Az orosz-ukrán kultúra háza / Greetings from Russia

Köszönöm! Örülök hogy tetszik! És tényleg Oroszországé.
Akartam írni újabb anyagot ide egy nagyon jó témában, de annyira el vagyok havazva az egyetemmel, hogy az nemigaz lol2 10 vizsgám is lesz, majd drukkoljatok januárban.
A S.T.A.L.K.E.R.-témában sem azért nem írok, mert nem akarok, hanem totál eltemet a sok egyetemi anyag.
Amúgy annyit beszélgettem egyik jóbarátommal a S.T.A.L.K.E.R.-ről, annak világáról, hogy sztem azt kap tőlem karácsonyra :lol: egy original S.T.A.L.K.E.R.-t :lol: jó ajándék nem? Az FPS-t is szereti, a "misztikus" dolgokat is, meg az orosz kultúrát is, hát kap egy S.T.A.L.K.,E.R.T.-t :lol:

Wotanson":2effi7wi mondta:
Köszönöm! Örülök hogy tetszik! És tényleg Oroszországé.
Akartam írni újabb anyagot ide egy nagyon jó témában, de annyira el vagyok havazva az egyetemmel, hogy az nemigaz lol2 10 vizsgám is lesz, majd drukkoljatok januárban.
A S.T.A.L.K.E.R.-témában sem azért nem írok, mert nem akarok, hanem totál eltemet a sok egyetemi anyag.
Amúgy annyit beszélgettem egyik jóbarátommal a S.T.A.L.K.E.R.-ről, annak világáról, hogy sztem azt kap tőlem karácsonyra :lol: egy original S.T.A.L.K.E.R.-t :lol: jó ajándék nem? Az FPS-t is szereti, a "misztikus" dolgokat is, meg az orosz kultúrát is, hát kap egy S.T.A.L.K.,E.R.T.-t :lol:

szerintem is az (főleg hogy az ára is lejjebb ment szal mostmár csak 6.000 péz )

Orosz online szótárak

Vannak olyan online szolgáltatások, melyeknek segítségével könnyebben tudjuk megoldani fordításainkat. Némelyikük ritkaságnak is tekinthető, hiszen könyv alakban is csak ritkán juthatunk hozzájuk.

Íme néhány:

Orosz argó szótár
http://slovari.gramota.ru/portal_sl.html?d=elistratov

Frazeologizmusok szótára:
http://spravka.gramota.ru/phrases.html

Szóhasználati nehézségeket bemutató szótár:
http://spravka.gramota.ru/difficulties.html

A moszkvai utcanevek szótára:
http://slovari.gramota.ru/portal_sl.html?d=moscow

Orosz antonímák illetve lexikai leírásuk:
http://slovari.gramota.ru/portal_sl.html?lv_about.htm

Hangos szótár 19 nyelven, nem csak oroszra és oroszul:
https://www.wtcd.eu/index.php?lang=hu&page=dic

Kicsit nehezen jöttem rá a szó kimondatására, de mindössze annyi, hogy a találat előtti hangszóró-ikonra kattintasz egyszer... :wink:

köszönnyük már régen kerestem orosz szótárat csak használhatót nem találtam :D

a bábelfish-en és google translatoron kívül van még valami értelmes orosz-angol, angol-orosz fordító progi? mert a google elég nyers, a bábelfish is eléggé félreérthető fordítást kreál, hiába írok 1xű mondatokat.

Örülök 1000-el hogy sikerült közhasznút virítani, és mások is csatlakoztak hozzá címek-belinkelésével 8)

Bizonyára sokan ismeritek az egyik legjobb ingyenes szótárprogramot a "jómagam" szótárát ( http://www.jomagam.hu/programok/jgl_szotar.htm ) nos, sajnos ez még (egyenlőre) nem tartalmaz orosz-szótárat, de ha láttok \ tudtok hasonló (ingyenes) szótárprogramokat, akkor a linkeket bedobhatnátok a szobába.

A(z) /legalább házi használatra/ ingyenes orosz-szótárprogit még vadászom, amint lesz, közzéteszem, valsz' angol-orosz és fordítva lesz a nyelve, de ha esetleg valakinek tudomása van már most róla /esetleges fellelhetőség/, vagy csak lesz majd, akkor léccike ne felejtsétek el ide belinkelni!

Vodkamúzeum Szentpétervárott...

Ha a világ bármely országában megkérdezünk valakit, mi jut eszébe Oroszországról, tízből kilencen a vodkát említik elsőként.

Valóban, a vodka az orosz kultúra legismertebb tartozéka. A kemény északi éghajlaton élő orosz ember mindig szeretett jót inni és harapni hozzá: az élet bármely fontosabb eseménye, legyen az esküvő, utazás távoli tájra, új ember születése vagy megemlékezés egy eltávozottról, soha nem mehetett és ma sem mehet végbe a „sztakancsikok” – (teli) pohárkák - nélkül. Oroszország történelmében voltak időszakok, amikor egy üveg vodka a maga nemében sajátos nemzeti valutaként működött: kisebb szívességeket inkább ennek fejében tettek, mintsem pénzért.

Végülis Oroszországban a vodka valódi egyedi kulturális jelenség, amely nem csak tiszteletet, hanem tüzetes tanulmányozást is érdemel.

Szentpétervárott 2001-ben a város napján, május 27-én, a város szívében megnyílt Oroszország (és a világ) első valódi vodkamúzeuma. Más hasonló (igazából nemritkán szesz-árusítás fedőtevékenységéül szolgáló) vodkabemutatókkal ellentétben a szentpétervári létesítmény egy múzeum valamennyi ismérvével rendelkezik. A kiállított egyedi darabok, érdekes tények és a kóstolóterem – mindez hozzásegíti a látogatót az orosz kultúra jobb megértéséhez, és egy kicsit tán bepillantást enged az orosz lélekbe is.

Azt tartják, hogy a vodka előfutárát, az „aqua vitae” (latin: az élet vize) néven ismert röviditalt Litvániába tartó genovai kereskedők hozták be Oroszországba. Az italféleség azonban kezdetben nem aratott különösebb sikert: a külföldi élelmicikkek közül az oroszok akkoriban a mézet és a sört tüntették ki figyelmükkel.

1429-ben „az élet vize” ismét megjelenik Oroszországban, ekkor azonban mint minden betegség ellen hatásos gyógyszer. Ez alkalommal elismerik az ital valódi értékét, és a XV. század közepétől a moszkvai monostorokban megkezdik az orosz vodka előállítását.

Alapanyagul gabona szolgál, amiben Oroszország mindig is gazdag volt. Az így előállított és csakhamar híressé vált orosz italféleség termelése hamarosan olyan léptékben folyt, hogy exportálni is kezdték. A XV. század végén a bölcs III. Iván herceg állami monopóliumot vezetett be a vodka előállítására és értékesítésére. Így kezdődött az orosz vodka több-évszázados történelme…

A kiállítás nagyobb része a XX. századi vodkatörténelemnek van szentelve. A szovjethatalom hozzáállása a vodkához, a szovjet alkoholgyártás rejtelmei, a vodka-folklór, a gorbacsovi „szesztilalom”, és ehhez hasonlók mind-mind részei az idegenvezetők mondandójának.

A múzeum egyik termében a XIX. század végének fogadó-belsője van kialakítva. E teremben nem csak érdekes kiállítási tárgyakkal ismerkedhetnek meg, hanem megkóstolhatják a legnemesebb vodkafajtákat, kísérve az orosz tradíciók szerinti sózott uborkával, gombával vagy tokhalas palacsintafélével, esetleg lazac-ikrával...

E nem szokványos múzeum megtekintésének emlékére eredeti ajándékok változatos palettájáról válogathatnak: az orosz vodka legnemesebb fajtái, matrjoska- és katonailőszer-alakú vodkásüvegek, üveg- és fém kupicák, a múzeum logójával ellátott ajándéktárgyak, stb.

A múzeum címe:

Orosz Föderáció, Szentpétervár, Konogvargyejszkij bulvar 5.

A vodka sok aspektusban felűnik, a legvártatlanabb helyeken, csak egyet említek: A S.T.A.L.K.E.R.-játékban, a sugárzás ellen fogyasztható "Cossack-vodka" már évszázados hagyományokra tekint vissza...

8.jpg

Kalashnikov-vodka, az úr, aki reklámozza, Olekszandr Kalashnikov, egy legendás fegyver tervezője, S.T.A.L.K.E.R.-ben is használatos Kalashnikov - és Obokan-fegyverek (karabélyok) megalkotója.

Kalashnikov_0020_mit_0020_Flasche_0020_und_0020_Schriftzug.jpg

Akkor jó régen van már vodka :)

Régi fizika tanárom mesélte, hogy az itt lévő orosz katonákkal olyan üzleteket lehetett lebonyolítani vodkával, hogy csak na. Szinte bármit adtak volna érte, amilyük volt, tankból kiszerelt hőmérőtől kezdve a lőszerig ( :!: ) mindent. Egyedül a sapkájukat és a tőrüket nem.

lol2 Én azt hittem, hogy a Cossaks vodka a játékban utalás akart lenni a szintén a GSC által fejlesztett Cossacks nevű játékra!

Hmm, mától lehet beiratkozni az orosz Kulturális Központba orosz nyelvtanfolyamra... Egyből úgy száguldottam az Andrássy út 120. alá, mintha puskából lőttek volna ki! fogatlan Tök vicces volt, paráztam marhára, hogy jaj, mi lesz, ha túl kevés jelentkező lesz, gondoltam nem is túl jó ötlet egyből ma, a legelső jelentkezési napon menni, mert ha később mennék, akkor lenne némi infóm arról, hogy hányan jelentkeztek addig, egyáltalán indul-e csoport vagy nézzek inkább másik helyet... De mivel hamarosan nagyon sok vizsgám lesz, ezért rászántam magam, hogy inkább most menjek, mert később már nagyon gázos lenne, egyszerűen nem fér bele az időmbe... Nos, mint kiderült, már tegnap megvolt a szükséges létszám, és a hölgy, aki inztézte a jelentkezést, halkan megjegyezte, hogy szeptemberben 14 kezdő csoportjuk volt! :D Juhééé, oroszul fogok tanulni! 8)

A hirdetésem alapján találtál oda, vagy más forrásból értesültél a lehetőségről?

Amúgy a -magyarosan- Kozák vodka egy igen népszerű termék az Orosz Föderációban, mikor először voltam kint, huszonegy évesen, akkor ittam életemben igazi vodkát előszö (mondjuk az NEM Kozák volt), orosz katonákkal, az apám lakása melletti kocsmában...hát, elsőkézből vett adat:

az IgAZI vodka:

-nincs szaga (illata)...nem érzed a magyarországi boltokban kapható vodkának csúfolt moslék (Kalinka) körömlakk- :!: szagát.

-nincs íze

-nincs színe

Azaz íze lenne...engem a tiszta vízre emlékeztet, csak alkohollal fűszerezve. (de hát ebben áll az ereje). Ezért isszák lehetőleg hidegen, mert víz-íze van.

Még egy kulcsadat: Magyarországon több boltban is láttam olyan "vodka ízű szeszesitalt" amit "Kozák" vodka néven árultak! EZ NEM AZ! Aki megveszi és fogyasztja, AZ NE AZONOSÍTSA AZ OROSSZAL!!! :!:

Jajjjjjhhhhhhh.......nézegettem a Kalashnikov-vodkás reklámot.....41%-os tömény gyönyör....mit nem adnék most egy pohárkáért......szerdán vizsgázom egy nagyon nehéz tárgyból, holnap meg 11:00-19:00-ig meló.....este meg tanulás......most egy (vizes)pohár jéghideg Kalashnikov-vodkáért, rá meg egy fél-liter narancsléért elcserélném az orosz S.T.A.L.K.E.R.-emet :cry:

na jó......AZT azér nem 8)

Vissza
Top Alul