- Csatlakozás
- 2025.12.21.
- Üzenetek
- 483
- Reakció pontszám
- 145
- Hely
- Komárom
- Webhely
- balagefilm.blogolok.hu
osztrák feliratos filmdráma
A film magyar nyelvű felirata az én munkám.
Gondolom, felmerül a kérdés, hogy magyar film plakát is van, és eddig mégsem volt elérhető magyar nyelven a film. Magyarországon a mozikban 2012 októberében bemutatták, feliratosan, majd nyomtalanul eltűnt.
Készítettem hozzá magyar nyelvű feliratot én is, így jura megtekinthető!
A Kuma – A második feleség egy 2012-ben bemutatott török és német nyelvű osztrák dráma, amelyet a kurd származású Umut Dag rendezett. Bár a történet kurd és török gyökerekkel rendelkező karakterekről szól, fontos tisztázni, hogy osztrák gyártású film.
A film egy Bécsben élő, konzervatív török bevándorló családról szól. A történet központi konfliktusa egy hagyomány és a nyugati életvitel összeütközése:
A család feje, az ötvenes éveiben járó Fatma, halálos beteg, ezért férje számára „pótlékként”, egyben a gyerekek nevelésében segítő „második anyaként” keres új társat.
A család fia, Hasan, Kurdisztánban megházasodik a mindössze 19 éves Ayse-vel. Az ifjú pár Bécsbe utazik, ahol kiderül az igazság: a lányt valójában nem a fiú feleségének, hanem az apa, Mustafa második feleségének (törökül: kuma) szánták.
A film a keleti hagyományok és az európai, modern értékrend ütközését mutatja be, különös hangsúlyt fektetve arra, hogyan próbál beilleszkedni az új környezetbe a németül nem beszélő, fiatal feleség, miközben a családon belüli viszonyok egyre feszültebbé válnak.
Rendező: Umut Dag
Főszereplők: Nihal G. Koldas (Fatma), Begüm Akkaya (Ayse), Vedat Erincin (Mustafa)
Hangsúlyok: A film mélyrehatóan vizsgálja az integrációt, a tolerancia határait, a hagyományokhoz való ragaszkodást és a nők helyzetét egy patriarchális közösségben, amely egy modern európai nagyvárosban próbál létezni.
Díjak :
2012 Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) - a film a fesztivál Panorama szekciójának nyitófilmje volt
2012 Lecce Európai Filmfesztivál (Olaszország) - különdíj (Special Audience Prize)
2012 Hamptons Nemzetközi Filmfesztivál (USA) - Golden Starfish Award: kiemelkedő narratív játékfilm
2012 Philadelphiai Filmfesztivál (USA) - Tiszteletbeli említés (Honorable Mention): A legjobb színésznő kategóriában Begüm Akkaya kapta meg ezt az elismerést az Ayse karakterének megformálásáért.
A film :