Csernobil

Jó ez a kép, főleg a sárga pára. Tiszta Red Forest:
2236_3.jpg

Amúgy www.pripyat.com találtam egy csomó képet :!:

Az erőműbaleset után készült videók érdekesek még. Apró villanások láthatóak rajta. Ezeket a sugárzás okozta. Láttam egyszer egy felvételt, ahol lehet látni, hány busz vonult fel a kitelepítésre. Hán nem kevés...
Amúgy ha valakit érdekel a környék:
www.pripyat.com
Edit: Most látom, hogy Tibi már megtalálta. :-)

www.elenafilatova.com

A csaj írta az előző videó zenéjét azt hiszem.

Az levágós hogy a chernobyl 2004 videó az a GSC fejlesztők álltal készített képekből lett összeállítva ? Én felismertem a falut belőle illetve a többi kép feelingje is eléggé jól átlett adva a játékba.

én speciel mindenképpen tervezek egy utazást a csernobili zónába. a hotelt és a turisztikai központot sem véletlenül építik: már ma is kedvelt uticél csernobil és pripyat bizonyos körökben.
bár nem javasolnám feltétel nélkül - mindenképpen van valamekkora egészségügyi kockázata -, de szerintem akinek tetszett a játék hangulata, az biztosan élvezne egy ilyen kirándulást.

valójában - ahogy már egy előttem szóló is pedzegette - az átlagos sugárzási szint a zónában nem haladja sokkal a normálisat; ez praktikusan azt jelenti, hogy viszonylag hosszú időt el lehet tölteni ezeken a helyeken jelentősebb sugárdózis veszélye nélkül.
a második robbanás utáni grafittűz füstjével, illetve hőoszlopával került ki a legnagyobb mennyiségű sugárzó anyag a légkörbe. ezek jobbára könnyű izotópok voltak (egészségügyi szempontból a legjelentősebbek: cézium-137, jód-131, stroncium-90), amelyeknek viszonlag rövid a felezési ideje, tehát a nagy részük mára lebomlott. vannak azonban forró pontok, ahol nagyobb a sugárzás. ilyen például a vörös erdő ( :)), amely egy több négyzetkilométeres terület nem messze az erőműtől. szélirányba esett a robbanás után, emiatt hatalmas mennyiségű forró izotóppal szennyeződött. vannak a radioaktív gödrök, pl. a tervezett 5-6-os blokkpár munkagödre, ahova a leolvadt reaktor szétszóródott darabjait temették (ezek a temetők is szerepelnek a játékban, összegyűjtve-sűrítve a garbage pályarészben (egyébként közel 800 kisebb nagyobb radioaktív hulladéktemető van a zóna területén)). viszont a mai zóna területén a katasztrófa utáni hónapokban eléggé alaposan összetakarították, amit tudtak, így például a beton ill. aszfaltutak, -felületek teljesen biztonságosak. maga az erőmű területe is bejárható, sőt az épen maradt egyes és kettes reaktor a baleset után még sokáig működött (a kettest 1991-ben, az egyest 2000 decemberében állították le). bár a zóna mind a mai napig lezárt terület az ukrán rendőrség, határőrség és a furcsa nevű nemzetvédelmi hivataluk közös őrizete alatt, kijevben már polgári célra is adnak ki napi belépőt.
vannak kisebb ukrán szervezőirodák, amelyek csoportos kirándulásokat szerveznek a zónába. megbírkóznak a bürokráciával, biztosítanak dozimétert, porszűrőmaszkot és tapasztalt vezetőt, és egy előre megbeszélt útvonalon végigkalauzolnak a "látványosságokon". ha az alapvető szabályok betartásával járod végig a zónát, és figyelsz a doziméteredre, tényleg nem kapsz nagyobb terhelést, mint néhány hónap természetes háttérsugárzás

jah, szóba kerül még korábban az új kupola. nos ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. sokan úgy gondolják, hogy az ukrán kormány a valósnál sokkal súlyosab képet fest a reaktorszarkofág állapotáról, ill. a lehetséges kockázatokról, ezzel mintegy "kizsarolva" a nemzetközi támogatást egy voltaképpen fölösleges beruházáshoz.
ha már ennyire intrikálnak, akkor tényleg nehéz megítélni, hogy hol is van az igazság...
mindenesetre az tény, hogy a mostani szarkofágon több nagy repedés is van, azt azonban elfelejtik hozzátenni, hogy a szarkofág rég nem légmentes, és eredetileg sem volt az. sőt, találhattok képet neten a szarkofág bejsejéről, azokon jól látszanak a négyzet alakú szellőzők: szépen besüt a napfény sok helyen. a szarkofágban egyébként a szennyeződés eléggé kötött (a nehéz elemek nagy része a reaktor fémszerkezeteivel összeolvadva lefolyt a reaktor alá), de pár évvel ezelőtt lefújták a belső részeket egy műgyanta szerű anyaggal, hogy a szennyezett port megkössék.
érdekes adalék még az is, hogy a növényekbe beépült cézium és stroncium miatt egy kiterjedt erdő- és bozóttűz okozná a lehető legnagyobb (mennyiségű és területű) újraszennyeződést.

...bocs ha hosszú voltam; azért talán találtok benne érdekes infokat.

ez a lány baromi keményen nyomja, naggyon jók az utibeszámolói (nem csak a csernobillal kapcsolatosak).

és éjszaka motorral bóklászik a zónában!
nem lehet egy ideggyenge típus... :)

Ranger":19t7qino mondta:
www.elenafilatova.com

A csaj írta az előző videó zenéjét azt hiszem.

Az levágós hogy a chernobyl 2004 videó az a GSC fejlesztők álltal készített képekből lett összeállítva ? Én felismertem a falut belőle illetve a többi kép feelingje is eléggé jól átlett adva a játékba.

Az aszfalt utakat már a baleset után elkezdték mentesíteni.Rendszeresen mosták őket, és sokat segített az a tömérdek bór is, amit szétszórtak a zónában. A reaktor alá befolyt "nehéz elemek", ha lehet hinni a képeknek, a játékban is benne vannak. Pontosan nem tudom, hol, de lehet látni videókat erről a területről. Elefántlábnak nevezték el, mert ahogy kifolyt a forró anyag, és megkötött, hasonló alakot vett fel. Anno a baleset után ez okozta a legtöbb gondot, mert az elsőként kiért tűzoltók vizet használtak az oltás során. Amellett, hogy ez olaj volt a tűzre, össze is gyűlt a reaktor alsó szintjein. Ha ez a víz és a forró "magma" találkozott volna, az egy újabb robbanást eredményezett volna.
A szarkofág valóban nem teljesen légmentes, szerintem a repedések, és a burkolat süllyedése sokkal inkább azért veszélyes, mert (hangsúlyozom véleményem szerint, nem vagyok statikus) a burkolat alapvető stabilitását veszélyezteti.
Készült egy dokumentumfilm valamikor 2000 táján Pripyat címmel. Ha jól tévedek ez teljes egészében letölthető a pripyat.com-ról. Aki ért oroszul, vagy németül, (a felirat német), annak tudom ajánlani. Egy nagy körút a zónában, riportokkal.
Le a kalappal WOOD! Jó volt olvasni, amit írtál. ;-)

köszi phoenikshun. nekem 'afféle rögeszmévé vált a téma már jó ideje... :)

ha valakit komolyabban érdekelnek a '86 áprilisi események, annak javaslom Frederik Pohl Chernobyl című dokumentumregényét. Főszereplője egy fiktív karakter: Szemjom Szmin, az erőmű igazgatója, az ő személyén keresztül ismerjük meg a reaktor baleset előtti állapotát, működését, az ott dolgozó emberek által alkotott szociális közösséget és pripyat várost - ami tényleg a világ egyik legemberközpontúbb, legmodernebb városa volt a maga idejében. valamint végigkísérhetjük a baleset bekövetkezésének folyamatát, és a mentesítési munkálatokat is.

...bár a regény főszereplő karakterei nem valóságosak, pohl ügylet rá, hogy a lehetőségekhez képest, a rendelkezésre álló adatok alapján a lehető legpontosabb képet adjon a baleset körülményeiről.

sajnos magyarországon - ha jól tudom - csak egyszer jelent meg 1988-ban, úgyhogy nem hiszem, hogy sok helyen föllelhető. ezért akit érdekel, zippelt doc-ban tudok segíteni...

plusszinfo, érdekesség:

http://www.youtube.com/watch?v=ten4AQKDiFY

a szarkofág belsejéről készült video

http://www.npp.hu/tortenelem/balesetek3.htm

a leolvadáshoz vezető események részletesen, magyarul

wood":3bbl19r1 mondta:
köszi phoenikshun. nekem 'afféle rögeszmévé vált a téma már jó ideje... :)

Szintén zenész. :-)

wood":3bbl19r1 mondta:
sajnos magyarországon - ha jól tudom - csak egyszer jelent meg 1988-ban, úgyhogy nem hiszem, hogy sok helyen föllelhető. ezért akit érdekel, zippelt doc-ban tudok segíteni...

Engem érdekelne a dolog.
phoeniks@freemail.hu-ra légyszíves küldd el, ha tudod.
Köszi.

engem is érdekelne

mi124@freemail.hu

Nekem is lightosba rögeszmém lett de van még mittanulni :)
A red forest meg megégett végülis nem ?

ok, mail ment.

a kérdésre a válasz igen, és nem. :) A vörös erdőben nem égett "hagyományos" kémiai tűz, viszont az óriási sugárdózis "megégette" a fákat. A sugárdózis akkora volt ott, hogy minden élőlény elpusztult, még a növények is. A terület a "vörös erdő" nevet a sugárdózistól elhalt fák vöröses elszíneződéséről kapta.

A mentesítési munkálatok során a fákat kivágták, a faanyagot hulladéktemetőkbe szállították. Ezen kívül több különösen szennyezett területről majd' fél méternyi szennyezett talajréteget elhordtak.
itt egy kép a mai állapotról. az erdő újranőtt, de jól látszik, mennyire fiatal, és hogy nagyjából egykorúak a fák.
http://gallery.pripyat.com/showimage.php?i=641&c=13

Ranger":2tjrjkx4 mondta:
engem is érdekelne

mi124@freemail.hu

Nekem is lightosba rögeszmém lett de van még mittanulni :)
A red forest meg megégett végülis nem ?

Az érdekes, hogy a leszórt bór is vörösre festette a tájat. :-)
Amúgy a vörös erdőben találni manapság igen torz fákat. Vannak méter magas fák, a közepükön egy bokornyi méretű "lombkoronával". Érdekes egyébként, hogy a manapság vizsgált állatoknál viszonylag kevés genetikai elváltozást tapasztalnak. Még ma is vizsgálják az élővilágot. Egyszer láttam egy fotót egy pocokról, doziméteres nyakörvvel. :-) Igen komikus volt.
Egyébként ami a vörös erdőnek katasztrófa volt, az Pripyat-nak szerencse, mert nem a város felé fújt aznap a szél.

Vissza
Top Alul