Csernobil

Engem se győzött meg a Vrujics Vrutko (bazz ennek még a nevét se lehet poénosan leírni) könyve illetve "dokumentum" filmje. A másik furcsaság hogy a 88. ban kiadott könyvbe nagyjából minden benne van abból amit most a discoveryn láttam, illetve múlt évben. Nah az nem pite dokumentum film volt. Szerintem...

Az a film a discoveryn valóban kiváló volt. 2 órás remekmű. Sajnos nem tudtam felvenni akkor, de remélem idén leadják újra.
A média, és különböző "nyomozó riporterek" rendszeresen felkapják a témát így az évfordúlók alkalmával. Az ilyenkor elkészült riportok dióhélyban:
"Akár meg is halhat az emberiség, ha az erőműre ledobnak egy atombombát..."
Eléggé sarkított a példám. Arra akarok rávilágítani, hogy felnagyítják a problémákat, esetlegesen féligazságokkal teremtik meg a szenzációt. SOHA nem esik szó arról, hogy milyen erőfeszítések történtek az elhárítás során. Azt mindig hallod/olvasod az ilyen "sajtótermékekben", hogy csak 36 órával a baleset után telepítették ki Pripyat-ot. Azt soha, hogy 12 000 buszt összeszedni 36 óra alatt milyen munka. Mindig szó esik róla, hogy milyen tájékoztatási csőd volt a baleset. Az USA sem tenné másképpen. Nem felejtik el kihagyni, hogy repedezik a szarkofág, és rossz állapotban van. SOHA nem mondják el, hogy 6 hónap alatt végezték el a munkát ideálisnak cseppet sem mondható körülmények között. És még ÁLL! Sokat esik szó a mentési munkálatokban részt vett emberekről, hogy milyen rossz egészségügyi állapotban vannak. Azt nem mondják, hogy azok az emberek azért áldozták fel az egészségüket, hogy megfékezzék a katasztrófa okozta problémákat.
A Lenin erőmű balesete igenis tanulságként kell, hogy szolgáljon. Ezt aláírom. Csak abban kételkedem, hogy ezt így kell megtenni.

Nekem állandóan ilyen hülyeségek jutnak az eszembe. :D Régen írtam hogy az egész egy színjáték volt.Most meg azt találtam ki hogy mivan ha ez az egész Csernobili atomkatasztrófa egy szabotázs. :shock: Ez alatt azt értem hogy volt egy rendszerleállító gomb ami leállít minden vész esetén.És ezt a gombot "kiköttötték" megbízott emberek hogy ne tudják megállítani a folyamatot.És ez arra lett volna jó hogy megnézze az Orosz kormány hogyha elmennének Amerikába és egy atomerőművet felrobbantottak volna a kémeik akkor mekkora kár lett volna ott. (mert nem vmi jóba voltak akkoriban mondjuk most sem :roll: ) Ha valaki erre azt mondaná hogy mekkora egy barom vagy te Doma hogy ilyeneket kitalálsz akkor gondoljatok Sztálinra. :wink: 300 (!!!) tiszjét megölette mert nem bízott bennük.Ezek az Oroszok képesek akkor ilyesmire is. Na nem biztos csak lehet. Nem tudom de amikor elszáll az agyam akkor miket tudok kitalálni. :roll: :D

Háhh furcsa elképzelés :D . Régebben volt ilyenekről szó, itt is írta valaki, hogy mivan, ha egy atom tengeralattjáróból szivárog az anyag, mert a víztározón keresztül akart átjutni belorussziába és véletlenül nekicsapódott a víztározó falának, pont az erőmű mellett, az erőmű balesetét meg csak megrendezték :D :D :D .

Valamelyik fórumon már láttam, de állítólag annyi hülyeség van benne hogy nemigaz, így hát nem mertem megnézni :D . Nem tudták kimenteni pripyatból az állatkertben élő állatokat xD nem is volt állatkert :lol:

Khm...
"Mekkora egy barom vagy Te Doma". :-)
Kicsit azért sántít nekem a dolog, mert a baleset picit betett a szovjet gazdaságnak. Ki olyan hülye, hogy maga alatt vágja a fát, még akkor is, ha ebben a korban már eléggé szétszakadóban volt a kormány. Akkor már inkább beveszi a gyomrom, hogy amerikaiak szabotálták a kísérletet.
A Sapkás Úriemberről csak annyit, hogy egyszer olvastam egy könyvét. A címét sajnos elfelejtettem. Az egyik fejezetben leírja, hogy miként lőtték szitává Mitsubishi kisbuszukat. A szöveg alatt egy kép áll, alatta a felirat:
"A szétlőtt kisbuszunk."
A kisbusz hűtőmaszkján pedig egy másik felirat:
"FIAT"
Minden hír csak tálalás kérdése. És korábban már leírtam erről a véleményem.

Doma":37k94hxq mondta:
Orosz kormány hogyha elmennének Amerikába és egy atomerőművet felrobbantottak volna a kémeik akkor mekkora kár lett volna ott.

még anno a "kétpólusú világrendben" inkább az amcsiknak állt volna érdekében egy ilyen szabotázs, hiszen csernobil nem csak úgy odacsapott a szovjet gazdaságnak, hanem a szovjet gazdasági összeomlás közvetlen oka.
az SZKP Központi Bizottsága a nyolcvanas évek elejére már fölmérte, hogy a brezsnyevi gazdaságpolitika hosszú távon nem versenyképes, és bele is fogtak az átszervezésekbe, reformokba. 1985-ben, sokak melepetésére egy nyugatbarát, liberális reformert, Gorbacsovot választották az SZKP főtitkárává. Gorbacsovról sok életrajzi írás jelent meg, amiket én olvastam, azok alapján egy egyenes, elkötelezett, elveihez ragaszkodó embernek gondolom. Talán ha az általa ekezdett folyamatokat nem ássa alá a csernobili krízis, még ma is lenne szovjetúnió, esetleg a mai kínáéhoz hasonló gazdasági mutatókkal.

tehát - amerikai szemszögból - jó ötletnek tűnhetett egy ilyen jellegű szabotázs megszervezése egy szovjet erőműben. viszont a baleset menete kétségessé teszi ezt a forgatókönyvet is. ha a "piros gombot" babrálják, akkor sem okoztak volna katasztrófát, amíg az reaktor nem kerül kritikus állapotba. erre viszont nem lehet számítani.
másrészt a szovjet atomenergetikai hivatal részletes jelentést adott ki, amelyben elismeri a kezelőszemélyzet hibáit, amelyek a balesethez vezettek; sőt Valeri Legasov '86 augusztusában bécsben az IAEA cserobil-konferenciáján kertelés nélkül beszélt az RBMK-reaktortípus két súlyos hibájáról, a pozitív üreg-együtthatóról, és a szabályozórudak konstrukciós hibájáról.
ez a szovjetúniónak jelentős nemzetközi presztízsveszteséget jelentett; amit nem vállaltak volna be - szerintem -, ha a szabotázsra, vagy bármiféle külső körülményre utaló nyomot találtak volna.

...szóvel szerintem a hivatalos, "nem gondoltak bele, elb***ták, felrobbant" forgatókönyv lehet a valós

Szegény Gorbival eléggé elbánt a történelem. Osztom a véleményedet a jellemével kapcsolatban. Bár szerintem nem csak a baleset tett neki keresztbe, hanem a párt keményvonalasainak az áskálódása is.

Amúgy rengeteg hajmeresztő összeesküvés-elmélet került napvilágra a balesettel kapcsolatban. Többek között ez a szabotázs is. De még ez a "leghihetőbb" az összes közül. Mindamellett, hogy mint ezt írtad mindez kivitelezhetetlen lett volna. És amikor felhozza az ember ezeket az érveket:
("viszont a baleset menete kétségessé teszi ezt a forgatókönyvet is. ha a "piros gombot" babrálják, akkor sem okoztak volna katasztrófát, amíg az reaktor nem kerül kritikus állapotba. erre viszont nem lehet számítani.")
A válasz: "Amerikai ügynökök az erőmű dolgozói között." :-)
Nem Téged akarlak "megbecsteleníteni" wodd, mert egy véleményen vagyunk, csak gondoltam megosztom Veled ezt a konspirációs elméletet, mert én jót röhögtem, mikor először előadták nekem.

jaja, persze, vágom.
engem is szórakoztatnak időnként a gyengusz összesküvés elméletek... :)

az az "atomtengeralattjáró a hűtőtóban"-sztori a legmeredekebb. aki ezt kitalálta, annak nem adnék kést-villát a kezébe

phoenikshun":3sv46fhm mondta:
Amerikai ügynökök az erőmű dolgozói között.

ez elég durva lenne. nem hiszem hogy egy amerikai - vagy bármilyen nyugati - ügynököt rá lehetne venni arra, hogy kritikus állapotot idézzen elő egy reaktorban, ami mellett dolgozik. az ilyen kamikaze-akciókhoz bomlott elme kell; erre szntem max a japánok képesek (na meg az iszlámiták... :))

phoenikshun":3r1qmrjx mondta:
Az nem kifogás, hogy nem vállalta volna. :-)

mivel fenyegetsz meg valakit, hogy öngyilkos akcióra vedd rá? :D :D :D :D
erről születhetne egy mMonty Python-jelenet

Vissza
Top Alul