Weblapszerkesztés - HTML

Azt hogy lehet egy grafikus szerkesztőben általában megoldani, hogy két lapban például ugyanaz a grafikai elem van, és ne töltse be feleslegesen mégegyszer, ha átmegyek egy másik oldalrészre?

Amennyiben engedélyezve van a böngészőben, a letöltött anyag tárolása, úgy az első letöltéskor a kép, a böngésző gyorsítótárába kerül, legközelebb (ha a tár nincs kiürítve) innen töltődik be a kép.

Ha még az oldal letöltése előtt le akarod tölteni a képeket, akkor azt javascript-el lehet megoldani.

(ha az a gond, hogy nagy a kép mérete, akkor JPG-t használj és a tömörítést állítgasd)

Tibi":1jvltx9i mondta:
Azt hogy lehet egy grafikus szerkesztőben általában megoldani, hogy két lapban például ugyanaz a grafikai elem van, és ne töltse be feleslegesen mégegyszer, ha átmegyek egy másik oldalrészre?

Hát nem biztos, hogy jól értem a kérdést,de:
Ha van egy fix cuccod ami nem változik laponként használhatsz frame-ket(nem szerencsés,mert egy keresőből érkezve nem biztos, hogy az egész oldalad bejön)
vagy javascriptel megoldható, hogy egyes Divek tartalmát dinamikusan változtatod (AJAX)
Mivel grafiksu szerkesztőre kérdeztél, ezért neked az első megoldást javaslom .

Tibi: én is iframekkel dolgozom.
Crayon: elvileg megoldható, hogy keresőből érkezve is a főoldalra jusson, ha a .htaccess-ben megadom, hogy htm állományokat csak akkor mutasson, ha az adott domainről jön a linkelés, ha bárhonnan máshonnan, akkor mindig a kezdőlapot hozza be. Így kívülről csak az index oldalt lehet elérni. (a baj az, hogy próbálkoztam már ezzel, de még sosem sikerült megcsinálnom).

Minden oldalon el kell helyezni egy JS kódot, ami vizsgálja, hogy az index.html töltődött-e be. Ha nem akkor meghívja az index.html-t az adott .htm fájl nevével. Az index.html-ben lévő JS vizsgálja, hogy van-e paraméter, ha van akkor a megfellelő frame-be betölti az átadott fájlt. Így egy keresőből jövő találat esetén is a teljes frame szerkezet és a találat is "rendesen" megjelenik.

htm fájlba (<HEAD> rész):

Code:
if (location.href==parent.location.href)
  { cim=location.href;
     location.href="index.html?lap="+cim; 
   }

index.htm fájlba (a forráskód végére):

Code:
cim=top.location.href;
poz=cim.lastIndexOf("lap=");
cel=cim.substring(poz+4,256);
if (poz>0) parent.idetoltsd.location.href=cel;

Megjegyzések:

- több paraméter is átadható, a lastIndexOf() és substring()-el ki lehet vágni őket
- ha a böngészőben ki van kapcsolva a JS akkor a dolog nem működik
- érdemesebb megtanulni egy ingyenes CMS használatát, vagy PHP-ban "megcsinálni" az oldalt, mint ezekkel a scriptekkel buherálni...

Működés közben itt lehet megnézni: http://www.vandoriskola.hu

Ok, köszi, világos, de melyik részébe kell tenni a kódnak? (gondolom <head>). És milyen tagok között legyen? (gondolom <script language="JavaScript">)

Illetve még egy kérdés: ha kétszeresen ágyazott keret van (a főkeretben mégegy keret), akkor mi a megoldás? Mert gondolom a legkisebb keret tartalma nem nyitható meg egy keretbe ágyazott keretes index oldalon, hisz nem lehet tudni, mi van a főkeretben, csak azt, mi van a legkisebb keretben; ha zavaros volt, lerajzolom :D

Igen <HEAD><script language="JavaScript">....</script></head>

Minden frame-t meg lehet címezni. A formára már nem emlékszem (frame-ben lévő frame-re való hivatkozás), de mintha elég lenne a parent.framenév.location.href.

Keresgélj a http://www.prog.hu JS részlegben.

Oké köszi mindent mindenkinek, csak azért kérdeztem, mert már többen is jelezték, hogy az oldal baromi lassan jeleníti meg a dolgokat, és legalább a fejléc meg menügomb meg az ilyen apróságok ne töltődjenek be újra.

Most nézem, a stalker-fun.extra.hu-ról van szó ?

A gond azzal van, hogy a nyitó oldaladon van 40-50 db 1600x1200px kép. Ugyan te a szerkesztődben átméretezted 100x75 px-re, de ez így kevés, mivel a böngésző a 1600x1200 px képet tölti be, majd kicsinyíti (kétszer is dolgozik vele). Átlagosan 200Kb-al számolva 10Mb-ot kell neki ripsz ropsz betöltenie, és a többi képet még nem is számoltam bele, amihez a free tárhely lassúsága is hozzáadódik.
Mellesleg nem csak a betöltésnél, hanem a görgetés közben is akad az oldal.

Megoldás: készíts a 1600x1200px-es képről egy 100x75px-es kis változatot (Irfanview, ACDSee, Photoshop...) ezt beszúrod, a nagy képet pedig csak hozzálinkeled (megjegyzem szerintem az 1024x768px is bőven elég). Ezenkívül a jpg tömörítést kb 60-70% állítsd (le lehet menni 40%-ig is, de ott már figyelni kell a képminőség romlására).

A fix képeket (menupontok, háttér) ugyanígy optimalizáld.

mmplayer":3aymm404 mondta:
Most nézem, a stalker-fun.extra.hu-ról van szó ?

A gond azzal van, hogy a nyitó oldaladon van 40-50 db 1600x1200px kép. Ugyan te a szerkesztődben átméretezted 100x75 px-re, de ez így kevés, mivel a böngésző a 1600x1200 px képet tölti be, majd kicsinyíti (kétszer is dolgozik vele). Átlagosan 200Kb-al számolva 10Mb-ot kell neki ripsz ropsz betöltenie, és a többi képet még nem is számoltam bele, amihez a free tárhely lassúsága is hozzáadódik.
Mellesleg nem csak a betöltésnél, hanem a görgetés közben is akad az oldal.

Megoldás: készíts a 1600x1200px-es képről egy 100x75px-es kis változatot (Irfanview, ACDSee, Photoshop...) ezt beszúrod, a nagy képet pedig csak hozzálinkeled (megjegyzem szerintem az 1024x768px is bőven elég). Ezenkívül a jpg tömörítést kb 60-70% állítsd (le lehet menni 40%-ig is, de ott már figyelni kell a képminőség romlására).

A fix képeket (menupontok, háttér) ugyanígy optimalizáld.

Egyenként átméretezni a képeket valahogy soknak találta mér régebben is. Akkor most az egész kép tartalmat kezdjem el egyenként átméretezni? :? És akkor még az újbóli elhelyezgetések... az a bajom, hogy amióta lecseréltem a régi oldalt és szerkezetét, egy teljesen új lapot csináltam ezzel és semmi sem maradt meg a régiből, és egy kerek hónapomba tartott :roll: . Bár jó munkához idő kell...

Tibi: FrontPage tud olyat, hogy kép/Jobbegér/Miniatűrré alakítás... És ezt akár egyszerre 10000 képen is megcsinálja, utána az összes képet _small.jpg utótaggal elmenti és mindegyik autómatikusan a nagy képre fog hivatkozni.

Igen igen. A képeket mindíg két méretben kell elkészíteni (sajnos).
De pl. az IrfanView, tömegesen is meg tudja csinálni (ha jól tudom), én az ACDSee-t használom.

Egy CMS portál, képgalériája megcsinálja helyetted... :)

Vissza
Top Alul