Ez egy jó cikk, csak az átlagembernek annyira fogalma sincs az egészről, hogy mi az a kvantummechanika, hogyan lehet és leginkább hogyan érdemes értelmezni, hogy nemigen érti meg a lényeget.
Egy kis off, de volt szerencsém 10 kommunikáció-szakossal egy hónapja egy rövid kísérletet végezni. Kaptam 1,5 órát és előadtam nekik, mi az a kvantummechanika, miben más vagy miben új a hagyományos elgondolásokhoz képest, miért megkerülhetetlen, miért kvantumos a világegyetem, mivel jár ez, stb. Az idő végére mindössze egyetlen embernél éreztem azt, hogy valamit megértett a dologból, a többi 9 bár szerintem igen értelmes emberek voltak, azon erőlködted, hogy hagyományos fogalmakkal értsék meg a dolgot, holott ez lehetetlen. Az előadásom alatt többször is elmondtam nekik, hogy ne a "jól bevált" ok-okoztai rendszerben gondolkozzanak, de a többség ebből nem tud kiszakadni. Az efféle cikkek az ilyen megjegyzések miatt rátesznek erre egy lapárral:
Ha egy hagyományos gépnek kiadjuk a feladatot, hogy keresse meg egy egyén telefonszámát a telefonkönyvben, a gép minden nevet végigböngész, amíg meg nem találja a helyes választ. Ezzel szemben egy kvantum számítógép egyidejűleg tudná vizsgálni a telefonkönyv összes bejegyzését.
Pont ezek a megközelítések a tökéletesen hibásak... A következő meg igaz, csak megint az alapok nélkül senki nem érti:
Például két kvantum számítógép elméletben képes azonnali kommunikációra egymással bármilyen távolságból, legyen az akár több naprendszernyi méretű.
ésatöbbi...
Éshamár off, nem pont ide kapcsolódik de akit érdekel, forgassa haszonnal:
http://hispan1.hu/irasok_termeszettudomanyok_teremtes.php