Tibi":2m6p8yeq mondta:
Tavalyról van egy saját, pár oldalas házi dolgozatom a katasztrófáról. Igaz, hogy a stalkerhun-on már publikálva lett, de azért ide is linkelem az eredeti változatot:
http://www.stalker-fan.extra.hu/csernobil_dolgozat2.doc
Ha valaki talál benne hibát az szóljon.
Gratulálok Tibi, ez nagyon szép munka. meg-hajol Ilyen kis terjedelemben jól tagolt, kiegyensúlyozott, nagyon jó összefoglalás. Külön erénye az OBJEKTIVITÁS, ami a legtöbb hasonló munkából fájón hiányzik. Van benne pár tévedés, de ezek könnyen javíthatók. (egyik-másiknak a forrását is ismerem) Ha gondolod, felsorolom őket. De minden apró hiba ellenére, összességében az egyik legjobb ilyen munka, amit eddig olvastam.
Tibi":2m6p8yeq mondta:
EDIT:
Egy Csernobilról szóló cikk folyamán rábukkantam erre a képre:
Először nem értettem, hogy hogyan tudtak az erőműről ilyen képet készíteni

. Aztán észre vettem, hogy ez nem az az erőmű, amire én gondolok, hanem a Smolensk városának közelében lévő atomerőmű. Azt gondoltam, hogy valami minta alapján építették még ezeket anno a SZU ideje alatt, de hogy ennyire...
Ezen a képen meg tisztára úgy néz ki mint a csernobili lol2 (csak hiányzik a háttérből Pripjaty):
Azért apró részletekben erősen különböznek egymástól az erőművek. Jól figyelted meg, viszont, hogy a reaktorépületek kötött típusterv alapján készültek. Három lyen alaptípus létezik:
I. sorozat (Leningrád I-IV; Kurszk I-II; Csernobil I-II.) ezek a legöregebbek, itt a reaktorépület semmilyen lokalizációs létesítményt nem tartalmaz, az épület hossztengelye merőleges a turbinacsarnokra, minden reaktor külön épületben helyeszkedik el.
II. sorozat (Kurszk III, IV (V), (VI); Csernobil III, IV, (V), (VI); Szmolenszk I, II, III, (IV)) (zárójelben az el nem készült, illetve üzembe nem helyezett blokkok) Ikerépületek, a reaktorcsarnok hossztengelye a turbinacsarnok hossztengelyével párhuzamos, a két reaktorcsarnok között van a blokk központi szellőzőkéménye. Az épület részleges üzemzavari lokalizációs létesítményekkel rendelkezik, az épületszerkezet a +35,00 m szint alatt erősített vasbetonvázzal épült.
III. sorozat (Igalina I, II, (III)) Különálló reaktorépületek, teljes szerkezeti magasságban erősített vasbeton váz- és héjszerkezettel. Ezek voltak az RBMK 1500 prototípus épületei.
A szmolenszki kép egyébként csalóka, ott ugyanis nincs IV. blokk a II. kiépítésen, ennek ellenére teljesnek tűnik az erőmű. A második képen (is) látszanak az apró különbségek, Csernobilban a generátorház az út másik oldalán van 90°-kal elfordítva.
A csernobilihoz leginkább hasonlító erőmű, Kurszk: