Magyar felsőoktatás I [archiv]

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.
Igen, hála Istennek, a "Bolognai"-féléről amúgy is, hogy úgymondjam "nem hallottam túl jó dolgokat" .

Amúgy az egyetemen pl. a mi évfolyamunk az utolsó, aki még a régi rendszer szerint van...sajnos az utolsó.

Nálunk is így van, úgyhogy piszkosul vigyáznunk kell, hogy minden tárgyból elsőre átmenjünk, mert nincs mögöttünk másik évfolyam akiknél esetleg fölvehetné az ember azt a tárgyat, ahol megbukott... :cry: Úgyhogy nekem mindig nagy rettegés a vizsgaidőszak! És már nagyon közel van... Konkrétan jövő héten kezdődik nálunk! :cry:

sajnálom...ez tipikusan az a helyzet, hogy "tanulni-tanulni-tanulni", mert ha megborul az ember, nincs hová visszavonulni sajnos. Mint a S.T.A.L.K.E.R.-ben, mikor a rádtámadnak a légidesszantosok...vagy lelövöd őket (ami kva nehéz, pl egy 74-es Kalashnikovval...) vagy véged. Csak ott van másik életed is :lol: :lol: :lol: (habár vizsgás hasalást is lehet replay-ozni, de az krv nagy para, lekopogom, hála Istennek, még eddig mindíg minden elsőre sikerült) 8)

Eddig én is hibátlan vagyok, de most annyi tárgyam van, hogy mindenből minimalista lettem :)

Amúgy mint résztvevő, nem szidom a bolognai rendszert, mert nincs se szigorlat, se vizsga, se beugról, csak kollokvium, mégis, ha megkérdeznének, a régi rendszerben tanulnék szívesebben.

Gratuálok az erdményességedhez :-)))) :wink:

A bolognai nagy hibájának tarton (sok más mellett!) hogy mint írtad, nincs szigorlat stb...mert az tanulásra ösztönöz (amit persze én is utálok, de ha már felsőfokú képzésről van szó...). Picit hasonlít ahhoz a modellhez, hogy pl. általános iskola aló évfolyamaiban nincs buktatás, mert az beletapos a gyerek lelkivilágába. lol2 vicc lol2

Valóban, az ösztönözne, de itt pont az a baj, hogy míg a régi rendszerben az órák száma (legalábbis bölcsész képzésen) egyre csökkent, addig itt stagnál de inkább nő...
Mindenesetre nekünk már eleve elintézték, hogy ne 5 (3), hanem 6 (4) évig járjunk oda... (BA).

Mit is mondhatnék, közhely, de az egyetemen tényleg csak egy tudás-térékpet kapsz, egy amolyan "indexet", ami alapján aztán ( -ha nagyot akarsz majd alakítani a szakmádban később- ) saját magad, "autodidakta" módon kell, hogy belemélyedj egy-egy téged érdeklő részbe, hogy abban aztán profi légy...
Tehát ha kevebb az óraszám, az nem baj annyira...sok órával maximum azt érik el, hogy nem jársz be mindíg, vagy unod az egészet és kezdi elvenni a kedved.
Nem tudom, de azt hiszem, ha a tanult szakmához lévő vonzerő megvan, akkor úgyis autodidaktáskodsz...gondolom, neked is megvan a történelmen belül a specifikus kor \ rész, amiben aztán szeretnél profi lenni, mindent tudni.
Amúgy milyen érdekes párosítás az informatika\törénelem, ugye? Ha tőlem kérdezik, hogy akkor most reál\ humán, akkor persze természetesen...humán :-)))) te hogy vagy ezzel?

Nem tudom más egyetemeken hogy van, de nálunk véresen komolyan veszik a lógást, egy szemeszteren belül max. csak 3-szor lehet hiányozni (egy adott tárgyból), különben alapból buktad a félévet...
A tesiórákról meg ne is beszéljünk! Egy csoporttársam azért nem kapott aláírást, mert térdműtétje volt és nem tudott bemenni órára, az igazolást (meg a begipszelt lábát) sem fogadták el indoknak! Ha valaki fel akarja mentetni magát még az év elején, azt igazságügyi orvosszakértőhöz küldik. (Aki persze a képedbe röhög és rögvest elküld melegebb éghajlatra, már ha egyáltalán hajlandó fogadni.) Nem fogadnak el igazolást arról se, ha le vagy igazolva egy sportklubnál, és heti 5-ször jársz edzésre. Más egyetemeken ezt felszámolják rendes tesiórának. Ja, de, mégis van kivétel! Abban az esetben adnak felmentést, ha benne vagy az országos bajnokság első 6 helyezettjében, vagy európa-, világ-, vagy esetleg olimpiai bajnok vagy! #B Ahogy nálunk a közmondás tartja: tesióráról hiányozni csak halotti bizonyítvány ellenében vagy jogosult! :cry: És a vicc: negyedévben is kötelező a tesi, akinek meg nincs meg még valamelyik féléve, az majd ötödévben a diplomaírás mellett (mert ilyenkor állatira ráér az ember ugyebár) mehet rohadni a sporttelepre!

Üdv Kimmuriel!

Soraidat komolyan szomorúan olvastam...mint egy porosz katonai akadémia...ami amúgy tök jó lenne, ha TÉNYLEG KATONAI AKADÉMIA lenne lol2

részvétem és együttérzésem :D

Ha specializálódnom kéne, akkor a hidegháborúra utaznék rá, de most egyre inkább úgy tűnik, hogy Közel-keletes leszek. Igazság szerint tanár akarok lenni (ezért is vagyok 2 szakon), szóval megtehetem, hogy nem specializálódom, mert nem kell. De még bármi lehet, ki tudja...

A lógásról nálunk annyit, hogy a szemináriumokról nálunk is csak 3-at lehet hiányozni, de ha összesen van 12-16 óra egy félévben, akkor ez nem is rossz szám... Előadás meg nem kötelező, csak kollokválni kell, az meg egy "baráti beszélgetés", amire jegyet kapunk... Szóval nálunk úgy vannak vele, hogy bárhol lehetsz, de az anyagot a félév végén vasalják keményen...

Tesi hálistennek nem kötelező, ellenben a latin... :(

Nem. Kommunikáció. Informatikát sosem tanítottak különösebben, autodidakta módon fejlesztgetem magam...

Kommunikációt is inkább csak azért vettem fel, mert abban lehet majd Politikatudományt tanulni (meg persze azért, mert kell egy második szak a tanárképzéshez).

Nocsak...politikatudomány iránt is érdeklődsz? Ez remek! Tényleg! Majd adok jegyzeteket anno ha kell...akad pár mega a gépen, meg pár kiló papírban :wink: csak győzd cipelni meg tanulni 8)

És akkor gyerekek hol marad a műszaki értelmiség, ha mindenki Bölcsész akar lenni :?:

Én műszaki értelmiségnek is tekintem magam :)

Ehh, ez a baj velem, az utolsó csillagkapu SG1 részben mondták, hogy "Aki mindenhez ért, semmihez sem ért." Én persze nem értek mindenhez mert akkor nagyképű f*sz lennék, de polihisztor akarok lenni :)

:lol: én nem :roll: de magamat nem is tudnám elképzelni egy humán szakon..különbözünk

Állapot
Nincs nyitva további válaszokra.
Vissza
Top Alul