úgy néz ki hogy a gsc marad még 1 ideig, de a stalker2 elúszott... többek között azért, mert grigor nem látott már benne több fantáziát, inkább rizikót... ez (véleményem szerint) többek között azon is mutatkozik, hogy amikor augusztusban felkerestek, hogy akarok-e nekik level designerkedni, akkor még dilemmáztak, hogy mi lenne, ha cryenginét licenszelnék, mert a saját engine lassan halad. Grigor nem ment bele, végül maradt a saját engine. Készítettek toborzó videót, meg visszahívtak pár régi tagot, de így sem lett elég ahhoz, hogy a december 9-ei prezentációra valami érdemleges játszható verziót tudjanak mutatni a vezetőségnek. Csupán képekkel, konceptartokkal és dokumentumokkal mentek be... és ekkor durrant el grigor feje, és mondta, hogy ez így nem mehet tovább, nem akar ismét 3-4évet csúszni mint annó a soc-al.
A probléma itt főleg, hogy azok akik a régi enginet írták már vagy 4a-nál vannak, vagy más cégeknél, egyedül Dimitri Ianssev maradt, aki 2002 óta ott scriptel, meg programozik a stalker részlegen, de ő 1maga nem elég egy új enginét 0-ról összehozni ilyen rövid idő alatt. A CS és COP a SOC-ra épült, ott nem voltak olyan szignifikáns átalakítások, hogy azt 1év alatt ne tudták volna megcsinálni, itt viszont 0-ról kellett volna vmit újra összehozni, és fele annyi idő alatt mint annó.
A kérdés viszont még mindig fenn áll, mi lesz a stalker sorsa... eladják a jogokat? vagy megtartják? esetleg csinálnak belőle valamit? Ezt nem tudom én sem...
Ez most csak az én teóriám, ami cáfolható is, nekem összeállt a puzzle, mivel sok apróságról tudok, hiszen tartom velük a kapcsolatot 1folytában. Ettől még lehet, hogy ez pont nem így van, azért sem raktam ki a nyilvános topicba, no meg azért is, mert a cry-engine - xray engine vacillálás sem volt publik. Bennetek viszont bízom.