Társalgó II. [aktív]

El tudtál-e helyezkedni a tanult szakmádban?

• Igen, most is abban dolgozok

Szavazat: 0 0.0%
  • Régebben igen, de már váltanom kellett

• Nem

• Még tanulok

• Nincsen szakmám

• Összes szavazó
    0
  • Szavazás lezárva .
Kár h többet nem lehet egyszerre :O(vagy csak még nekem korán van és nem vettem észre :D). De én még kerékpározok, focizok bár azt inkább csak haverokkal és az nem rendszeres csak nyáron:}. Meg hát majd most akarom elkezdeni a fegyenc edzést mert jókat hallottam róla haveroktól és hát kipróbálom.

Morzsi: figyelek rá meg a csapattársak is vigyáznak rám :D
Vic: Fegyencedzés nagyon jó dolog csak ajánlani tudom, a könyvet is tessék elolvasni hozzá. Nem is olyan régen láttam a Libriben. Kis híján velem jött :D

Igen, sajnos csak egy lehetőségre lehet szavazni, de ha több is van akkor írjátok le és majd az összesítésnél azt is beleszámolom.

Valami küzdősport kipróbálásán már én is gondolkodtam. Wing Tsun Kung Fu-t már ajánlották nekem, de hogy mennyire lenne hatékony egy éles helyzetben (például ha rám ront három késes **** az utcán) azt nem tudom.

Hát,Tibi,akkor szerintem a futás a leghasznosabb. Késelőkkel szemben-főleg,ha három is rád akar menni-nem sok esélyed van, a többi meg csak maszlag. (Tudod, a rugdosódás,pusztakezes védekezés stb.)
Ráadásul,ha valaki mondjuk "one by one" küzdelem címén szintúgy kést rántogat,akkor jól megdöfködik egymást,és a végin mindketten elvéreznek,mint az malatz!
A kés-szvsz. nem fegyver,hanem gyilkos szerszám,semmi nemes nincs benne,kizárólag aljas módon használható. Nála még az atombomba is jobb.
Az a szörnyű benne,hogy még annak a kezében is hatékony,aki kicsit sem tanult késharcot,pusztán beborult az agya,oszt döfköd mindenfelé.
Hallottam olyanról,hogy teljesen amatőr verekedők halálra legyakták egymást,mert a penge artériát ért,és ott volt a vége.

WT-ztem egy ideig, E.E.W.T.O.-t nem ajánlom. Csak a pénzre mennek, legombolnak tanítás nulla mindenre jó csak arra nem hogy megvédd vele magad. Amúgy nem lenne rossz, csak nincs rendes iskola. Leggyorsabb eredményt mondjuk szerintem kickboxal vagy hasonlóval lehetne elérni, de ez nagyon lebutít hosszú távon, mert csak arra tanít meg, hogyan győzd le erővel a másikat. De lényegében bármit tanulsz egy átlag ember ellen akinek semmi ilyen irányú tapasztalata sincs előnyben leszel.

Én régebben amikor még "megtehettem" rendszeresen jártam Krav maga edzésekre... és folytatnám is... de nincs rá még az a kevés zseton sem... pedig kedvelt sportom volt... jobban lekötött mint a foci vagy a kosár... Futni meg azóta nem futok amióta nem nagyon járok a fél 7 vagy épp 7 órai busszal... pedig szép kis 2,5 kilós távokat lesprinteltem reggelente :D De most semmit...
Lassan azonban tényleg valamit ki kéne találni mert elhízok és kövér leszek mint szidorovics :D
No de jön a tavasz lassan és utána a nyár... a munka idő... tökéletes kis karbantartás a testnek :D

Jut eszembe mióta van kitéve a Zóna lakóira a "cimke" Hajrá 50+ os társkeresők! A zóna a szerelmed!
XD

VinoBob":2jry66kg mondta:
E.E.W.T.O.-t nem ajánlom. Csak a pénzre mennek, legombolnak tanítás nulla mindenre jó csak arra nem hogy megvédd vele magad.

Pont a helyi E.E.W.T.O. iskola lett volna, ezek szerint jó hogy nem kezdtem bele. Másra meg sajnos nem igazán van errefelé lehetőség... esetleg krav maga lenne, de 9k egy hónapra elég sok, akkor már inkább a futás :D .

Akkor az eredmények:
Kérdés: Sportolsz-e valamit rendszeresen?
Válaszok:
- labdarúgás 8% [2]
- kosárlabda 8% [2]
- asztalitenisz 4% [1]
- futás 8% [2]
- kerékpározás 12% [3]
- testépítés 12% [3]
- boksz 4% [1]
- krav-maga 4% [1]
- a felsoroltak közül egyiket sem, mást sportolok 20% [5]
- nem sportolok semmit 16% [4]

A mást sportolóktól konkrét sportágat nem nagyon kaptam hozzászólásokban (egyedül zsilin írta az asztaliteniszt, ezt az egyéb labdajátékok helyett írtam, Capt Axon pedig írta volna a jégkorongot de végül a bokszot jelölte meg).

Ha valakinek van valami jó ötlete a következő témához, az írja le nyugodtan!

Elnézést ha rossz helyre írok, de tudja valaki mi volt ma a fórummal ? Elképesztően sokat töltött és emiatt volt duplázott hozzászólásom ( de sztem másnak is). Ha valaki tud valamit az okáról legyen szíves írja ki vagy írjon privátot. Köszi

Nem akartam új topikot nyitni de a shoutcastot sem akartam telefloodolni úgyhogy lehoztam ide a témát. Hogy maradjon nyoma az előzményeknek:
Mogle: Scarecrow:+1 ez a föld alatt sínylődés nekem sem jön be, de nem sok köze lesz a stalkerhez, ezt csak a gamekapcsos jóemberek fűzték hozzá http://novysoyuz.ru/pre lesznek benne anomáliák meg mutánsok de ha ex-gsc fejlesztők tetrist csinálnának abban is len
Mogle: *abban is lennének :)
Enigma-108: ha már tetris..tudtátok, hogy az is orosz találmány ?
VinoBob: nem orosz hanem szovjet
zsilin: Szóval leningrádi, vagyis orosz, mert a Szajuzon belül is voltak országok...
VinoBob: nem így értettem, hanem úgy, hogy a szovjet kormány megbízásából készült. Fejleszthette volna akár egy oszét Péterváron, mivel volt a tudományos akadémia, és minden koponyát oda gyűjtöttek
Enigma-108: uhh..köszönöm a kiegészítést, legalább ma is tanultam valamit :D
Madness: na az ukránok nyertek :D
Dutch: http://lhsn.hu/elesloveszet-filmforgatassal-i/
zsilin: Jó napokat! Nem a vitatkozás miatt, de honnan veszed, hogy a Tetris kormánymegbízásra készült?
VinoBob: Onnét, hogy az akadémiában fejlesztették és a jogokat a szovjet kormány birtokolta. Volt is belőle vita meg összeesküvés elmélet.
Mogle: Nem biztos, legtöbbször a munkáltató a sz.fejlesztővel olyan szerződést köt amiben kikötik hogy minden szellemi produktuma a munkáltató tulajdona, (akármi amit munkaidőben csinált), szvsz itt is csak ez volt, de ezt már nem fogjuk megtudni.
VinoBob: Lehet, de mégsem hiszem, hogy hagyták volna, hogy hobbiból pötyögjön munka helyett, illetve hgoy akkor léteztek ilyen kitételek a szellemi termékekre. Ebből is volt a liszensz probléma, mert akkor még nem nagyon létezett az a fogalom, hogy IP.
zsilin: Nem volt az a rendszer olyan merev (1983-ban), hogy ne lehetett volna munkaidő után pögyögni a gépen.
VinoBob: azt én nem tudom, nem voltam ott, de az nem fura, hogy más játékok (vagy bármi) nem születtek ilyen munkaidő utáni pötyögésben ?
Mogle: Volt IP, http://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_ ... viet_Union de minden T.A.-án dolgozó kormány alkalmazottnak számított akik nem rendelkezhettek szerzői jogokkal, ezért volt az USSR tulajdona, ebből nem következik a hogy megrendelték
Mogle: http://www.gamasutra.com/view/feature/5 ... _past_.php itt personal project-ként említi,az Orosz T.A. 1783óta létezik R&D céllal,a kutatónak meg az munkája hogy pötyögjön, amúgy minek kellet volna az elvtársaknak játék?
Mogle: btw "We've heard that other companies have people allocate a percentage of their time to self-directed projects. At Valve, that percentage is 100." http://cdn.flamehaus.com/Valve_Handbook_LowRes.pdf ;)
VinoBob: az interjú szerint valóban személyes projekt volt, máshol meg azt olvasni/látni hogy többen dolgoztak rajta. Egyesek szerint agymosó játéknak készült: http://youtu.be/-23cnHWMDtM ami valszeg túlzó, viszont az tény, hogy intenzíven hat az agyra, amit vizs
VinoBob: gáltak is http://tinyurl.com/ew6ch Egy piacra dolgozó vállalatot meg nem érdemes a szovjet tudományos akadémiához hasonlítani. Nem hiszem, hogy az ottaniaknak az interkontinentális raktéták, vagy a kémműholdak és hasonlók lettek volna a hobbiai
Mogle: Azt hiszem ez a téma is kinőtte a shoutcastot, a new uniontól eljutottunk az orosz kémműholdakig :D részemről társalgóban folytatom ;)

Nos, ha hiszünk a wikinek meg magának Alexey Pajitnov-nak akkor ez egy személyes projekt volt amit többen csináltak "Alexey Pajitnov created Tetris with the help of Dmitry Pavlovsky and Vadim Gerasimov in 1985." legalábbis az interjúban amit linkeltem úgy hivatkoznak rá mint személyes projekt. Nem hiszem hogy a személyes projekt intézménye 21. századi találmány, lehet hogy akkoriban nem volt olyan volumenű mint a Google Labs vagy (ha lehet hinni annak a prospektusnak) a Valve-nál, de ha elég magas beosztásban volt akkor lehetett annyi szabad mozgástere (vagy kiváltsága) hogy maga dönthette el bizonyos kereteken belül hogy mikor mit csinál. Persze nem tudom, az Orosz Tudományos Akadémiánál nem dolgoztam, főleg nem 86-ban, (akkoriban az esti mese nézése volt a legbonyolultabb dolog amit csináltam :D) de volt olyan munkahelyem ahol volt hobbiprojekt és volt is olyan (nem nálam) amikor konkrét termék lett belőle, kutatásnál pedig pont az a lényeg hogy szabad kezet kapsz (no persze bizonyos kereteken belül), kutatócsoportban is volt szerencsém dolgozni 6 hónapig, de az egy másik történet ;) de ott is volt hobbiprojekt. A lényeg hogy a hobbiprojekt nem butaság és szerintem nem lehetetlen hogy valaki akkoriban saját projekten dolgozott. Senki nem akarja összehasonlítani az O.T.A.-t más piacra dolgozó vállalattal, csak arról van szó hogy hobbi(vagy privát)projekt mint jelenség ott is lehetett, amúgy az O.T.A.-nak vagy száz al-intézménye van, ő a Dorodnitsyn Computing Centre-ben dolgozott, nem a katonai részlegen (ha van olyan egyáltalán) amúgy nyilván a műholdakat nem hobbiprojektek keretében rakták össze ;)
Az hogy a tetris a Szovjetunió tulajdona lett (illetve később ELORG-é) az akkori törvényeknek volt köszönhető, mivel Szovjet kormány alkalmazottnak nem lehettek szerzői jogi követelései, minden amit csinált a Szovjetunió tulajdona volt, az akadémiai dolgozók pedig kormányalkalmazottnak számítottak. Nyilván ez nem ugyan az amikor manapság a munkaszerződésben kikötik hogy minden szellemi produktum amit készítesz az a munkáltatód tulajdona, de az elv ugyan az. Ebből viszont nem érdemes szerintem messzemenő következtetéseket levonni a munka jellegével kapcsolatban. Itt egy hosszabb történet a jogok visszavételéről.
A videóra nem igazán van mit reagálni :) annyi a relevanciája mint kb. a Philadelphia projectnek, ennyi erővel a pacman japán agymosás, világuralmi törekvéseiknek első megnyilvánulása :) Amúgy meg minden videojátéknak van hatása az agyra, a gondolkodásra, a szociális magatartásra, van tonnaszámra kutatás, nem linkelek be, rá lehet guglizni, ez olyan mint amikor olvas az ember, az is hatással van rá, persze úgy ahogyan az olvasásnál sem mindegy hogy mondjuk Blikket vagy Tesco katalógust olvas az ember (bár utóbbinak több az információ tartalma) vagy Sztrugackijt úgy a játékoknál sem ugyan az a kiváltott hatás. A tetris esetében ráadásul ez a hatás pozitív :)

Szóval, szerintem nem lehetetlen hogy Alexey Pajitnov bácsi saját kontójára írt játékot főleg úgy hogy akkoriban számítógépet max a munkahelyén látott, az viszont hogy megrendelésre kellet volna csinálnia egy játékot valahogy nem áll össze, az pedig hogy egy agymosó additív játékot kellet volna csinálnia amivel bomlasztani tudja a nyugati társadalmat... hát... csöppöt túlmisztifikáltnak és túlkonspiráltnak hangzik :) De ha még így is lett volna úgy se tudjuk már meg :)

Persze az oroszok kísérleteztek mindennel, a levágott kutyafejektől a sztratoszféra rádióhullámokkal való bombázásig no meg az X18 laborról is hallottunk már :twisted:

Nekem van szerencsém ismerni -igaz nem túl közelről, egy volt némettanárom férje- olyat, aki dolgozott Leningrádban az említett helyen, mint KFKI-s villamosmérnök azt mondta, hogy mindent nagyon szigorúan vettek, és sehova nem mehetett engedély nélkül, még civilként is figyelték hova ment mit csinált. Az elmondásai alapján nehéz elhinni, hogy az egy liberális hely lehetett. Egy másik tanárom aki SZTAKI-s volt a 80-as évek végén és egy projekten dolgotak a szovjetekkel szintén hasonlókról számolt be, nekik akkori műholdakba x86-os procikkal felszerelt gépeket kellett úgy megtervezniük, hogy kibírjon mindent, hőt, folyadékot, ütközéseket. Számítógépeket legkevésbé sem játékokra használtak, hanem műholdak, rakéták, erőművek stb vezérlésére, szabályozására. Nem mondom, hogy nem lehet úgy ahogy mondod, csak úgy hangzik, mintha pl valaki azzal jönne, hogy a Wolfenstein 3D Nasa projekt lett volna, de úgy, hogy a fejesek nem tudtak róla csak mikor már kész volt, akkor viszont rákaptak a jogdíj miatt, mint gyöngytyúk a takonyra. Szóval furán hangzik, furábban, minthogy azt feltételezzem, hogy tudtak róla, mi több szándékosan készítették. Amúgy nem csak az szovjetekből, de mai médiából is bőven kinézem ezt a mind controlos dolgot, mégha teljes őrültségnek is hangzik. Természetesen nem a "take over the world" féle bullshitre gondolok. Mit látsz pl a mai top játékokban, azt hogy mennek a tengerészgyalogosok, és lezúzzák a csúnya gonosz arab terroristákat. Tengerészgyalogosok vannak a filmekben, a hírekben, a videóklippekben, annyira nem tudnak elszakadni a koncepttől, hogy már a stalkerben is, és természetesen az arabok már a spájzban vannak. Ha valakit meglátnak az emberek az utcán egy turbánban, már egyből kombinálnak, hogy terrorista. Pedig ha valaki robbantani akar biztosra veheted, hogy nem öltene magára semmilyen feltűnő öltötzéket. És ez nem csak azért "jó" mert benne van a köztudatban, hanem mert az angolszász bloody stevie meglátja a toborzó propagandát a sky-on, és rájön az ösztön, hogy élőben CoD-ozhat, aztán meg mikor hozzák haza koporsóban, akkor büszkén tologatja végig a városon a családja, hogy az ő fiuk a hazájáért halt meg. A pár iskolai lövöldöző ámokfutó pszichopata meg a rendszer része, a szükséges rossz, amit be kell vállalni, nem tehetnek róla, hogy néhány frusztrált egyénben kiveri a biztosítékot a beültetett agresszió. Őrülten hangzik, de mégis logikusabb mint azt feltételezni, hogy ezek a dolgok csak úgy "vannak", "keletkeznek" maguktól, mindenféle érdek nélkül. Miről szóltak a 2. VH allatti disney mesék, a hetvenes évek vietnámi háborús filmjei, vagy a 80as évek hidegháborús kémsztorijai, vagy épp említhetném a magyar Macskafogót is, ami az egyik kedvenc magyar rajzfilmem, mégis lerí róla hogy propaganda, ami pedig akarva akaratlanul összefonódik a tömeghipózis foglamával. Az egészről egy idézet jut eszembe

" A világban egyetlen törvény van, egyetlen biztos pont, egyetlen általános igazság: a kauzalitás. Akció-reakció, ok és okozat.
- A lánc elején egy döntés van.
- Nem! A döntés joga csupán illúzió hatalmasok és elnyomottak között."

VinoBob":1p80sz1o mondta:
...Amúgy nem csak az szovjetekből, de mai médiából is bőven kinézem ezt a mind controlos dolgot, mégha teljes őrültségnek is hangzik. Természetesen nem a "take over the world" féle bullshitre gondolok. Mit látsz pl a mai top játékokban, azt hogy mennek a tengerészgyalogosok, és lezúzzák a csúnya gonosz arab terroristákat. Tengerészgyalogosok vannak a filmekben, a hírekben, a videóklippekben, annyira nem tudnak elszakadni a koncepttől, hogy már a stalkerben is, és természetesen az arabok már a spájzban vannak. Ha valakit meglátnak az emberek az utcán egy turbánban, már egyből kombinálnak, hogy terrorista.. . És ez nem csak azért "jó" mert benne van a köztudatban, hanem mert az angolszász bloody stevie meglátja a toborzó propagandát a sky-on, és rájön az ösztön, hogy élőben CoD-ozhat, aztán meg mikor hozzák haza koporsóban, akkor büszkén tologatja végig a városon a családja, hogy az ő fiuk a hazájáért halt meg. A pár iskolai lövöldöző ámokfutó pszichopata meg a rendszer része, a szükséges rossz, amit be kell vállalni, nem tehetnek róla, hogy néhány frusztrált egyénben kiveri a biztosítékot a beültetett agresszió. Őrülten hangzik, de mégis logikusabb mint azt feltételezni, hogy ezek a dolgok csak úgy "vannak", "keletkeznek" maguktól, mindenféle érdek nélkül. Miről szóltak a 2. VH allatti disney mesék, a hetvenes évek vietnámi háborús filmjei, vagy a 80as évek hidegháborús kémsztorijai, vagy épp említhetném a magyar Macskafogót is, ami az egyik kedvenc magyar rajzfilmem, mégis lerí róla hogy propaganda, ami pedig akarva akaratlanul összefonódik a tömeghipnózis fogalmával. Az egészről egy idézet jut eszembe

" A világban egyetlen törvény van, egyetlen biztos pont, egyetlen általános igazság: a kauzalitás. Akció-reakció, ok és okozat.
Hmm-hmm !
Érdekes látni egy közbekottyantásom hova is vezetett, de sebaj mert örülök neki! :) Jó látni, hogy errefelé is vannak önálló véleménnyel bíró, gondolkodó emberek. Ami a tömegmanipulációt illeti már írtam róla egy korábbi HSZ-ban. Sajnos a mögöttes érdek firtatása nem "teljes őrültségnek hangzik" hanem egy alapvető választóvonal a "birkák" és a még gondolkodni bíró nyitott szemmel élő emberek közt. Teljesen egyértelmű az egyoldalú tájékoztatás (nemcsak nálunk hanem világszinten) és az hogy az arabok fújderosszgonoszdzsihádista nép, az ügyeletes rosszfiúk az meg egészen egyszerűen rasszizmus. Csak azt kell megvizsgálni, hogy tudjuk-e kiknek állnak útban. S ha "tudjukkik" megtehetik, hogy az ellenfeleik ellen lépéseket tegyenek ugyan miért ne tennék ? Pláne hogy ez náluk dogmatikusan évezredes hagyomány.
-Más...Nyelvében él a nemzet, mondá a legnagyobb magyar ( gróf Széchenyi István) és szerintem igaza is van. Nézzük csak meg mely nép miként köszön, hogy miért ? Mert egy népre nagyon is jellemző lehet hisz a leggyakrabban használt kifejezése. A kínai : " Ettél ma már rizst?" , az indiai "Namasté= köszöntelek s a benned lakó isteni lelket" , míg az arab világban a "salem aleikum aminek jelentése Béke veled " ! Érdekes dolog nem ? Hogy egy olyan néptől "kell ma rettegni" világszinten amelynek legfontosabb szava és értéke a Béke. S hogy még egy érdekes adalékkal szolgáljak a muszlim vallás elfogadja Jézust mint isteni prófétát, de a kereszténységről már nem mondható el ugyanez pl Mohamedről.

VinoBob: A hobbi és/vagy privát projekt nem szabadidős tevékenység, ugyan úgy el kell vele számolni mint mással, annyi szabadságod van benne hogy - bizonyos kereteken belül - szabad kezet kapsz, de ha a befektetett energia pocsékba megy azt egyetlen munkaadó sem nézi jó szemmel, főleg nem egy olyan (akkori) rendszerben ahol szívesen küldték el az embert Szibériába havat lapátolni. (Persze az hogy "pocsékba" megy az is árnyaltabb, más az amikor elkezdesz egy olyan pilot-ot csinálni ami ígéretesnek tűnik - feljebbvalók is rábólintottak - de a végén kiderül hogy nem lehet megvalósítani, és más ha egyéb hibából kifolyólag - hanyagság, emberi hiba, stb - nem végeztél vele.) A privát projekt intézménye vagy mint módszer nem egyenlő a liberalizációval, szerintem inkább arra ad lehetőséget hogy az átlagosnál tehetségesebb emberek megmutassák mit tudnak vagy hogy egy olyan ember aki már bizonyított - vagy akár csak magasabb beosztást szerzett - megkapja a lehetőséget (és a szükséges erőforrásokat) hogy alkosson valamit. Ez nem olyan mint pl.: a törzsidő, amikor meg van adva hogy egy nap mondjuk 11-től 3-ig bent kell lenned a munkahelyeden de a többi 4 órát te osztod be hogy mikor jössz, és végképp nem olyan mint a Google-nél a csúszda meg a csocsó, hanem csak egy módszer.

Létezhetett ez az akkori O.T.A.-ban, és ha létezett biztos voltak rá megfelelő szabályozások, azt én sem gondolom hogy bárki gondolt egyet és belefogott valamibe, főleg nem egy olyan rendszerben. Amúgy nem hiszem hogy Pajitnovnak annyira a nyakán ültek volna, egyáltalán nem vonom kétségbe amit az ismerőseid mondtak az ottani szigorról de egyrészt talán a külföldiekkel szigorúbbak voltak másrészt a Dorodnitsyn Computing Centre-ben nem műholdakat raktak össze, de ha mégis folyt volna valami titkos dolog amibe Pajitnovnak is része volt akkor nem engedték volna hogy kimenjen az USA-ba 92-ben.

Azt hogy Pajitnovnak voltak kiváltságai és saját projekt keretein belül belefogott valamibe amiről a felettesei nem tudtak azt nem hiszem, bár suttyomban fortranban pötyögni más mint műholdat összerakni a pajtában ;) Olyan viszont lehetett hogy saját kutatási területként megjelölt egy pilot-ot amiben mondjuk azt vizsgálta hogy az adott eszközön miket lehet megvalósítani vagy valamilyen szoftverfejlesztési - amolyan proof-of-concept - teszt volt aminek a vége lett a tetris. Szokott olyan lenni hogy egy fejlesztés nem abban az irányban halad amiben eredetileg tervezték de a végeredmény felhasználható másra. Szerintem elképzelhető hogy ez történt. A Wolfeinstein 3D és a NASA hasonlat amit írtál erős, nem arra gondoltam én se, hogy suttyomba valaki nekiáll egy játékot fejleszteni egy olyan helyen mint az O.T.A. vagy a NASA azok erőforrásait felhasználva, másrészt - bár tudom Te sem erre a párhuzamra gondoltál - John Carmack nem egy állami szervnél hozta össze a játékait (egyetemre is csak két félévet járt).
De ha mégis megrendelésre készült akkor is maximum azért hogy megmutassák hogy az oroszok is vannak olyan jók hogy képesek ebben a szegmensben is nagyot alkotni, ennyi lehetett a propaganda célja. Viszont ha megrendelték akkor miért szőröztek annyira a jogokkal? Ha tényleg valami manipulációs (vagy egyéb akármilyen konspirációs céllal) készült akkor vagy a jogoknak nem kellet volna az ELORG-hoz kerülnie, maradnia kellet volna a Szovjetunió kezében hogy kontrollt gyakorolhasson rajta vagy pedig fordítva, odaadni bárkinek hogy terjesszék és jól bezombuljanak az népek :) Szerintem egy oka volt ennek a jogi hercehurcának az pedig a pénz, Pajitnov is akart belőle pénzt látni (jutalma a munkájáért egy 286-os klón volt), az oroszok is meg úgy nagyjából mindenki :) De ha azért rendelték meg hogy pénzt termeljen akkor végül miért adták oda a jogokat?

Szóval szerintem az történhetett hogy volt egy okos ember aki kitalált valamit (valamilyen módon) ami jól sült el és ezt szerintem nem érdemes túlkonspirálni, az hogy rájöttek hogy lehet belőle pénzt csinálni és hogy mik voltak a háttérben az meg már egy másik történet :)

Tömegmanipuláció van, nem állítottam hogy nincs. A tömegmanipuláció nagyjából egyidős lehet az emberek társadalomba való szerveződésével. Onnantól kezdve hogy az ősember azt mondta egy darab köre hogy az enyém, megjelent a tulajdon és a birtoklás aztán gondolom beindult az evolúciós verseny ezen a síkon is, csak a jobb, erősebb marad fent - ebből az aspektusból pedig akinek több mindene van az a jobb mert előnyben van a többivel szemben, hiába szerveződnek csoportba a fennmaradás esélyeit megnövelve csoporton belül is van legjobb, és ott is az a legjobb akinek több mindene van illetve aki uralmat gyakorol más individuum fölött, vagy irányítja a csoportot, amire szükség is lehet. Az első helyért is verseny van amit valahogy meg kell tartani ennek pedig az egyik eszköze a manipuláció azaz úgy alakítjuk a dolgokat hogy az nekünk előnyös legyen. Az hogy most arabok vagy nem arabok az lényegtelen. Van és kész. Kapcsold be a TV-t nézd 10 percig, fogsz látni Q10 koenzimet, antioxidánst, 180cm képátlójú LED-tvt meg magyarázatot, hogy ezekre szükséged VAN! Manipulálni akar mindenki mindenkit csak sokkal szofisztikáltabban mint amit említettél arab-nemarab a videojátékokban . Mit tudsz csinálni ellene? Semmit. Lehetsz tudatos és/vagy közönyös és nem hagyod hogy manipuláljanak de ha másoknak elkezded mondani hogy vigyázz mert manipulálnak azzal te sem csinálsz mást csak manipulálsz :)

VinoBob":2blqgkim mondta:
Az egészről egy idézet jut eszembe

Köszönöm, hogy ezt beírtad mert ez is "megér egy misét". A Mátrix egyik legkomolyabb és legütősebb idézete a Merovingitől (akiről kevésbé tudott dolog hogy egy korábbi kiválasztott volt).
Nagyon nagy témakört felölelő szavak ezek a francia forradalomtól kezdve(Szabadság, Egyenlőség Testvériség) a diktatúrák megjelenésén keresztül jelenkorunkig. Hogy miért a francia forradalommal jövök ? Mert ezen 3 as eszmerendszer többet ártott az emberiségnek mint az egész XX. század.
Az emberek sosem voltak sem szabadok, sem egyenlőek. A testvériség talán vallási vagy nemzeti értelemben még értelmezhető volna de mivel mindenki más és más ezért a különbözőség ebben is egyenlőtlenséget szül. Ráadásul elhitette az emberekkel hogy ezek közül az ideák közül bármelyik is megvalósítható. De amiért felhoztam ezt az az idézet utolsó sora. Mindig is voltak hatalmasok és elnyomottak csak valamiért ez az utolsó pár száz évben még bonyolultabb lett mert az elnyomottak még véresszájúbb elnyomókká váltak mint akik megdöntésére "esküdtek".
Az emberiség nagy tragédiája, hogy az Uralom szó jelentését teljesen összemostuk a Hataloméval. Mert míg előbbi másokért történik úgy az utóbbi csak saját magáért. A hatalom célja a hatalom maga !
Befejezésként álljon itt egy örök érvényű és egyben szintén idealista idézet Jimmy Hendrixtőll:
" Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, akkor lesz béke. "

Nem azt mondtam, hogy műholdakat raktak össze, hanem a vezérlését csinálták ott, mivel a műholdat, rakétákat, katonai gépeket, erőműveket szoftverek vezérlik, és itt volt a SZU szoftverfejlesztési központja. Akkoriban nem igazán léteztek felhasználói szoftverek, mivel PC sem nagyon volt, számítógép az volt, ami valamilyen másik gépet vezérelt. Nem csak a SZU-ban, hanem mindenhol a számítógép elsősorban hadászati, másodsorban ipari célokat szolgált. PL az Internet elődje az ARPAnet is az USA védelmi minisztériumának projektje volt.
Azt, hogy emigráljon maximum azért akadályozták volna meg, ha nem tudtak volna a helyére rakni mást, nem azért mert "sokat tudott". Ezek egyszerű mezei mérnökök, kutatók akik itt dolgoznak semmiféle bizalmas információt nem mondanak el nekik. Anyit tudnak, hogy itt van egy feladat, egy probléma, ezt meg kell oldani meg kell csinálni és kész. Hogy a megrendelőnek mire kell és milyen célt fog szolgálni arról legtöbbször fogalmuk sincsen, így maguk sem tudják, hogy valójában mit is készítenek.

Nem szeretem a kurucinfot, de ajánlom figyelmedbe a köv videót:

<object width="640" height="480"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/68YjtymGCqo?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/68YjtymGCqo?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="480" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Ok, tegyük fel hogy nem tudta hogy mit csinál, de hogy tudott egy manipulatív játékot csinálni úgy hogy nem tudta hogy manipulatív játékot kell csinálni? Vagy megvolt a koncepció amit nem ő talált ki (tehát neki csak implementálnia kellett) akkor az illető aki kitalálta magát a koncepciót miért nem jelentkezett amikor a jogdíjakról szólt a vita illetve miért nem hallatott magáról? Elhallgattatták? Akkor őt miért nem? Miért személyes projektként hivatkozik rá, ha valóban nem tudta mit csinál és csak az utasításokat hajtotta végre, miért nem ezt mondja? Nem meri elmondani? Akkor mégis csak tud valamit? Újra előjön a kérdés hogy akkor miért adták neki a jogokat végül? Mire volt jó ez a jogi hercehurca?
Ha nem hiszek sem a wikinek, sem Pajitnovnak csak a tényeket veszem figyelembe akkor ugyan annyi okom van elhinni hogy megrendelésre csinálta a tetrist mint az ellenkezőjét. Viszont előbbi esetben túl sok a nem tiszta kérdés.

Amúgy nem ez volt az első játéka, így nyilatkozik róla:
Were you actually interested in games as such as something to move forward in at the time, or were you just doing this just because you had the idea?

AP: Well, I was very interested in games. I liked to play every game. I like board games and everything. Tetris wasn't my first game, I wrote several other puzzles at that time. They weren't very interesting, but I did it. So, basically, yes, I did have a certain interest in games at that time.
Itt meg azt mondja hogy a gép amin dolgozott a kevés nem titkos szervezet egyikének a tulajdonában volt:
At that time, while there were a lot of home computers in the West, there weren't really home computers in the USSR, were there? Not for average people.

AP: Not really. That's right. All the computers were used mainly for scientific and research [purposes]. They weren't even seriously used in any commercial purposes.

And the computers that you used at the time, were they imported from the West? Or were they homegrown technology?

AP: Actually both. We had several kinds of Russian-produced computers, and I used to work on them. But my computer server was one of a small number of not-secret organizations because it was Academy of Science. That's why many of Western kind of companies just exchanged with us, with hardware as well. So, basically, we did see some Western computers as well.
Szerintem inkább olyasmi lehetett az egész mint a Rubik kocka ami egy szemléltető eszköznek indult mégis világhírű játék lett belőle.

A korszak, amirõl beszélünk teljesen máas volt mint a mai. Szerzõi jogokat érvényesíteni nyugat felé, az
nehéz volt.(A nyugatiak se kapták meg mindig ami járt nekik, és fõleg nem annyit. A nyugati írók pl. ideutazhattak és forintban felvehették a honoráriumot, amit 2 hét budapesti "nyaraláson" eltapsolhattak, mert
forintot meg tilos volt kivinni).
Másik példa: gondoljatok bele, mi történt a bûvös kockával, nem lehetett kint megvédeni, pedig Rubik
tényleg milliomos lehetett volna dollárban.
Az orosz tervezõ csinált egy játékot az intézeti barátai számára, csak mert eszébe jutott és érdekelte.
eszébe sem jutott, hogy a dolog kinõheti magát.

Szerintem is ez a legvalószínűbb, ezért is csak 96-ban azaz 10 évvel a játék megalkotása után tudott saját céget alapítani és csak ekkorra sikerült neki érvényesíteni a jogait. Ha bármiféle összeesküvés lett volna akkor el sem kezdődött volna ez az egész jogi vita, azt mondták volna a feljebbvalók hogy Стоп! :)
Amúgy vicces benne a magyar szál, majdnem magyar találmány lett, illetve annak akarták hazudni :) :
July 1986
The PC version makes its way to Budapest, Hungary, where it is ported to the Apple II and Commodore 64 by Hungarian programmers. These versions catch the eye of Robert Stein, president of the British software house Andromeda. He plans to get the rights to the PC version from Pazhitnov directly, and to get the other versions from the Hungarian programmers. Even before Stein gets in touch with Pazhitnov or the Academy, he sells all the rights to Tetris (except for arcade and handheld versions) to Mirrorsoft UK and its USA affiliate, Spectrum Holobyte, owned by Robert Maxwell's Pergamon Foundation.
November 1986
Stein wires a contract for the rights to Tetris to the Academy. Although Pazhitnov would later say that he did not mean to give a firm go-ahead to the deal, Stein goes ahead and flies to Moscow to sign the contract. He returns empty-handed; the Russians made up for their lack of knowledge of the video game world with obstinance. Stein makes a plan to essentially steal Tetris, to claim it was invented by the Hungarian programmers.

Lehet linkeltem már de bövebben itt: http://www.atarihq.com/tsr/special/tetrishist.html

Vissza
Top Alul