Üdv!
Szeretnék segítséget kérni windows driverekkel kapcsolatban, már napok óta guglizok meg hegesztek de nem akar működni, hátha van itt egy - vagy több - okos ember aki megmondja a frankót

Szóval van egy Compaq EVO N600c laptop (kb 11 éves, Pentium 3 M 1066Mhz, 768MB SDRAM stb) amire szeretnék HomePremium-ot telepíteni (illetve nem szeretnék, nekem jó lenne a Lubuntu is, probléma nélkül települ, minden működik, kb 2x gyorsabb, negyed annyi helyet foglal stb, stb, de a tulajnak van licence-e és ragaszkodik a winhez

)
A probléma az hogy nincs hang driver (ESS Allegro 1988), legalább is update-n keresztül nem talál, van hozzá viszont a HP oldalán WDM driver (legfrissebb 2002-es) ami simán feltelepül és tökéletesen működik is vele, mindaddig amíg ki nem kapcsolom vagy újra nem indítom a gépet ugyanis 10 indításból kb 6-7x azt mondja hogy az illesztőprogramot nem lehet elindítani (10-es kód), ha rákattintok a hang ikonra jobb lent akkor kiírja hogy problémát érzékelt majd újratelepíti a drivert és működik utána rendesen, csak ugye ez a procedúra az amúgy sem kevés (kb 40mp) bootidőt hizlalja. Egyenlőre úgy van megoldva hogy be van ütemezve egy feladat ami minden indításkor dpinst-el silent módban újratelepíti a hang drivert így bármiféle felhasználói interakció nélkül lesz hang de csak a bejelentkezés után kb 15mp-el, valamint ha éppen elindult a driver akkor is lefut.
Na már most ez egy elég beteg megoldás

de nem tudom másként megoldani, WDM-hez nem értek (meg WDF-hez sem

) Egy fórumon olvastam hogy ha sok minden van egy IRQ-n akkor "összeakadhatnak".... (szerintem hülyeség és nem igazán tudom ez vindóz alatt mit is jelent de szerintem aki írta az sem

) lehetséges megoldásnak írták hogy helyezzem át egy másik slotba a kártyát vagy ami azon az IRQ-n van azt tiltsam le. Mivel ez egy laptop, az előbbi megoldás kizárva, és az utóbbi is mivel ezen az IRQ-n van a hálózati vezérlő meg a videóvezérlő amiket nem szeretnék letiltani

Próbáltam sc-vel a DEMAND_START-ról AUTO-ra állítani a videót meg a hálót, a hangot meg DEMAND-ra illetve ennek az inverzét de úgy sem működött.
Néztem több fórumot de konkrét megoldást nem találtam, MS supporton azt írták (a szokásos indítsam újra a gépet hülyeségen kívül) hogy vegyek új gépet, volt ahol azt írták hogy bizonyosodjak meg róla hogy be van-e dugva a gép a konnektorba.......
Szóval a kérdésem az hogy valaki találkozott-e már hasonló problémával és abban a helyzetben mi volt a megoldás?
Illetve ha nem is lehet megoldani (amit azért kétlek) hogy lehet lekérdezni hogy egy driver milyen hibakódot adott induláskor? (amit az eszközkezelőben kiír, illetve eszközkezelő->illesztőprogram->tulajdonságok->részletek->hibakód) az sc és a driverquery nem ad releváns infót, registryben rákerestem a az eszköz GUID-ra de nem volt olyan bejegyzés ami hasonlított volna a hibakódra.
Ha más nem, írok egy kis szkriptet hogy ha elindult a driver ne fusson le a reinstall
A válaszokat előre is köszönöm!