2008 Június 17. 11:36
Lassan már három órája gyalogolunk, megállás nélkül. Morkov elég nagy darab, ezért ő viszi a PKM-et. Ő megy elől, én középen, Grisa pedig hátul. Közeledünk már a Határhoz, ahol átmegyünk a Szemétdombra. Morkovról nem sok mindent tudtam meg.
Ezelőtt hadnagyi rangban szolgál a hadseregben. Egy nap, amikor lőgyakorlatra tartott, összetalálkozott egy részeg közlegénnyel. Elkapta, és küldte volna latrinapucolásra, de a közlegény elővette a kését, és ledöfte. Túlélte, de leszerelték. Mivel a tiszti fizetéséből élt, nem látott más megoldást, és az Zónába jött.
Grisa Morkov ellentéte volt. Sovány, fiatal, alacsony fickó volt, de egész idő alatt be nem áll a pofája. Egy kis faluban nőtt fel, ahol földművelésből, és apja fizetéséből éltek. Tíz éves volt, amikor szülei autóbalesetben meghaltak. Egy árvaházba került, ahonnan tizenhárom évesen megszökött. Az utcán élt, nem is csoda, hogy nemsokára egy bandába került. Tizenhat évesen a társait letartóztatták, csak neki sikerült elmenekülni. Ekkor jött ide.
Egy domb tetején állunk, amikor Morkov jelez, hogy hasaljunk a földre.
- Banditák! - mondja.
Odakúszok mellé, előveszem a távcsövem, és csakugyan, egy tucat bandita van tőlem körülberül száz méterre. Intek Grisának, hogy jöjjön ide. Ide is jön, odaadom a távcsövem, megnézi, és így szól:
- Ez érdekes lesz. - közben pedig vigyorog.
Nem értem mi ebben a nevetséges, négyszer többen vannak, és pont a Határt őrzik. Ha nem verekedjük ezeken át magunkat, akkor a fegyver soha nem ér el az ottaniakhoz. Megnézem mégegyszer őket. Valamit főznek. Talán paprikás? Szabadtéren nem szabad főzni, sütni, mert hamar idevonza az állatokat, de hát ők tudják... Négyen körülállják az lábasokat, kavargatják, kóstolgatják, dobálják bele az alapanyagokat. Hároman őrt állnak, nincs komolyabb fegyverzetük. Ketten alszanak, a maradék három pedig iszogat, beszélget, gitározik.
- Ennyivel nem bírunk el! - mondom. - Mit csináljunk?
- Kivárjuk az estét. Mást nem tehetünk.
Így is tettünk. Megtisztítottuk a fegyvereinket, beszélgettük, ettünk, ittunk, aludtunk. Most este kilenc óra van, már besötétedett. Ideje indulnunk. Megnézzük őket mégegyszer a távcsővel, éppen vacsoráznak. Mindegyik csak a saját hasával törődik, nem állítottak őrt. Lassan közelítjük meg őket, persze kúszva. Húsz méternyire kúszunk el mellettük, nem vesznek észre. Bablevest főztek, nem paprikást... de megkóstolnám. Őrt állítani nem tudnak, de ilyen kaja mellett én sem törődnék a védekezéssel. A Határtól negyven méterre van egy kisebb erdő, ha azt elérjük, már nem vesznek észre. Mindjárt ott vagyunk. Ekkor mögöttünk felordít az egyik bandita. Lebuktunk! Nem mozdulok. Előttem Morkov halkan megfordul, és élesíti a fegyverét. Már éppen lőne, amikor mögötte az erdőből kiugranak valamilyen mutánsok. Négylábon szaladnak, és elég nagyok. Egy átugor Morkovot és engem, de mögöttem Grisa felordít:
- Jaj!
Morkov felpattan, és az erdőbe szalad. Így teszek én is. Futás közben visszanézek, két dolgot veszek észre. Az első, hogy a banditák ''husikra'' lőnek. A másik pedig az, hogy Grisa nem jön. Visszaszaladok, látom, hogy a lábát fájlalja. Valahogy bevonszolom a fák közé, megnézem a lábát, vérzik. Előveszem a kötszert, bekötözöm a lábát, közben Morkov is előkerül. Sántikálva, de tud járni. Pár perc múlva találunk egy megfelelő helyet. Itt maradunk éjszakára. Grisát leül egy kidőlt fára, Morkov pedig tüzet gyújt.
- Mi lett a lábaddal? - kérdezi Morkov.
- Egy ''husi'' rálépett... - feleli Grisa.
Morkov elkezd vigyorogni.
- Mi olyan vicces!? Következőre majd te mész hátul!
Morkov neki még valamit, de nem figyelek rá. Egy kődarab közelében meglátok egy fekete plasztik dobozkát. Kinyitom, és megszagolom. Fegyverolaj. Ki az a barom, aki itt hagy egy ilyen kincset? Boldogan belerakom a táskámba, de gondolkozni kezdek, hogy ezt miért hagyták itt? Talán itt felejtette a tulajdonosa? El akarta rejteni? Talán menekült? Mi van ha itt van a közelben? Áhh, nem érdekes, mostmár az enyém. Kezd hideg lenni. Lerakom a táskám, előveszem a takarót és a hálózsákot. Ledobom mindkettőt a földre. Grisa egyszercsak hátrabukik. Morkov feláll, majd elesik, közben a homlokából ömlik a vér. Próbálom előkotorni a pisztolyom, ekkor pedig nagy ütést érzek a szivemnél. Hátraesek, és beverem a fejem. Mögöttem beszédet hallok, rá két másodpercre ideszalad mellém egy fickó, és leszedi a vállamról az Ak-t, a pisztolyomat is elveszi. Nem mozdulok, halottnak tettetem magam. Mikor már érzem, hogy nincs itt mellettem, kinyitom a szemem. Látom, hogy Grisa gépfegyverével bajlódik. Grisa még mocorog, ezért nehezen szedi le róla a fegyvert. Megpróbálom kihasználni míg nem figyel, elkezdek kotorászni a táskámba. Abbahagyom, amikor még három ember terem előttem élesített fegyverrel.
- Főnök! Megvan! - ordítja a kotorászós.
- Jól van Csevap! - mondja mögülem valaki.
Az egyik valamit belémszúr, és homályosan kezdek el látni.
- Megvan amiért jöttünk. Gyerünk!
- Emezzel mi legyen?
- Annak már mindegy! Lődd le!
Mögülem újabb ember jön, és Grisa fölé lép, és elsötétült a világ.