Magyar Honvédség

Nagyon könnyű a fiatalokat,akik érzelemmel és nem értelemmel gondolkodnak,rossz irányba vinni,olyan irányba,aminek a következményeit fel sem fogják.(és ezek közül a legkisebb következmény a bann.)
Na erre jó volt a sorkatonaság,azt megtanultad,hogy csakis a saját érdekeidet nézd.
Mert ha nem tudtál valami hasznosat csinálni(pld jogsit lerakni stb),csak időpocsékolás volt.

én utólag sajnálom hogy nem voltam sorkatona. 2002ben voltam utoljára sorozáson Szegeden, de közbe felvettek a gamf-ra, majd onnét a szte-re, és így kicsúsztam.

Szombathelyre kerültem volna, aztán Szentesre v. Kiskunfélegyházára, ami teljesen korrekt lett volna, sorozáson még meg is kérdezték mi érdekel stb.

Bármelyik ismerősöm volt, utólag örültek hogy részei lehettek ennek. Annyi sok jó történetet meséltek mindig, nekem ilyenem nem lesz sajnos. (persze volt sok rosz is, de az ember mindig csak a jóra emlékszik vissza)

Az igazság az,ne sajnáld,hogy nem volt részed benne.
Hiszen végül is másfél évet értelmetlenül elvettek az életemből.
Az meg,hogy megkérdezték,mi érdekel,nem számít.
Nálunk a legkisebb srác kapta meg a Krazt(6 kerekű böhöm nagy teherautó),a kerék nagyobb volt nála, alig tudott felmászni a vezető ülésre.Aknászhajóra meg olyan embert küldtek,aki nem tudott úszni :D
Meg szokás volt az ország másik felébe küldeni az embert,ha nem volt drótod. :D

Na,ha már Pemi érdeklődik,akkor igazán leírhatnánk ide egy két érdekes katonaélményt. Mondjuk kezdjük a bevonulással. No,meg én is mondok akkor már valamit: Időpont 1986.08. 23. 7:00; helyszín: újszegedi sportcsarnok,tudjátok,a Gyermekkórház mellett...
Rengeteg fiatal bent,megy az agylágyítás,elosztás,hercehurca,meg a szokásos bornírt idiótáskodás. hangosbeszélő beordít: ZX alezredest ,kérjük jelentkezzék az előcsarnokban!
Erre egy holt mák,tajt mata metál részeg gyerek torkaszakadtából visszaordít,csak úgy visszhangzik az egész légtér,hogy "asszongya": "NEM FOG MENNI,MERT HULLARÉSZEGEN MOSTAN OKÁDJA ÖSSZE A VÉCÉT! TUDOM,MERT EGYÜTT FETRENGTÜNK AZ ELŐBB A HÚGYBAN!
Na,erre jönnek a rendészek,kéz hátracsavar,gyerek üvölt,sikoltozik,elvonszolják. Fél óra múlva vissza,kék zöld foltos és tök kopasz fejjel.Gondolhatjátok,milyen lelki hatással volt ez ránk.
Ezt követően orvosi vizsga és elosztás. Velem közli a doki,hogy : "Hű,fiam,magának nagy szerencséje van,mindjárt mehet haza Szentesre!" Marhára megörülök,de ez hamar oda. Irány a szegedi Zalka laktanya-most lakópar van a helyén a Pick mellett-sárga busz,nagy zöld laktanyakapu becsukódva dörren mögöttünk. Ennyit a hazamenetelről,na ,szép is ez.
Banda a buszból leszáll,ebédlőépület előt ácsorog. Egy közülünk odamegy egy magát nagyon vagánynak képzelő,de roppant csúnya,egyszálbélű krumplivirágoshoz,aki az egyik ajtóban feszít,és a körmét piszkálgatja. Megkérdi tőle: Tessék mondani,igaz az,hogy itten nagy szívatások vannak? Válasz erre: "Ühüm. Látod ott bazdmeg azt a szaros vécét?Teli van szarva okádva. Azt holnap te fogod a kanálgépeddel tisztára sikálni,kicsim!"
Az egetrengető intelligencia első jelei egy idegen világban. Tudjuk,nem sok esélyünk van.

Na,majd írom tovább,ha érdekel benneteket! Bocsánat a trágárkodásért,de sajnos ez ott és akkor így jött le,márpedig nem destruktív szándékkal nyomtam ide,csak a valósághűség okán! Tehát kérek minden moderátort,ne orroljon meg ezért,hiszen a folytatásban még ennél cifrábbak is előfordulhatbnak!

Kösz, hogy leírtad, és szeretettel várjuk a folytatást. :D
A rendszerváltás elött ilyen volt, de gondolom ma már sokkal békésebben megy ez, ugye?
Csak azért kérdem mert a jövőben, majd a ZMNE-re szeretnék menni, onnan meg a hadseregbe.

Ezt még ideírom,mert a történet egy kicsit bővül,az aznapi eseményekkel.Szóval: Beterelnek bennünket az ebédlőbe,megkezdődik a leckéztetés,kioktatás,mit,hogyan és miért kell csinálnunk. Kora délután van,fáradtak és elcsigázottak vagyunk legtöbben,nagy a hőség. Inkább kifelé sandítgatok az ajtón túlra,képtelen vagyok koncentrálni.
Később mindenkit kiterelnek,elosztanak bennünket,irány a gyengélkedő. Gyors tusolás,közben ordítanak: "Haladjon már bäxxameg,mert vízköves lesz a hátabäxxameg!" Minden túl gyorsan történik. Odavágják-sűrű és mocskos káromkodások közepette- a szolgálati gyakorló,a sapkát,a bakancsot,nosza öltözzünk,de gyorsan ám! A bakancs befűzése sok konfliktusra ad okot,gyakorlatilag senki nem képes rá. Ezért megint egy sor üvöltés. Azán elgondolkodom,itt mindenki csak üvöltve tud létezni? Na,szépen állunk!
Mire mindennek vége,leterelnek a gyengélkedő elé,de néhányan egyéni akcióba kezdene,s kezükben a felszerelés egy részével,elkezdenek keccselni a legénységi épületek-az un. körletek-felé. Megint ordenáré,trágár üvöltés-csak hogy el ne felejtsük-zúdul ránk: "Mit képzelenk,kik maguk? Há? Kurvák a placcon? Hogy összevissza járkálnak itten?"
Na,gondolom,most már teljesen prostituálnak bennünket,hová süllyedhetünk még?
Nagynehezen összeverődik a banda,szétválasztás,menet felfelé a körletekhez. nem tartjuk a lépést,minek is tartanánk,azt sem tudjuk,mi az. Megint üvöltenek. Ezúttal egy méhkaptár nagyságú és alakú fejjel rendelkező-mint később kiderül- tizedes. Kerse szőke haja van,olyan tipikus német répafej. Amúgy elég testes,biztosan jól tartják,gondolom magamban,legalább adnak enni. Később csalódok,de azt később mesélem el.
Körlet elérve,emeletre fel,megint megy az egrecírozatás,zúdul ránk a rnegeteg felszerelés,potyognak,keverednek a dolgok. Közben elmondják,hogy aki bármit elhagy,elveszít arra jön a "HTK". Akkor még nem,később azonban megtudom,az aféle pénzbüntetés,nem is kicsi.
Végre bent vagyunk a körletben,ahol egy kis alacsony örvezető vár bennünket. Meglepően halk és emberséges modorú. Segít. Nagyon meglepődünk,és tehetjük is,mert szerencsénk van ezltal. Egy hónapig legalábbis,amíg azalapkiképzés tart. Szó szerint figyel ránk.
A szekrényrendet újból és úból elmagyarázza,roppant türelémesen,beágyaz,mindent megmutat. Később,amikor már nagyjából készen volnánk,elindul a beszélgetés,és a legfontosabb információkat megkapjuk a túléléshez.

Azért nem gondoltam volna, hogy ennyire durva volt. lol2

Pedig lesz még ennél brutálisabb is,csak figyeld a topicot! Ha szerencsém lesz idejönni,akkor minden napra egy mese alapon-bár nem mese ez gyeremek!!!- elmondok egy történetet,ami velem esett meg akkoriban.
Mára most ennyi. A többit talán holnap. Megfelel neked/nektek??

engem érdekel nagyon. nekem megfelel gondolom a többieknek is :D
egyébként énsem gondoltam volna hogy ilyen brutál volt. lol2

nekem haver mesélt olyat ,hogy régebben ment ez az izaura sorozat , aztán a végén talán nem szabadult fel a csaj ezért bent a laktanyában kivágták a tv-t az ablakon , meg hogy örszolgálaton voltak aztán valami szesz-el működő lámpa volt náluk és a kedves kolega ezt itta meg :D , szal elég sok tirpák is volt ott .

Na,olyan ivós történet lesz majd,aminek a címe: "Megnézem a disznóimat a fogdán..." Ott a történetben a bizonyos folyadék nem denaturált szesz,hanem valami egész más,de az is röhejes leszen.

Mégegyszer kösz, hogy megosztod ezeket velünk.

Zombimorzsi,mintha velem történt volna!Az újoncszázad 1 hónapja alatt védettséget élveztünk,de utána... Ha (szerintük) rosszul ágyaztunk be,szét hányták az ágyneműt,ez volt a "berepült a gólya".
Ha (szerintük) koszos volt a bakancs , repült ki az emeletről,aztán mezítláb le,a sötétbe megkeresni,egymással cserélgetni,mert mondanom sem kell,bakancs-osztáskor nem nézték,hányas a lábunk,egymás között cseréltük,hogy stimmeljen a lábunkra.Én elkövettem azt a hibát,hogy új bakancsot választottam.A következő napokban véresre törte a lábam.Később megtanultam,hogy testápolóval,vajjal,vagy bármilyen krémmel kell puhítani :D
Az értelmiség nálunk is megvolt,igen magas,tizedesi rangban.A leggyakoribb mondása a következő volt:-Rüszü vért akarok inni!!(rüszü=újonc)

Nekünk abból a szempontból óriási szerencsénk volt,hogy egyetemi előfelvételis zászlóalj lévén gyakorlatilag egy "fajt" képeztünk,és mi voltunk úgymond a domináns,számbeli többség is egyben. Ezt később sem bontották meg.szerencsére. A tiszteseink egy idő után közülünk kerültek ki,de ez természetesen nem azt jelentette,hogy emberségesen viselkedő úriemberek lettek volna mindannyian. Ó,nem. Közöttük akadt olyan hatalommániás baromarcú,aki akkor érezte a legjobban magát,mikor pozíciót adtak neki. Akkor olyan volt mint egy kis Napoléon!
Erről jut eszembe ez a kis rigmus:

"Adj hatalmat a kis embernek,
holnap már nem ismer!
Adj hatalmat neki,s holnap
már el is ver!!"

Nekem egyszer mesélte egy ismerős, hogy történt olyan eset, amikor a konyhán kirántották a mosogatórongyot az egyik újoncnak. Már éppen ő volt a soron következő kajálásnál amikor berontott valami tisztiszolga szerűség és elhappolta a legszebb rántott húst (történetesen a kirántott rongyot), hogy elvigye valami magas rangú tisztnek ebéd gyanánt. Hogy utána mi történt azt már nem tudom (biztos örült neki akinek vitték :D ).

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen sűrün voltak lövészetek? Ja és hogy mennyire voltak kemények az erőnléti edzések.? Válaszért előre is thx.

Szia Pemi!

Hááát,mondjuk én eredeti szándékom szerint egy kronologikus sorrendben írtam volna le a "memoárjaimat",mert így húsz egynehány év után sokat felejt az ember,legalább megmarad nektek... :D
Most azonban kivételt teszek miattad!
Szóval erőnlét. Hát,ami azt illeti,az első "megpróbáltatás egy eröltetett menet volt Sándorfalva-Szeged viszonylatban,de nem félárú jeggyel,hanem gyalog. Azt az elején elfelejtették valami általam nem értelmezhető ok folytán közölni,hogy vigyünk több vizet,ne pediglen csak a szabvány kulacsban levő,addigra már átmelegedett,poshadtszagú,inkább langyos pisire emlékezető hákettőót!
Ráadásul ezt az egészet a délutáni órákra tervezték,amikor-1986 ősze ilyen volt-a hőmérő higanyszála a 30 fok környékén állt,kint a pusztában meg talán ettől is több lehetett.
A lényeg,teljes menetfelszerelés,megfejelve az általunk csak kondomnak hívott vegyvédelmi ruházattal ás a folyton a tökünket verdeső gázálartáskával.
A nyakunk mögé volt tekercelve a vegyvédelmi ruha felső része,úgyhogy jól megízzasztott volna akkor is,ha csak álldogállunk,de mi viszont mendegéltünk. És,hogy a "feelinget" tovább fokozzák,ott volt még a szovjet mintájú acélsisak is,rácsatolva a lőszertáskára. némelyikünknek sokszor leesett onnan,s úgy pattogott,gurult,mint egy zománcozott bogrács,persze a festés így hamar elvált a fémtől,ami újra fenyegetéseket váltott ki a tiszthelyettesi állományból. (Festéket persze nem adtak,mert minek is az...)
No,mivel a távolság,ha megméred,azért nem kicsi,sokan kidőltek menet közben,nem voltunk mi ehhez hozzászokva,hiszen még két hónappal előbb az iskolapadokban üldögéltünk,és érettségiztünk,meg felvételiztünk.
Ez eddig rendben is lett volna,de a század szolgálatvezetője szintén ott battyogott velünk,akit úgy kell elképzelned,mint egy sertés és egy bulldogkutya keverékét,afféle "bulldisznót",az utóbbi komponens kitartását és erejét ugyanakkor kivéve e nemes fajtakeveredésből... :D
Hát,ő bizony izzadt,lihegett,káromkodott,és úgy kb. 2 km után feladta,majd bevárva a csepelt,arra felült és így jutott haza. Nekünk azonban tovább kellett folytatnunk az utat,majd egyszer megállítottak bennünket,látva,hogy a banda több mint fele "készen van",felültettek minket is a kocsikra. A nevezetes bulldisznó persze ott pofázott,s szidott bennünket,hogy milyen semmi,szar emberek vagyunk,meg milyen gyengék. Azóta tudom,hogy bizonyos emberek memóriája nem tart tovább ,mint egy kínai piacon vásárolt számológépé.
Volt egy másik próbakő is,nevezetesen a szegedi repülőtéren való -én már nem is tudom hány kilóméteres- futás,aminek a lényeg az lett volna,hogy a legjobb futókat kiemelik egy úgynevezett sportalegységbe,s nekik kizárólag az ezerd meg csapatszintű bajnokságokra való készülés és az azokaon való részvétel lenne a dolguk. Persze nagyon izmozott mindenki-köztük én is-mivel ez azt jelentette volna,hogy kint lakunk a városban,nem kell többé szolgálatot adni,hetente hazamehetünk,és polgári ruhában deffelírozhatunk bárhol. Ennyit igazán megért,meghát voltak egyéb előjogok is,de az már csak hab volt a tortán. mivel én akkoriban sikat atletizáktam,úgy éreztem lesz esélyem,de sajnos nem kerültem be,sokan voltak még jobban nálam is. De a lényeg azon volt,hogy ezekkel a srácokkal később,pár hét múlva nagyon elszaladt a ló. Sokat engedtek meg maguknak,amit nem kellettvolna,ezért jól megútáltuk egymást,mert mi meg ész nélkül adtuk a szolgálatokat,mialatt ők "hesszintettek".
Szívtuk a fogunkat,ők röhögtek rajtunk,de úgy november vége felé vége lett a jó világuknak. Egy tag közülük azt mondta egy ködös hajnalon,ő most kimegy ,és fut egy nagy kört. Hát úgy nekiindult a lelkem,hogy egészen Budapestig meg sem állt. A ruháját elrejtette valahol kívül,átöltözött,és a legkorábbi vonattal irány Pest. Egy kocsmából szedték elő,metál részegen.Volt nagy botrány,vezetői szinten is,ahol oly döntés született,hogy a "kuplerájt" megszüntetik,a komák jöjjenek csak be a laktanyába,zabálják csak azt,mint a többi egér-szegedi definíció az előfelvételis katonákra-és adogassanak ők is szolgálatot. no,innentől kezdve kissebb volt az arc,mint ha timsóval kenték volan őket.Ők is vleünk voltak,igaz mentek sítáborba,de legalább belekóstoltak a laktanyai baszogatások és moslékevés gyönyöreibe. Március felé meg az egésznek vége lett,mert nem hozták az eredményt,s onanntól kezdve ők is csak közönséges bakának számítottak,mint mi.

Később is erölködtek velünk,de tudod,a mi feladatunk elsősorban a szolgálatok adása volt,effektíve velünk töltöttek fel minden őrposztot,ügyeleti helyet folyamatosan.Ennek okán nem sok időnk volt pihenésre,ha megjött az ember,mosakodott,evett valamit,aztán dőlt el mint a zsák,mert másnap megint kezdődött előlről a verklizés.
Így a testedzésre csak azok figyeltek inkább,akik tudatosan készültek a tesi szakjukra például,vagy mert egyszerűen ilyenkor kikapcsolt az agyuk,és nem kellett legalább arra az egy órára sem a hülyeségekre koncentrálniok. én is hasonlóképpen cselekedtem,mentem futni,nem érdekelt esik e az eső,vagy a hó. Konditerem még akkor nem létezett,így fekvőtámaszoztunk,húzózkodtunk.
Sajnos azóta a térdeim tropára mentek,meg kellene őket műttetnem,de hagyom a fenébe,mert így nem fáj,csak ha eröltetem,s a sebész sem javasolta igazából.
Szóval,ha összegezném,szerintem minket nem igazán vettek komolyan,aféle teher voltunk a sereg nyakán,nem is foglalkoztattak bennünket komolyan,hacsak a fókázást és a konyhai kisegítői munkát,meg az alja tevékenységeket nem számítjuk ide. Akkoriban ez természetesnek számított,ne feledd el,hogy az ott,és akkor egy tömeghadsereg volt.
(A lövészetnek hívott bohóckodásainkról majd egy későbbi üzenetben,ha visszajelezted hozzászólásoddal,hogy elolvastad az én visszaemlékezésemet!)

A szolgálatadósdiról eszembe jutott egy felejthetetlen hét "a sereg"-ből. A század ahol az időm javarészét lehúztam (1997-98 ) az előző rendszerben afféle büntetőszázadnak számított, de majd tíz évvel ennek elmúlta után is nagyon jól látszott az ezredvezénylésen, hogy kétszer annyi őrszolgálat jut ránk mint a többi alegységre... Lényeg a lényeg, az a bizonyos vezénylés eléggé előre készült (min. 6 hónap...) és nálunk a papírforma szerint kellett volna lenni négy darab (igen darab, ugyanis a katona nem ember...) tisztesnek. A gond ott kezdődött, hogy az egyik delikvensről kiderült, hogy valami csókkal 'C' alkalmassággal lett tisztes. [tisztesi rendfokozatok: őrvezető, tizedes, szakaszvezető] Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag nem alkalmas semmiféle 24 órás szolgálatra. A másik jómadár meg szépen kirúgatta magát a tisztestanfolyamról, úgyhogy az lett a vége, hogy ketten maradtunk a négy "krumplivirágosra" kitalált vezénylés leadására. A laktanyánkban ún. másodfokú őrség volt, így az őrparancsnoki posztot is sorkatona látta el, a mi esetünkben vagy én, vagy a kolléga... Felvezető lehetett honvéd, de őrparancsnok vagy őrpk helyettes ("egyes felvezető") már nem. Ezért ha a századunk őrséget adott mindketten ott voltunk, egyikünk az őrpk, másik a helyettes, aztán fordítva. Egy kellemes júliusi héten (nappal 35, éjjel 25 °C) úgy alakult, hogy a szigorúan 24-48-ban adható (egy nap szoli, két nap pihi...) szolgálatból nekünk egy hét alatt kijutott négy... Na onnantól rendkívül komolyan vettük a dolgunkat... :roll:

Heh! A bomlás virágai....Bár,a Magyar Honvédség erről volt híres gyakorlatilag a közös hadsereg (K.u.K) óta.

olyan jó ez a topik sok érdekességet lehet olvasni, és ezt mind majdnem elsőkézből meg-hajol

Vissza
Top Alul