Microsoft Windows Vista

hispan1":1kvv7yej mondta:
Ez az egyik dolog, amiért kihajítottam a kukába a licenszemet, a másik meg az, hogy mikor vittem a gépet és egy Golyó nevű igen profi számítástechnikus rakta össze, közben igen érdekeseket mondott: a Vista létrehoz telepítéskor egy 60 megás rejtett partíciót, ami egyrészt véd a vírusok ellen, másrészt viszont hiába formázod az általad látott (normális) partíciót, ez a kis 60 megás nem enged telepíteni más windowst, csak a Vistát.

Ez, így ebben a formában egy barokkos tévedés. Magyarul hmmm...
Itt van előttem egy Dell gép, rajta Vista, mellé telepítve (a vista után felrakva) és dualbootosan használva egy xp. Nem triviális a dolog, de megoldható, csak kell hozzá egy kis trükközés, meg egy segédprogram...
A telepítés után kell használni, hogy ne az xp, hanem a vista bootoljon és annak az indító menüjéből lehessen az xp-t startoltatni.

hispan1":2vgxf6ql mondta:
1) Ez a 61 megás cucc létezik. Láttam.

Izéé...

Akkor most látható, vagy nem látható?

61 mega egy mai diszken kb 1 track, azaz simán csak a partíció létrehozása képes ennyibel csökkenteni a felhasználható szabad területet...
Szerintm kissé megvezettek, vagy a kollega mégse akkora ász...

Nekem is van fönn Vista és XP is. Igaz az XP-t hamarabb telepítettem.

Használjátok még a tisztaszoftveres OS-eket? Engedi használni?

SaGa":2iwkjt6r mondta:
hispan1":2iwkjt6r mondta:
1) Ez a 61 megás cucc létezik. Láttam.

Izéé...

Akkor most látható, vagy nem látható?

61 mega egy mai diszken kb 1 track, azaz simán csak a partíció létrehozása képes ennyibel csökkenteni a felhasználható szabad területet...
Szerintm kissé megvezettek, vagy a kollega mégse akkora ász...

Nos kicsit barkácsoltam és az lett az eredménye, hogy vista+xp az IBM laptopomon, dualboot ugyan úgy és tényleg van egy hidden partíció a lemezen, mely ugy 10 mega, persze ezt nem lehetett látni a dozer sima partícionálójával, de a Partition Magic simán elő vette ezt, utánnanéztem egy picit és ez a 10 mega amit kreált akkor van, amikor a sysrestore be van kapocsálva, valamint a rendszer ide menti a sok fost ha valami baj van ...ja meg a 60 mega meg a 6 giga az úgy van, hogy rejtett partíció laptopokon, ahonnan elindul mondjuk a rendszer telepítője, persze a 60 megás csomagban nem sok minden van max a varázslója a cuccnak de programok nem sok. A 6giga egy Sony Váju (vaio) gépen volt minden szarral a 60 mega meg egy Acer gépen amivel csak a rendszer lehetett visszaállítani a már gyári visszaállítási pontra nem tartalmazott mást. Én csak ennyit tudok, lehet, hogy rosszul, de soha nem készít a rendszer olyan partíciókat, melyekről nem tudna egy normális felhasználó.

Az a rejtett partíció az IBM notebookok sajátossága, köze nincs sem Vista-hoz, sem XP-hez. Azon van az alap setupra visszaállító rendszer. Ha ledarálod, akkor meghal a biosból (kék Access IBM gomb) hívható setup egy része is vele. Tulajdonképpen arra jó, hogy ha teljesen lerohad az oprendszered és van rendszer helyreállító lemezed (amit az IBM ad a géphez), annek a segítségével rendbe lehet hozni a dolgokat. Az oprendszerek nem tudnak róla semmit...

A system restore nem külön partícióra pakolja a dolgait, hanem a meghatározott partíciókon egy-egy rejtett könyvtárba.

Namost akkor újra leírom, mert lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg, igen van egy rejtett partíció, melyen van a recovery stuff ez 4 giga helyet foglal. Ezenkívül miután feltelepítettem a pistát, létrehozott egy 10 megás partíciót magának, forumokon írták ez azért van, mert ide teszi a sysrestore és egyéb back up file-ok-at ha valami gebasz van, mint pölö áramszünet...

Widra":cyqi3yh1 mondta:
Namost akkor újra leírom, mert lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg, igen van egy rejtett partíció, melyen van a recovery stuff ez 4 giga helyet foglal. Ezenkívül miután feltelepítettem a pistát, létrehozott egy 10 megás partíciót magának, forumokon írták ez azért van, mert ide teszi a sysrestore és egyéb back up file-ok-at ha valami gebasz van, mint pölö áramszünet...

Ennek utánna kell néznem. A Vista a rendszervisszaállítási adatokat ugyanúgy tárolja (tudomásom szerint), mint az xp. Az meg az adott partíció gyökeréből nyíló, rejtett könyvtárat használja, illetve a drivercache adatbázist erre a célra...

ha tudnék csinálni egy mentést a partition magic-ben akkor megtenném, de sajnos nem tudok.

Összefoglalja az addigi összes frissítést. Azért célszerű, mert rendszerújratelepítás után nem kell délutánokat ülni az update webhely előtt. (Hát még ha van egy SP3-as telepítőlemezed, az a legnagyobb királyság.)

érdemes beleintegrálni 1 windows telepítőbe sok más progival együtt ( és ha netán újra kell rakni akkor vírusvédelemtől a dvd író progiig minden fent lessz ) egyébként sp3-as telepítő dvd-t osztogattak pc world.... gamestar... mellé .

valaki tudna nekem írni a vista -ról hogy érdemes e feltelepítenem ?

Én 2 hónapig használtam és ha az XP-vel nincs gondod és nem akarod a játékokat DX10-ben hajtani, akkor teljesen felesleges. Semmi újat nem nyújt, amit kihasználna az átlag felhasználó.

(Nem azért mondom, hogy a hitelét rontsam, de sokan - én is - ugorják ezt a generációt, látja ezt a microsoft is...)

én elhatároztam hogy még a héten veszek új hdd-t aztán arra vista fog kerülni de az xp megmarad.
(nemtom néztétek-e a windows 7 beta-jat "mint 1 vista csak jobb " sokan azt mondják)

Vissza
Top Alul