- Csatlakozás
- 2025.12.21.
- Üzenetek
- 493
- Reakció pontszám
- 145
- Hely
- Komárom
- Webhely
- balagefilm.blogolok.hu
iráni feliratos életrajzi dráma FHD
A film magyar nyelvű felirata az én munkám.
A film eredeti címe Parviz Khan (perzsa nyelven: پرویزخان) , és egy 2024-ben bemutatott iráni életrajzi sportdráma, amely a neves iráni labdarúgóedző, Parviz Dehdari életét és munkásságát dolgozza fel. A Dehdari öröksége magyar címet én adtam.
A történet az 1980-as évekbe kalauzolja a nézőt, az iráni iszlám forradalom utáni időszakba, amikor az országot súlyos háborús terhek sújtották. Parviz Dehdari ebben a nehéz politikai és társadalmi környezetben vette át az iráni nemzeti labdarúgó-válogatott irányítását.
A film központi konfliktusa az 1986-os szöuli Ázsiai Játékok után bontakozik ki:
A konfliktus:
A válogatott sztárjátékosai szembefordultak Dehdari edzői módszereivel és fegyelmi elveivel. Ennek eredményeként 14 játékos tiltakozásul lemondott a válogatottságról.
A megoldás:
Dehdari nem adta fel, és az iráni futballtörténelem egyik legmerészebb húzásával ismeretlen, fiatal tehetségekből épített új csapatot. Ebből a csoportból nőttek ki később az iráni labdarúgás legendás alakjai, mint például Ahmadreza Abedzadeh vagy Mojtaba Moharrami.
Stílus:
Bár a film életrajzi alapokon nyugszik, a készítők éltek némi művészi szabadsággal, és bizonyos szereplők nevét megváltoztatták a narratíva során.
Van magyar vonatkozása is a valós eseményeknek. Az 1987-es, Irán elleni olimpiai selejtezőmérkőzéseken a kuvaiti labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a magyar Mezey György volt. A filmben magyar írásmóddal írtam a nevét, noha a közvetítő riprter máshogy ejti a nevét.
Megjegyzés:
Fontos, hogy senki ne keverje össze ezt a filmet a 2012-es, szintén iráni Parviz című filmmel, amely egy teljesen más történetet dolgoz fel (egy 50 éves, az apjával élő férfiról szóló dráma).
Díjak :
2024 42. Fajr Nemzetközi Filmfesztivál
Kristály Szimurg a legjobb debütáló filmért (New Outlook szekció): A film a fesztivál egyik legfontosabb elismerését kapta a rendező, Ali Saghafi első nagyjátékfilmjeként.
Kristály Szimurg a legjobb vágásért: Ezt a díjat Hassan Hassandoost vehette át a film narratívájának és tempójának professzionális kialakításáért.
Tiszteletbeli oklevél a legjobb forgatókönyvért: Ali Saghafi rendező/író érdemelte ki a forgatókönyv kidolgozottságáért.
A film :