- Csatlakozás
- 2025.12.21.
- Üzenetek
- 472
- Reakció pontszám
- 145
- Hely
- Komárom
- Webhely
- balagefilm.blogolok.hu
szovjet feliratos kalandfilm
Az Őrs a hegyekben (Zastava v gorakh) egy 1953-as szovjet kalandfilm és politikai dráma, amely a hidegháborús korszak klasszikus határőr-tematikáját dolgozza fel.
A cselekmény egy közép-ázsiai szovjet határőrsnél játszódik, a távoli hegyek között. A történet középpontjában Lunyin hadnagy áll, aki az alakulatával a határ biztonságáért felel. A nyugodt mindennapokat egy külföldi hírszerző csoport megjelenése zavarja meg, akik egy diverzáns akció keretében próbálnak átszökni a határon, hogy szabotázst hajtsanak végre.
A film bemutatja a határőrök éberségét, a bajtársiasságot és a hegyi terep viszontagságait. A feszültség akkor hág a tetőfokára, amikor kiderül, hogy az ellenség nemcsak a határon kívülről, hanem belső segítők révén is próbálkozik.
Hangulat: Heroikus, feszült, a korra jellemző hazafias pátosszal átitatva.
Látvány: Kiemelkedőek a monumentális hegyi felvételek, amelyek a közép-ázsiai táj vadregényességét hangsúlyozzák.
Bár a film magán viseli az 1950-es évek szovjet ideológiájának jegyeit, technikailag és rendezésileg a korszak egyik legprofibb akciófilmje volt. A műfaj kedvelőinek a korai kémfilmek és a klasszikus határőr-történetek miatt lehet izgalmas.
Bemutatását követően a film azonnal kasszavezetővé vált. Egy év leforgása alatt több mint negyvenegymillió ember nézte meg. Sztálin megkapta amit akart, az alkotókat a saját magáról elnevezett díjjal jutalmazta.
A sikert követően szinte természetes volt, hogy a rendező nem a vígjáték műfajához tért vissza.
A határőrökről szóló filmek mindig nagyon népszerűek voltak a Szovjetunióban, és megtöltötték a mozikat, így hát új kalandfilmje témája, a 30-as évek óta folyamatosan sulykolt külső fenyegetettség kapcsán a szovjet határ védelmének fontossága lett.
A forgatókönyvet ugyanaz a két szerző, Volpin és Erdman írta, és az egyik főszerepet is az ország egyik legtöbbet forgató fiatal színésze Szergej Gurzo kapta.
A felvételek 1952-ben, Tádzsikisztánban zajlottak, valószínűleg jórészt a Vahs folyó mellett, de erről meglehetősen kevés és bizonytalan információ található.
Forrás :
Őrs a hegyekben
„Én voltam ott csupán, magamban, — bárokban éltem, ott nyakaltam a jenkikkel a dzsin-t. Beengednek majd titeket is ...
A film :
Kapcsolódó Témák