Pontosan ettől féltem. Igazából nem lehetett semmi érdemlegeset hallani heteken keresztül a médiából. Valószínűleg mert a japónak halvány lila gőzük nem volt mi folyik az erőművek környékén, közben meg végig azt szajkózták, hogy nincs semmi gond, csekély mértékű a radioaktiv szivárgás, nem jelent veszélyt stb.. stb... anno ugyanez volt Csernobilnál is, akkor is azt mondták, hogy 3 nap múlva visszaköltözhetnek a kitelepítettek, nem kell aggódni. Mondjuk egyébként ezzel nincs is baj, mert így legalább nem tö ki pánik, ami a jelen helyzetben az anarchiával lenne egyenértékű. Emlékszem amikor volt a földrengés Haitin, egy darabig teljes káosz volt az országban, most a japánoknál is hasonló rengés vol, annyi szerencsével, hogy ott azét az ilyenekre fel vannak némileg készülve, és gyorsan tudtak cselekedni, ha kitudódott volna a rengést követően, hogy a baleset akár súlyosabb is lehet mint a csernobili, akkor mindenki fejvesztve menekült volna az országból. Pedig egyébként véleményem szerint súlyosabb, nem a besorolását tekintve, mert az csak 6-os, hanem abból a szempontból, hogy mennyire tudják kezelni. Egy 5-ös kategóriájú balesetnek is lehetnek súlyosabb következményei a csernobilinál, ha nem csinának vele semmit. Tekintve azt, hogy a japók mögött nincs ott egy olyan diktatórikus államszervezet és hátország, mint amilyen a szovjeteknek volt, esélyes, hogy sokkal szarabbul kezelik a helyzetet, főleg ha hozzávesszük, hogy 86-ban nem tette tönkre a fél SZU-t egy földrengés. Egy ilyen sokk után szerintem a ott örültek, hogy magukhoz tértek egy hét után, addigra meg már annyira elharapódzhatott a helyzet, hogy szerintem már akkor súlyosabbá nőtte ki magát a baleset mint a 86-os. Amikor megláttam az első videót, amin egy helikopterrel próbáltak bemenni az erőmű fölé, és vissza kellett fordulniuk, mert túl nagy volt a sugárzás, akkor merült fel bennem, hogy itt nagyobb baj is lehet. Eszembe jutottak azok a felvételek amik a CHAES-ről készültek, mikor a sugárterhelés miatt a pilóta elvesztette az uralmat a helikopter felett oltás közben és lezuhant. Akkor tudtam, hogy ezeknek fogalmuk sincs, mekkora lehet a sugárzás még az erőmű felett sem, nem hogy mi lehet a reaktorral. A mostanában nyilvánosságra került fotók alapján érthető is, gyakorlatilag semmi nem maradt épen belül.
Anno a ruszkikat, szidták, hogy nem mondak el semmit, de ripsz ropsz odavezényeltek cirka félmillió embert, 50 ezret meg kitelepítetek és cirka egy hónap alatt elhárították a katasztrófát. Lehet ha nem kussolnak, akkor még nagyobb lett volna a baj, mert más módszert nem tudok elképzelni, hogy hogyan lehet ennyi embert ilyen gyorsan és szervezetten irányítani.
A japánoknak se erőforrásaik, se kellő hatalmuk nincsen, hogy ugyanezt meg tudják csinálni... csodálkoznék, ha még valaha visszaköltözhetnének a kitelepítettek, úgyhogy szerintem ott is lesz egy szép kis zóna.
@ Jim: Anno is ugyanígy ment a bagatelizálás, a fentebb említett okokból.