Weblapszerkesztés - HTML

Bloody Fox":2slrhlqr mondta:
hispan1":2slrhlqr mondta:
PrintScreen-t ha paintben mentesz, akkor (ha minőségromlás nélkül akarsz dolgozni), több mega is lesz a bmp fájlod. PhotoCanvas-ban meg lehet 100%-os jpg-t csinálni minimális mérettel a bmp-hez képest...
lehet jpg-ben is menteni paintben :D

Lehet, de pont a minőségromlás miatt használhatatlan...

Weboldal méretezése:
A látogatóim felbontása:
1024x768@32 56.61%
1280x1024@32 13.05%
800x600@32 7.63%
1152x864@32 5.03%
1024x768@16 3.35%
1024x768@24 1.75%
1280x800@32 1.54%
1280x960@32 1.46%
800x600@16 1.45%
hispan1-nek tökéletesen igaza volt. Dáj, dáj 800x600!
Szerintem NE 1024-re tervezd, hanem elég 1000-re is (ismét hispan1), mert ha nagy az oldal, akkor bejön még a gördítősáv is a képbe (kb 17-18px) és csúnya, ha emiatt lesz scroll-os horizontálisan.

HTML, PHP szerkesztő:
Én a Macromedia Dreamweaver MX 2004-et használom forráskód nézetben, mert a színek miatt számomra átláthatóbb minden (widra).
Amúgy ha nem tudja az ember, hogy milyen kód pontosan mit csinál, akkor hiába tervezget grafikus felületű editorral: ha valami rosszul jelenik meg a böngészőn (és az editoron nem), akkor csak néz ki a fejéből.
Szerintem a komolyabb oldalakat legjobb kézzel megírni (forráskód bepötyögése), mert így a legalább átlátható lesz a felépítése (mindenki más szisztéma szerint építi fel az oldalait). Ha meg tudsz gépelni, akkor nem mondanám sokkal lassabbnak sem. Amennyivel meg lassabb, az bejön a végén, amikor át kell nézni! ...persze, ha éred és át tudod nézni!

IE - FF:
Én FF párti vagyok. Az IE nekem csak úgy szívja be a treking kukikat :D

Képtömörítés:
JPG is lehet jó, csak a tömörítés mértékén kell változtatni. Én speciel szereten a PNG-t, amit BMP-ből IrfanView-val csinálok (legjobb minőséget beállítva) és így a minőség szemmel láthatóan marad, mérete meg az eredeti tizede...

...bocs a novelláért :D

Tib szép összefoglaló, kis kiegészítést tennék még saját tapasztalatból:

a, a dreamweaver-t én is tudom ajánlani, viszont ha gyorsan bele kell nyúlni valamibe és jól jön a kódkiemelés akkor hasznos dolog a Notepad2, vagy a Notepad++. (Window$ jegyzettöbje helyett is lehet őket használni, sokkal jobbak)

b, IE-FF
FF nem kétséges, főleg a 2.0 óta...

b/2, Az IE nem szereti az átláttszó PNG-t úgyhogy vagy GIF, vagy javascript ügyeskedés kell hozzá ha valaki helyesen akarja betenni az oldalába...
c, PHP

Ha valaki Hypertext Preprocessor dinamikus szerveroldali nyelben szeretné elkészíteni az oldalát megjelenítő "motor"-t annak haszos lehet ha a saját gépére is feldob egy webszervert az adott nyelvi támogatással (Így nem kell miden sornyi kódmódosítás után FTP-n feltolni és ellenőrizni)

Ajánlom mindenkinek (kezdőnek, haladónak) az AppServ nevű kis pakkot. Ez egy Apache webszervert, hozzá php-t és mysql-t tartalmaz.
Feltenni igen egyszerű és azonnal használható. Bekonfigolni a nagyobb tárhelyszolgáltatók szokásai szerint érdemes, hogy a sajátgépen tesztelt kód nehogy ne fusson el a tárhelyen valamien korlát miatt.

d, Kezdőknek hasznos lehet az alábbi kis mese: Néhány alapelv honlapkészítőknek
e, végül,de nem utolsósorban: If you're in trouble google it!
A net tele van webszerkesztési segédletekkel, magyarul angolul egyaránt rengetegminden megtalálható...

(A mesében említett progikat belinkeltem tessék a neveket izgatni az egérrel)

Otthoni szervernek: EasyPHP
HTML-CSS: http://htmlinfo.polyhistor.hu
Egyéb honlapkészítési infok: http://weblabor.hu/ (kimeleném a CSS használatot)
CSS példatár: http://www.csszengarden.com/tr/magyar/ (érdekessége, hogy a szerpelő oldalak mindegyikének ugyanaz a HTML kódja, csak a CSS más !)
FF kiegészítés honlapkészítőknek: http://chrispederick.com/work/webdeveloper/
CMS aki szereti modulokból felépíteni és átalakítani: http://www.drupal.hu
CMS aki könnyen kezelhető admin felületet akar: http://www.joomla.hu/

A különböző honlap szerkesztő programokkal csínján kell bánni, mert hajlamosak a kódot teleszemetelni (a legrondábban a MWord csinálja :)

A FF kontra IE: tudomásom és tapasztalatom szerint az IE sok esetben a szabványokra sza...k. Ezért érdemes FF-on tesztelni az oldalt és ha nagyom muszáj akkor az IE-t hack-elni. (szerintem FF hack nincs is :) És fontos, hogy a DOCTYPE szerepeljen az forrás elején, ugyanis ez határozza meg, mely elemeket, hogy értelmez a böngésző.

Crayon":2avnevel mondta:
a HTML nyelv a szöveges állományok dizájnolására jött létre.
Tulajdonképp felfoghatod úgy is mint egy word dokumentumot:
Csinálsz mondjuk egy oldalt amin van középen egy nagy piros aláhúzott szöveg; Ezt a word úgy menti el, hogy létrehoz információkat arról, hogy a szöveg "nagy" "piros" és "aláhúzott" majd elmenti magát a szöveget is.
Amikor pedig megnyitod a doksit kiolvassa a szöveget, majd a rá vonatkozó információknak megfelelően megformázza (naggyá pirossá és aláhúzottá teszi).
A HTML tag-ek az oldalon az egyes tartalmi elemek elkülönítésére használatos. Ezek tartalmazhatnak design elemeket: aláhúzás, kövérítés, szín..., de ez csak "benne maradt" a mostani szabványban.
A design elemeket a CSS-ban kell (kellene) megadni, ezáltal a tartalom és a design különválik, a forrás tisztább lesz. Erre példa a http://www.csszengarden.com/tr/magyar/, ahol ha megnézitek a HTML kódot egy design elem sincs benne! Ezeket a CSS kód tartalmazza ! Ez azt eredményezi, hogy ugyanaz a tartalom, 1000 féle formában meg tud jelleni ! Érdemes öngészni az oldalk között: http://www.mezzoblue.com/zengarden/alldesigns/

ez mind szép és jó de ettől még a kezdő nem kezdi el azzal bonyolítani az életét, hogy a HTMLbe csak id-ket ír és CSS-t ír a lapjához... amúgy én is átálltam már rá, pedig volt egy idő amikor nagy divat volt, hogy pusztán html tagekkel ki milyen nyakatekert dizájnokat bírt megvalósítani...
a WWW konzorcium a szabványkönyvével dobálna minket ha tudtak volna erről...

hispan1":3p8pr82j mondta:
Crayon, ne aggódj, a haladó sem bonyolítja ezzel az életét :)

Had mondjak ellent neked.
Ez nem kezdő és haladó kérdése, hanem az, hogy a dolgokat arra használjuk amire való.
Ha megnézted a csszengarden-t láthatod, hogy pusztán az oldal css fájlját ha átszerkesztenéd (a képekkel együtt), akkor egy új kinézetet adhatsz a teljes tartalmadnak.
Ha a HTML forrásod design elemeket tartalmaz, akkor az összes elemen végig kell menned, hogy az új skint elérd, egy nagyobb oldalnál irdatlan munkát jelent.

Magyarán hosszútávon jobban megéri egy css fájt szerkeszteni, mint 100 HTM fájt.

Másként:
Ha definiálsz egy stílust a CSS fájban, azt az összes HTM fájlodban tudod használni. Ha megváltoztatod a CSS-t az össze fáljlodban rögtön megjelenik a változás.

Aki most kezd weblapkészítéshez, az kezdje így, mert ha továbblép, és portált telepít, ott is így van felosztva (nem véletlen).

Arról nem is beszélve, hogy egyszer leírni valamit egyszerűbb, mit 100 helyen.

Igezed van, aki megteheti, kezdje CSS-el, de az is igaz, hogy ha (saját magamból indulok ki) én egy olyan kinézetét meg akarom változtatni, akkor nem csak azon módosítok, hogy milyen színű legyen egy-egy szövegosztály meg mi legyen a táblázatok hátterében, hanem borul az wegész koribb struktúra. Ez így is, úgy is nagy munka.
Persze, CSS-el sokminden egyszerűbb, ezt nem vitatom.

Én úgy szoktam, hogy az alap HTML fájban a Head részbe rakom be a stílusokat (a Dreamweaver is ide rakja). Majd amikor kialakul a design, kirakom egy CSS fájlba.

Lehet ez csinálni úgy is, hogy a HTML tagba kerül a formázás, ekkor a STYLE="" részbe kell rakni, és ha minden ok, innen könnyű átkopizni a CSS fájba. Majd kicserélni egy CLASS elemre.

Jah eleinte én is annyit marháskodtam ezzel a design dologgal, de mostanra már jól megy és igen a CSS az a legjobb dolog a világon, mert egy egész designe-t meg lehet benne alkotni és szerintem ha változatok a struktúrán nem lesz nehezebbb a meló, persze mostanra már php+css párosításban nyomatom, mert így sokkal jobb és a html csak hab a tortán, amúgy programokból a dream a legjobb meg ahogyan Crayon is mondta a Notepad++ rengeteg nyelvet ismer opensource és kiváló kezdő haladónak egyaránt!

Én sem tudok angolul, csak amennyit a kutyával beszélgetek meg néhanapján kell az egyetemre egy-egy cikket fordítani... Megvagyok nélküle...

Vissza
Top Alul