Fukushima I. Atomerőmű

@ hispan: Azért azt tudod, hogy a reaktor környékén nem volt kicsi a sugárzás, illetve hogy a színskálán a piros a második legerősebb. Ebből már kis gondolkodással kikövetkeztethető hogy ahol piros ott nem valami f@sza, de itt van egy feliratos kromatikus térkép a cézium szennyezésről (ennyit arról hogy mennyire terjed levegőben) :

Mapa%20radia%E8n%ED%20oblasti.jpg

Látható, hogy a Kisalföld (mit ad Isten pont itt élek) és Dél-Erdély azért kapott rendesen.

azért azt ne feledjük el, hogy ezek a műszerek azért lettek elsődlegesen telepítve, hogy kimutassanak egy elsunnyogott pukkantást valahol, és pont ezért is ennyire érzékenyek...félreértés ne essék nem elbagatelizálni akarom az eseményt, csak annak örülnék, ha a média is helyén kezelné a dolgot, és nem okozna felesleges pánikot, az amúgy szétsresszelt helyzeteben...a kommentem amúgy nem a csernobili adatokra vonakoznak természtesen...
egy másik, de hasonló téma akit érdekel, kötelező anyag mind a 3 rész :)
http://lemil.blog.hu/2011/03/31/vendegp ... trofak_3_0

A kép a 86-os szennyezettséget mutatja, de a mai határokkal, és nyilván interpolált, azaz van sok kicsi mérőállomásocska, ahol kon krét értékeket lehet tudni,és a közöttük lévő területet valahogyan "kitalálják" (általában az egyik értéktől a másikig lineárisan interpolálnak, jelen esetben bi-lineáris mivel a kép 2 dimenziós. Ahol szürkéskék, onnéet nem jött mért adat).

Plusz a mérési tartományt skálázták (beosztották intervallumokra), és így alakult ki a kromatikus térkép.

mod.: bocsánat hülyeséget írtam, az adatok nem skálásak csak ordinálisak, mert nem egyenlő érszekre van felosztva a tartomány.

"A nukleáris pánik közben világméretű lett, csütörtökön már Európában is sikerült - nagyon érzékeny, erre specializált eszközökkel - kimutatni Japánból származó sugárszennyezést. Bár a hatóságok nem győzik hangsúlyozni, mennyire nincs értelme jódot enni, már magyarországi patikákban is hiánycikk lett a sugárszennyezett jód kivédésére amúgy teljesen alkalmatlan adagolású -tabletta."

Ennyit a halálról :)

Pontosan ettől féltem. Igazából nem lehetett semmi érdemlegeset hallani heteken keresztül a médiából. Valószínűleg mert a japónak halvány lila gőzük nem volt mi folyik az erőművek környékén, közben meg végig azt szajkózták, hogy nincs semmi gond, csekély mértékű a radioaktiv szivárgás, nem jelent veszélyt stb.. stb... anno ugyanez volt Csernobilnál is, akkor is azt mondták, hogy 3 nap múlva visszaköltözhetnek a kitelepítettek, nem kell aggódni. Mondjuk egyébként ezzel nincs is baj, mert így legalább nem tö ki pánik, ami a jelen helyzetben az anarchiával lenne egyenértékű. Emlékszem amikor volt a földrengés Haitin, egy darabig teljes káosz volt az országban, most a japánoknál is hasonló rengés vol, annyi szerencsével, hogy ott azét az ilyenekre fel vannak némileg készülve, és gyorsan tudtak cselekedni, ha kitudódott volna a rengést követően, hogy a baleset akár súlyosabb is lehet mint a csernobili, akkor mindenki fejvesztve menekült volna az országból. Pedig egyébként véleményem szerint súlyosabb, nem a besorolását tekintve, mert az csak 6-os, hanem abból a szempontból, hogy mennyire tudják kezelni. Egy 5-ös kategóriájú balesetnek is lehetnek súlyosabb következményei a csernobilinál, ha nem csinának vele semmit. Tekintve azt, hogy a japók mögött nincs ott egy olyan diktatórikus államszervezet és hátország, mint amilyen a szovjeteknek volt, esélyes, hogy sokkal szarabbul kezelik a helyzetet, főleg ha hozzávesszük, hogy 86-ban nem tette tönkre a fél SZU-t egy földrengés. Egy ilyen sokk után szerintem a ott örültek, hogy magukhoz tértek egy hét után, addigra meg már annyira elharapódzhatott a helyzet, hogy szerintem már akkor súlyosabbá nőtte ki magát a baleset mint a 86-os. Amikor megláttam az első videót, amin egy helikopterrel próbáltak bemenni az erőmű fölé, és vissza kellett fordulniuk, mert túl nagy volt a sugárzás, akkor merült fel bennem, hogy itt nagyobb baj is lehet. Eszembe jutottak azok a felvételek amik a CHAES-ről készültek, mikor a sugárterhelés miatt a pilóta elvesztette az uralmat a helikopter felett oltás közben és lezuhant. Akkor tudtam, hogy ezeknek fogalmuk sincs, mekkora lehet a sugárzás még az erőmű felett sem, nem hogy mi lehet a reaktorral. A mostanában nyilvánosságra került fotók alapján érthető is, gyakorlatilag semmi nem maradt épen belül.
Anno a ruszkikat, szidták, hogy nem mondak el semmit, de ripsz ropsz odavezényeltek cirka félmillió embert, 50 ezret meg kitelepítetek és cirka egy hónap alatt elhárították a katasztrófát. Lehet ha nem kussolnak, akkor még nagyobb lett volna a baj, mert más módszert nem tudok elképzelni, hogy hogyan lehet ennyi embert ilyen gyorsan és szervezetten irányítani.
A japánoknak se erőforrásaik, se kellő hatalmuk nincsen, hogy ugyanezt meg tudják csinálni... csodálkoznék, ha még valaha visszaköltözhetnének a kitelepítettek, úgyhogy szerintem ott is lesz egy szép kis zóna.

@ Jim: Anno is ugyanígy ment a bagatelizálás, a fentebb említett okokból.

jim!
Sajnos nem tudok egyetérteni veled. Nincsenek mérőeszközeink,nem tudjuk igazából milyen értékű a jelenlegi szennyeződés,amit idesodortak a magos légköri szelek, s azt sem tudjuk,mi is van ebben a szennyeződésben igazából.
Ukrajnában már két hét alatt tudtak valamit kezdeni a tűzzel,itt viszont semmit nem képesek az erőmű roncsai tovább égnek,ki tudja azt megmondani,mi folyik belül?
Egyáltalán,miféle iszonyatos dolgok,transzurán,meg a jó ég tudja milyen borzalmas radioaktív vegyi anyagok telítik szép lassan,de biztosan a légkört,az egész bioszférát?
Nagyon úgy tűnik,hogy az van,amit Vino mondott. Se technológia,se lehetőség,se tudás,se erőforrások a megfékezéshez.
A japán csoda-technika ezúttal sajnos úgy tűnik végzetesen csődöt mondott.Nagyon félek ettől.

Nem kell mindenhol világméretű összeesküvést látni. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy ha iszonyatosan súlyos lenne a helyzet, azt egyetlen megfigyelő intézet, egyetem, fizikatanszék, kutatólabor, nukleáris létesítmény se jelentené és az az interneten ne terjedne el percek alatt...

Sosem szabad elfelejteni, hogy csernobilban közvetlenül és azonnal, nagy erővel és nagy mennyiségben került a légkörbe szennyező anyag, Japánban viszont erről szó sincs...

Ámen!
Nagyon reménykedem,hogy mégiscsak jim-nek és hispan-nak lesz igaza!

Valamelyik honlapon van egy térkép, ahol az országban kihelyezett mérőállomások értékeit lehet figyelni. (Most nem ugrik be, hol láttam már. :S Talán az OMSZ honlapján, de nem merek megesküdni rá.)

(Jim: Majak (SZU) szintén egy baleset helyszíne volt. Erről Hirt G. Sándor írt is a Csernobil topikba. Olvasd el. :wink: Amúgy a Three Mile Island baleset nem volt olyan súlyos, mint Csernobil.)

hispan":3tsk0dpr mondta:
Nem kell mindenhol világméretű összeesküvést látni. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy ha iszonyatosan súlyos lenne a helyzet, azt egyetlen megfigyelő intézet, egyetem, fizikatanszék, kutatólabor, nukleáris létesítmény se jelentené és az az interneten ne terjedne el percek alatt...

Sosem szabad elfelejteni, hogy csernobilban közvetlenül és azonnal, nagy erővel és nagy mennyiségben került a légkörbe szennyező anyag, Japánban viszont erről szó sincs...

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az elsődelges hírforrás Japán, azt engednek be és ki akit és amit akarnak. Ha valami gebasz lesz, azt mi már csak akkor fogjuk megtudni, amikor késő, de ne így legyen.

Nem tudom,de a Cár-bombát Novaja-Zemlja felett robbantották anno.

Vissza
Top Alul