Csernobil

@zombimorzsi

A helységnévtáblákkal kapcsolatosan nem értek egyet. Szerintem minden emléműnél beszédesebb egy üres területen a volt falu elejének és a végének a jelzése. Ez azt mutatja, hogy itt volt egykor egy lakott település, ahol emberek éltek, de mind a település, mind az emberek eltűntek onnan. Ami nekem bizarrnak hat, az az aprólékos precizitás, ahogy a zóna lakatlan településeinek orosz helyesírású helységnévtábláit a kitelepítés után öt-hat évvel következetesen átírták ukrán helyesírásúra.

Abban viszont egyetértek, hogy a zóna volt lakóinak életében nem a baleset következtében kapott sugárdózis, hanem a kitelepítés okozta trauma (pszichoszociális sokk) jelentette a legnagyobb károsodást. A lakosság nagy része generációk óta a területen élő földművelő. álattenyésztő parasztember volt, akiknek a föld, a jószágok, a megszokott otthon mindennél többet jelentett; és ahonnan a kitelepítéssel gyökerestül kitépték őket.

Kopacsi az erőműtől kb. 4 km-re van. Ha Csernobil felől mész Pripjaty felé, az erőművet először a Kopacsi előtti kanyarban látod meg.

[mod]Egyszerre egy hozzászólás - Tibi[/mod]

Ha létezett volna már 1982-ben az INES-skála, akkor a baleset 4-es besorolást kapott volna (baleset helyi következményekkel).

Dióhéjban:

1982. szeptember 9. Az I. reaktort karbantartás és átrakás után indították újra, a reaktor kb. 20% hőteljesítményen üzemelt. A reaktorüzem egy dolgozója észrevette, hogy a 62-44-es csatorna áramlásszabályzó-szelepének állásjelzője fordítva lett felszerelve.
Miután nagy munkában volt mindenki, ahelyett, hogy a reaktorüzem művezetőjét, vagy a blokkügyeletes műszakvezetőt értesítette volna, elhatározta, hogy maga elhárítja a hibát. Mivel az állásjelző csak a szelep zárt állásában szerelhető le, így egyszerűen elzárta azt és nekiállt az állásjelzőt megfordítani. Ez a manőver azt eredményezte, hogy a 62-44-es csatornában lévő fűtőelem-kazetta hűtés nélkül maradt. Hűtés híján a kazetta elkezdett melegedni, majd a fűtőelempálcák felnyíltak, a pasztillák egy része kiszóródott a csatornába. A fűtőelempálcák felnyílása után a gáznemű és illékony hasadványok a technológiai vízkörbe kerültek, majd onnan a tápvíz-gáztalanítón át a szellőzőkéménybe, azon keresztül a szabadba jutottak.
A sérült kazetta töltete tovább melegedett addig amíg a csatorna burokcsöve is felnyílt. A sérült csatornából vízgőz került a moderátor védőgázába, ezután a gázköri nedvességérzékelő a reaktort leállította.
A sérült kazetta, illetve a sérült burokcső eltávolítása közbeni bénázások miatt a reaktor technológiai terei is elszennyeződtek, egyes helyeken a gammadózis-teljesítmény elérte a 10 mSv/h értéket is.
A környezeti kibocsátás miatt az erőmű területén a dózisteljesítmény kb. a háttérérték négyszeresére nőtt. Mivel épp szeles-esős idő volt a szél kihordta a szennyezést az erőmű területéről, majd az eső szépen kimosta azt a talajra. Két kihullási sáv volt, a nagyobbik dél-délnyugati irányú, ebből kapott Kopacsi is.
Az esemény után hat héttel elvégzett vizsgálatok az erőművön kívül is jelentős szennyeződést mutattak ki, az erőmű környéki védövezetben 150-750 kBq/m2 mértékben, amely egyértelműen U-235 hasadványokból (Ce-141, Ce-144, Zr-95, Nb-95, Ru-103) adódott.

A tűzeset 1991. okt. 11-én volt a II. blokki turbinacsarnok-részben. Ennek semmilyen következménye nem volt azon kívül, hogy a II. blokk üzemképtelenné vált és utána már nem is állították helyre. (csak a turbinacsarnoki tetőt cserélték ki).

<object width="450" height="292"><param name="video" value="http://flv.video.yandex.ru/lite/blackhole-str/aaglnn7k37.812/"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="scale" value="noscale"></param><embed src="http://flv.video.yandex.ru/lite/blackhole-str/aaglnn7k37.812/" type="application/x-shockwave-flash" width="450" height="292" allowFullScreen="true" scale="noscale" ></embed></object>

ez jó kis videó de magyarul jobb , mert úgy is meg lehet szerezi , nézni .

Ez a NatGeo Seconds from Disaster (Katasztrófák nyomában) sorozatának egyik filmje, magyarul torrentről szedhető csak le, angolul a YouTube-on: http://www.youtube.com/watch?v=I7oDyuMs ... re=related

Egy borzasztóan felületes, számos tárgyi tévedést tartalmazó összeállítás. Sajátos élmény n+1-szer látni a "felrobbanó" III. reaktort, nomeg a gázkazánházról készült vészjósló képeket. Minden hibája ellenére a legelején van néhány nagyon jó kép '86-'87 fordulójáról a frissen elkészült szarkofággal és az eredeti tetőszerkezetű III. reaktorral.

Csiga07":1q929jnr mondta:
Ha tudod a linkjét,javítsd ki,légyszíves,én nem találom lol2

no igen nekem is így letöltve van , de megkereshetem aztán kapsz linket

Nincs valakinek egy rettentő buzinagy, tűéles képe a csernobili erőműről? Minden apró kis részlet érdekelne rajta, referenciaképnek kellene! Átnyálaztam gyorsan a topikot, de nem igazán találtam megfelelő képet!

Nekem ez a legnagyobb ami van, csak ott van előtte a kerítés meg kicsit ködös a teteje:
reactor.jpg

Tibi":2ks5x5gn mondta:
Valaki meg tudná mondani, hogy ez minek az épülete?

Ez az ISF-2 (interim storage facility #2), a kiégett kazetták 2 sz. átmeneti tárolója. Annyi köze van a félkész blokkokhoz, hogy pont a III. kiépítés épületeivel szemben helyezkedik el az üzemvízcsatorna déli partján.

A létesítményt 1999-ben kezdte el EBRD-forrásokból építeni a hazánkban is sikeresen bemutatkozott Framatome vezette konzorcium. A képen látható állapotot a létesítmény 2003-ban érte el, amikoris kiderült, hogy a tervezett formában nem tud a kitűzött célnak megfelelni (kb. 21000 kiégett RBMK-kazetta, illetve neutronabszorber száraz tárolása és tárolás-előkészítése). Akkor leállították az építést és négy évig csak egymást köpködték a felek, majd 2007-ben egy bizalmas megállapodással lezárták a szerződést. 2007 szeptemberében a Holtec-kel kötöttek szerződést a létesítmény befejezésére.

Pletykák szerint a franciák annyira eltoszták a tervezést, hogy még a kazetták méretét sem vették figyelembe, így a hosszú RBMK kazettákat be sem lehet vinni a feldolgozóba.

Hehe, készülthetnek egy új katasztrófára, a szarkofág, amit a németek építettek anno, persze több ország is "beleszált" pénzel, na szóval a lényeg az hogy a betonszarkofág, kezd átégni, de viszont van egy érdekes dolog, az erőmű, körülötti víztározóban, halak élnek pattog1 ahol eddig nem élt, hal, most pedig vannak, ez érdekes lol2 mert ha jól tudom a radioaktív részecskék, pl a szénatom 14-es számú izotópja ami radioaktív, annak a FELEZÉSI (értsd: lebomlási) idelye 5700 év lol2 , na mind egy a lényeg az hogy a vízben élnek halak.

Aztán halottam még olyat, amikor felrobbant az erőmű, két orosz másnap lement naponzi a víztározóhoz ami az erőmű körül van, igen napozni, aztán napozik a két orosz, egyszer megszólal az egyik, hé SZÁSA, nézd már 1 perc alatt lebarnultam, az a barnulás, történetesen élve pörkölődés volt, ugyan is, a "barátunk" élve megégett, aztán délután már a mentő vitte el, azt fűbe is harapott, olyan sugárdózist kapott és nem vette észre lol2 hát nem volt túl hosszú élte!!

Egyépként, van (alfa, gamma, béta sugárzás) ebből a legerősebb a gamma.
A TV2 volt buggyant riportere név szerint Vujity Tvrtko engedélyt kért, az ukrán kormánytól arra hogy meglátogassa CSERNOBILT, és Pripyat(PRIPJATY) nevű várost, ami egy mesterséges város volt, a csernobil dolgozói laktak ott durván egy olyan 63-64-ezer lakosú vorás volt. De a lényeg hogy ez a Vujity Tvrtko kapott engedélyt a zónába való belépéshez, aztán a magyar államtól, kapott egy GEIGER MÜLLER SZÁMLÁLÓT, ami a súgárzást méri, aztán Tvrtko, 'végre" odaért csernobilba, sőt még az erőműbe is bement, mennek a fővezérlő terembe, elhaladnak egy fal melett, Tvrtko számlálója, elkezd hangosan sípolni az oroszok akik vezették őket, megriadtak mondják neki kapcsolja ki, kikapcsolja, Tvrtko megkérdezi az oroszt mi van itt ami így sugároz, az orosz nyugodtan megszólal, EGY FAL VÁLASZT EL MINKET A FELROBBANT REAKTORTÓL (igaz milyen megnyugtató válasz???) aztán beérnek a vezérlő terembe, ahol emberek dolgoznak, igen emberek, sőt a csernobil, mág áramot is termel, aztán beszélgetett ott a mérnökökkel, kérdezgette őket az erőműről, természetesen, orosz módjára megszólal az egyik ott dolgozó, az erőmű állapota kiváló és modern, a legkorszerűbb. Tvrtko ezt elmondta egy amerikai mérnöknek aki amerikában dolgozik erőműben, a dolgozó azt mondta Tvrtko-nak, csernobilnál még egy HÁZI HIDRAFOR is modernebb, amit az emberek a fúrt kúthoz használnak, sőőt ami még "meggyugtatóbb" az amcsi azt is mondta hogy a csernobil bármikor felrobbanhat megint, aztán Tvrtko, köjin a vezetőkkel, az erőműből, megkérdezi az egyik vezetőt, kinek neve SZERGELY, meg lehetne állni az erőmű előtt 1 percre??? az orosz azt mondja, PONTOSAN 1 percre lehet megálni se többre se kevesebbre, megnyugtató ez is, egyépként Vujity Tvrtko, erről írt is egy könyvet, aztán amikor hazajött csernobilból, úgy vizsgáltatta magát, hogy nem kapott-e nagy sugárzdózist. Amúgy a csernobil dolgozói, felváltva 2 hetente járnak dolgozni, az erőműbe dupla fizetésért. Egyszer csernobilban jártak svéd mérnökök is, akik az ott élő embereket is meglátogatták, kb olyan 80 év körüli emberek, érdekes nemde??? na a lényeg az hogy ott az emberek, kinálgatták őket cékla levessel, egyenek, egyenek már egy kicsit, a svéd mérnökök vezetője a főmérnök, nem nagyon akarta hagyni az embereinek hogy, egyenek a levesből, aztán még is ettek, utána, a svéd mérnökök, elmentek gombázni, IGEN, gombázni, csernobil polgármesterével, a szedett gombát, a svédek megvizsgálták, dőlt a gombából, a sugárzás, a központjuk bevizsgálták, ott azt mondták nekik a tudósoknak, ha jót akarnak maguknak, ezt a gombát, a kukába dobják, aztán megkérdezték az ott élő embereket azt a párat aki vissza ment, hogy nem-e félnek a sugárzó gombától, a 80 éves öreg megszólal, fiam ezt a gombát esszük több éve a katasztrófa után, látja itt vagyunk 80 évesen semmi bajunk, egy átlag 50-60 éves ember simán meghal, ezek meg 80-85 évesen élnek csernobilban, érdekes dolgok nemde???? szerintem azok lol2 érdekesek.

Szép visszafogott cikk, egy egynapos kiránduláshoz mérten nem rossz. A leírt dózisteljesítmény-értékekben viszont csúnya nagyságrendi hibák vannak, ráadásul következetlenül. A képen látható műszer pl. 0,518 mREM/h (5,18 uSv/h) értéket mutat, a szövegben írt érték 0,1%-át.

----------

Fejlemény:

Hirtelen felindulásból írtam egy levelet a honvedelem.hu-nak

Tisztelt Szerkesztőség!

Érdeklődve olvastam "Kirándulás a csernobili szellemvárosban" című cikküket. Jól megírt, érdekes összefoglaló, jól adja vissza az egynapos kirándulás során megismerhető tényeket a lezárt övezetről.

Sajnos néhány súlyos hiba is becsúszott a cikkbe, mégpedig a közérdeklődésre számot tartó dózisértékek közé. Több leírt érték nagyságrendjében hibás, ezért indokolatlan, téves képet festhet a terület szennyezettségéről. Néhány példa:

"Itt tapasztalható először komolyabb sugárzás, a műszer 0.5-0.7 röntgent mutat a levegőben és hevesen kattog"

(illusztráció: a szarkofág előtt (pontosabban a szarkofágépítők emlékművénél) a sugárzásmérő (РКС 20.03 "Pripjaty") 0,518 értéket mutat)

A képen nem látható, hogy mely állásban (gamma-expozíció, egyenértékű dózisteljesítmény) mér a műszer, de a leírt 0,5-0,7 R(/h) érték a műszer méréshatárát (19,99 mR/h, ill 199,9 uSv/h) minimum huszonötszörösen meghaladja. Viszont a 0,518 mR/h (vagy mrem/h) (5,18 uSv/h) a képen látható helyen (a hely szennyezettségének ismeretében) pontos mérés.

Általánosan elmondható, hogy a leírt expozíciós, illetve dózisteljesítmény-értékek a valós értékek ezerszeresét jelentik, ez valószínűleg a "milli" prefixum majdnem következetes elhagyásából származik. Érdekes érték a Vörös-erdő szélén mért érték, mert ez R/h, illetve mSv/h értéknek sok, mR/h és uSv/h értéknek kevés. Az úttól délre a növényzet között 35-110 uSv/h (3,5-11 mrem/h) nagyságrendű értékek mérhetők.

Még zavaróbb a jó és a rossz nagyságrend keverése:

"a normál háttérsugárzás, amelyet minden ember elszenved, 0.2 R (helyesen 0,2 mrem) egy év alatt. A területen mért sugárzás általánosan 0.025 R/óra (helyes érték), egyes helyeken, tárgyakon 1-1.7 R/óra (helyesen 1-1,7 mR(em)/h). A halálos dózis 500 R/5 óra (helyes nagyságrend, mértékegység rem/5óra). A robbanást követően Pripjatyban 7 R/órát (helyes érték), a tűzoltásban részt vevő pilóták a reaktor fölötti légtérben 1000 R/órát (helyes érték) mértek. Egy berepülés alkalmával 4-5 R (nagyságrend jó, helyesen 4-5 rad (400-500 Gy*)) sugárzást kaptak"

Egy kronológiai hiba:

"A robbanás után 36 órával – csak a svéd jelzést követően - kezdték meg a kiürítést"

A kiürítést ténylegesen 1986.04.27-én 14:00-kor kezdték meg, a svéd Forsmark erőműben 1986.04.28-án 08:00 körül észlelték a szennyezés első jelét, a "jelzés" 14:00 körül történt aznap, tehát a kiürítés megkezdése után egy nappal, befejezését követően 22 órával később.

Nem tudom, hogy így utólag van-e mód arra, hogy a fentebb leírt zavaró nagyságrndi hibákat a cikkben kijavítsák.

Tisztelettel,

Nagyon korrektül válaszoltak, hogy javítják. És lőn, az eredmény a honvedelem.hu-n olvasható. A fene gondolta hogy csak copy-paste szintű javítást csinálnak, szolgaian, gondolkodás nélkül. Mindegy.

* A dózisérték konverzióját én rontottam el (helyesen 40-50 mGy), de ez az eredményt látva mindegy is. Teljesen kár volt az expozíció/dózis/egyenértékű dózis és időbeni deriváltjaik mértékegységeivel vacakolni. Röggöny és kész azt se' érti senki.
[/i]

Vissza
Top Alul