No mit ad isten...meg volt a balhé, Andropov a határ szélen jár, ekkor a rádió beszól hogy 15 perc múlva erős kisugárzás lesz, mindenki menjen a bunkerekbe.
Éppen előttünk küldték ki a váltás őrjáratot a leszakadt vasúti hídhoz, ha nem találnak fedezéket akkor nem ússzák meg.
Amúgy is a katonai csapatokat nem szerelik fel olyan droggal, amit a tudósok nyomnak maguknak, isten bizony nekem nem is kell, nem drogoztam soha, nem is fogok!
Bár ami azt illeti a több hónapig őrjáratozó Katonai stalkerek, mindig betérnek szaharovhoz, egy kisebb doboz szer ért.
alig 10 per alatt vége is volt. ezért szeretem a külterületeket, itt nem olyan erős a kisugárzás, nincsenek nagy dögök. lehet pihizni, lazulni, na meg főtt kaját enni, persze csak tiszteknek, de én az vagyok.

Meg egyeztem a csapattal, hogy keresünk új HQ-t. Mázli, hogy Heg átküldte a kódokat, ás a koordinátákat Agyarnak is.
Elkértünk egy helikoptert, Agyar tud vezetni, mivel "szegényke" az amerikai légierőnél szolgált.
20 perc múlva a mocsár felett repkedtünk, a távolban egy Nagyobb bunkert vettünk észre, a pda koordináták egyeznek.
No fene, ekkora fegyver arzenált kapart volna össze Heg?
Mivel a híd ami átívelt a bunkert körül vevő radioaktívan sugárzó savas vízen, fél úton leszakadt, a bunker tetején szálltunk le.
Lecsúsztunk a szélén, a katonai parancsnokság most hívót vissza, meglepően jó volt a vétel.
:
Parancsnok megtaláltuk az őrjáratot. 2 ember meghalt, a többi jól van!
Ki a csapat vezetője? kérdeztem.
Valami Spetnazt Uram. Fontos?
Nem... Vigyék őket vissza a bázisra!
Értettem százados! jött a felelet.
Vissza térve a bunkerre, valami régi még a 80 évek elején épülhetett, masszív Atombunker.
Az első akadály egy hatalmas acél zsilip volt, mellette nem messze a falon egy kódzár volt.
na nézzük emlékszem-e még: 9..25..3.47..8? fú nem is 47...3. na akkor helyesen: 9253473
A hatalmas zsilip megmozdult, és kétfelé elkezdett szétnyílni.
Egy tágas, de mégsem a bunker belső részéhez tartózó helységbe léptünk.
egy újabb kódzáras acél ajtó.
ennek már tisztán emlékszem a kódjára: 1986
a dátum, ami megváltoztatta a történelmet.
Az ajtó kinyílt... bent korom sötét volt, a fal mellet mentem, míg el nem értem egy kapcsoló táblát, felfele rántva az energia a lámpákba áramlott, ami megvilágította a bunker belső terét.
Csak néztünk, mint borjú az új kapura: kb 1000m2 terület lett előttünk megvilágítva.
A kapcsoló táblától jobbra egy asztalka volt, rajta pár nagyon régi katonai térképpel.
Pripyat, Yantar, Limanszk, Vörös erdő, Yanov, Rostok Térképei voltak rajta.
a pripyati térkép akasztót ki a legjobban, még az óvóhelyek, és a titkos fegyverraktárak is fel voltak rajta tüntetve. hogy juthatott hozzá mindehhez?
Még egy össze hajtott, majdnem 1,5 méteres Az erőművet ábrázoló Szatellit térkép is volt az asztalon. ezen látszott a készítés dátuma: 2010.05.23.
Akkor ez a térkép egy vagyont érhet.
Istenem Heg te ezt kitervelted!
ötlött a gondolatomba a mondat.
A bunker másik végében egy kisebb helység volt, egy pár emeletes ággyal, szépen rendbe rakva.
lecuccoltunk, és kimentünk megnézni mit is kapart össze az elhunyt barát.
Mathias barátom, talált egy Gepárd nevezetű puskát, egy magyar gyártmány, úgy tartják, kategóriájában a legjobb.
Mathias mindig is vágyott egy ilyenre.
Agyar is megtalálta a kedvenceit, a nehéz-fegyverzeteknél. volt ott minden. a géppuskától kezdve a lángszórón át az aknavetőig minden.
Kosztyán a rohamfegyvereket nézte át, talált is kedvére valót. G36-os variánsok csigatárral, gránátvetővel stb...
engem sokkal inkább a térképek frusztráltak.
vajon hogyan tette rá a mancsát ennyi térképre, és ennyi értékesebbnél értékesebb adatra.