Fukushima I. Atomerőmű

az nem hidrogénbomba volt ? Ott csak a gyújtó töltet radioaktiv, az meg nem sok vizet zavar.

http://index.hu/kulfold/2011/04/02/most_mar_majdnem_csernobil/

Info a nukleraj.blog.hu oldalról amit már korábban linkeltem: (szerintem nem kell mindent elhinni amit a szedett-vedett hírportálok leadnak)

Update 110202 2005CET: Végre lehet tudni, milyen úton juthat ki a tengerbe a nagyaaktivitású szennyezés: egy beton kábelcsatorna, mely összeköttetésben van a turbinacsarnokok alatti terekkel (ahol áll a víz), falán 20-30 cm-es repedés van, amin keresztül közvetlenül a tenger felé folyik el a szennyezés (Tepco, Kyodo, NHK). Most, hogy végre ismert az (egyik) ilyen szivárgás, le lehet azt zárni, ennek megoldását megkezdték. Megjegyzés: a mai index cikk súlyos félreértékeset tartalmaz, és nagyon szerencsétlen a csernobilos hasolat is. A helyzet továbbra is súlyos, de nem lehet jelentős romlásról beszélni, a körülményeket és eseményeket Csernobil súlyosságával összemérni.

nem tudom mit higyjen az ember. Csak arra lennék kiváncsi, hogy mire alapozza azt hogy nem olyan súlyos ? Csernobilnál egy reaktor pukkant el itt 2 és másik 2 is sérült, plusz ott nem szivárgott heteken keresztül a vízbe a radioaktiv massza (pont azért betonoztak alá az erőműnek, hogy ezt elkerüljék, mert akkor keresztet vethettek volna Kijevre )

1

idy9dv.png

vs

2

pict5-d000102F0cce67e650c04.jpg

linkelném még1x ha vkinek elkerülte volna a figyelmét :)
kötelező olvasmány mind3 rész
http://lemil.blog.hu/2011/03/31/vendegp ... trofak_3_0
amúgy meg nem igazán releváns 86-al hasonlítgatni ezt, mert ott a grafit tűz miatt sokkal több mérgező/radioaktiv anyag került a légkörbe mint most...itt viszont az oceánokra nézve sokkal súlyosabb a helyzet...
vinobob: csernobilban, nem (csak) azért töltötték fel betonnal az alapot, hogy ne jusson szennyeződés a vízekbe, hanem, hogy amegolvadt fűtőanyag ne léphessen reakcióba a vízzel, mert akkor még komolyabb robbanás keletkezett volna, mint az első...és kijevre vethettek volna, hanem kb fél európára

Kola felsziget :D egyenlo egy hatalmas iszonyatosan sugarzo felszigettel. ott tartjak a szovjetunio es a mostani oroszorszag osszes eddigi hibas, forgalombol kivont atomenergiat hasznalo targy :D tengerallattjarok, hajok, futoanyag. maskeppen meg ugy lehet ismeros h murmanszk. ezen a kis felszigeten szorakoznak a ruszkik :D

igen igen, ez az amit én sem értek, mert ott vannak a képek, a műszerek is mérik hogy több 100 vagy több 1000xese a küszöbhatárnak... sőtt már azt is kijelentették hogy a munkásoknak már tökéletesen mind 1 ugyan úgy az erőmű közelében tartózkodó akárkinek...
86ban legalább az elkönyvelhető pozitívumnak hogy rendkívül gyorsan és határozottan cselekedtek, még ha sokan is haltak bele meggátolták hogy még több még nagyobb mennyiségű szennyeződés kerüljön kívülre itt meg hetek óta ömlött(ömlik, mivel nem tudni hogy van-e még ilyen repedés több is) a tengerbe és még a tüzeket is alig tudták eloltani...
ha itt nagyon gyorsan nem kapnak segítséget a japánok akkorát fog szólni hogy azt nem csak Kína, de még Amerika is megsínyli

Igen tudom, van egy ilyen urban legend hogy akkor egy nukleáris robbanás lett volna, mivel a cézium a vízzel elegyedve robban, de még régebben megkérdeztem egy ott dolgozó ismerősömet (radiobiológus), és azt mondta hogy annak nagyon kicsi lett volna az esélye, mert ahhoz relative tiszta körülményeknek kell fennállni, hogy fókuszálni tud a robbanás erejét (azt hiszem ilyen 5-10K kelvinnél indul be a láncreakció szóval be kell fűteni rendesen ). Ha nem koncentrált a robbanás, akkor csak szétszórja a területen a szennyezést, de leginkább attól féltek, hogy a magma bekerül a Dnyeperbe, ami fél Ukrajnán keresztül végigfolyik.

VineBob jól rávilágított egy korábbi posztjában, hogy határozott cselekvés követte az eseményeket Csernobilban (még ha először tusolták is a dolgot). Itt viszont nem tudták még felmérni most sem kellő pontossággal a helyzetet szvsz.
Amúgy a helyzet súlyossága szerintem a szennyezés mértéke és kiterjedési nagysága alapján még nem vetekszik. Gondolom erre alapoznák a feltevést.

Scare: amit bemásoltam infót, abból arra lehet következtetni, hogy több szivárgás is van sajnos.

azért nem kéne ilyen párhuzamokat vonni...
az rbmk1000 es körül nincs konténement...persze, hogy ott kurva gyorsan kellett csinálni a dolgokat mert égett a garafit és nem volt semilyen biztonsági zóna...míg itt az összes reaktornak van...sajnos az más kérdés, hogy az egyik bizonyosan megsérült, viszont itt az aktiv zónából nem robbanás útján távoztak a dolgok, hanem a hűtővíz az ami szivárog, szal szerencsére más az nagyonis mint csernobil...a hidrogénrobbanások bizonyára löktek vmennyi sugárzó anyagot a légkörbe, de azt követően nem volt napokig tűz, szal nagyságrendekkel kevesebb jutott a légkörbe mint 86ban...
bob: nem nukleáris robbanás lett volna, hanem sima kémiai, uolyan mint volt japánban is, ugyanis, a víz azon a hőmérsékleten nem gőzzé alakul, hanem konkrétan hidrogénra és oxigénre esik szét, ami azonnal berobbant volna, mint azt anno kémiaórán láttad, csak itt kicsit nagyobb mennyiségben, és erre nem kicsi esély volt, hanem bizonyos volt, hogy ha teljesen leolvad a sérült fűtőanyag akkor....

Akkor a levegőbe kerül a plutónium,oszt pár slukk,garantált tüdőrákoviács!

larry

Én is éppen ezt mondtam, hogy nagyon kicsi, kvázi 0 lett volna a nukleáris robbanás veszélye, de van egy ilyen mendemonda, hogy azért léptek ilyen gyorsan, mert azt akarták megadakályozni.

A negyedik fotó úgy néz ki az épület,mintha egy műanyag olvadék lenne.Vagy csak én látom olyan nyúlósan plasztikusnak? Véletlen,vagy tényleg ekkora hő ment ottan ki?

hát ez elég szarul néz ki. Komolyan nem értem hogy lehetnek ennyire ostobák az emberek hogy egy ilyen helyre atomerőművet építenek. Ennyi erővel építhették volna egy szakadék szélére is.

Azt elfelejtettem hozzátenni, de lehet észrevettétek: az oldal tetején az alábbi linken (http://cryptome.org/eyeball/daiichi-npp2/daiichi-photos2.htm) további képek láthatók, már az elhárítási munkákról, a radioaktív vízszivárgás betonozással történő megszüntetéséről, az erőmű (reaktorblokkok?) belsejéről, illetve korábbi felvételeket a még teljesen ép erőműről.

Morzsi: Nagyon úgy néz ki. Bár azt mondom, hogy ha folyamatosan 400-500 fokos hőhatás érte a hidrogén berobbanását követően (a reaktor burkának sérülése miatt), akkor elég valószínű, hogy plasztikussá vált a fémszerkezet.

Eszembe jutott,hogy miért nem lehetett hatalmas,iszonyat erős acélbeton tübing alapokra-amolyan monolitokra-akár harminc,negyven méter magosságra megépíteni a reaktorblokkokat?,s a tengerbe meg hullámtörő gátak sokaságát kirakni. Bár nem vagyok építész...

Szerintem meg pont, hogy olyan alapok kellettek volna amik rugalmasak (esetleg ki is tudnak "mozdulni") és elnyelik a rengéseket (valami speciális high-tech anyag). Hullámtörő gát viszont jó ötlet lenne.

Inkább be kellett volna tenni valami hegy gyomrába egy masszív bunkerbe, akkor szerintem kutya baja nem lett volna. Csakhát az drága...de most megfizetik az árát, sajnos ártatlanok. Erre szokták mondani, hogy a rest kétszer fárad.

VinoBob":1l445vum mondta:
az nem hidrogénbomba volt ? Ott csak a gyújtó töltet radioaktiv, az meg nem sok vizet zavar.

Az éppen úgy radioaktív, felrobban ott egy "hagyományos" fegyver is (ami tényleg csak gyutacs). Ha már ez szóba került: elméletben létezik a lézergyújtásos hidrogénbomba, amihez nem kell fissziós atomfegyver, az egész amerikai fúziós-reaktor program ennek a leplezésére és a technológia kifejlesztésre szolgál.

A hullámtörő gát szép, csak amikor jön az egész óceán 8 méter magasan, azt semmi sem töri meg.

Egyébként ez folyamatos dilemma: a Föld java részén nem szabadna atomerőműveket, de általában semmilyen veszélyes erőművet építeni, hisz földrengések, tengerárak nagyon sok helyen előfordulhatnak. Aztán mégis építik őket. Ez egyfajta kockázat-haszon játék, amiben megpróbálnak felkészülni a legrosszabbra is.

Tegnap a Metropol napilap címoldalán érdekes dologra figyeltem fel: alul egy Fukushimáról szóló cikkhez tartozó nagy kép ami Tokióban készült, egy sugárzásmérő látszik rajta és hogy kétszer akkora értéket mutat mint a normális szint, a lap tetején meg egy hirdetés valami jód-aqua nevű jódos gyógyvízről... :)

Vissza
Top Alul