Saját konfiguráció

"nem a játékok által elvárt 200-300W-ra".

1.: Lol
2.: Mióta várják el a notik a 200-300W-os fogyasztást? Ennyi erővel a friss alaplapos xboxon akadni kéne a játéknak, mer maximum terhelés mellett sem éri el a 135-140w-os fogyasztást, és akkó az bizony nem éri el az elvárt szintet xD... (150W-os táp van, és kell egy kis tűréshatár, tehát 140w fölé tuti nem megy a box)

Nem a notik várják el hanem a játékok. Egy jobbfajta gamer notiban csak a proci eszik 70-90W-t, aztán ha még van benne egy normálisabb na adj Isten 2 GPU máris 200-300 közt vagy. Haverom notása volt nálam nyáron szervizen, az simán bekajálta a 200W-ot Crysis alatt, pedig csak egy 9600M ( = 9500 GT ) és egy Q9100 volt benne.

Xbox az más káposzta mert ott az idők során optimalizáltak a fogyasztáson, de eredetileg abban is 200W-os táp van.

http://beta.ivancover.com/wiki/index.ph ... _Revisions

A 200-300W-os fogyasztás természetesen arra vonatkozott, ha normális minőségben szeretne valaki játszani, figyelembe véve a mai hardverek fogyasztását. Lehet játszani 800x600-ba is mindent low-ra véve, akkor valóban nem kell ennyi.

nekem van úgy , hogy a netbookom kb egész nap megy.. eddig még nem ment tönkre :D

VinoBob: Hagy már azzal a fogyasztásos baromsággal, te sem gondolod komolyan ugye? :roll:
Mi köze van a fogyasztásnak ahhoz, hogy milyen minőségben fut a játék? Azonkívül, hogy a teljesítmény egyenes arányban nő a fogyasztással, az odáig ok, de ha úgy vesszük, 4 éve is ennyit fogyasztottak a csúcskonfigok, mint a jelenlegiek (300-400watt), és most a 4 éves játékokat maximumon futtatom az 55w-os fogyasztásommal... Hmm.. Ennyit a fogyasztásról. Hülyeség.
Xbox360-at nem kell bemutatni, volt időm megismerni, még az általános baját is. Sőt, ha eredetileg is 200 w-os van, akkor ha úgy nézzük, az se fog a büdös életben sem 200w fölé menni, mert nem bírja a táp (tudod, 200w), ergó megintcsak ott tartunk, hogy nem a fogyasztás a lényeges, hanem a teljesítmény...
Meg a felbontást is nézheted (mer hogy már itt a 800x600-al példázol), mert itt még sok embernek 1024x768-as felbontású monitora van, és ha úgy nézzük, akkor 100-150-200w maximális fogyasztásból "csúcskonfigot" lehet építeni ekkora felbontásra (HD4670, HD5650).

Nézd én ebből írtam a diplomamunkámat, azt hiszem ez elég komoly dolog...van összefüggés a játékok által elvárt teljesítmény igény és a fogyasztás közt. Nem mindegy, hogy egy frame kiszámításhoz utasítást kell végrehajtani. Tegyük fel, hogy minden utasítás egy órajel alatt végrehajtódik. Egy órajel pedig valahány watt, és minél többet kell egy képpel dolgozni, több utasítást kell végrehajtania a CPU-nak és a GPU-nak, és annál többet fognak fogyasztani.Tehát adott hardveren játék közben az határozza meg a fogyasztást egyrészről, hogy a játék mennyi órajelet igényel időegységenként, és itt a kapcsolat a játékok és a fogyasztás közt. Másrészről ami itt számít még az a hardver paraméterei: a fogyasztása, gyártástechnológia(ebből jön a leadott hőmennyiség négyzetmiliméterenként), utasítás végrehajtás sebessége, és az utasítás kapacitása( mennyi kell belőle egy feladat végrehajtásához ). Ezek határozzák meg azt az összefüggést, hogy egy játék futása alatt hány wattot fogsz ellövöldözni, és hogy milyen hűtésre van szükséged ahhoz, hogy ne menjen tönkre a géped.

Amit írsz az több szempontból is demagóg ( ne haragudj hogy ezt mondom, de ez az igaság )
Először is nem "illik" régi játékokat hasonlítani mostani konfigurációkhoz. Ennyi erővel vehetnék egy 486-ost is, mert azon is nagyon jól elfut a Mario Bros meg a Golden Axe, de én azért mégsem ajánlanám, hogy gamer gép néven áruld, nehogy esetleg lehurrogjanak :D. Ezeknek a számítástechnikai fogalmaknak mindig van egy aktualitása. A játékoknak is és a hardvereknek is van egy életciklusa, ráadásul ezek szorosan összefüggnek, mivel amikor terveznek egy játékot mindig figyelembe veszik, hogy milyen vason tudják elfuttatni, és a hardverfejlesztők is próbálnak olyan irányokba inventálni, amik kielégítik a játékok által támasztott igényeket. Azt lehet mondani, hogy egy újonnan kijövő játék mindig az adott kor legjobb konfigurációját igyekszik kihasználni maximálisan, és lehetőleg minél régebbi, gyengébb hardvereken is el kell tudni futnia leggyengébb beállítások mellett. Ezt hívják skálázódásnak. Egyes esetekben ezek a határok némileg kitolódhatnak, ha mondjuk egy játék előbb jelenik meg, mint a hardver amire optimalizálták, és akkor elég kevés lesz a megjelenés pillanatában olyan, amin max grafikán el tud futni. Erre a játékfejlesztők mindig meg szoktak adni egy minimum meg egy ajánlott rendszerkövetelményt. A játékok és hardverek fejlődésének is van egy trendje és ami ebből a teljesítmény igényt és a fogyasztást illeti, mind a kettő növekvő tendenciát mutat. Ha megnézed a játékokhoz előírt minimum konfigokat akkor láthatod, hogy már évek óta nincs 200W( nem üresjáratban mért természetesen) alatti gép a ebben kategóriában. Ebből látható, hogy mennyi az az elektromos teljesítmény, ami egy mai játék futtatásához szükséges. Ezt nem én mondom, ezek tényadatok, amiket a játékfejlesztők tesznek közzé. Ezt a hőmennyiséget meg valahogy el kell távolítani a gépből, gondoskodni kell a megfelelő hűtésről. Általában léghűtéssel működnek ezek a masinériák, amihez meg ventik kellenek, meg bordák, és ezeknek a mérete sem mindegy, mert ez határozza meg, hogy mennyi hőt tudnak disszipálni. A hardverek fejlődésében egy másik jellemző tendencia, hogy próbálják minimalizálni a fogyasztást azzal hogy egyre kissebb csíkszélességen gyártanak csippeket( bár nem ez a fő motiváció ), így kevesebbet kell kólteni a nyákra, kissebb hűtés elég, és nagyobb órajeleket lehet elérni. Ezzel szemben amit látsz, hogy egyre nagyobb és nagyobb hűtővel ellátott alkatrrészek kerülnek piacra. Amig 4-5 éve az akkor csúcs vga-nak számító 6800 utlrán egy tibicsoki méretű borda volt, addig ma a legkissebb kártyán is szinte nagyobb van, nem is beszélve azokról a féltéglákról, amiket mostanában piacra dobnak. Ez azért van mert közben hiába csökkent a relaítív mamgméret, a tranyószám sokkal gyorsabban nőtt egy chipben. Ráadásul emiatt a négyzetmiliméterenként vett enegria sűrűség is iszonyatosan megugrott, egy R700-800as chipben már közel van az atomerőművek reaktoraiban mért enerigia sűrűséghez. Ha megnézed a linket amit betoltam, láthatod, hogy az idő előrehaladtával ahogy csökkent a kexbox fogyasztása, úgy nem hogy kissebb bordákat raktak volna bele, hanem nagyobbakat, tele hőcsővel, hogy minél előbb kerüljön el a forróság a chipről.

A notik kialakítása ezeket az igényeket meg nem tudja kielégíteni. Egyrész nem férnek bele megfelelő méretű bordák. Amint említettem ezek cirka 100W -ra vannak specifikálva, arra, azért hogy hordozhatóak legyenek, sokáig bírja az aksi, és nem arra hogy energia pazarló hőerőműként ütemeljenek. Azon kívül nincs hozzá aksi, ami elég ideig bírná kraffttel, ha meg hálózatról jön a dzsúz akkor minek a mobil plattform ? Játékra a desktop való, és itt is jellemzően már 400W-tól kezdődnek a tápok az irodai gépekben is egyre inkább, játékra meg ez a minimum, és ebből is a minőségi, ami kellő hatásfokkal üzemel valóban le is tud adni legalább 350 wattot. Komolyabb gépeknél már 500-600W-os tápok az általánosak, és egyre inkább kezdünk elmozdulni a kilowattos tápok irányába. Lehet, hogy ez szörnyen hangzik, de ez a trend, nem egy olyan embert tudok/ismerek akinek kilowattos táp figyel a rendszerében. Nekem 600W-os van, egy GTX 480-hoz+i7 kombóhoz már éppen, hogy csak elég lenne.

Azt meg hogy ki miben játszik, statisztikával tudnánk eldönteni. Szerintem a hardcore játékosok nagy része 2 éve váltott 22-es TFT-re, de ez igazából nem is lényeges, mert itt is nagyon elüt a példa amit felhozol. Egy új konfig összeállításáról volt szó, nem egy 3-4 évesről. Szerintem már nem is nagyon kapni monitort 1024x1280 alatt mivel innét kezdődnek a TFT-k, és az eladott monitorok nagy többsége ráadásul nem is 4:3-as hanem 16:9-es, egész egyszerűen azért, mert az a panelt olcsóbb gyártani, és így a vásárlónak is kevesebbe kerül, ezek meg 1440-től kezdődnek. A gond ezekkel csak az, hogy ezek wideba kicsik. Igazából 22-es alatt nem éri meg wide-ot venni, mert se filmezésre, se játékra nem elég nagy, és általában a gamer konfigok innét kezdődnek. Laptopoknál szintén ez a helyzet felbontás terén, nézz meg egy mostani laptopot amilyet megvennél, hogy milyen felbontású kijelzője van.

De a VGA-kat amiket felsoroltál én kevésnek tartom játékra, még 1024x768ban is. Unokatesómnak szintén ilyen monitorja van, dx9ben, Xp-n játszik egy 4850-el, és max beállításokkal 4x AA-val fut neki a Crysis és a Clear Sky 30-35 FPS körül. Egyik sem mai játék. Metro-t már nem valószínű, hogy tudná futtatni max grafikán, még ebben a felbontásban sem. Én azt mondom, ha valaki vesz gépet, az egy fél-egy évig vigyen el minden játékot 75%< grafikai minőségen. Utána úgy is cserélni kell minimum VGA-t, mert jönnek az újabb játékok, amik meg fogják zabálni a gépet. Max 2 évig lehet húzni egy VGA-proci kombóval, aztán már kezd elég gázos lenni a helyzet, még akkor is, ha az illető a high endből vásárolt.

A konzolok esetében az életciklus kicsit más, mivel itt 5 évente jön ki egy újabb generáció. Plusz amikor kijön egy új kozol, az mindig sokkal erősebb, mint az akkori PC-k. Ez annyiban módosít a helyzeten, hogy nem lehet nagyobb telejsítményigényű játékokat kiadni, mint amit 5 éve specifikáltak. Ilyenkor két dolgot tehetnek a fejlesztők, vagy lebutítják a játékot grafikailag, és akkor kapod amit kapsz, vagy neikállnak optimalizálni. Sokszor mind a kettőt csinálják, mert nincs más választásuk. Ezért ezeknek a teljesítmény igénye is elmarad a PC-s játékokétól, de ettől függetlenül nagyon nem esik be 100W alá hacsak nem valami olyan játékról van szó, amihez nem kell gép.

na erre varjatok gombot :D , szép kis írás

Most sietek el, de az első mondatot elolvasva, most aztán összetojtam magam. Nem mellesleg, kisebb nm, kevesebb fogyasztás, innentől kezdve megint rádvertem. 1 óra és leszek.

[mod]Egyszerre egy hozzászólás - Tibi[/mod]

Na beleolvastam, de kb csak annyit írsz benne, hogy márpedig a wattok kellenek a sok fps-hez, szép grafikán. Hú wazzeg, akkor veszek egy 5 éves gépet 10 rongyé, meghúzom 200-250%-os tuningal ,fogyaszt vagy 1000wattot, de attól még nem fog úgy futni a gépen a jelenlegi játékok, mint egy mai gépen 150-300wattból.

De akkor mutatok egy konfigot, ami Load sem fogyaszt 140w-nál többet, és 1280x1024-ben maximumon viszi a dolgokat. A HD4670-et kell nézni, de ha már itt tartunk, akkor Load a HD4850 is csak 175w-ot fogyaszt, ami pedig már inkább 1680x1050, és társai felbontásra van tervezve maximum felbontáson.

http://www.anandtech.com/show/2616/9

17350.png

A teszt konfig pedig az alábbi (nem gyenge): LINK http://www.anandtech.com/show/2616/4

Test Setup
CPU Intel Core 2 Extreme QX9770 @ 3.20GHz

Motherboard EVGA nForce 790i SLI
Intel DX48BT2

Video Cards

ATI Radeon HD 4870
ATI Radeon HD 4850
ATI Radeon HD 4670 (512MB GDDR3)
ATI Radeon HD 3870
ATI Radeon HD 3850
NVIDIA GeForce 9600 GSO
NVIDIA GeForce 9500 GT

Video Drivers
Catalyst Press Driver 8.9 Beta (Radeon HD 4670)
Catalyst 8.7 (Radeon HD 4850, 3850)
Catalyst 8.8 (Radeon HD 4870, 3870)
ForceWare 175.19 (9600 GSO)
ForceWare 175.16 (9500 GT)

Hard Drive Seagate 7200.9 120GB 8MB 7200RPM

RAM 4 x 1GB Corsair DDR3-1333 7-7-7-20

Operating System Windows Vista Ultimate 64-bit SP1

PSU PC Power & Cooling Turbo Cool 1200W

Szerk.:
Az utolsó részét a mondandódnak ismét cáfolnám (A konzolokból 5 évente jön új generáció). Ez nem igaz (sajnos/nem sajnos), mert az Xbox360 idén szeptemberben lesz 5 éves, és sehol sincs új konzol, sőt, most jön a Natal, ami még megtoldja az éveit 2-3-4 évvel.

De mindegy, legyen igazad, fogyasztás nélkül nem lehet magas beállításokat elérni. :lol:

Amint már mondtam ( és nem fogom még 1x leírni ) időbeli és felhasználás beli relevancia nélkül irogatsz dolgokat. 5 éves konfigot az akkori játékokhoz kell hasonlítani, nem a mostaniakhoz.A teszt is amit linkelsz lassan 2 éves, és a benne szereplő kártyák java már akkor sem high end volt, 7 kártyából 2 belépő szint 4 középkategória, és egy felsőkategória. Te egy olyan kártyát akarsz másoknak ajánlani, amit 2 éve sem ajánlottak játékra ? Ennyit tudott a 4670 2 éve az általad linkelt teszben:

17346.png

Azóta már jöttek ki újabb játékok, amikben még ennyire sem képes. Ráadásul a chip magazint is ha nézed, abban is jó ideje olyan gamer konfigokat adnak meg amik ennél sokkal erősebbek, és legalább HD-t, de mostanában inkább már Full HD-t ajánlanak mellé. Nem mintha a chip mérvadó lenne, mert 3D szempontjából elég laikus, de még az is tisztában van vele, akinek nincs másra ideje/keve, minthogy havonta egyszer elolvasson egy ilyen újságot.

Így néz aktuális teszt:

http://www.computerbase.de/artikel/graf ... gsaufnahme

A konfig amit alább összedobtam az ebben lévő 4870-es konfighoz hasonló( ebben 300W a fogyasztása ), igaz kicsit spórlósabb proci fronton a legjobb ár/érték arány megtartása miatt, de ebben is bőven 200W felett lenne a fogyasztás. De csinálhatunk egy szavazást, hogy kinek van 400W-osnál kissebb tápja, és abból kiderül, hogy ki milyen fogyasztású konfiggal játszik. :)

Az, meg hogy nem 2010 Q4ben jön az új Xbox, hanem kicsit később, és emiatt nem 5 év, hanem 5,5-6 múlva lesz új generáció már szőrszálhasogatás. Nekem ezt tanították az egyetemen:

http://www.unet.univie.ac.at/~a0025537/ ... OXlive.pdf

de ha te jobban tudod akkor gyere tanítani :)

Jó, mindegy, én ilyen hülye vagyok tudod, te meg az okos nagy ember. Egyébként beteg dolog pont egy olyan vga-t belinkelned, amit kb mindenki tud hogy a tudásához mérten sokat fogyaszt. Meg a kutya se beszélt itt a full hd-ról, csak fel hozod témának. a HD4670 meg egy példa volt, de várj csak.. Asszem beszéltem egy HD4850-ről, ami egy kicsit felette van tudásban a HD4670-nek.. Ja bocs, hogy erről már nem beszélsz? Ugyanmár, ott forgatod a szavam ki, ahol tudod. Na mindegy, igazad van*.

Ja igen, ne minősíts, mert én is minősítelek akkor.

*Igazad van = Már unom. Nem, nem kell válaszolni.

Én nem mondtamhogy okos vagyok, csak azt hogy ebben a dologban nincs igazad. Én igyekszem mindig azt adni, amit a legjbban tudok, ha nem ezzel töltöttem volna el az elmúlt 1 évemet, akkor lehet kételkedtem volna, és nem jelentettem volna ki ennyire szilárdan amit gondolok.

A teszben amit linkeltem nem csak 1 VGA van, hanem az összes említésre való VGA benne van ( mint ahogyan egy normális átfogó tesztben lennie kell ) és külön felhívtam a figyelmet a 4870-re, amit korábban ajánlottam Morzsinak. Megnézhetsz más tesztet is,amiben nincs Fermi abban is ugyanazok az értékek vannak:

http://www.computerbase.de/artikel/graf ... gsaufnahme

4850-nek sincs kis fogyasztása (TDP = 110W ), és ez a kártya már kevés HD-ra. Én a legelejétől fogva HD/Full HDról beszélek, nézd meg a monitort amit linkeltem, te jöttél itt az 1024x768-al, de ezt is modtam már, hogy ilyen monitort már nem vesznek, főleg nem játékra.

Nem kell ezen megsértődni, mindekivel előfordul, hogy téved, vagy másképp gondolja, a lényeg, hogy mindig tiszta fejjel át tudd látni a dolgokat, és ne a gőg irányítson.

Szerk: Finomabb leszek, nehogy a pici svéd gyomra ne tudja bevenni...
KT, a Hadházi (úgysem tudod hogy ki, mindegy) az utolsó adásban mondott egy olyat, hogy ez a beszólás olyan mint a fing. Jobb, ha benn tartod, mert senkinek sem válik a hasznára.

VinoBob: 1024-et azért hoztam fel, mert itt sok embernek az van. De igazából már mindegy, nincs kedvem tovább vitázni. Akkor se a watt számít, hanem a teljesítmény, de teljesítmény watt nélkül nincs, úgyhogy ha teljesítmény, akkor watt.

HD: 1280x768
Full HD: 1920x1080 :wink:

Mindegy, legyen igazad, mert ha az így van, akkor az így van.

De ha már itt tartunk, még egy dologba belekötök:

Ha a watt számít, akkor hogyhogy nem erősebb a Gtx275 vagy a Gtx285 a HD5870-től? Há' többet fogyasztanak! :lol: Ez már csak kekeckedés..

Ha már saját gép topic, akkor arra mondj valami reálisat, hogy adott egy olyan játék, mint az NFS Shift. Adott egy rohadtul szar vga (8400m GS), és ezen elfut 30-35fps-el a játék, majd bejön a képbe az én vga-m, ami kb 2-2,5x erősebb ettől a trágyafoshúgylétől, de az enyém (bárhogy állítgatom a grafikát), nem akar több képkockát adni 15-20-nál. Ja igen, elvileg az a 8400m GS kevesebbet fogyaszt, mint az enyém... :D

A konzolos részhez, mert nem olvastad el, úgylátom: Még legalább 3-4 évig nem lesz generáció váltás! Nem 0,5-1 év, hanem 3-4 minimum!

honnan veszed h nemtom kiaza Hadhazi? egyebkent pici nem vagyok, gyomrom pedig birja a dolgokat. eccerre 3 dolgot benezni elegnagy hulyeseg.

Gyerekek, valaki kussoltassa el, mer megütöm mostmár. Érdemlegeset nem tudsz beugatni a mocskos svéd ujjaiddal/pofáddal? Mostmár nagyon kivan a f@szom az állandó jellegű bepofázásoddal. Kérem egy bannt. Vagy engem vagy őt, de egyikőnket bannoljatok. Lesz@rom melyikőnk.

Vissza
Top Alul