Balage
Member
Igazából, olyasmire gondoltam, ahol megbeszélhetjük, ki melyiket használja, videófeltöltésre, melyiket nézi szívesebben, funkciók. Kiegészítem a felhőtárhelyekkel, hisz többnek van olan funkciója, hogy az ott lévő videót, megoszthatjuk link létrehozásával, és online nézhető lesz, vagy letölthető, valamelyik esetében mindkettő. Tehát, van videómegosztó funkciója.
Nyilván, én sem ismerem az összeset, ezért lesz jó, hogy megosztjuk tapasztalataainkat.
"klasszikus" videómegosztó portálok :
1;
Youtube
2;
Videa
3;
Dailymotion
4;
Rumble
A Rumble egy kanadai-amerikai videómegosztó platform, amely az utóbbi években a YouTube egyik legfontosabb alternatívájaként pozícionálta magát. A 2013-ban alapított szolgáltatás központja a szólásszabadság védelme és a "cancel culture" (eltörléskultúra) elleni fellépés.
Íme a legfontosabb tudnivalók a platformról:
Filmek megosztására használom. Nem szokták törölni, korlátozni, mint, a Youtube. Néha, a Dailymotion és, az Одноклассники (Osztálytársak , ok.ru) is szokott törölni szerzői jogokra hivatkozva.
További infók :
en.wikipedia.org
5;
Vimeo
6;
Indavideo
7;
Rutube
Felhőtárhelyek :
1;
Mega
2;
OneDrive
3;
GoogleDrive
4;
Terabox
5;
Dropbox
6;
YandexDisk
Működik böngészőből, és van Android alkalmazás is. GoogleTv/AndroidTv-re böngésző van. Alapból, ingyen 5 GB tárhely van regisztráció után. A Yandex van akkora, mint a Google, kompletten kínál, email, naptár, AI, böngésző, fordító, térkép, piactér, e-book, zene, film, sorozat streaming, taxi, ételrendelés, navigáció, fizető felület (Yandex Pay wallet), könyvek, időjárás, online orvosos app, okos otthon, video konferencia, szállásfoglaló, jegyek(koncert, színház), élelmiszer rendelés, vonat utazás tervező, games stb.
Egy része csak Oroszországban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Törökországban, Ukrajnában, a FÁK tagállamokban működik.
Én, a fordítót, emailt, felhőtárhelyt, Aliszát használom jelenleg, a Yandex 360 díjcsomag -ot. (https://360.yandex.com/premium-plans)
7090 Ft egy évre. Jó felhőtárhely. 1 TB.
Feltöltött videóhoz linket generálva az böngészőben megnyitható, a videó online lejátszható, mint pl. Youtube-on, és van letöltő gomb is. Chromecast nincs.
További infók :
Egyenlőre, csak elkezdtem, majd, írom folyamatosan. Ha hiányos, kérem hozzászólásban, és írom hozzá.
Nyilván, én sem ismerem az összeset, ezért lesz jó, hogy megosztjuk tapasztalataainkat.
"klasszikus" videómegosztó portálok :
1;
Youtube
2;
Videa
3;
Dailymotion
4;
Rumble
A Rumble egy kanadai-amerikai videómegosztó platform, amely az utóbbi években a YouTube egyik legfontosabb alternatívájaként pozícionálta magát. A 2013-ban alapított szolgáltatás központja a szólásszabadság védelme és a "cancel culture" (eltörléskultúra) elleni fellépés.
Íme a legfontosabb tudnivalók a platformról:
Főbb jellemzők és filozófia
- Szólásszabadság: A Rumble azt hirdeti, hogy sokkal kevésbé korlátozza a tartalmakat, mint a YouTube vagy a Meta. Amíg egy videó nem sért törvényt, általában fent maradhat.
- Politikai semlegesség vs. valóság: Bár a cég "semlegesnek" vallja magát, a gyakorlatban az amerikai konzervatív és jobboldali véleményvezérek (pl. Donald Trump, Ben Shapiro, Russell Brand) és követőik bázisává vált.
- Algoritmus: Nem használ olyan komplex, személyre szabott ajánlórendszert, mint a YouTube, így a kisebb alkotóknak elméletileg nagyobb esélyük van a felfedezésre.
Monetizáció (Pénzkeresés)
A Rumble egyik legnagyobb vonzereje az alkotók számára, hogy a pénzkeresési feltételei sokkal lazábbak:- Azonnali bevétel: Ellentétben a YouTube-bal (ahol 1000 feliratkozó és 4000 óra nézettség kell), itt akár az első naptól kezdve kereshetsz pénzt.
- Licencelési modell: Videóidat nemcsak a platformon mutathatod be, hanem licencelheted is a Rumble partnereinek (pl. Yahoo, MSN), így a videód külső oldalakon is termelhet profitot.
- Magasabb részesedés: Gyakran hirdetik, hogy az ad-revenue (hirdetési bevétel) nagyobb részét hagyják az alkotónál (kb. 60%), mint a versenytársak.
Infrastruktúra és üzlet
A Rumble nem csak egy weboldal, hanem egy felhőalapú szolgáltató (Rumble Cloud) is. Ez azért fontos, mert így saját szerverparkkal rendelkeznek, tehát nem függenek az olyan óriásoktól, mint az Amazon (AWS) vagy a Google. Ez teszi őket ellenállóvá azzal szemben, ha egy nagy technológiai cég le akarná állítani a szolgáltatásukat. Ők biztosítják a technikai hátteret például a Truth Social közösségi oldalnak is.Filmek megosztására használom. Nem szokták törölni, korlátozni, mint, a Youtube. Néha, a Dailymotion és, az Одноклассники (Osztálytársak , ok.ru) is szokott törölni szerzői jogokra hivatkozva.
További infók :
Rumble (company) - Wikipedia
5;
Vimeo
6;
Indavideo
7;
Rutube
Felhőtárhelyek :
1;
Mega
2;
OneDrive
3;
GoogleDrive
4;
Terabox
5;
Dropbox
6;
YandexDisk
Működik böngészőből, és van Android alkalmazás is. GoogleTv/AndroidTv-re böngésző van. Alapból, ingyen 5 GB tárhely van regisztráció után. A Yandex van akkora, mint a Google, kompletten kínál, email, naptár, AI, böngésző, fordító, térkép, piactér, e-book, zene, film, sorozat streaming, taxi, ételrendelés, navigáció, fizető felület (Yandex Pay wallet), könyvek, időjárás, online orvosos app, okos otthon, video konferencia, szállásfoglaló, jegyek(koncert, színház), élelmiszer rendelés, vonat utazás tervező, games stb.
Egy része csak Oroszországban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Törökországban, Ukrajnában, a FÁK tagállamokban működik.
Én, a fordítót, emailt, felhőtárhelyt, Aliszát használom jelenleg, a Yandex 360 díjcsomag -ot. (https://360.yandex.com/premium-plans)
7090 Ft egy évre. Jó felhőtárhely. 1 TB.
Feltöltött videóhoz linket generálva az böngészőben megnyitható, a videó online lejátszható, mint pl. Youtube-on, és van letöltő gomb is. Chromecast nincs.
További infók :
![]()
Mi az a Yandex (minden, amit tudnod kell) - eOldal.hu
A Yandex a legnagyobb orosz multinacionális technológiai vállalat, amely a régió leggyakrabban használt keresőjét működteti. A cég emellett kifejlesztett néhány internethezeoldal.hu
![]()
Yandex - Wikipedia
en.wikipedia.org
Egyenlőre, csak elkezdtem, majd, írom folyamatosan. Ha hiányos, kérem hozzászólásban, és írom hozzá.
Utoljára szerkesztve: