Csernobil

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.
Az összefoglalót nem volt kedvem elolvasni, de egy régebbi dokumentum filmben láttam hogy az erőmű alá is befúrtak és betonoztak, hogy az urán és a plutonium talajbe szivárgását megakadályozzák mivel leolvadt az egész blokk. Hiába építenek a megrepedezett blokkra újabb (és újabb) szarkofágot, ha alull meg "lukas" az egész.
1 szakofág = ~20 év aztán jöhet a másik
Urán-238 felezési ideje 4.5 milliárd év. :shock:
Plutónium-239 felezési ideje 24 000 év

Szóval egy darabig még építhetik a szakofágokat a fiuk. A S.T.A.L.K.E.R. örökéletű lesz ahogy látom. Még az ükunokánk ükunokájának az ükunokája is játszani fog vele, mert aktuális lesz a téma.

Amennyiben egy baleset során radioaktív anyagok kerülnek ki a környezetbe, eleinte elsősorban a rövid felezési idejű izotópok adhatnak okot az aggodalomra, mivel ezek képviselik eleinte a legnagyobb aktivitást. Tipikus példa erre a 131I (jód). A csernobili atomerőműbaleset után közvetlenül ez az izotóp okozta a legnagyobb sugárterhelést a lakosság körében. 8 napos felezési ideje miatt azonban hamar lebomlott, így egy hónappal a baleset után már elenyésző hatása volt.

A fenti példa is mutatja, hogy hosszabb távon inkább a több éves, évtizedes felezési idejű izotópok bírnak jelentőséggel. Visszatérve a csernobili baleset példájára, napjainkban az egyik legjobban figyelt, a baleset során a környezetbe kikerült radioaktiv izotóp a 137Cs (cézium), mivel felezési ideje 30 év.

:?

Nem kell a végtelenségig építgetni. Most betont és acélt használnuk, de nem lesz ez mindig így.
Bár nagyon optimista vagyok, több módszert is el tudok képzelni. Egyrészt egyszer majd egy erőtér gömbként veheti körbe a kérdéses területet, másrészt hosszú távon gépi erővel az egészet el lehet majd bontani és kijuttatni a földről egy kellemesen meleg helyre (a Napba mondjuk). Persze, ezek még nagyon távlati dolgok, de ha 24000 év múlva még lesz egyáltalán civilizáció, akkor csernobil maga már biztosan nem lesz úgy itt, ahogy most van.

Nem is olyan elképzelhetetlen! :idea: Vagy mindig lebontják a beljebb lévő szarkofágokat és annak helyére építenek egy másikat (bár elég kockázatos lenne) Volt valami olyanról is szó még régebben, hogy Spanyolországban is valami nem használt atomerőművet akartak beszarkofágozni.

Egy ép, elöregedett erőművet azért olcsóbb sugármentesíteni, mint "betemetni". És ugye a betemetés, mint látszik, félmegoldás és csak további költségeket szül.

Tavaly fizika gyakorlaton csináltunk egy kisérletet... oránérc az asztalon és töle x távolságra GM számláló. Távolság négyzetével csökken a sugárzás, mint várható is volt.... aztán betettünk egy másfél centi (!) vastag ólom korongot a sugárforrás és az érzékelő közé... eredmény: SZINTE SEMMIT NEM FOGOTT FEL :shock: 96%-a átment a sugárzásnak ááá

Tibi":2scevsgh mondta:
Volt valami olyanról is szó még régebben, hogy Spanyolországban is valami nem használt atomerőművet akartak beszarkofágozni.

Ja csak abba a Spanyol erőműben nincs bent leolvadva 300 tonna urán és 8 tonna plutonium. :roll:

pYura":359vuxbw mondta:
Tavaly fizika gyakorlaton csináltunk egy kisérletet... oránérc az asztalon és töle x távolságra GM számláló. Távolság négyzetével csökken a sugárzás, mint várható is volt.... aztán betettünk egy másfél centi (!) vastag ólom korongot a sugárforrás és az érzékelő közé... eredmény: SZINTE SEMMIT NEM FOGOTT FEL :shock: 96%-a átment a sugárzásnak ááá

Az Urán olómmá bomlik, ezen a kisérleten miért lepődtél meg ? :shock:

Húúú a pdf-es összefoglalóban olyan helyekről vannak képek csinálva, ahonnan még nem is láttam az erőművet. Kicsit érdekes, amikor egy szépen ápolt park van az előtérben. Halottam ,hogy szerveznek utazásokat is a zónába. Én minden kockázat nékül elmennék megnézni.

60 ezer pénz /fő ennyit kóstál a cucc nem tudm lehet e mellett pár dolgot finanszírozni kellene, de remélem a vodka már benne van az árban :D

Tibi":jbhia147 mondta:
Lehet, hogy kicsi-kicsit nagyon borsos ára lenne egy ilyen utazásnak. :shock: Egyébként a zónába csakúgy beengednek mindenkit?

Ukrajnában drágaság? Ugyanmár... lol

És miért pont a benzin lenne olcsóbb, amikor az nincs nekik? :roll:

valami külföldi oldalon láttam a hírdetést de szerintem itthon is meglehet szervezni egy ilyen utat

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.
Vissza
Top Alul