetkárosítással. a szélenergia nem áll folyamatosan rendelkezésre, a bioüzemanyagoknak meg elég sok földterület kellene szerintem, ha a fogyó kőolaj mellett még az atomerőműveket is azzal akarjuk kiváltani.
szerintem lehet egy atomerőművet biztonságosan üzemeltetni, és kell az az energia, amit termelnek.
az üzemanyag-előűllítási, a reprocesszálási és a tárolási folyamatokat is lehet biztonságosabbá, tisztábbá tenni.
ott van példul a kanadai CANDU reaktortípus, ami alapesetben dúsítatlan (!) uránnal üzemel, de szinte mindent "eltüzel", akár fegyverekből származó plutóniumot is - amiből nem kevés felesleg van szerte a világon. :)

phoenikshun
örülök, hogy tetszik. elkezdtem én is újra, tényleg nehéz letenni. pohl elég jól ír, érdemes mást is elolvasni tőle. nemrég jelent meg például az átjáró trilógia magyarul, az amolyan kultuszkönyv-szint... :)

Akkor igaz. Jobb, ha elsüllyesztik a bálnavadászhajót. :-)
Megértem a Te érveidet is. Ugyanarról beszéltünk. A szélsőségesekről. És szeretem a bálnákat. Ők, a delfinek és a csimpánzok a legértelmesebb emlősök. :-)
Wood szerintem (velem együtt) leginkább arra akart rávilágítani, hogy az esetek nagy többségében Csernobil katasztrófáját sokkal inkább szenzációhajhászásra, és fölösleges pánikkeltésre használják fel valós tények ismertetése nélkül, vagy esetleg fél igazságok elejtésével.

Bloody Fox":ii1ueuco mondta:
még egy kis off:
phoenikshun":ii1ueuco mondta:
igaz. ezt konkrétan wood mondta.

ja, én voltam, nem rossz értelemben.
én bírom a vegetáriánus hippiket, csak néha hülyeségeket beszélnek... :)

Vissza
Top Alul