Megérkeztünk az Agropromig. De nem az intézethez mentünk, hanem a gyárhoz. Mert ott van egy biztonságos, tiszta lejárat a föld alá. A gyárnál találkoztam Iljával. Úgy néz ki hogy ők túlélték a támadást. És elfogták a banditák egy csoportját. Elmondták hogy a másik csoport, az átjárókban van, és eddig nem jöttek fel. Ez jó hír. Így könnyebb lesz őket levadászni. Ilja odavezet a lejárathoz. Aztán amikor lefelé indultunk, még sok szerencsét kívánt, és mondta hogy ők itt maradnak biztosítani a lejáratot, és a foglyokat. Én rábólintottam, és lemásztam a létrán. Az egész lyukban sötét volt. Már nem úgy működtek a lámpák mint régen. Ezért felkapcsoltuk, a sisakokon lévő lámpákat. Óvatosan elindultunk a szűk folyosón, aztán jobbra fordultunk. Itt már teljes volt a sötétség. Csak pár lidérckocsonya fényét láttuk. Aztán beértünk, a lifthez. Az aknába lenézve, egy hatalmas lyukat láttunk, azon a rácson, amit még régen helyeztünk fel a mutánsok ellen. Mintha valami áttört volna rajta. A liftet elhagyva, tovább mentünk, a szivattyúk felé. A csigalépcsőn lemászva, eljutottunk a szivattyúkhoz. Az egész terem tele volt lidérckocsonyával. Óvatosan kerülgetve mentünk tovább a nagy folyosók felé. Aztán megszólalt a rádió: "Szokol osztag! Helyzetjelentést!" "Itt Szokol. Egyenlőre még nincs semmi." Válaszoltam. Az anomáliákat kikerülve elértük a folyosókat. Ekkor hirtelen egy nagy csapat "rágcsa" kezdett felénk rohanni. Felrántottuk a fegyvereket. De ügyet se vetve ránk, tovább rohantak. Mintha menekülnének. Gyanítottuk hogy valami itt nincs rendben. És elindultunk arra, amerről a rágcsák érkeztek. A folyosó végén befordultunk balra, majd az egyik kis helységbe. Ott borzasztó látvány fogadott minket. Körülbelül, tíz bőrkabátos holttest volt a kamrában. Megvan a másik fele a csapatnak. Nikolai, aki az egészet videóra vette, mondta hogy jobb lenne eltűnni innen. Fegyán odament a hullákhoz, és átvizsgálta őket a dokumentumok után kutatva. Aztán az egyik hullát megfordítva, az arcát látván, elkerekedett a szeme, és azt mondta: " Te Dimitrij! Ezt nézd! Ezek ki vannak véreztetve." Odamentem, és közelebbről szemügyre vettem. Valóban egy csepp vér sem volt bennük. Az összeszáradt, mumifikálódott arcot látva, a következőt mondtam: "Vérszopók." Az egész csapat felkapta a fejét. Anton megkérdezte: "Ez biztos?" "Egészen. Legalább kettő. Csak ezek a dögök tudnak elbánni még egy ilyen jól felszerelt csapattal is." Mondtam. Aztán beleszóltam a rádióba: "Korsun! Itt Szokol. Vétel." "Itt Korsun! Mondja hadnagy!" "Van egy kis probléma. A védőrácsot átszakította két vérszopó, és bejutottak a föld alatti járatokba. És megtaláltuk a másik csapat banditát. Halottak. Valószínűleg a két mutáns kapta el őket." "Értem. És a dokumentumok?" Fegyán tovább kutatva, megtalálta a kis táskát, benne a dokumentumokkal, és felmutatta. "Megvannak. Épségben." "Rendben. Hozzák fel! De ha a kimentés nem kivitelezhető, azonnal semmisítsék meg! Értette hadnagy?" "Értettem. Szokol kiszáll." Aztán bekészítettük a fegyvereket, és lassan elindultunk a kijárat irányába. "Csak óvatosan fiúk! Figyeljétek a hátatokat! Ezek a dögök, nem szórakoznak. Ha lehetőségük van rá, támadni fognak." Szóltam a többieknek. Nikolai felerősítette a kis kamerát a vállára, és felzárkózott. Egymás hátát fedezve, indultunk a kijárat felé. Aztán elértünk arra a folyosóra, ahol egykor a lövész nevű sztalker is kijutott. Ott volt annak az irányítónak a rothadó teteme is amit, a híres sztalker elintézett. Már láttuk a kijárathoz vezető alagutat, amikor ismét megütötte a fülemet, az ismerős, és egyben félelmetes hörgő hang. Megfordultam, és megláttam a két dögöt. Láttam ahogy felénk rohantak. Felemeltem a fegyverem, és lőni kezdtem. A többiek követtek. Némileg sikerrel jártunk mert az egyik dögöt, telibe kapta a sortűz, és holtan esett össze. A másik ettől megrémülve, elkezdett menekülni. A sikerélménytől, megrészegülve, elkezdtük kergetni. Aztán abbahagytuk, és visszamentünk a halott mutánshoz. Közelebbről megvizsgáltuk a döglött mutánst. Nikolai ezt is videóra vette, mint azt is ahogy előveszem a késemet, és elkezdem levágni a mutáns csápjait. Fegyán elvigyorodik, és megkérdi: "Minek ez neked?" "Trófeának. Mindig is szerezni akartam egyet, de sose volt alkalmam" Mondtam széles mosollyal. Az áhított trófeát megszerezve, elindultunk, a kijárat felé. Megérkeztünk az intézet alatti kijárathoz. A rozsdás létrán felmászva, megláttuk a napfényt, és az erősítésként érkező katonák, meglepett arcát. Iljáék is átjöttek a gyártól, a foglyokat átkísérve. Mindenki kíváncsian kérdezte hogy hol vannak a dokumentumok. Fegyán előkapta a kis fém táskát, és ellenőrizte hogy megvan e minden irat. Aztán elindultunk vissza a helyőrségre. Ott a megírtam a jelentést, és azokat a videóanyaggal és a dokumentumokkal együtt odaadtam, az ezredesnek. Majd visszamentem a barakkba, ittam egy üveg jó hideg vodkát, és a trófeát a nyakamba akasztva, visszaaludtam.