A tiszteletreméltó - آتابای feliratos (2020) 101'

Balage

Registered
Csatlakozás
2025.12.21.
Üzenetek
497
Reakció pontszám
145
Hely
Komárom
Webhely
balagefilm.blogolok.hu
Android 10 Android 10 Opera 100 Opera 100
A tiszteletreméltó  آتابای  feliratos 2020-1.webp

iráni feliratos romantikus filmdráma FullHD

A film magyar nyelvű felirata az én munkám.

Az Atabai (آتابای) egy 2020-ban bemutatott, többszörösen díjnyertes iráni romantikus filmdráma, amelyet a neves iráni színésznő és rendező, Niki Karimi rendezett. (A hal halála, A felesége vagyok című filmek főszereplője, melyekhez szintén én készítettem a magyar nyelvű feliratot) A film különlegessége, hogy nem Teheránban, hanem Irán északnyugati részén, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány gyönyörű, vidéki tájain játszódik, és a párbeszédek jelentős része fárszi helyett azeri török nyelven zajlik.

A történet főhőse Kazem (akit a falu lakói tiszteletből csak Atabai-nak, azaz azeri nyelven „nagyszerű embernek” vagy „nemesnek” neveznek, innen a film eredeti címe). Kazem egy középkorú, sikeres építész, aki Teheránból tér vissza szülőfalujába. Bár a szakmájában elismert, és sokat tett a falu felvirágoztatásáért, a magánélete romokban hever, és mély belső traumák gyötrik.
Fiatal egyetemista korában etnikai származása és társadalmi osztálya miatt csalódott a szerelemben, ami miatt az egyetemet is otthagyta. A legnagyobb sebet azonban a múltjából húga tragédiája ejtette: testvérét 15 évesen kényszerítették házasságra, aki a boldogtalan frigy elől menekülve végül öngyilkosságot követett el (felgyújtotta magát). Kazem azóta is magát vádolja a történtekért, és az elhunyt húga hagyatékaként tekint a nő fiára, a tinédzser Aydinra, akit sajátjaként nevel, valamint a család gyümölcsösére.
A konfliktus akkor mélyül el, amikor Kazem megtudja, hogy sógora a háta mögött eladta a családi gyümölcsöskertet egy Teheránból érkezett idegennek, Shirazinak. Amikor Kazem megpróbálja elrendezni az ügyet, találkozik Shirazi lányával, a szintén belső sebeket hordozó Simával. Kazem hosszú idő után először újra szerelmes lesz, ám ahhoz, hogy esélyt adjon a boldogságnak és képes legyen elköteleződni, előbb szembe kell néznie a múltjával, a bűntudatával és a családi titkokkal.
Főbb alkotók és szereplők
Rendező és producer: Niki Karimi
Forgatókönyvíró: Hadi Hejazi Far (és Niki Karimi)
Kazem (Atabai): Hadi Hejazi Far
Sima: Sahar Dolatshahi
Yahya (Kazem gyerekkori barátja): Javad Ezzati
A film hangulata: Az Atabai egy lassabb lefolyású, költői és vizuálisan lenyűgöző alkotás. A feszültséget nem a pörgős akciók, hanem a férfi karakterek közötti elfojtott érzelmek, a generációs ellentétek és az el nem mondott titkok hordozzák, miközben a háttérben az iráni táj szinte önálló szereplővé lép elő.
Lehet, hogy a gyümölcsös miatt, de volt egy kis Cseresznyéskert fíling. Mint, az azerbajdzsáni Gránátalmás kert című filmben is, amihez szintén én készítettem a magyar nyelvű feliratot.

Az Atabai című film Khoi városában és annak környező vidéki falvaiban, gyümölcsöskertjeiben játszódik.
Ez a történelmi város Irán északnyugati részén, Nyugat-Azerbajdzsán tartományban található, közel a török határhoz.
Miért fontos ez a helyszín a filmben?
A forgatókönyvíró szülővárosa:
Khoi a film főszereplőjének és társ-forgatókönyvírójának, Hadi Hejazi Farnak a szülővárosa, így a helyismeret és a helyi kultúra ábrázolása rendkívül hiteles.
Kulturális háttér:
Mivel a történet ebben a régióban játszódik, a szereplők nem a hivatalos fárszi nyelvet, hanem az azeri török nyelvet (és annak helyi dialektusát) beszélik a mindennapokban.
Természeti motívumok:
A film képi világában fontos szerepet kap a környék lenyűgöző, de helyenként zord tája, valamint a közeli, drámai gyorsasággal kiszáradó Urmia-tó látványa is, ami vizuálisan is felerősíti a karakterekben lévő belső magányt és fájdalmat.
Wikipedia :

Díjak :
2022 Iráni Filmkritikusok és Írók Szövetségének Díjai (IFCWA) - legjobb film (Niki Karimi – producerként)
2022 Iráni Filmkritikusok és Írók Szövetségének Díjai (IFCWA) - legjobb rendező (Niki Karimi)
2022 Iráni Filmkritikusok és Írók Szövetségének Díjai (IFCWA) - legjobb forgatókönyv (Hadi Hejazi Far)
2022 Iráni Filmkritikusok és Írók Szövetségének Díjai (IFCWA) - legjobb férfi mellékszereplő (Javad Ezzati)
2022 Iráni Filmkritikusok és Írók Szövetségének Díjai (IFCWA) - legjobb eredeti filmzene (Hossein Alizadeh)
2022 Dhaka Nemzetközi Filmfesztivál (Banglades) - A zsűri különdíja / Legjobb női rendező (Niki Karimi)

A film :
A közel keleti filmek Facebook csoportomban! A csatlakozáshoz igényelj meghívó linket!

A tiszteletreméltó  آتابای  feliratos 2020  101-1.webp

Utoljára szerkesztve:
Vissza
Top Alul