Tippek, trükkök

Vadászpuska? Ne beszélj már lököttségeket. Ha teszek távcsövet a .22-es TOZ-8-asomra akkor már mesterlövészpuska lesz? Nálunk Dragunovra nem kapsz vadászengedélyt, csak ha ismétlő szerkezetűre alakítják át, ugyanis maximum 2 lőszeres tárkapacitásig lehet automata fegyverrel vadászni és azok is általában csőtáras automata sörétes fegyverek. Attól még hogy van egy fegyveren optika még nem lesz mesterlövészfegyver, Irakban majdhogynem kivétel nélkül az összes M4/M16-on van valamiféle optika, akkor most mind mesterlövészfegyver? A Dragunov maximum DMR szerepkörben állná meg a helyét a mai mezőnyben, de még oda is kevés a csapnivaló pontosságával. Sok helyen mesterlövészpuskaként tűntetik fel a Dragunovot, de ez a mai VALÓDI mesterlövész fegyver körökben nem állja meg a helyét, a world.guns.ru ebben nagyon pontatlan, nem specifikálja külön a távcsöves puskákat, hanem simán bevágott néhányat a Sniepr címszó alá. Eleve több féle mesterlövész feladatkör van, a legalapabb az említett DMR fegyverrel harcolók (Designated Marksman Rifle). Ezek a fickók a raj szintű egységekkel mozognak együtt, őket támogatják DMR lövészfegyvereikkel, nyugaton amcsiéknál akár az M16 különböző változatait is használják erre a célra, de leginkább az M14-es változatait preferálják, mint pl. az M21. Keleten erre van tartva az SZVD Dragunov, többre nem jó, mert többre nem képes. Sok haderőben kissé átalakított gépkarabélyokat is használnak erre a célra (németek pl. a G36-ost is használják erre a célra, sőt, rajszintű csapatfegyvernek is alá golyószóró szerepkör), de ettől még nem lesznek mesterlövészpuskák. Ezeket a fickókat általában Sharpshooter megnevezéssel illetik, kiképzésük nem sokban különbözik az átlagos bakáétól, annyi a különbség, hogy a tehetségesebb lövőket válogatják be ide. A következő feladatkörbe a talpas Sniperek kerülnek, ők az alap mesterlövészek, kezükben nem látni Dragunov szintű katonai puskákat. Ők már különálló csapatokban dolgoznak, nem a rajjal együtt mozognak, ők a klasszikus mesterlövészek. Amcsiknál általában az M24-es a fegyverük, USMC-nél az M40A3 de öntöltő mesterlövészfegyverek is jellemzők náluk, de a pontosabbik fajtából, mint pl. PSG-1-es vagy SR-25-ös. Következő lépcsőfok a felderítő mesterlövész (Recon vagy Scout-Sniper). Ők a mesterlövész elit. Teljesen önállóan mozognak, jellemzően kevesen vannak egy hadseregen belül, ide tényleg csak a legprofibbak tartozhatnak. Egy-egy hadművelethez külön ki kell kérniük őket a parancsnokoknak és még így is előfordul, hogy napokat várnak, hogy bevethessenek egy ilyen elitcsapatot, tehát nem lehet velük állandóan rendelkezni és a legkevésbé sem fogyóeszközök, mint mondjuk egy Sharshooter amiből rajonként van egy vagy kettő. Ők az elit-team, akiket szó szerint meg kell rendelni, ha egy ezredparancsnok akar egy profi sniper munkát magának. Általában két főből áll a team, az egyik a spotter(megfigyelő bár eléggé pontatlan kifejezés rá) a másik a mesterlövész. A spotter feladata azonosítani a célt, kiszámolja a pontos távolságot, szélsebességet megadja és minden más fontos légköri paramétert és még az ellenség mozgásait is, a célpontét is beleértve. Az ő feladata a célpont kiszúrása és betájolása és elsőként ő is értékeli a találatot, valamint a találat leadása előtt közvetlenül az ő feladata megvédeni a mesterlövész párost, hiszen a mesterlövésznek csakis arra az egy célra szabad koncentrálnia. A spotternél előfordulhatnak automata puskák, ilyen Dragunov szintűek is akár, de sokkal jellemzőbb valami nagyobb tűzerejű fegyver, mondjuk egy gépkarabély gránátvetővel felszerelve. A nehézmesterlövész párosoknál jellemző leginkább a DMR fegyver használata, hiszen ott a mesterlövész általában nehéz, rombolópuskával van felszerelve, melyek öntöltő változatait szintén csak nagyon kegyesen lehet mesterlövészpuskának nevezni, a nagy kaliberű forgó-tolózáras puskák már képesek 1 MOA alatti pontosságra megfelelő mesterlövész lőszerrel, szóval azok már megint csak valódi mesterlövész fegyverek, de mondjuk egy öntöltő M82 Barett nagyon nem az. Ezeket rombolópuskáknak nevezik és arra alkalmazzák őket, hogy az ellenség járműveit vagy személyzetüket harcképtelenné tegyék. A magyar hadsereg egyetlen APC típusának páncélján, a BTR-80-asén úgy száguld át keresztben egy ilyen lövedék, mint fos a libán. A nehézpáncélozott harckocsik ellen természetesen hatástalan, de a könnyűpáncélt a megfelelő páncéltörő lövedékes lőszerekkel megfelelően lehet átütni, hogy a bent ülőket megölje, vagy a motorblokkot átlőve néhány lövéssel mozgásképtelenné tegye a járművet. Egy ilyen találathoz általában bőven elegendő a közel 1 MOA pontosság, de emberek ellen mondjuk 5-600 méter fölött elégtelen, főleg egy Dragunov szintű fegyvernél. Van még több mesterlövész feladatkör amik ugyanolyan fontosak mint a többi, pl. ellenmesterlövészek(counter-sniper) akik kifejezetten azzal a céllal harcolnak, hogy ellenséges mesterlövészekre és egyéb kiemelt lövészekre vadásszanak és ott van még a rendőrségi mesterlövész témakör, amiről még legalább ennyit lehetne írni. A Dragunovra visszatérve az már nagyon mázlifaktor, ha egy Dragunovval leszednek valakit 600 méterről, a mesterlövész világrekord meg ugye 2430 méter, amit egy kanadai fószer állított be néhány éve Afganisztánban az Operation Anaconda alatt. A Dragunov lőszeréhez hasonló 7.62x51 mm-es NATO lőszerrel is akár 800-1000 méteren is el lehet érni találatot egy forgó-tolózáras VALÓDI mesterlövészfegyverrel. Ha jól tudom Magyar Honvédségnél sem mesterlövészpuskának hívják hivatalosan az SZVD Dragunovot, bár ez nem lehet mérce, hiszen a Kalasnyikovokra meg azt mondják, hogy géppisztoly, így is oktatták, szal az MH-t jobb, ha kihagyjuk ebből inkább :D Itt egy wikis link a kételkedőknek, ez is engem támaszt alá, miszerint:

Az SZVD azonban nem tartozik a klasszikus mesterlövész fegyverek közé, ezért gyakran katonai távcsöves puskának is nevezik.

Az SZVD napjainkban is rendszerben áll mind a Magyar Honvédségnél, mind a Rendőrségnél. Alkalmazása azonban egyre inkább háttérbe szorul, speciális feladatokra a helyét valódi mesterlövészpuskák veszik át. A Magyar Honvédségben az SZVD-t továbbra is mint raj vagy szakasz szintű támogatófegyvert alkalmazzák.

http://hu.wikipedia.org/wiki/SZVD

Most nézem csak milyen hosszút írtam, respect annak aki végigolvassa, de ez semmi ahhoz képest, hogy könyvek százai vannak megtöltve Sniperes dolgokkal és rengeteget lehetne írni a témában. A lényeg, hogy az SZVD Dragunov maximum szleng szinten lehet mesterlövészpuska, úgy ahogy a Kalasnyikov gépkarabélyok lehetnek az MH-nál géppisztolyok, muhaha. Én maradok továbbra is a félautomata katonai távcsöves(opcionális a távcső nála) puska kifejezésnél. :wink:

Rookie":2b692208 mondta:
Hát nem tudom. Ha a STALKER játékban a Dragunov nem mesterlövész puskának számít akkor mi az?
A Stalkerben bizony arra a feladatra van, de nem is kell a Stalkerben 200 méter fölötti távokra lövöldözni, arra a való életben meg még az AK-74-es is bőven megfelel, de a játékban már nem. A Stalkerben a fegyverek működése nem igazán nevezhető reálisnak, sőt...

Szép írás taps1

Úgy tudom, hogy golyós vadászfegyver nem lehet (fél)automata, viszont lehet benne akár 5 töltény is (igazából mindegy, mert 2-nél tuti nem tudsz ellőni...) viszont a sörétesbe max 3 patron mehet, ami lehet fél-automata.

Az az SVD világrekord célzott lövés volt? lol2 Milyen távcsó volt azon? :?

Nem SVD-vel állították be azt a világrekordot, bocsi, ha félreérthetően írtam. SVD-vel mint mondottam 600 méterről is mázlis eltalálni valakit, 1000 méterről meg már full esélytelen. A 2430 méteres világrekordot egy ilyennel állították be:
http://world.guns.ru/sniper/sn74-e.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/McMillan_TAC-50
Egyébként irónikus, hogy az előző rekordot nem is mesterlövészfegyverrel tartották, hanem egy nehézgéppuskával és a világ legeredményesebb mesterlövésze, a finn Simo Häyhä a Finn-Szovjet háború idején csaknem 3 hónap alatt 505 szovjet katonát ölt meg igazoltan (nem igazoltan 542-öt) és a puskáján illetve később gépfegyverén (amivel további 200-at ölt, így összesen nagyjából 700 embert a háború alatt) nem volt semmiféle optika, csakis nyílt irányzékkal követte el az összes találatot. Sztem az a manus szabad szemmel tudott zoomolni. Kb. 150 centi magas volt és 50 kiló, tuti földönkívűli volt a csákó :D Többet is ölt volna valszeg csak egy szovjet lövedék végetvetett "mestersorozatának" és fejbetalálta. A lövedék összezúzta az álkapcsát, de a II. világháború után felépült. 6 éve hunyt el 97 évesen. Hiába ő volt a világ legeredményesebb mesterlövésze, attól még nem mesterlövészfegyverrel harcolt, habár az ő kezében akár annak is tekinthető :)

Egyébként hogy a Dragunov nem vadászpuska, ez ÍGY nem igaz. :D Szerintem katonai (vagy félautomata) golyós fegyvert nem engednek vadászatra. Ez így van. Magyarországon ha jól tudom kommandósfegyverként funkcionál, akárcsak az MP5 legrégebbi típusa, amit már a játékokba se tesznek be, pedig az a legszebb :D. Visszatérve ha gyűjtő vagy, és rendelkezel a szükséges engedélyekkel, csak akkor tarthatsz katonai fegyvert otthon. De én hiszek a szememnek és hajtáson már láttam Dragunovot. Komolyan a csóka ott rohangált Dragunovval előttem!!! Inkább nem mentem a közelébe.
Később mondta, hogy vannak módosítások rajta, de nem tudtam meg mi.

Kick a 600 méter a hatásos lőtáv.
Ennél messzebre is visz. Ja és, hogy mennyire hatékony a puska sok tényezőtől is füg. Pl.:a lőszertől az irány zéktól, és hogy mennyire tartották karban a puskát.

Wáh Gepárd. Arról legendákat mesélnek. Szó szerint. Nem az a "magyar csodá"-nak nevezett páncéltörő puska?

Rookie":11yhpfqb mondta:
Egyébként hogy a Dragunov nem vadászpuska, ez ÍGY nem igaz. :D Szerintem katonai (vagy félautomata) golyós fegyvert nem engednek vadászatra. Ez így van. Magyarországon ha jól tudom kommandósfegyverként funkcionál, akárcsak az MP5 legrégebbi típusa, amit már a játékokba se tesznek be, pedig az a legszebb :D. Visszatérve ha gyűjtő vagy, és rendelkezel a szükséges engedélyekkel, csak akkor tarthatsz katonai fegyvert otthon. De én hiszek a szememnek és hajtáson már láttam Dragunovot. Komolyan a csóka ott rohangált Dragunovval előttem!!! Inkább nem mentem a közelébe.
Később mondta, hogy vannak módosítások rajta, de nem tudtam meg mi.
Mint írtam ismétlő rendszerűre kell átalakítani a Dragunovot és kaphat rá az ember vadászati engedélyt, van is ilyen Dragunov bejegyezve, de öntöltő kivitelben nem lehet vele vadászni, katonai fegyvereket meg csakis hatástalanítva lehet gyűjteni. A 2004-es jogszabálymódosítás előtt volt rá ígéret, hogy lehet majd éles fegyvereket is gyűjteni, de a jogalkotó hazudott akkor, nem lehet. Talán majd egyszer.

Skul":2ywp4uyq mondta:
Kick a 600 méter a hatásos lőtáv.
Ennél messzebre is visz. Ja és, hogy mennyire hatékony a puska sok tényezőtől is füg. Pl.:a lőszertől az irány zéktól, és hogy mennyire tartották karban a puskát.
Igen, hatásos lőtávról volt végig szó, másról nincs is értelme beszélni, hogy meddig megy el egy lövedék. Egy 9mm-es Luger lőszer lövedéke is elmehet akár 1200 méterre is egy pisztolyból kilőve. A Dragunovhoz rendszeresített PSO-1-es optikától meg mit is kéne elvárni? Én a Dragunovról a maximális elvárható teljesítménye alapján beszéltem, a legpontosabb céllövő lőszerrel sem tud ennél többet.

tanker6000: Még mindig az a rekord él, amit mondtam. 2430 méterről lőttek le egy tálibot Afganisztánban egy TAC-50-essel. Nem tudok arról, hogy a kis szériában gyártott erősen megkérdőjelezhető minőségű Gepárd egyáltalán tartana valamiféle rekordot. Az a mai napig egy félkész puska, legendásan rosssz megbízhatósági mutatókkal, nem véletlenül nincs sehol sem rendszeresítve hazánkon kívűl. Szvsz egy erős zsákutca a fegyver, épp úgy mint a Szép féle .308-as kaliberű mesterlövészpuska próbálkozás. Az meg hogy a világ legerősebb páncéltörő puskája lenne? Ezt mire alapozod? Egyáltalán melyik verzió? Az M6-os Hiúz amit írtál meg ráadásul öntöltő rombolópuska, az öntöltő szerkezetek nem is tudnak ilyen pontosságot felmutatni. Ezt erősen benézted.

szntem ne térjünk el a témától nagyon. :) javasonlék egy fegyverek topicot, az offtopic rovatban. mert érdekes meg minden, de nem igazán stalker-tippek-trükkök.

Itt a singleplayeren belül van egy fegyver topic, szerintem át lehetne oda mozgatni a postokat. :)

Vissza
Top Alul