Mobiltelefon, PDA, konzol és egyéb kütyük

Üdvözlet!
Bátorkodnám megosztani egyik agymenésemet azzal a szándékkal hogy talán akad olyan kolléga és/vagy lelkes stalker Зџzї aki érdekesnek találja :). Ha esetleg rossz helyre írok vagy ilyen tartalmak nem illenek a fórumba akkor elnézést kérek!

Szóval, úgy kezdődött az egész hogy hétvégén kitakarítottam az íróasztalt és találtam benne pár alkatrészt amit már rég nem használtam és gondoltam legyen valami haszna, készítek belőlük valamit saját magam szórakoztatására.
Régóta szerettem volna csinálni egy hőmérőt ami mutatja a videokártya (HD4870) aktuális hőmérsékletét, ugyanis a ventilátor szabályzását manuálisra kellet állítani mert az automatikus szabályzás mellet 80-90 fokra is felmelegedett ami a GPU élettartamára nincs kifejezetten jó hatással és mivel még hosszú ideig nem szeretnék videokártyát venni de megsüketülni sem szeretnék a fix fordulatszámúra állított ventilátor zajától ezért összekókányoltam egy kis progit ami a drivertől lekéri az adott hőmérsékletet és annak függvényében szabályozza a ventilátor fordulatszámát, viszont semmi sem tökéletes, amit kókányolok arra meg pláne igaz ezért kellet volna egy külső eszköz ami mutatja hogy éppen milyen hőfokon üzemel a GPU. A gépházba vagy előlapra nem akartam beépíteni mert azt úgyse látszott volna rendesen (másrészt csak sok munkával lehetett volna beleoperálni, fém megmunkáláshoz meg nem értek és eszközeim sincsenek) ezért egy olyan kis külső eszköz kellet ami akár tenyérben is elfér de kirakhatom monitor mellé, tetejére vagy akárhova.
Ezek az okok + egy jó adag stalker fanatizmus fajult odáig hogy gondoltam megépítem ezt:

Detector/Dosimeter replika

Mivel bizonyos dolgok limitálva voltak ezért összegeztem a főbb elvárásokat az eszközzel kapcsolatban:
  • legyen a lehető legolcsóbb a megépítése
  • legyen könnyen elkészíthető, ne kelljen hozzá speciális eszköz/alaktrész
  • minél kevesebb pepecseléssel járjon
Ezeket szemelőt tartva némi tervezgetés és fúrás-faragás után született meg a remekmű :) Sajnos replikaként csak nagyon erős túlzással lehetne hivatkozni rá, de azt történt hogy egy hete ígéretet kaptam hogy hoznak majd egy rossz multimétert aminek a dobozát felhasználva igencsak babásan nézett volna ki de sajnos a mai napig csak ígéret maradt úgyhogy kénytelen voltam másba bedobozolni. Sajnos a legoptimálisabb választásnak az elérhető matériák közül egy pápai vöröshagymás töpörtyűkrém doboza bizonyult, ami nem túl szép de a tervezett méretarányokat jól reprezentálja :)
Ami a többi komponenst illeti, a megjelenítést egy Nokia 3410-es kijelző végezte volna csak forrasztás közben leszakad a hátuljáról a tüskesor és mivel az üveglapra gőzölt rézre való forrasztás nem halandó embernek való ezért más után kellet nézni, végül találtam egy rossz erősítőt amiből kioperáltam egy Deprez kijelzőt ami a lehető legjobb választásnak bizonyult ugyanis kicsit szorul és néha meg kell kocogtatni hogy működjön, a fílingje nagyon megvan :) :) :)
Az egésze „lekle” egy PIC16F628A MCU ami egy „kvázi” DAC-al hajtja meg a kijelzőt és egy USB<->UART csatolóval kötődik a PC-hez. Van még benne egy piezo ami túl magas hőmérséklet esetén hasonlóképpen pittyog mint a játékbeli mása :)

Sajnos a fényképezőgépem nem tud értékelhető képeket készíteni de párat azért lőttem hogy nagyjából hogy is néz ki:
IMAGE0008.JPG
IMAGE0009.JPG
IMAGE0010.JPG

Nagyobb képek: IMG0008, IMG0009,IMG0010 (képeken nem látszik de a kijelző számlapja mögé raktam két sárga ledet egymással szembe és olyan a megvilágítása mintha egy izzó halványan derengene mögötte :) )

Ami a tervezési szempontokat illeti, sikerült 0ft-ból kihozni ugyanis volt itthon minden :) de ha nem lett volna semmi akkor sem lett volna egy vészes összeg, a PIC kb 6-700ft-ért már kapható, az USB-UART-ból a legolcsóbb ami jól használható MCP2200 olyan 800ft környékén van de ha van sorosport akkor egy MAX232-es UART-RS232 átalakító építése olyan 3-400ft körül van, egyedüli fájó pont a Deprez kijelző ami adok-veszek oldalakon 2000ft körül mozog, de egy ledsor is bőven megfelelt volna ami 200ft-ért már beszerezhető. (a kijelző meghajtóként használt „kvázi” DAC nem más mint egy marék ellenállás meg dióda max 200ft :) ) A PIC-be a progit egy JDM programozóval írtam aminek az előállítása pár száz forintos tétel, a progikat ingyenes fordítóval és eszközökkel készítettem.
Szóval az alap, ledsoros, RS232-es verzió kb 1500ft, az usb-s pedig olyan 2500 Ft körül van, tehát nem egy nagy összeg. Egy pákán meg egy próbapanelon kívül nem kellet hozzá semmi és az egész összerakása (progi megírása nélkül) nem tartott tovább 2 óránál, szóval utóbbi két szempont is pipa.

Még nincs teljesen kész, a dobozoláson természetesen sokat kell javítani + még pár led meg kapcsoló is elfér rajta de ha minden jól megy akkor sikerül belőle egy stalkerosabb fílingű detektor replikát összehozni :)
Ha bárkit is érdekel akkor később megosztom a progikat (pic-re, winre, forrást/binárist egyaránt, de előbb még refaktorizálom :) ) és a kapcsolási/beültetési rajzokat.

Mogle, háznak nem gondolkodtál esetleg egy elektronikai alkatrészboltban beszerezhető készülékházra? olyan 500 forint körül szokott lenni az ára, és könnyű vele dolgozni, na meg szép fekete :)

Köszi az ötletet, gondoltam rá csakhogy szerettem volna ha egy kicsit stalkeros lenne a kinézete :) egy ütött-kopott multiméter jól jött volna de azóta se kaptam, a sima műszerdoboz túl steril, kidíszíteni meg nem tudnám :) közben kicsit jegeltem a projektet ugyanis szegény picem elhunyt :( kapkodtam aztán fordítva raktam bele az égetőbe fogatlan nem lett baja csak a hardveres uart-nak lőttek, megcsináltam szoftveresen de amire kivezettem láb letört, átvezettem egy másik lábra viszont a próbapanel ledobta a forrszemeket, aztán valószínű túlmelegítettem a pákával valahogy (bár 2 foglalatban volt) vagy nem tudom mi történhetett de már nem hajlandó megjegyezni a beírt programot... isten nyugosztalja :(
több picem nincs és már nem foglalkozuk velük, rendelni 1db-t meg drága ahhoz, egy szem avr dragon van itthon de azzal gyalázat lenne hőt mérni úgyhogy egyenlőre marad az in-game hőmérő :)

Köszi az ajánlatot, de azt hiszem egy jó időre jegelem a dolgot, sajnos nem sok idő jut rá :(
Az analóg multiméter nagy kincs, vigyázz rá, később még sokat érhet :)

Manapság a kimondottan PDA-ák nem túl népszerűek, az utóbbi években raktak bele GSM modult és átnevezték a kategóriát okos telefonná hogy így nyomják le az ember torkán a tablettával együtt ami ezek kilapított verziója :)
Nem tudom mostanság gyártanak-e ilyet de régebben a Palm, Acer, Fujitsu Siemens és a HP-nak voltak jó kis cuccai csak baromi drágák voltak, ha most szeretnél hasonlót szerintem jobban járnál egy olcsóbb androidos telefonnal, amúgy ezek kb ugyan addig bírják és ugyan azt tudják mint egy okos telefon --GSM :)

2001-be volt Palm m105-öm, nagyon jó kis masina volt, 33MHz-es Dragonball EZ procival, 8Mb rammal meg 8 bites színmélységgel :) Volt rajta minden jóság, videolejátszó (bár piezzón keresztül igen érdekes hangja volt :) ), böngésző, IM kliens. Netre úgy kapcsolódott hogy infraporton keresztül telefonra betárcsázott. Volt rá egy VFSdos nevű cucc ami egy dos konzol volt PalmOS-re, a memóriát fel lehetett particionálni és meghajtóként látta őket, pascal nyelven ez alá a dos alá lehetett programokat írni sőt volt egy OnboardC nevű alkalmazás amivel palmon lehetett C nyelven programokat írni amit magán a palmon fordított le és futtatott. De PalmOS helyet tudtál rá uCLinuxot is rakni bár nem mindig működött . Egyszóval jó kis cucc volt :)

Mogle : Érdekes dolgokat irtál... és az asus márka az mennyire strapabiró/időtálló? Mert igazság szerint kinéztem egy asus p550 -est (támogatja assziszem a wpa psk -t) 8 rugó használtan... meg 1 HP ipaq RX1950 PDA de ez 10 rugó csak ehhez nem talátam olyasmit hogy wi-fi opciónál támogatja -e az előbb emlitett szabványt.Szal 10 rugo van rá mint keret. Jobbnak tartom mint vmi drága mp4 lejátszót venni... ezzel be tudok kucorodni a fotelba ha vmi üzenetet el akarok olvasni v vmi. :D Amolyan mindenesnek jól jönne. Vagy tartalék telónak.8)
Kilestem továbbá egy sony ericson txt nevü mobilt ami eleinte tetszett de ismerösöm mesélte hogy nagyon belassul wi- fi opció használatakor és a hatás utánna sem marad el.Szervizbe vitette s ott sem javult a helyzet .Most vmi kinai :? mobil cucca van assziszem zte blade. :roll:

Asus laptopom van már lassan 7 éve és azóta nem volt vele semmi baj, bár bizniszklasszos szóval az a dolga hogy sokáig működjön, igaz ez volt annak idején a legolcsóbb de azért jól bírja a strapát pedig több 100 (ha nem 1000) kilométert utazott már velem :) amit hiányolok hogy a bios-ban nem lehet kikapcsolni a DVTM nevű agyrémet ami az intel azon találmánya hogy az igp a központi memóriából farag le magának dinamikusan amivel viszont néha nem működik együtt az i915 driver és compiz használatkor szeret lefagyni, de vindóz alatt is néha elfejetett működni :) ismerősöm is vett 3 éve egy asus laptopot az olcsóbbik fajtából az is elég strapabíró csak sajnos abba egy seagate vinyó jutott ami két év után felmondta a szolgálatot :) szóval az asusról nincs rossz tapasztalatom de annyi cuccom se volt hogy biztosra mondjam hogy jó :)
Nem szeretnélek sem rá sem lebeszélni róla de az érintős wifis kütyű varázs hamar elmúlik :) ráadásul a használt termékek sem élnek sokáig vagy már eleve van valami bajuk azért adtak túl rajta (tapasztalatom szerint) ráadásul ezekben gyengébb a vas és nem biztos hogy tudod arra használni amire szeretnéd (filmet nézni 320*240-es agyonkonvertált minőségbe nem tuti :) ) szóval inkább azt javaslom gondold végig mire van szükséged és ha szeretnéd hosszútávon is használni akkor gyűjtögess még hozzá és vegyél egy naprakészebb eszközt. De te tudod :) Amúgy haveromank volt HP-s PDA-ja (kb 2003-4), neki nagyon bejött, órákon azon nézte a csillagkapú részeket :) de nem tudom mi futott rajta.

Mogle Ennek a hp -s kütyünek mi volt a sorozatszáma/tipusa? :)
Amit megtudtam ezekről a "régi kütyükről" az hogy ált windows mobile vmelyik verzióját használja. Az android okostelefonok meg vmi "modositott linux kernelt" legalábbis ezt hangsulyozták ki a sajtónak anno. :|
+Annyira meg nem vész 240x320 -on lesni videot .Nekem most egy samsung telom van azon lestem meg a Prometheust a buszon.Erre egy Any video konverter nevü programot használok ami a legtöbb telón mükszik is a videolejátszás konvertálás/másolás után.Mivel kaptam a telot(ráadásul használtan) nem volt hozzá semmiféle programokat tartalmazó cd se memo kártya(remeek).A betekintési szöge sem vészes de mégsem az a "high-tech" mobil azé vannak hiányosságai pl :nincs wifi, qwerty,és nem strapabiró mint a b2100 samu meg az aksi is csak 900 mah(mondjuk az aksi legalább nem esik ki földet éréskor csak a hátlap repül el 200 méterre). :roll:
Szal nem álmaim telefonja mint anno a Motorola c385-ösöm.Egyenlőre csak keresgélek de igy a mobilok közt ami ennyit tud legalábbis a felsoroltakból az kb 40 ropinál kezdődik.Ezért akarok egy vmirevaló PDA -t(fix fémházast ha lehet).

Hát azt meg nem mondom, lassan 10 éve :) de nem volt fémházas (nem tudom hogy egyáltalán van-e olyan) és arra is konvertálni kellet a videókat arra emlékszem, és ha jól rémlik akkor Windows CE futott rajta de nem vagyok benne biztos, viszont a HP sem gyárt már egy ideje PDA-t és azok is réginek amiben van wifi. De hogy őszinte legyek nem vagyok egy telefonguru :) kb 4 éve foglalkoztam utoljára mobil applikációkkal (javában pötyögtünk) és ugyan sok készülék megfordult a kezünkben én mindig csak belülről láttam :) Amit úgy többször nyomkodtam és megtetszett az egyrészt a Nokia 3500 classic de az elég alap telefon neked az valószínű nem tetszene :) a másik a Nokia E5. Qwertys, van wifi bluetooth sdkártya meg minden ami kell, talán már lement az ára fájdalomküszöb alá de nem tudom, annak idején kb 80k volt, lehet hogy már 20 körül is kapni. A rajta lévő simbian már egy cseppet sem tetszett :) de ha nem akarsz rá alkalmazások fejleszteni akkor megteszi, volt rajta minden olyan alkalmazás amire szükség volt.
Mostanság amivel találkoztam az egy BlackBerry Curve 8520 meg egy Samsung Chat volt. A BlackBerry nagyon jó kis cucc (haverom használtan vette 20k-ért) de BES nélkül nem sokat ér és mivel magyarországon nincs kiépítve infrastruktúra ezért a hazai szolgáltatók más országokból bérlik aminek elég borsos a havidíja, de BES-re egyrészt átlag júzernek nincs szüksége másrészt anélkül a fele alkalmazásokat nem lehet használni, pl a beépített emailkliens nem hajlandó működni hiába van beállítva a data plan meg hogy az alkalmazások használhatják a wifi-t. A biztonsági szolgáltatások tetszetősek nagyon de sztem arra sincs szükséged :) A Samsung Chat is tetszett de sokat nem foglalkoztam vele , itt egy teszt róla: http://mobilarena.hu/teszt/samsung_s335 ... kacio.html
a videólejátszásról nem írnak de szerintem erre is konvergálgatni kell.

Ebben az árkategóriákba csak ezeket a telefonokat ismerem de nem nagyon merek ajánlani semmit, majd talán erre jár egy telefonguru és kioktat :)

btw samsung b2100-án én is gondolkodtam már de már több mint 8 éve elvagyok a Siemens M55-el :) amíg ez él addig nem kell másik telefon, agyonütni nem lehet, alap dolgokat tudja, sőt annak idején írtam rá rcon klienst :) telóról lehetett cod2-be beírni a hülyeséget meg bannolni a jóembereket :D

Egy-két hónapja én is lázasan keresgéltem a neten PDA-kat, aztán ugyanarra jutottam mint ti: sajnos felváltották az okostelefonok.

Jherico: én is az Any Video Converter-t használom, szinte mindent azzal konvertálok, jó kis program eljen .

Értem tehát ez van. Akkor nincs mit tenni. :( A másik 2 szegmens a strapatelefonok(samu b2710) , illetve a fémházas nokiák(6300i) lennének amikben wi-fi is van.Talán a wi-fi nem is számít annyira.Csak itt az a baj hogy míg az utóbbit már nem gyártják(muzeális), a samu b2710-nek meg gondjai vannak mind kijelző(karcosodik)az állandóan bekapcsoló zseblámpa funkció és menürendszer terén.Ráadásul a micro usb csatlakozónál beázott valakinek és ugy ment tönkre a telefon.Legalábbis a mobilarénán sokan panaszkodtak erre. Ha valakinek más tapasztalata van erről a készülékről irja le bátran szivesen meghallgatom. Vagy irjon PM -be akinek samu b2710 -ese van! Lehet aki irta annak gyári hibás volt.
+Talán valami jó kis klasszikus nokia után nézek.. de mostanában ott meg a gombsort variálják összébb hogy csak mükörömmel lehessen beütni. :|

Illetve van itt még valami ,ezt a napokban találtam véletlenül... ilyen középkategóriás nokia telót nem tud valaki ? Imádom a quake 1 -et! :twisted:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/QE0sa6IGLrY" frameborder="0"></iframe>

Jherico !

Nem tudom pontosan honnan indult ki a beszélgetés mert nem mindent értek belőle :D mindenesetre ha egy egyszerű gombos, megbízható és könnyen kezelhető telefont akarsz ami strapabíró is akkor az általam használt SonyEricsson K810i-t bátran merem ajánlani. Legalább 4 éve használom ebből 3 at tutira a kantáros munkaruhám mellzsebében volt napi 10 órát hánykolódva. az előlapját kell kicserélni 2 évente és ennyi. Az első pillanatra kis kerek gombocskák furán hatnak de könnyen kezelhetők. Egyetlen baja a joystick-szerű navi gombja bekoszolódás miatt időnként kihagy de más semmi.

A napokban vettem egy megkímélt állapotú nokia E71 -est 15 rugóé a hasznaltmobil.com -ról.Mit mondjak tud mindent és gépelni is öröm rajta.Egyedüli problem csak az a beépitett sms szolgáltatás a fránya nokiától. Már vagy 3 -jára kapcsolom ki(mégse).Ezt hogy lehetne orvosolni?Ez az első nokiám.... valakinek vmi tipp? :?

Nokia-E71-32.jpg

Concorde tabokkal kapcsolatban van valakinek valamilyen tapasztalata? Mármint minőségbeli :)
Ebook olvasásra, skypolásra netezésre kéne de lehetőleg nem olyan gyopárka teljesítményű mint a DPS Dream 7 (volt szerencsém kézbe venni) ezért egy ilyet néztem ki: http://www.concorde.hu/index.php?fk=tab ... 02-05-5629
és vennék még hozzá egy ilyet: http://www.concorde.hu/index.php?fk=tab ... 2-05-56041
kétmagos rockchip Cortex A9, 1Gb ram, IPS, HDMI, JB és az ára is elég baráti, valahogy túl baráti :) Ha lehet szeretném hosszabb ideig használni, de persze tudom hogy ez is olyan kínai mint a többi, szóval vélemény? :)

Nem nagyon érdekeltek a tabletek de az van hogy a lapim már több mint 7 éves, az akksija teljesen tönkrement és annyiba kerülne mint egy tablet ráadásul már egy jó ideje nem használom aktív munkára úgyhogy nyugdíjba megy (azt hiszem elajándékozom) van helyette másik gép de az céges és a személyes dolgaimat nem szívesem végzem vele de külön ezért laptopot venni felesleges lenne szóval arra gondoltam vennék egy ilyen tablettát :)

Vissza
Top Alul