Doma":37k94hxq mondta:
Orosz kormány hogyha elmennének Amerikába és egy atomerőművet felrobbantottak volna a kémeik akkor mekkora kár lett volna ott.
még anno a "kétpólusú világrendben" inkább az amcsiknak állt volna érdekében egy ilyen szabotázs, hiszen csernobil nem csak úgy odacsapott a szovjet gazdaságnak, hanem a szovjet gazdasági összeomlás közvetlen oka.
az SZKP Központi Bizottsága a nyolcvanas évek elejére már fölmérte, hogy a brezsnyevi gazdaságpolitika hosszú távon nem versenyképes, és bele is fogtak az átszervezésekbe, reformokba. 1985-ben, sokak melepetésére egy nyugatbarát, liberális reformert, Gorbacsovot választották az SZKP főtitkárává. Gorbacsovról sok életrajzi írás jelent meg, amiket én olvastam, azok alapján egy egyenes, elkötelezett, elveihez ragaszkodó embernek gondolom. Talán ha az általa ekezdett folyamatokat nem ássa alá a csernobili krízis, még ma is lenne szovjetúnió, esetleg a mai kínáéhoz hasonló gazdasági mutatókkal.
tehát - amerikai szemszögból - jó ötletnek tűnhetett egy ilyen jellegű szabotázs megszervezése egy szovjet erőműben. viszont a baleset menete kétségessé teszi ezt a forgatókönyvet is. ha a "piros gombot" babrálják, akkor sem okoztak volna katasztrófát, amíg az reaktor nem kerül kritikus állapotba. erre viszont nem lehet számítani.
másrészt a szovjet atomenergetikai hivatal részletes jelentést adott ki, amelyben elismeri a kezelőszemélyzet hibáit, amelyek a balesethez vezettek; sőt Valeri Legasov '86 augusztusában bécsben az IAEA cserobil-konferenciáján kertelés nélkül beszélt az RBMK-reaktortípus két súlyos hibájáról, a pozitív üreg-együtthatóról, és a szabályozórudak konstrukciós hibájáról.
ez a szovjetúniónak jelentős nemzetközi presztízsveszteséget jelentett; amit nem vállaltak volna be - szerintem -, ha a szabotázsra, vagy bármiféle külső körülményre utaló nyomot találtak volna.
...szóvel szerintem a hivatalos, "nem gondoltak bele, elb***ták, felrobbant" forgatókönyv lehet a valós